Práca s mentálne postihnutými ľuďmi

dada7701
8. júl 2018

Ahojte, je tu niekto,kto pracuje s mentálne postihnutými ľuďmi - rôzne diagnózy...či už ako opatrovateľka,alebo iná funkcia....aká je to práca,ako sa Vám pracuje s takými ľuďmi atď? Napĺňa Vás táto práca ?!? Ďakujem za každý názor...o finančnej stránke nechcem rozprávať,kedze viem o čom to je..

ukulela
8. júl 2018

len pre priklad - v BB funguje Mestske Divadlo z pasaze - hraju v nom mentalne retardovani herci. Funguje tam tusim aj chranene byvanie ... skus si o nich daco pohladat. Robia uzasnu pracu.

verkom
8. júl 2018

Mam kamarátku ktorá mentálne postihnutým ľudom pomáha.... robi im asistentku, je to neskutočne vyčerpávajúce a úprimne, nie vždy je to práca ktorá napĺňa.... musíš sa velmi vediet odosobniť, nebrať si och pripomienky ci niekedy dokonca agresívnu náladu.... musíš pochopiť ze ak s nimi vyjdes na ulicu, tak sa nesmieš za nich hanbiť- vedia teda robit riadne kúsky na verejnosti, od toho ze sa vedia pocikat, ze vedia kričať nezmysly alebo ze sa s cudzími ľudmi rozprávajú o veciach ktoré iných desia.... takze nie je to vždy len to co vidíme z filmu.... práca ktorá napĺňa a ktorá je životným dielom.... ak by nemala aj inú prácu tak by jej riadne začalo si at z tohoto... takze si to velmi treba zvážiť.... určite však, pokial chceš tuto prácu robit, musíš si ju vyskúšať....

dada7701
autor
8. júl 2018

@verkom práve som nastúpila na dobrovolnicku službu cez OUp na 1/2 roka...je to všetko presne tak, ako píšeš, myslím o tých ľudoch...sú to rôzne prípady, rôzne diagnozy....žial odpracovala som zatial len 2 dni, momentálne som chorá...takže sa liečim a pokračujem dalej...nemám ešte taký širší prehľad o celodennom programe, nakolko som len na 4 hodiny...odosobniť sa dokážem,až som sama prekvapená, pretože doteraz som sa s takými ľudmi nestretla...a naraz je ich 22 🙂 ....zatial v pohode, tak uvidíme ako bude dalej...

dada7701
autor
8. júl 2018

@verkom práca by bola v pohode, len za ten krátky čas som zistila, že s tými ľudmi sa nie je veľmi kam pohnúť, a to ma trošku mrzí...človek sa môže snažiť,ale žial pokroky tam už nie sú...

verkom
8. júl 2018

@dada7701 ano a toto je to co potom dokáže zničiť toho človeka.... ze vidíš ze žiadny progres nie ne možný.... :(

janulka1802
8. júl 2018

S dospelými alebo deťmi? Je to psychicky veľmi náročná práca verím však že pre niektorých ľudí je to ozaj poslanie ale iní vyhoria raz dva ja Napr sama za seba viem povedať že by som sa na to nedala a klobúk dolu pred tými ktorí to robia ale ozaj s láskou

zibi
8. júl 2018

@dada7701 mam skusenost a nesmies sa nechat prevalcovat touto pracou . V prvom rade si tam na dobrovonicku a zatial dva dni. Musis sa nastavit tak, ze im ides pomoct a vlastne sa o nich staras. Je to pekna a prospesna praca aj ked nie pre kazdeho. Treba sa ti trochu zapracovat, spoznat jednotlivych klientov, kazdy ma iny druh postihnutia, s kazdym sa da inak pracovat a postupne aj rozvijat. Tato praca nie je o dosahovani nejakych met, je o tej postupnej mravencej prace ako ked robis velke puzle a obrazok uvidis az ked to doskladas.
Oni v ramci svojich moznosti maju nejaky progres a ty zistis, co casom zvladnu a kto co dokaze. Kazdy clovek aj chory aj mentalne postihnuty niekde speje a da sa s nim pracovat, len to chce cas, je to praca pre trpezlivych a nei pre kazdeho.
A je to velmi naplnujuce. Davaju vela lasky uplne obycajne a jednoducho len tak. Treba sa zamerat na to pekne, nedat sa prevalcovat uplne a byt tam pre nich no zaroven si zachovat aj nejaky odstup.
V podstate je aj velky rozdiel s kym robis a akych aj mate klientov. Ked su to tazke postihnutia je to velmi zlozite a narocne. Tie lahsie postihnutia s nimi sa da pekne pracovat. S autistami je to horsie. Dawnici su vacsinou zlati aj ked tvrdohlavi. Rozdiel deti a dospeli.
Praca ale vie naplnit, a mas pocit, ze robis nieco zmysluplne. ALe je to zaroven tazke, narocne a musis mat na to povahu.

deti95060810
8. júl 2018

@zibi pekne si to napísala...🙂

bobricek1979
8. júl 2018

Obdivujem ľudí, ktorý takto pracujú a pomáhajú je to náročná práca klobúk dole všetkým zo srdiečkom a láskou čo sa starajú

juliet86
9. júl 2018

kolegyna robila roky s mentalne pistihnutymi ale mala dojem zecsa toci v kruhu po rokoch. . .
bude to tak ze aj medzi nimi budes mat ako medzi inymi ludmi oblubenejsich a menej oblubenych. su ludia ktori robia tymto ludom osobych asistentov a naplna ich to. co je naplnou tvojej prace? vies musis to brat tak uz len to ze im zabezpecis ochranu a prijemne travenie volneho casu je velke plus pre ich zivit. predstav si z pozicie rodica. aky je to pocit ked vedia ze su v dobrych rukach.. vies ako to myslim?

eliska13
10. júl 2018

@dada7701 kamarátka robila musela odísť po roku mala aj agresívneho klienta a bola frustrovana z tej práce.