Práca po rodičovskej. Ako sa mení pracovný čas?
Ahojte, zaujimali by ma vase skusnosti, tych zien, ktore pred detmi robili pracu odbornejsiu, napr vyzadujucu aj vysokoskolske vzdelanie, praca v korporatoch a vacsich firmach a podobne - pracu kde sa zvacsa robilo napr 9-17 a podobne casy
Po detoch ste sa vratili do tejto prace alebo ste skor hladali pracu kde je mozny iny pracovny cas aby ste napr stihali vyzdvihnut deti zo skol ci skolok? Nasli ste taku pracu a bola adekvatna k vasmu vzdelaniu a pracovnym skusenostiam? Alebo ste museli zmenit oblast prace kvoli casovemu aspektu? Pripadne ste museli akceptnut nizsi zarobok ore moznost skorsieho zaciatku a odchodu z prace? Alebo mate za sebou rodinu ktora vam pomaha s logistikou deti?
Po prvom rodicaku som nastupila do korporatu na vpodstate zaciatocnicku poziciu, fix pracovna doba 9-3, zvysok pracovneho fondu som si odpracovala podla seba takze co sa tyka skolky sme sa s manzelom vedeli striedat + pomohol home office aby som v pripade potreby nestracal cas cestovanim. Po par rokoch tam a po druhej materskej/rodicaku prepustali tak som si musela hladat novu pracu. Skoncila som v inom korporate, na senior pozicii, podstatne vyssi plat, fix pracovna doba 9-3, pracovny fond 7:75 hodiny ale vpodstate sa nikde necvakam - dolezite ze mam robotu urobenu, “family friendly” nastaveny sef takze ak je treba viem dieta aj odviest a poobede vyzdvihnut zo skolky
Vratila som sa do povodnej prace, mame flexibilny pracovny cas, takze sa s manzelom striedame, dva dni v tyzdni idem ja skor a dorobim vecer/zysok tyzdna a dva dni v tyzdni zasa on. A zaroven zaciname rano skor, ja chodim raz tyzdenne pracovne do Viedne, takze sa snazim robit uz vo vlaku a nadbehnut si. Niekedy super fungujeme inokedy taha viac ten, ktory ma prave toho kusok menej. Bez tej flexibilnej doby a moznosti dorobit si neskor/inokedy by to ale rozhodne neslo a neviem ako by sme to riesili, kedze obaja mame pracu, ze by bola hlupost ist inam.
Rodinu, ktora by nam pomahala bezny den alebo takto rutinne tu nemame, ziju v inom meste.
@leeshka ja robím v štátnej správe, teraz som na MD. Ale keď som tam nastúpila po prvej RD, tak som chodila na pol siedmu, pre dcérku do škôlky o tretej. Manžel mal na starosti rannú logistiku, ja poobednú.
@leeshka predtým som pracovala v korporáte. Keď som odchádzala (občas) pred treťou, smiali sme sa, že som pol dňa dovolenky. Po návrate z rodičovskej som sa do pôvodnej práce nevrátila, ale nastúpila som na rovnakú pozíciu v inom korporáte (teda aspoň názvom na tú istú pozíciu). Už na začiatku som im povedala, že mám dve deti a tomu prispôsobím aj pracovný čas. Teda, žiadne nadčasy, či ostavanie v práci do večera ako tam niektorí fungovali. A že v práci skončím tak, aby som stíhala vyzdvihnúť deti zo škôlky. Nebol a doteraz nie je s tým problém.
stale som na tom mieste kde pred MD, ale uz stvrty rok skrateny uvazok. deti su male len par rokov, chcem byt teraz pre nich, mat cas, neuvazujem nad plnym uvazkom. v tom mam stastie, ze mi vysli v ustrety. ano, zarabam 4x menej ako manzel, ale do rodiny prispievam prave logistikou a casom, ktory travim s detmi. vyhovuje nam to takto. plus mam casto HO, takze to vyuzivam ked su deti chore, ocr len vynimocne
Ja som nastupila teraz do statnej spravy. Pevny cas mame od 8 do 15. Stvrtky a piatky do 14. Inak si mozme prisposobit ako chceme. Rano deti zanasaju stari rodicia. Poobeda ich vybera muz,stvrtky a piatky ja. Lebo pracujem 30km od domu. Tak nestiham
Robim v korporate a mame velku flexibilitu. Kovidove casy a 100% HO s detmi doma naucili ludi, ze da sa prezit aj bez striktneho dodrziavania pracovneho casu. Robime tak, aby sme zladili aj potreby rodiny/deti. Takze pracujem medzi 5:30-24. Samozrejme nie vkuse a nie kazdy den az v takomto rozpati. Ale mame umoznene prisposobovat pracu nasim potrebam.
Pytam sa preto, lebo ja som predtym robila v informacnych technologiach, konkretne s databazami a pracovala som v bankach a uz 3m aktivne hladam pracu a vsade je problem hlavne pracovna doba - zvacsa sa ocakava bud 9-17 (aj ked na urovni spolocnosti je 9-15 ale vzdy dane oddelenie caka ze ludia robia iny cas), dokonca kde tu uplna flexibilita zo strany zamestnanca - ked treba robi sa aj do 19!🤦♀️ a ja uz nvm co robit, lebo uz som si posielala aj na administrativne pozicie, rozne pozicie v statnej sprave kde nevyzadovali nejake specificke znalosti a pod a tam je zas problem ze sa mi nikto ani neozval, nvm z akeho titulu, ci prekvalifikovanosti…
Som uz znechutena a demotivovana
Ja som bola pripravena si hladat novu pracu, kedze pred MD som robila americky cas, nastastie sa rezim zmenil natolko, ze teraz chodim do prace kedykolvek pocas dna na 3 hodiny a ostatne si odpracujem z domu, a ked chcem, tak mam aj celodenny HO. Dolezite pre sefa je mat spravenu pracu, nepozera na dochadzku.

V ramci korporatu som presla na inu pracovnu poziciu, kde som mala flexibilnejsiu pracovnu dobu a moznost home officu, taktiez aj trosku vyssi plat. Ak som chodila do prace, chodila som na siedmu, o tretej som odchadzala. Muz braval dieta rano do skolky, ja som ho popoludni brala domov. Rodinu, ktora by nam pomahala, nemame ziadnu.