Práca na dohodu - voľno
Vyzná sa niekto v zmluvách? Mam pracu na dohodu, je to tak že si môžem vypýtať viac krát za mesiac volno na deň od zamestnávateľa keď potrebujem? ( aj keď to nie je od lekára )
Či sú povinný mi ho dať alebo majú právo vyžiadať si lekarsku správu a podobne. Pracujem ale popritom niečo riešim a potrebujem pár krat z prace volno, no nebudem moct davat stale od lekara.
@miusinka3 ale ved toto si sa mala pytat na pohovore. kolko mas rokov. toto je tvoja prva praca? prepac necitala som vsetko. :/
@bublinka1426 tak mne povedali tolko ze budem zatial na zmluvu s minimalkou… 3mes.. Nerozumiem sa do zmluv a nevedela som že to je takato na 10h tyzdenne kedže mi to nepovedal nikto, zajtra sa spýtam baby čo tam pracuje, veduci niesu v praci zajtra ich sa neviem, a je to 2. práca v 1. som mala Tpp aspon, ale aj tam… minimalka + na ruku, brala som lebo som potrebovala peniaze a oni to inak nechceli :/
@miusinka3 skus sa opytat niekoho kto tam robi. ako to tam chodi
drzim palce.
@miusinka3 už som ti to písala preco
@bublinka1426
@simca06022011 Jedna baba vraj mala tiez na zaciatku ze uznane mala nieco a nieco dostala na ruku. takže asi tak…. po 40 dnoch ze ma z uradu vyradia vraj ale neda sa to spravit tak aby ma nevyradili? Že mi napišu zamestnavatelia nejaky pocet hodin a mzdu a ostanem na urade aj tie 3mes?
takže od lekara spravy a podobne ani nemusim davat vlastne ked si odrobim tych 10 tyzdenne? V podstate mam praco robit max 40h mesacne a ked vyzaduje zamestnavatel viac tak to moze len z vlastnej vôle, tak isto ja tu z vlastnej vôle mozem byt dlhsie . Tak je to teda ak soravne chapem?
@miusinka3 musis sa spytat zamestnavatela.
Zhrniem ti to takto: Dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára najdlhšie na 12 mesiacov, môžeš odpracovať maximálne 10 hodín týždenne, prípadne 520 hodín ročne v prípade sezónnych prác. Ak nemáš v zmluve dohodnutý aj spôsob výpovede tak dohoda končí najneskôr po tých 12 mesiacoch, alebo dohodou, alebo aj bez uvedenia dôvodu a vtedy plynie 15 dňová výpovedná lehota. Pri dohode o pracovnej činnosti nemáš zo zákona nárok na dovolenku ani na stravné lístky. Z dohody ti zamestnávateľ odvádza príspevky na zdravotné a sociálne poistenie.
Ak si evidovaná na úrade práce môže odpracovať len 40 dní (kalendárnych, nie pracovných) a mesačná odmena nemôže presiahnuť 268,88 eur. Ak presiahneš dni, alebo zárobok, (hoci aj v jednom mesiaci), vyradia ťa z evidencie. Okrem sledovania dní a odmeny si mala ešte povinnosť deň pred začiatkom dohody zaniesť kópiu zmluvy na ÚP. Inak to úrad hodnotí ako nespoluprácu a vyradí ťa tiež.
Ešte k tvojej otázke: Môžeš byť v práci kratšie ale nemala by si byť dlhšie. To je tak v skratke. Dúfam, že som na nič nezabudla.
@kazuso
@bublinka1426
@simca06022011
Neviete ešte prosim niekto že ak by som chcela dat vypoved alebo teda zrusit dohodu, je tam nejaka vypovedna lehota a ak je, da sa ju nejak zrusit? Proste že dam vypoved v ten den a v ten den aj končim
Zamestnavatelia mi povedali ze to spravime tak ze za ten mesic mi napisu len tolko dni aby ma nevyradili, takze ked pocas tych 3 mes odrobim len napriklad 30 dni tak budem na urade stale?
@kazuso
@bublinka1426
@simca06022011
Zdravotné poistenie si platíš len v tom prípade, že si dobrovoľne nezamestnaná, uzatvoríš dohodu o pracovnej činnosti napr. na 5 dní v mesiaci a za tých päť dní ti zamestnávateľ odvedie do zdr. poistenia a zvyšné dni si doplatíš sama. Ak máš dohodu a opracuješ plný počet pracovných dní tak si sama neplatíš nič. Ak si evidovaná na UP tak isto si neplatíš nič ak neodpracuješ len niektoré dni. To sa týka len tých dobrovoľne nezamestaných.
Čo sa týka skončenia, ak chceš končiť hneď tak iba dohodou. Ak skončíš bez toho, aby ste k nejakému (aj okamžitému) dátumu dohodli, tak plynie 15 dňová lehota.