icon

Práca na železnici - napr. rušňovodič

tynto
12. máj 2023

Ak by sa chcel neikto spýtať niečo ku práci na železnici v doprave a láka ho to a chce niečo vedieť viac tak sa môže spýtať keďže pracujem ako rušňovodič a mám už s tým skúsenosti.

Strana
z2
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

A rušňovodič už nemusí vedieť všetko opraviť, ide o to skôr nájsť a nahlásiť prípadnú chybu na rušni. Je to skôr opačne že teraz už skôr rušňovodičom zakazujú zásahy do elektroniky a podobne lebo za prvé rušňovodič by musel vedieť veľmi dobre čo robí čo je hlavne pri modernejších rušňoch veľmi zložité a keby pokusom o opravu tam ešte niečo viac pokazil tak by to bolo ešte horšie.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@zuzanockamt ako hovorím podľa toho kde robíte, úplne iná je osobná doprava a iná nákladná doprava.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@zuzanockamt áno skúšky z toho boli a sú no v praxy sú schémy nevyužiteľné keďže aj tak je zakázané zasahovať do elektoniky to maximálne sa dá tak napr. vymeniť poistka alebo žiarovka.

mamutka
12. máj 2023

Dobrá téma, synovia zatiaľ plánujú ísť touto cestou 😁 takže, pokiaľ sa niekto vyškolí ako rušňovodič pre osobne vlaky, zostava tam, nepracuje striedavo na nákladných, ak by chcel napr po pol roku zmenu?

tynto
autor
12. máj 2023

@zuzanockamt To nie je pravda že Cargo nerobí kurzy, práveže im chýbajú rušňovodiči a naberajú nových práve do kurzov aj ľudí bez žiadnej praxe.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@mamutka ide o to že osobnú dopravu robí hlavne ZSSK a nákladnú iná firma napríklad ZSSK Cargo takže musel by ten človek pracovať pre rôznych zamestnávateľov keby chcel voziť osobnú aj nákladnú dopravu.

tynto
autor
12. máj 2023

@zuzanockamt je to tak ako vravím keďže to vravím s vlastnej skúsenosti, aj ja som nemal žiadne skúsenosti so železnicou a Cargo ma zobralo do kurzu za rušňovodiča.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@zuzanockamt áno aj Cargo aj ZSSK hľadá nových rušňovodičov aj bez praxe.

mamutka
12. máj 2023

@tynto chápem, dik. Nerozumiem celkom pracovnej dobe, ked ide rusnovodic cez cele Slovensko, domov sa nedostane, aby to stihol za 8 hodín, to musí byt komplikovane riešené. Nedávno sme o tom diskutovali so synmi, 5 ročný vážne presviedča 14 ročného, aby šiel do toho a budú potom jazdiť spolu 😂

suzitok
12. máj 2023

@tynto vekom je to ohraničené? Lebo môj syn teraz maturuje, ale teda si neviem predstaviť, že posadia 19 ročného na rušeň, teda je mi jasné, že tam je ešte niekoľkomesačné školenie, ale aj tak...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@jaga18 na železnici je dosť pozícii napríklad sprievodca, posunovač, signalista, výpravca, vozmajster, vlakvedúci. Na výber je dosť výhoda je že niektoré sú menej náročné a po čase sa dá aj presjť na lepšiu pozíciu ak je ochota a snaha.

mamutka
12. máj 2023

@zuzanockamt musí to byt veľmi náročné. Ešte k tomu, určite aj nedostatočne ohodnotené, na to, ako to človeka obmedzuje. To musí robiť človek s vášňou

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
hiro
12. máj 2023

@zuzanockamt Schemy? Elektrotechnicke? Fakt ked je problem tak ma tasticku s kondenzatormi, pomera ich kapacitu, prepajkuje a rusen dalej pokracuje v ceste?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
tynto
autor
12. máj 2023

@mamutka s osobnou dopravou cez celé slovensko nemám skúsenosti no je to samozrejme aj o prespávaní na ubytovni niekde. Finančne no to všetko čo treba vedieť by to malo byť lepšie ohodnotené a musí to človeka baviť to je jasné. Ale aj tak je to slušné zamestnanie aj keď náročné.

sense
12. máj 2023

@zuzanockamt my schemy nemame, su poruchy kt sa ucis odstranis ked spravis reset. Komplet masinu vypnes, zapnes, spravis test. Ak sa ti podari problem odstranit, zavolas ze oorucha odstranena, vlak moze pokracovat. Ak sa ti nepodari zavolas helpdesk kt ri pomozu co este mozes spravit. Ak je total porucha ze masina sa nepohne tak nastupuje proces evakuacie a to uz ma na starosti ine oddelenie.kt rozhoduje o postupe. A zakladne mozne poruchy odstranit sa ucis uz pocas skoly resp kurzu, plus ,as rozne kurzy a pravidelne testy. A nove vlaky uz su uplne nieco ine. Ja nie som rusnovodic ale chlap je. Ja som sprievodca. U nas napr nevypravuje vlak vypravca ale sprievodca, musis poznat komplet signaly, aj znacenia trati. Vypocitat brzdnu drahu a robis aj kontrolu brzd vlaku. Ale v dnesnej dobe je to cim dalej lahse lebo automatizacua a digitalizacia, pkus jazdych 5 rokov skusky. A jed som zacinala este sme aj vagony spajali. Ale ako som pisala, my nie sme na svk zelezniciach.

monikaskorikova
Odpoveď bola odstránená
majka137
1. nov 2024

@tynto Dobrý večer môj manžel má sen štát sa rušňovodičom, ale nevie ci by ho prijali keďže ma cukrovku 1 typu. Má šancu sa aj napriek tomu dostat na túto pozíciu? Ďakujem za odpoveď

20erika07
2. nov 2024

@majka137 rušňovodič má zmyslovú skupinu 1. Pichá si inzulín?

majka137
3. nov 2024

@20erika07 Nie berie len jednu tabletku večer

20erika07
3. nov 2024

@majka137 tak to treba skúsiť, zato nič nedá ✊️

majka137
4. nov 2024

@20erika07 ďakujem,

Strana
z2