Práca na polovičný úväzok verzus podpora
Ahojte mamičky, mám takú dilemu, dostala som ponuku nastúpiť na polovičný úväzok ako vedúca školskej jedálne. Výhody: môžem niektoré veci robiť aj z domu,
Získam prax (po škole som pracovala rok v zahraničí mimo môj vyštudovaný odbor a potom som otehotnela)
Budem pracovať v škôlke , kde budem mať aj deti , čiže ich viem vyzdvihnúť
Žiadne náklady na cestovanie, nakoľko je to v našej obci .
Nevýhody: nízka mzda (430 eur mesačne v čistom )
Najmenší synček (2 r a 5m) sa bude možno ťažsie adaptovať v škôlke
Deti bývajú častejšie choré (5 rokov, 3 roky a 2 roky)
V prípade choroby u kuchárky alebo pomocnej sily budem musieť zastupovať kuchárku /pomocnú silu (vraj kuchárka nebýva vôbec chorá, ale tak môže sa stať)
Ak deti budú choré, viem nejakú prácu vykonať z domu, no niečo musím vybaviť osobne v škôlke a deti veľmi nemám komu nechať , babky, dedkovia ešte pracujú.
Alebo môžem ešte ostať do marca 2026 doma na RD a nastúpiť na podporu, ktorá by mala byť dosť vysoká (cca 1500 eur ). Popritom by som si chcela cez úrad práce urobiť niekoľko kurzov - účtovanie, ekonomická angličtina a pod. Ale bojím sa, či nebude problém po podpore nájsť si prácu .
Čo by ste robili vy ? Ďakujem za každú odpoveď. Poprípade, ak ste tu niektoré vedúce školskej jedálne, je to výhodná práca? Ďakujem
Na podporu nárok nemáš máš malo odpracované.
Materske mohli vyjst pekne tsm treba menej dni poistenia...
+ neviem koľko si myslíš ze ti up tých kurzov preplatí?
@44janica44 na podporu mám nárok určite , bola som sa osobne pýtať v SP a bolo mi povedané, že mám, takisto ekonómka v agentúre, v ktorej ešte stále pracujem ale som na RD mi to potvrdila
@44janica44 na podporu mám nárok určite , bola som sa osobne pýtať v SP a bolo mi povedané, že mám, takisto ekonómka v agentúre, v ktorej ešte stále pracujem ale som na RD mi to potvrdila
@anonym_autor aj materská sa započítava do tých potrebných dní
@anonym_autor aj materská sa započítava do tých potrebných dní
@anonym_autor tak potom samozrejme tu ponuku prace odmietni a chod na podporu aj pre tu jedalen to bude lepsie
@anonym_autor boze kolko zavisti ze autorka ma narok na vysoku podporu 😂 strasne chudery ste
@anonym_autor boze kolko zavisti ze autorka ma narok na vysoku podporu 😂 strasne chudery ste
@anonym_352477 To nie je závisť. Toľko si zarobím. Ale je to nespravodlivé, že robí rok aj kúsok a vytiahne 3 reťazovky skoro maxi a podporu. A je doma 6 rokov, bez praxe, ale vyznamenaná.
@anonym_352477 To nie je závisť. Toľko si zarobím. Ale je to nespravodlivé, že robí rok aj kúsok a vytiahne 3 reťazovky skoro maxi a podporu. A je doma 6 rokov, bez praxe, ale vyznamenaná.
@anonym_ec21f6 Keď raz nárok má, tak má ... poznám iných špekulantov... Porodiť a starať o 3 malé deti krátko po sebe je záhul sám o sebe (a zároveň prepotrebná vec pre spoločnosť, nakoľko človek často číta ako vládne trend buď žiadne deti alebo max jedno). A samozrejme, že človek si zráta pre a proti a tu to jasne vychádza na podporu.
@anonym_352477 ja len toľko, že keď opäť znížia pridavky a pokratia bonusy, nevazudnite potom nadavat na toho chudáka Fica, Matovica, ci Simecku... ale na tie, co si len tak "vyberaju" podporu lebo "predsamajunatonarok", hoci odrobili nula cela nula nic. Chápem, tie kradnúť môžu, len politici nie. Ale čo už, ti je tu ta dvojtvarnost na koňovi.
A nie, absolútne nezávidím matke s 3 deťmi, ktira ma akurát tak rok praxe. A prečo? Lebo s ďalšou pracou, aby ju nasla to bude mať veľmi, veľmi ťažké.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpoveď. Ak by som chcela čisto len vyciciať štát, ako ste tu niektoré naznačili, tak by som nad tou prácou ani nerozmýšľala a nepýtala sa 🙂 a čo sa týka mojej predchádzajúcej práce, mala som síce krásny plat ale makala som 6 dní v týždni 10 hodín denne - 2x TPP. (Aj manžel mal podobnú pracovnú dobu, takže sa mi nechcelo samej pozerať na steny v byte). Skôr sa bojím toho, že ak tu prácu vezmem ,tak to nebudem popri deťoch zvládať. Na OCR jednoducho nemôžem ísť, musím minimálne vytvoriť jedálniček a následne objednať tovar ( Toto musela predchádzajúca vedúca spraviť, aj keď ležala v nemocnici). Čiže aj keď budú deti choré, svoju prácu si musím spraviť. Čo sa týka mojej predchádzajúcej práce, Kamoška mi povedala, že mi kľudne do marca miesto podrží a potom môžeme rozviazať TPP.
Ale ved ty mozes aj nastupit do prace a plus mas stale rodicak do 3tieho roka dietatka,on neprides aj keby si mala 10robot.Tiez mi ide maly do skolky az od noveho roku ale ja uz davno pracujem a som medzi ludmi hlavne.
Ale ved ty mozes aj nastupit do prace a plus mas stale rodicak do 3tieho roka dietatka,on neprides aj keby si mala 10robot.Tiez mi ide maly do skolky az od noveho roku ale ja uz davno pracujem a som medzi ludmi hlavne.
@vladuska20 áno, toto viem, že do marca budem poberať aj RD ,len po marci bude ten príjem taký biednejsi.
ale ekonomicky je jasne ze sa ti viac oplati podpora a vobec tu nemusis pisat kolko si ten rok pracovala matematika je kasne zo systemu si odcerpala sumu bliziacu sa k 100 000 € a viac a vratila si do neho v podstate nic kedze si na SVK neodrobila nic iba v zahranici
ale primarne sa pozeraj na seba ak pojdes robit prides o maximalnu podporu (bude ratana uz z noveho prijmu) ale bides mat idealnu pracu pre matku s tromindetmi do 6 rokov bez externej pomoci plus mas prax atd
ak pockas na koniec RD a podporu mas vyrieseny polrok a potom co ? Zamestnavatelia (a to ani na nizsie kvalifikovane pozicie typu predavacka a pod) sa nebudu trhat za zenou s tromi malymi detmi bez praxe a bez pracovnych navykov taka je realita , nemas ziadne specificke znalosti
je to len a len na tebe ako sa rozhodnes ale tvoja obava ci si potom najdes pracu je uplne opodstatnena, vobec to nie je dnes. s pracou jednoduche ak mas taketo minusy hned na zaciatku
Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpoveď. Ak by som chcela čisto len vyciciať štát, ako ste tu niektoré naznačili, tak by som nad tou prácou ani nerozmýšľala a nepýtala sa 🙂 a čo sa týka mojej predchádzajúcej práce, mala som síce krásny plat ale makala som 6 dní v týždni 10 hodín denne - 2x TPP. (Aj manžel mal podobnú pracovnú dobu, takže sa mi nechcelo samej pozerať na steny v byte). Skôr sa bojím toho, že ak tu prácu vezmem ,tak to nebudem popri deťoch zvládať. Na OCR jednoducho nemôžem ísť, musím minimálne vytvoriť jedálniček a následne objednať tovar ( Toto musela predchádzajúca vedúca spraviť, aj keď ležala v nemocnici). Čiže aj keď budú deti choré, svoju prácu si musím spraviť. Čo sa týka mojej predchádzajúcej práce, Kamoška mi povedala, že mi kľudne do marca miesto podrží a potom môžeme rozviazať TPP.
@anonym_autor a po marci myslíš, že ti plat zdojnasobia, či ako? Btw, nenapisala si odkiaľ si, aké sú tam pracovné možnosti. Asi nič moc, keď si zohnala iba toto. A k tým tvojim "obavam"... neboj sa, nikto nie je nenahraditeľný. Pises, ze môžeš robit z domu, tak to urobíš z domu. A pokiaľ budeš náhodou ležať v kóme, urobí to jednoducho niekto iný. Este raz, nikto nie je nenahraditeľný, na to nezabudni.
@anonym_autor a po marci myslíš, že ti plat zdojnasobia, či ako? Btw, nenapisala si odkiaľ si, aké sú tam pracovné možnosti. Asi nič moc, keď si zohnala iba toto. A k tým tvojim "obavam"... neboj sa, nikto nie je nenahraditeľný. Pises, ze môžeš robit z domu, tak to urobíš z domu. A pokiaľ budeš náhodou ležať v kóme, urobí to jednoducho niekto iný. Este raz, nikto nie je nenahraditeľný, na to nezabudni.
@lienka.7 nie, práveže po marci už nebudem poberať rodičovský, preto mi príjem klesne. Prácu som si momentálne ešte nehľadala, starostka v obci mi ponúkla miesto. Plánovala som dať synčeka do škôlky až od januára a potom ak by som mala problém nájsť si prácu tak ísť na podporu.
@lienka.7 nie, práveže po marci už nebudem poberať rodičovský, preto mi príjem klesne. Prácu som si momentálne ešte nehľadala, starostka v obci mi ponúkla miesto. Plánovala som dať synčeka do škôlky až od januára a potom ak by som mala problém nájsť si prácu tak ísť na podporu.
@anonym_autor ešte raz, potom čakáš, ze ti jednoducho ponúknu viac, alebo ako? Lebo toto nechápem, čo vlastne ocakavss... co keď potom nezoženies prácu vôbec? Cize prijem 0...
@anonym_autor ešte raz, potom čakáš, ze ti jednoducho ponúknu viac, alebo ako? Lebo toto nechápem, čo vlastne ocakavss... co keď potom nezoženies prácu vôbec? Cize prijem 0...
@lienka.7 pravdupovediac, čakala som, že si nájdem niečo aspoň za 600 eur, plus aj vyšší úväzok, aspoň 70%. Peniažky sa pri deťoch stále zijdu a dúfala som,že keď budem pracovať tak prinesiem do rozpočtu nejaké peniažky navyše. Tak vlastne po skončení rodicaku budem mať príjem ešte nižší ako teraz na rodicaku.
@anonym_autor vzala by som podporu, budeš dlhšie doma a finančne sa to výrazne oplatí. Potom prácu nájdeš. Tá ktorú ponúkajú nie je žiadne terno. Jednoducho sa Ti to neoplatí. Čas doma môžeš aktívne stráviť nejakou pripravou na prácu. Môže sa stať že nastupis a z akýchkoľvek dôvodov sa to tam ukončí. A potom už podpora taká nebude.
@lienka.7 pravdupovediac, čakala som, že si nájdem niečo aspoň za 600 eur, plus aj vyšší úväzok, aspoň 70%. Peniažky sa pri deťoch stále zijdu a dúfala som,že keď budem pracovať tak prinesiem do rozpočtu nejaké peniažky navyše. Tak vlastne po skončení rodicaku budem mať príjem ešte nižší ako teraz na rodicaku.
@anonym_autor nenapisala si odkiaľ si a ako je to tam s prácou.
Keď rozmýšľaš takto, tak potom chod na tu podporu, ale neskôr tu nevypisuj, ze nevieš nikde nájsť prácu. Apropo, aj pri tej podpore, teraz je už situácia uplne ina ako kedysi, ty máš VS, cize ta budu posielať na pohovory a keď pracu odmietnes, vyradia ta a budeš uplne bez príjmu.
Tiež mi tu chýba akékoľvek zapojenie otca do starostlivosti, asi to bude klasika, ze "dobre zarobi", tak sa musis obetovať ty. A uprimne, s tvojimi 1 ročnými skúsenosťami a 3 deťmi v nejakú lepšiu prácu na začiatok ani nezúfaj. A ono ked si dáš zvýšiť úväzok, tak aj plat bude vyšší. Je to iba na tebe ako sa dohodneš. Písala si, že máš aj nejaký HO, tak prečo máš potom iba 50%? Daj si 70% a to máš aj tých 700€ po ktorých tak túžiš.
Ono peniažky sa zídu každému, ale za prácu, nie preto ze mas deti.
Mňa by zaujímalo, ako môže vedúca školskej jedálne na polovičný úväzok pracovať z domu.
Tak teda hladaj nieco ine,a hlavne zapoj aj otca.Aby ste to vsetko zklbili.My si s muzom klucky podavame,sice uz mi to lezie na nervy,ze bud 1 alebo 2 v robote ale kym maly nepojde do skolky a az ked by som v robote menila robotu tak az vtedy by som sla k muzovi.Ale teraz je este maly maly tak,aby sme ich mali zabezpecenych tak sa pri nich striedame.Inak sa neda,aj ked by som mala len rannu aj on mava rannu a uz by bol problem takto neni.Tak uz rozmyslaj aj nad normalnym zamestnanim,kde aj po rodicaku zostanes.Nam koncia zmluvy v oktobri ale budu predlzovat o dalsi rok takze o robotu sa uz nebojim,co potom po rodicaku.Na podpore som nikdy nebola ani neplanujem,roboty je vela.Len treba chciet.
Jednoznačne vyčerpať podporu až následne do práce.
To či to je špekulácia alebo nie nieje podstatné.
Dôležité je čo je pre teba a tvoju rodinu výhodnejšie.
Mňa by zaujímalo, ako môže vedúca školskej jedálne na polovičný úväzok pracovať z domu.
@lienka.7 až ta ide roztrhnúť od zlosti😆
@anonym_autor zostala by som doma v klude
@anonym_d011f6 tak, že ju oklamu už vidím ako bude mať doma PC, tabuľky, objednávky hanba tohto statu je taký plat ponúknuť dospelej osobe aj, keby to bolo na TPP
@anonym_d011f6 a ešte aj zároveň zaskakovat za kuchárku.
@lienka.7 až ta ide roztrhnúť od zlosti😆
@anonym_autor zostala by som doma v klude
@anonym_d011f6 tak, že ju oklamu už vidím ako bude mať doma PC, tabuľky, objednávky hanba tohto statu je taký plat ponúknuť dospelej osobe aj, keby to bolo na TPP
@anonym_d2d0b7 prosím? Ty si ale ze uplne mimo🤦♀️
@anonym_autor vycucaj podporu a potom seď doma zadarmenko.
@anonym_autor nenapisala si odkiaľ si a ako je to tam s prácou.
Keď rozmýšľaš takto, tak potom chod na tu podporu, ale neskôr tu nevypisuj, ze nevieš nikde nájsť prácu. Apropo, aj pri tej podpore, teraz je už situácia uplne ina ako kedysi, ty máš VS, cize ta budu posielať na pohovory a keď pracu odmietnes, vyradia ta a budeš uplne bez príjmu.
Tiež mi tu chýba akékoľvek zapojenie otca do starostlivosti, asi to bude klasika, ze "dobre zarobi", tak sa musis obetovať ty. A uprimne, s tvojimi 1 ročnými skúsenosťami a 3 deťmi v nejakú lepšiu prácu na začiatok ani nezúfaj. A ono ked si dáš zvýšiť úväzok, tak aj plat bude vyšší. Je to iba na tebe ako sa dohodneš. Písala si, že máš aj nejaký HO, tak prečo máš potom iba 50%? Daj si 70% a to máš aj tých 700€ po ktorých tak túžiš.
Ono peniažky sa zídu každému, ale za prácu, nie preto ze mas deti.
@lienka.7 "A ono ked si dáš zvýšiť úväzok, tak aj plat bude vyšší. Je to iba na tebe ako sa dohodneš. Písala si, že máš aj nejaký HO, tak prečo máš potom iba 50%? Daj si 70% a to máš aj tých 700€ po ktorých tak túžiš."
Len ci na danej pozicii je toto mozne. Len tak zvysit uvazok. Zriadovatel vie, kolko je tam prace, preco by jej mal navysovat uvazok.
@anonym_autor vycucaj podporu a potom seď doma zadarmenko.
@aurora33 mne sa na týchto "zahraničných makacoch" paci jedno... v tom zahraničí im nevadí driet 10 hodín denne, 7 dni v týždni, to je ok. Ale na SK uz čakajú peniaze za nič.
Osobne si myslím, že aj tak pôjde na podporu, lebo 500€ na 50% sa jej mali, ale tie výhody co ma už nevidí... práca v dedine, dohodena vlastne po známosti, žiadny čas na cestovanie +výdavky, s deckami je vlastne v praci...a to nehovorím, kolko ešte ušetrí na jedle, lebo neklamme si tu, ze kucharky si domov jedlo neberú.. to tak jednoducho je 😉
@aurora33 mne sa na týchto "zahraničných makacoch" paci jedno... v tom zahraničí im nevadí driet 10 hodín denne, 7 dni v týždni, to je ok. Ale na SK uz čakajú peniaze za nič.
Osobne si myslím, že aj tak pôjde na podporu, lebo 500€ na 50% sa jej mali, ale tie výhody co ma už nevidí... práca v dedine, dohodena vlastne po známosti, žiadny čas na cestovanie +výdavky, s deckami je vlastne v praci...a to nehovorím, kolko ešte ušetrí na jedle, lebo neklamme si tu, ze kucharky si domov jedlo neberú.. to tak jednoducho je 😉
@lienka.7 ale musela by pracovať, asi to jej vadí.
Skôr sa bojím toho, že ak tu prácu vezmem ,tak to nebudem popri deťoch zvládať. Na OCR jednoducho nemôžem ísť, musím minimálne vytvoriť jedálniček a následne objednať tovar ( Toto musela predchádzajúca vedúca spraviť, aj keď ležala v nemocnici). Čiže aj keď budú deti choré, svoju prácu si musím spraviť
Asi ďalšia, ktorá má muža len na okrasu. Čiže porodila tri deti (reťazovka, vieme prečo) a teraz, keď sa končia dobre časy, tak jej začína horieť za zadkom, pretože jej dochádza, že s pomocou od muža nemôže rátať.
@anonym_autor "Prácu som si momentálne ešte nehľadala, starostka v obci mi ponúkla miesto."
Je polovica augusta a oni nemaju obsadene miesto. Teda nevedia toto pracovne miesto obsadit. Nemusis brat volne miesto, len preto, lebo Ti to ponukli. Teda, ak to nie je pre Teba praca snov.
Z mojho pohladu toto nie je praca pre matku s 3 malymi detmi, co su casto chore. Budes mat terminy, ktore MUSIS stihnut v tyzdnovych intervaloch. Ziadny zastup za Teba a ku vsetkemu pripadne Ty zastupujes kucharku.
@lienka.7 ale musela by pracovať, asi to jej vadí.
Skôr sa bojím toho, že ak tu prácu vezmem ,tak to nebudem popri deťoch zvládať. Na OCR jednoducho nemôžem ísť, musím minimálne vytvoriť jedálniček a následne objednať tovar ( Toto musela predchádzajúca vedúca spraviť, aj keď ležala v nemocnici). Čiže aj keď budú deti choré, svoju prácu si musím spraviť
Asi ďalšia, ktorá má muža len na okrasu. Čiže porodila tri deti (reťazovka, vieme prečo) a teraz, keď sa končia dobre časy, tak jej začína horieť za zadkom, pretože jej dochádza, že s pomocou od muža nemôže rátať.
@aurora33 ty by si radšej nastúpila?ked môže byť doma za 1500?Teraz jej naslubuju aj modré z neba, keď to nemá kto robiť a za 2 t otvárajú.Potom uvidi realitu 3 deti veď to bude nonstop choré.

@anonym_autor byvas v takej oblasti, kde je problem najst pracu? Ak nie, a zaroven nepotrebujete dalsich 400€ ako sol, tak by som ostala doma do konca RD, teraz od septembra zacala riesit kurzy (ale nie cez UP) tak, aby si ku koncu RD vedela najst pracu adekvatnu Tvojmu vzdelaniu. Poberanie podpory si mozes nechat ako plan B, ak by si nevedela najst pracu.