Práca s malými deťmi
Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás spýtať, akú prácu vykonávate po skončení RD. Hlavne také čo máte deti skolkoveho veku, popripade jeden skolkar, jeden skolak. Ja som v 2,5 rokoch mladsej isla do prace na 5h uvazok. Nejakym zazrakom sa mi podarilo najist takuto pracu zaroven aj v mieste bydliska cca kilometer od domu. Teraz bohuzial firma konci a ja budem hladat nieco nove. Ciastocne uvazky neponuka nikto. Vsade 8,5 hodiny + ked si priratam cestu do prace a z prace som na 10h mimo domu. S detmi absolutne nesklbitelne. HO ked je tak systemom 3 dni praca, 2 dni HO. Som zufala pretoze ak na 10 hodin vypadnem denne z domu tak nebudem ani s detmi, domacnost bude absolutne zanedbana a cas s muzom nebudem mat snad ziadny. Takze sa chcem inspirovat co vy robite alebo ste robili alebo ako fungujete. Dakujem za vsetky reakcie 🍀
@gabikaa96 sledujem niekolko stranok s pracovnymi prilezitostami, vratane profesie. Prezeram to denne 3x. Ale nenarazila som na nic v ramci svojho oboru.
@scila pre mna neni toto problem ega ale problem zivotopisu. Ked si potom budem chcet napisat do buducna zivotopis tak praca v obchode tam bude svietit ako machula pri ostatnych pracach, ktore su o dost odbornejsie. Navyse ked som dobra v cislach a analyzach tak by som to rada vyuzila. Asi proste budem muset cakat ci sa nieco najde aj keby to malo trvat dlhsi cas 😏
@autorka musíš reagovať aj na pozície, ktoré sú na fulltime. Ono v podstate nikto nehľadá ľudí na menší úväzok pri takýchto pozíciách, je to skôr o tom ze keď by mali o teba záujem tak možno budú ochotní pristúpiť na tvoje podmienky. Napr ak dlho nemôžu nájsť vyhovujuceho človeka. Napr v mojom odbore nikto neinzeruje iný úväzok ako fulltime, no poznám ženy co majú kratšie uvazky.
Prečo pri takom prijme neuvažujem nad opatrovateľkou?
autorka - ale veď aj učenie sa, domácnosť - môžeš zapojiť deti a ste spolu. Neviem prečo za čas strávený s deťmi , rodinou, považuješ iba ten, kedy nemáte nič a iba sedíte, hráte sa, čítate si. AJ počas večere sa dá stráviť príjemný čas a rozprávať ssa. A s manželom môžeš byť predsa po 19 hod ked deti spia. To potrebujete byť každý deň spolu 5 hodín a venovať sa iba jeden druhému?
Ja napr. robim v statnej sprave (uz asi 13 rokov). Oficialnu prac. dobu mam od 7 do 15. Po navrate z MD som si poziadala oficialne podla § o skratenie. Robim teraz do 14. Pre deti pridem o 15 a teda "uzivam" si ich do tej 9 vecer kym nezaspia. Mzdu mam samozrejme kratenu.
@stannkal ano toto som si teraz uvedomila, ze ked som isla po prvom dietati do prace tak som sa hlasila na full time a na pohovore sa ma pytali ci chcem skrateny uvazok. Takze mozno fakt skusat full a pytat tych 6h napr.
@maciatkolulu a naco? Co konkretne by mala na starosti?
Principialne chapem o co ti ide... a to skombinovat rodinu s pracou, to ale podla mna chce kazda mama, kazda by chcela mat viac casu, ci na seba, rodinu, domacnost, konicky. Za seba mozem povedat, ze som hladala prioritne pracu na 6 hodin ( ale v odbore... nikdy som nic ine nerobila, uz pocas VS som brigadovala v odbore a nechcem zabijat cas inou profesiou a oberat sa o roky praxe - cisto prakticke dovody) , ale nenasla som. Bola som ochotna dokonca pristupit na 4 hodiny, ale tiez to neslo, tie skratene uvazky skratka nie su u nas bezne a toto je velka skoda. Kludne by som obetovala vysku platu, ani ego na netlaci v topanke, rada by som bola s mojimi detmi poobede skor, ale nebola ta moznost u mna. 🙂
@kvetinka75 ja neviem kolko krat to este napises ale nie naozaj nepovazujem spolocne vysavanie ako kvalitne straveny cas s detmi. Tie deti to so mnou ani nechcu robit. Varit ano, ale vari muz.
Videnie deti zo školy,škôlky,robenie úloh napríklad. Aby si mohla pokračovať k zamestnaní v kľude na 8,5hodiny. Ráno odvezie muž. A poobede ste spolu v kľude s nájdenými a naicenymi detmi. Študentka ťa nebude stáť vela. Nejako nerozumiem tvojej otázke. Inak uvažujem ako to robia slobodné matky a rozvedené,bez starých rodičov.
Vysávanie deti nemajú brať ako zábavu,ale teda ako zabavu spojenú s povinnosťou. A na vysavanie si tiež môžeš niekoho nájsť.
autorka- či chcú alebo nie, naučia sa aspoň domáce práce. Tak zostaň teda doma, keď potrebuješ denno-denne hodiny kvalitného času stráveného s deťmi. Pretože podľa toho, čo si tu napísala, tak inú možnosť asi ani nemáš ak nebudeš mať šťastie na prácu.
@autorka, strasne si narocna a s nicim nespokojna. Mna uprimne najviac dojima tvoje niekolkokrat opakovane tvrdenie, ze co mas zo života. No jasne, ze ked mas take poziadavky, ake mas, tak nikdy nebudes spokojna. Neda sa aj plnohodnotne pracovat, aj sa venovat detom, aj byvat niekde v keli, kde nechodi MHD a nie su tam skoro ziadne moznosti. Musis z nejakych požiadaviek zlavit. A fakt, predstav si, ze existuju samozivitelia, ludia s obrovskymi problemami, aby vobec nejako fungovali, a ti asi neriešia, "co maju zo zivota". Tak proste nemozes ist do prace, ked chces zit "kvalitny" zivot s tymito narokmi, ktoré mas.
@kvetinka75 asi to tak budem muset spravit.
@eleanor2510 to je pravda. Mam naroky. Mne vyhovovala moja praca na 5h v mieste bydliska.
@maciatkolulu na vysavanie mam pani. Chodi kazdy tyzden. Bohuzial u nas je bordel denne. Pani pre deti nechcem, chcem s nimi travit cas ja. Pre mna je najkrajsia cast dna ked idem pre ne do skolky a skoly a sme potom spolu. Ja nechcem aby s nimi travila cas "nejaka pani"
@eleanor2510 inak samozrejme ja som vdacna za to, ze nejsom samozivitelka a nemusim riesit problemy z coho zaplatim najom a podobne. Ale ked uz teda mame slisny prijem a muz zarobi tak nevidim dovod preco by som aj ja mala pre, v porovnani z jeho platom, par eur sa trapit cele dni niekde mimo domov a nevidet vlastne deti.
Pracujem tam ,kde pred materskymi, 12h denna ,nocna, 3dni volna. Nemenila by som. Manzel robi tak isto ,takze sa striedame.vzdy je niekto doma,nemusime riesit ocrky,prazdniny..
Zeny, strasne mi tu nakladate za to, ze chcem travit cas so svojou rodinou. Ja neviem, ci je to fakt taky hrozny poziadavok, ze chcem byt doma so svojimi blizkymi viac ako 3h denne. Inak v praci mam narok na to aby to bolo z oboru a aby to bolo casovo nenarocne. Je mi jedno plat, som ochotna dochadzat, aj dorabat pracu doma. A v prvom rade som zakladala temu pre to aby som sa dozvedela ako to maju iny nie aby ste ma osocovali z toho aka som narocna a byvam "v kely" 😏
@autorka nenechaj sa znechutiť, veľa ľudí je tradične založených a je pre nich neprípustné žiť inak ako to poznajú. Ja akurát plánujem nastúpiť do práce po rodičovskej a tiež si idem hľadať robotu na 4h denne, kvalifikovanú v mojom odbore. A len dúfam ze nás s takýmto zmyslanim bude čím viac pretože sa aspoň vytvorí tlak na zamestnávateľov. Mne napr ani nejde v prvom rade o to tráviť všetok čas s mojou dcérou ale mať aj čas na ňu, aj na seba, aj na všetko bez zbytočného naháňania sa. Iné riešenie by bolo aby si aj manžel o niečo znížil úväzok ale mam pocit ze muži sú tomu vo všeobecnosti menej naklonení.
Naozaj máš VS?veľmi veľa gramatickyvh chýb robíš.Keby takto premýšľal aj tvoj muž, že chce mať čas na deti, beh a pod🤔muž nakupuje, vari, dobre zarába, pani vysáva máš to dobre, keď si to uvedomis snáď budeš spokojnejšia.Uz teraz žiješ nadpriemer.Zeny by nemali pracovať 8,5 hodiny to je bez debaty.Sestricka môže byť aj na obvode a o 14 odchadza
Stojím si na kabli? Chces byť aj s deťmi aj kariéru,aj prácu na plný úväzok,či sa niečo zmenilo. Ja som to pochopila tak,že sa pýtas ako to zvládajú iné. S plným uvazkom a deťmi v škole. Tak tie,čo nemajú starých rodičov a majú sa finančne dobre, majú aupair,na čas ,ktorý im vyhovuje. Asi nerozumieš. Bordel denne ti vie tiež upratať aj s deťmi,kým sa ty v kľude vrátiš z práce. Ale pokiaľ si cenia tak čas s deťmi,tak potom ostan doma. A máš vystarano😉
Zvládam to tak, že som učiteľka. A akýkoľvek čas so synom považujem za čas strávený s nim, vrátane vysavania a môjho čítania knihy.
@eliska13 Mas pravdu, slovencina nikdy nebola moja domena. Pisala som aj vyssie, som sikovna cez cisla a analyzy. Moj muz pracuje z domu. Cela firma je v USA, on tu robi len obchodneho zastupcu. Denne ak robi 4h tak prehanam. Je uz na velmi vysokej pozicii. Stretava sa s klientami, obcas nieco analyzuje. Rozhodne ma na deti viac casu ako by som mala ja keby idem full time.
Pokial nie si uz na pozicii ako tvoj muz, tak na takych beznych prieckach sa vacsinou da posuvat vyssie cez joby na plny uvazok. Takze ak budes dalsich 5 rokov robit na polovicny, tak sa to odrazi aj na tvojich zvysnych 30 rokoch kariery istym sposobom. Samozrejme, kazdy ma ine priority. Ja mam 2 take deti ako si pisala, skolkar a 1. stupen a pracu na plny uvazok. Podla mna sa za 4 h sa toho vela neda spravit. To mas tak na 2 hovory, napisanie par lahkych emailov a chvilku uvazovania nad niecim a to si este ani 1 dokument poriadne neotvorila nieto nieco produktivne do toho napisat. My mame este k tomu aj dost administrativy so vsetkym, planovanie pracovnych ciest, ucty, obstaravanie. Ja nepoznam vlastne ani vysokych managerov u nas, ktori dokazu vybavit vsetko za 4h.
Ale ano, na domacnost je potrebna pomoc, inak "stoji". Mne sa to takto najviac oplati a zda fajn z dlhodobeho hladiska. Taktiez ked zoberiem deti do roboty, hlavne starsiu dceru, vidim, ze je na mna pysna. To je pre mna tiez dolezity aspekt, podla toho co robis, to deti povazuju za normal: mama v praci vs. mama-zienka domaca. Samozrejme, ze kazdy to vidi inak, ale ja som za rovnopravnost, tak sa ju snazim zit a ukazovat detom, co k nej vedie
Cize ty chces vlastne to co ma tvoj muz. Robit par hodin denne za velke peniaze a zvysok dna si "uzivat". Ale takto bezny ludia nefunguju a uz vobec nie matky po rodicaku. Tie su vobec vdacne za akukolvek pracu. A ked si taka dobra vo svojej praci zamestnaj sa normalne na 8hod. Vela firiem ma aj pohyblivu prac dobu. Chod skorej a skoncis napr. o tretej. Vsak muz je doma. Tak odvezie deti rano. Ty pojdes poobede. Ked budes zabehnuta tak skus poziadat o skrateny uvazok.
Muž ti nevie niečo dohodit?Tak samozrejme, že to je na nervy, že on by už bol hotový s prácou a ty prídeš o 16-17.Kazdy má svoj model rodiny.Jedna je vďačná, že nemá prácu na smeny a cez víkend druhá chce byt viac doma, mať čas.Ked je muž úspešný nech Ti pomôže niečo nájsť musí mať dobré kontakty.

Autorka napríklad u nás je kopa práce na skrátený úväzok,pozri sa na profesiu.