icon

Práca s malými deťmi

26. sep 2023

Ahojte dievčatá, chcela by som sa vás spýtať, akú prácu vykonávate po skončení RD. Hlavne také čo máte deti skolkoveho veku, popripade jeden skolkar, jeden skolak. Ja som v 2,5 rokoch mladsej isla do prace na 5h uvazok. Nejakym zazrakom sa mi podarilo najist takuto pracu zaroven aj v mieste bydliska cca kilometer od domu. Teraz bohuzial firma konci a ja budem hladat nieco nove. Ciastocne uvazky neponuka nikto. Vsade 8,5 hodiny + ked si priratam cestu do prace a z prace som na 10h mimo domu. S detmi absolutne nesklbitelne. HO ked je tak systemom 3 dni praca, 2 dni HO. Som zufala pretoze ak na 10 hodin vypadnem denne z domu tak nebudem ani s detmi, domacnost bude absolutne zanedbana a cas s muzom nebudem mat snad ziadny. Takze sa chcem inspirovat co vy robite alebo ste robili alebo ako fungujete. Dakujem za vsetky reakcie 🍀

Strana
z4
autor
27. sep 2023

@veroniq85 ja neviem ci to necitas ale uz som vela krat napisala, ze plat je mi jedno. Som ochotna robit za malo penazi vymenou za cas s rodinou.

veroniq85
27. sep 2023

Vacsina zien si hlada pracu s "dobrou pracovnou dobou" lebo muz je vacsinou cely den v praci aby uzivil rodinu. Cize su vacsinu dna same na deti ci domacnost. Tvoj muz robi 4 hod. denne z domu s vysokym platom, vari, nakupuje a mate pomoc v domacnosti. A stale tu len omielas nejaky "kvalitny cas" s rodinou. Kazdy ma ine vnimanie kvalitneho casu ale ocividne na teba a tvoj standard sa nikto nechyta. Pises ze robis s cislami a to je praca kde je mozny flex. prac. cas, homeoffice a podobne cize proste len hladaj. Muz dobre zaraba tak ostat doma s detmi. Mas plno moznosti o ktorych kolko zien moze len snivat a stale si len nespokojna a vsetko je problem.

andreatytler
27. sep 2023

Nakladaju ti lebo v porovnani s vacsinou zien co su tu a ziju na Slovensku (dokonca aj v zahranici) si zijes luxusne a aj tak si nespokojna.
Tiez sa pripajam k nazoru ze nerozumiem kde je problem. Toto co mas nie je podla mna skutocny problem.
Vysavanie je jedna z najoblubenejsich aktivit mojho 4 rocneho odkedy vie chodit. Nerozumiem preco by to nemal byt kvalitne straveny cas s detmi. Robime nieco spolu, uci ho to poriadkumilovnosti a cistote a zaroven ma malu lekciu fyziky kedy skuma ako sa ktore veci spravaju ked ich skusa vcucnut, alebo ako sa vysavac pohybuje.

babulkomale
27. sep 2023

@nwnw nechapem, to odides z prace, nemas fond odrobeny a oni ti poslu normalnu vyplatu? To je paradna praca asi 👍

zuzanockamt
27. sep 2023

Ja strávim denne v práci 7 hodín plus ešte doma každý deň hodinu až dve. A stáva sa, že robím doma aj cez víkendy. Ale školu, škôlku pohodlne stíham. Našťastie mám prácu blízko domu, takže necestujem. Manžel je v nepretržitej prevádzke, veľmi vyťažený kvôli nedostatku personálu, takže on zabezpečuje starostlivosť nepravidelne, podľa toho ako stíha. O polovičnom úväzku som nikdy neuvažovala.

aurora33
27. sep 2023

@eliska13 hej hej akurát tiež pozerám, že píše ako blb. Bohvie čo je pravda z toho, čo popisala.

nwnw
27. sep 2023

@babulkomale ano presne tak. Chybaju mi kazdy mesiac papierovo hodiny,ale robota hotova, peniaze firme za mna cinkaju. Ked zacnu mat s tym problem, tak to budeme riesit. Mozu skusit za mna najst nahradu 🤣. Nenasli pocas materskych ziadnu...

autor
27. sep 2023

@aurora33 och, toto je zase slusna debata 😏 Pardon, ze nemam dokonalu slovencinu. A ano, vsetkych vas tu klamem aby som dostala dobre nalozene a mojla ist spokojne spat 🧐

aurora33
27. sep 2023

Tak dobrú noc 🙂

marca12
27. sep 2023

Mozno robia na smeny alebo vyzdvihuju deti stari rodicia

babulkomale
27. sep 2023

@nwnw to je zaujimave 🙂

autor
27. sep 2023

@marca12 mozno tie smeny 😊

autor
27. sep 2023

Dakujem pekne vsetkym za odpovede. Budem sa snazit nebrat to tak negativne ak sa mi nepodari najist pracu na skrateny uvazok. Hold budu deti v skole/skolke dlhsie. Mozno si potom ten kratsi cas uzijeme intenzivnejsie.
Kazdopadne ma mrzi, ze na slovensku stale zamestnavatelia niesu tolko nakloneni skratenym uvazkom ako inde na zapade.
Pekny vecer damy. 👍

veroniq85
28. sep 2023

Pisala si ze tvoj muz robi 4 hodiny denne z domu tak preco nemoze vyzdvihnut deti on aby neboli v skole/skolke dlhsie?

aurora33
28. sep 2023

Mám kopec známych, ktoré su v zahraničí a ver mi, že ani jedna nepracuje na žiadny skrátený úväzok.

autor
28. sep 2023

@veroniq85 lebo takisto som pisala, ze pracuje pre USA. Oni zacinaju pracovat okolo 13:00. A tych 4h neni fixne dane. Niekedy robi aj doobeda cosi. Od tej 13 do cca 17-18 to ma najintenzivnejsie.

autor
28. sep 2023

@andreatytler ja rozumiem, ze sa mame dobre a zrejme moja staznost naozaj niekoho irituje. A ak to tu niekomu pomoze tak treba povedat, ze peniaze nikomu stastie neprinesu. Napriek tomu, ze ich mame tak mame aj problemy a nezijeme si na ruzovom oblaciku.
Mohla by som sedet doma. Napriek tomu mam ambiciu pracovat, odvadzat dane a nejakym sposobom prispievat do spolocnosti. Ale mam pocit, ze firmy hadzu polena pod nohy pracujucim matkam. Hlavne ked si zoberem, ze aj v predchadzajucich zamestaniach, kde som mala 8,5h pracovnu sa mi stavalo, ze som sa tam nudila ale musela som si odesedet ten čas aj ked praca bola hotova.

cervenaruza123
28. sep 2023

Co poznam mamicky, kazda to ma inak. Poznam take, co robia len na dohodu niekde. Aj take co dali vypovede a su nezamestnane lebo sa to inak nedalo. Aj take co robia roboty dalo by sa povedat pod svoju uroven, ale viac im to tak vyhovuje casovo a ine nenasli. Ine mali stastie a nasli. A vela je takych, co nastupi normalne na 8 hodin a nejak to zvladat musia.
Tam si clovek musi zvazit vela veci, ze ci clovek obetuje radsej prijem a bude zarabat menej alebo obetuje cas a nebude mat tip top upratane. Alebo pojde robit na par rokov nieco, na co staci ucnovka, ale bude to mat pohodlne doma. My sme sami s muzom zvazovali, ze da sa to, aby som ja sla robit na 8 hodin. Len ci to za to stoji, ze bude doma vacsi chaos a budeme aj viac nervozni a tak. To si musite vy zvazit, ako to budete riesit. Mozes aj pockat kym sa najde nieco na skrateny uvazok, lebo vacsinou sa najde, ale niekedy az po case. Ale ked si to nemozes dovolit, tak jedine skusit na 8 hodin a uvidis ako to bude. Ked to bude prilis stres a financne vyjdete, tak das vypoved a budes cakat na lepsiu ponuku a medzitym sa mozes vzdelavat v niecom, taka IT sfera ponuka vela aj home office a rozne uvazky, len sa treba o tom nieco naucit. Ale ked by ta to bavilo a by si bola sikovna, tak si vies aj take nieco najst.

kulumulu123
28. sep 2023

Najdi dieru na trhu urob si pripadne potrebne kurzy a otvor zivnost.. Pracovnu dobu si urcis ty sama ako vyhovuje tebe.. Da sa to iba treba niekedy aj trocha chciet nieco pre to urobit a nie cakat kto mi co povie... Pekny

andreatytler
28. sep 2023

To ze si tam musela sediet aj napriek tomu ze praca bola hotova, nie je podla mna hadzanie polien pod nohy pracujucim mamickam. Sediet tam podla mna musel kazdy bez ohladu na to ci deti mal, alebo nie. Ty chces pomoc od zamestanavatela, ale v skutocnosti ty nie si ta co tu pomoc potrebuje. Ine by to bolo ak by sa o hodinu skor pytala domov slobodna mamicka s 3 detmi. Ona to skutocne potrebuje. Ty nie. Ty si iba chces vylepsit uz aj tak dobry zivot.
Necitala som uplne podrobne vsetky komentare ale mam dojem ze si velmi nenasla niekoho, kto by bol v podobnej situacii ako ty a nikto ti tu skutocne nedal radu ktoru hladas. Podla mna to je preto, lebo si vyrabas problem z podmienok, ktore by vacsina ludi povazovala za luxus. Pracovat nemusis a tym padom si mozes vyberat a cakat. But tomu vdacna.
Vravis ze vidis celu kopu mamiciek ktore beru deti o 15:00. Opytaj priamo nich ako to robia. Mozno sa najde niektora, co ma pracu v lokalite kde byvas vo firme co ponuka co hladas. Ale skor si myslim ze nenajdes nikoho. Tak trochu mi to pripada ze si ako princezna, ktora sa rozhodla ist do svojej vysnivanej prace a zistuje ze realita je pre vacsinu ludi naokolo uplne ina.

avanka
28. sep 2023

Neboj,v pohode dáš na plný. Môj manžel pracoval 10 rokov na 4 smeny vrátane víkendov. Ja mám pracovnú dobu od 7,30 do 15,30,ale keďže cestujem,som mimo od 7 do 16. Deti boli v škôlke a v rannej družine, rovno odtiaľ som šla na autobus a z autobusu som si šla pre nich. Škôlka bola aj s druzinou do pol 5. Nikdy som neriešila, koľko detí tam je alebo nie je o tomto čase,lebo to proste inak nešlo.
Po ceste domov sme šli nakúpiť,na ihrisko..domov sme ,keď bolo teplo,chodili až okolo 18. Pripravila som večeru, kým sa chlapci hrali, potom sprcha, rozprávka. Keď zaspali, upratala som si.
Toto obdobie nebude trvať večne, máte spoločné večery, víkendy, sviatky,dovolenky...
Moji sú už veľkí,12 a 15, ale nemám pocit, že by boli ochudobnení o spoločný čas s nami

zuzana76
28. sep 2023

@autor urob si DPŠ a mozes ucit ekonomiku a ak vies a mas statnice z jazyka, tak aj ten

kacena2022
28. sep 2023

@autorka U nás v škôlke ráno nosia deti otcovia a poobede vyzdvihujú maminky.Alebo ráno nosia maminky a poobede vyzdvihujú babky.Ja môjho nosím aj ráno aj poobede chodím preňho ja.Robim od 7 do 15tej a hneď po robote keď idem do škôlky 15,20 som tam a môj syn tam býva medzi poslednými.

muskazlata90
28. sep 2023

Autorka, som zhrozená, ako ti naložili 🙈 podľa mňa je úplne adekvátna otázka, kde hľadať prácu v ekonomickej oblasti na pol úväzku. Miesto toho, aby sa tu snažilo vytvoriť prostredie, ktoré je priateľské k rodinám, tak sa snažíme všetkých silnou mocou presvedčiť, že sa to dá stíhať na full tíme. A teraz k veci - ja som po prvej materskej pracovala 2 roky na pol úväzku. Vracala som sa naspäť do práce po roku a pol, dostala som úväzok 56% (aby mi vyšli aj gastro lístky). Pracovnú dobu som mala oficiálne od 9 do 13 30 oficiálne, ale pracovala som reálne od 9 do 12 45 a išla na 1 po malú do škôlky. Zvyšné hodiny som nadrábala počas uzávierky, kedy som niekedy musela pracovať aj do 8. To boli nejaké 4 dni v mesiaci. Pracujem v korporácií v účtovnej oblasti. Popravde boli veľmi ústretoví, 2x do týždňa so bola v kancelárii, 3x do týždňa Home Office, počas korony to bolo super, to som bola stále z domu. Ak som mala chorú dcéru, tak celú chorobu som pracovala z domu. Keď som po 2 rokoch nastupovala na plný úväzok, tak to bolo hrozné, najmä vykrývanie chorob, už sa to nedalo stihat. Ak som robila na pol úväzku, tak keď bola malá chorá, tak som počas pracovnej doby iba odpísala na najnutnejšie emaily, všetko ostatné som podporabala po príchode manžela po 4, nejaké 2-3 hodinky. Pri plnom úväzku som nebola schopná vykrývať tieto okná, lebo dcéra bývalá chorá aj 2 týždne v mesiaci. Keď sa budem vracať z druhej materskej, tak tiež jedine na pol úväzku. Financne nie sme ani zďaleka tak na Tom ako vy, ale ak si mám zaplatiť upratovačku a opatrovateľku, som na presne tom istom, ako keby som robila na plný. Za mňa skús pozrieť ponuky práce v rôznych korporáciach, niektoré ešte stale majú ponuky na 100% HO. Ak aj nemajú v ponuke polovicný úväzok, ak si zaujímavý kandidát, určite vedia niečo na kratšie ponúknuť.

autor
28. sep 2023

@muskazlata90 Dakujem za skusenost. Tiez to tak vidim, ze kym su deti mensie tak je lepsia ta casova flexibilita. Za 4-5 rokov uz vsetko moze byt vsetko inak.
Mna prekvapilo, ze som dostala vynadane okrem gramatiky (to este chapem) aj za to, ze som si dovolila nebyvat v Bratislave 😂

aurora33
28. sep 2023

A čo to vlastne chceš? Lebo ja už som sa v tých tvojich podmienkach stratila 😅

autor
29. sep 2023

@aurora33 Robila som part-time doteraz a bola som spokojna. Ale v okoli momentalne ziadnu pracu na part-time neviem najist a rozmyslam ci skusat aj normalny uvazok.
Ak sa mi dlhsi cas nebude dat najist praca na ciastocny tak asi budem muset nastupit na plny. Preto ma zaujimalo, ako to maju ine rodiny.
Kazdopadne sa skusim hlasit aj na plne uvazky a na pohovore im poviem, ze by som chcela 6h a uvidime ako to dopadne.
A ty ako to mas?

aurora33
29. sep 2023

My obaja pracujeme na plný. Ráno má na starosti deti manžel, pretože ja začínam skôr. Poobede to je zase na mne. Ale máme ešte dosť času užiť si kvalitný rodinný čas 🙂 čiže nám to veľmi vyhovuje.

babulkomale
29. sep 2023

@avanka nuz, len niekde je skolka len do 16.00 a realne to ludia nestihaju, hlavne tam, kde su stale zapchy, prerebaju cesty atd.

tana85
5. okt 2023

konkretne ti poviem, ze ja mam 75% uvazok, takze mam flexibilitu v tom, ze napr si predlzim obednu pauzu, vezmem deti zo skoly a doma sa pripojim opat do prace a dorobim si tie hodiny. takze ak zacnem o 8 a deti a obed si dam napr.12-14, tak potom doma este otvorim PC a dokoncim si tie 2 hodiny. u nas je ale v tomto vyrazna flexiblita, ze aj ked len pridem na pol dna do office, tak je to ok, na obed sa presuniem domov a robim z domu. vsetko, co pises chapem lebo to mam tak tiez. nemusela by som robit, ale chcem, ale zase nie 8 hodin. ak by sa situacia zmenila, tak si najdem pracu na plny uvazok, necitim sa vobec menejcenna ani hlupa, ze si takto "kazim dochodok". ked sme sa bavili, ze by som isla na 100%, tak som si uvedomila, ze mi to za to nestoji prave pre taketo stresy a logistiku. cas s rodinou a moje psychicke zdravie je dolezitejsie. na tvojom mieste by som sa kludne hlasila vsade kde sa ti paci napln prace a na osobnom pohovore sa pytala na moznost prace z domu, flexibilnej prace alebo znizeneho uvazku po skusobnej dobe ked uvidia ako ti to ide. popravde, ja za tych 6 hodin robim uplne rovnaku robotu ako kolegovia, akurat za nu dostavam menej a koncim skor. takze ja si ten volny cas vlastne kupujem...ale 8 -10 hodin v praci si neviem uz ani predstavit, nie je to pre mna priorita

Strana
z4