Práca učiteľky
Dcéra by chcela ísť na pedadogicku školu.Myslim, že má vzťah k deťom a vybrala si dobre.Uci sa dobre podľa testov jej odporúčali gymnázium, obchodnú akadémiu, ale ona sa vidí pri deťoch.Cez víkend sme mali partiu na guláš a zamrzeli ma posmešky, že si musí raz hľadať dobre zarábajúceho chlapa, aby sa mohla venovať svojmu hobby.Dalsia zabrdla, že pracuje v banke a učitelia ani hypo nedostanú.Dcera zostala zahanbena ja som sa jej zastávala, že môže učiť jazyky, doučovať.Muz mi večer, keď tam nebola znadal, že mi to hovoril, že ju máme presvedčiť na inú školu, že to je pomaly hanba v dnešnej dobe ísť za učiteľku.On je silne orientovaný na výkon, peniaze uvedomujem si to len ma to zamrzelo ako každý vidí pedagógov.Este máme chvíľu čas popremýšľať mám to dcére vyhovoriť?už vidím, že je vazkach
@jackiem__ no ja len oči otváram....
@kaktusik007
@panelacikova neviem ako je to teraz, ale ja som mala par skusok zo psychologie, mozno dva, alebo styri semestre, uz si nepamatam a vobec to nebolo narocne. Ale to je len vseobecny zaklad, nejaka teoria, vobec tam nebola v tom case napr praca s detmi z roznymi poruchami ucenia, aspergerov syndrom a pod.... To som si dostudovavala sama neskor. Taktiez je rozdiel vystudovat psychologiu ako predmet, ktory na vyucuje napr na strednej pedagogickej skole, alebo na gymnaziu a klinicku psychologiu, co je samostatny odbor / neucitelsky/ Tiez je aj skolska alebo pedagogicka psychologia, forenzna psychologia, a mnoho mnoho dalsich, pricom, kazdy odbor sa zaobera niecim inym a zaroven jeho absolvent moze robit nieco ine. Ale bezny ucitel naozaj nemoze ucit psychologiu, dokonca ani pedagogiku nemozem ucit a to ako absolvent ucitelskeho odboru mam aj statnicu z pedagogiky, ale len ako vseobecny zaklad.
Chce ísť na strednú pedagogickú? Ja by som ju v tom podporila.
Mám OA a VŠ ekonomického smeru ,som Mgr. Pracovala som v banke . Nikdy viac . Začala som pracovať v školstve ,spravila som si 2 ročne pomaturitne štúdium. Síce nemôžem byť platovo ako učiteľka ,som asistentka ,ale mám dosť voľna a pracovnú dobu do 13:30 . Nie je to ľahká práca ,ani nie tak s deťmi ako s rodičmi ,ale čo je alebo ľahké .
Syn tento rok konci pedagogicku fakultu, tiez som sa mu to snazila vyhovorit, jeho to drzalo od cca 6-7tr. na ZS a zatial je jeden z tych co sa tomu chce aj venovat . Tak uvidime , rozmysla, ze by si spravil aj doktorat. Len ju nechaj nech si sama vyberie svoju buducnost, bud sa sama popali alebo bude stastna, no urcite nech nejde studovat to co ju nebavi
Mala si im povedať, že keby všetci sedeli v bankách, tak by ani ich deti nemal kto učiť, nemali by čo jesť atď.
Neni nad to, keď človek robí to, čo ho baví. Dcéru by som podporila a veľmi by som si rozmyslela ďalší guláš s takými ľuďmi.
Autorka, ja som chodila na strednu pedagogicku skolu v BA (vtedy to bola pedagogicka a socialna akademia), odbor kulturno-vychovny pracovnik. V statnej materskej skole ucit nemozem, ale ked som mala 20,zacala som pracovat v sukromnej a az do materskej som odrobila 16 rokov v skolke. Skola sama o sebe je velmi fajn,ak to studenta bavi. Kopa zaujimavych predmetov, prax, mna to tam velmi bavilo. A aj ta praca je sice narocna, ale ak to clovek naozaj chce robit, vie sa vypracovat. Ja som vysoku skolu nedorobila, lebo v 19tich som mala pocit,ze naco. Dnes to samozrejme uz lutujem, ale napriek tomu,ze som mala len maturitu, vdaka praxi a znalosti cudzich jazykov, som na tom aj platovo bola velmi dobre, plus som zo zaciatku strazila deti a neskor doucovala anglictinu. Poviem ti, ze som zarobila celkovo velmi slusne a naozaj som sa v tom nasla. Ja by som tvoju dceru urcite podporila. Je to stredna odborna skola. Ked ju skonci,bude mat maturitu a moze sa rozhodnut, co dalej. Moze ist na vysoku skolu pedagogickeho smeru alebo na uplne inu. Ja som urobila uplne v pohode prijimacky na tri vysoke skoly- policajna akademia, predskolska pedagogika a filozofia/nemecky jazyk. Takze smelo do toho. 🙂
Je pravda, že práca učiteľa je strašne zle platená. Začinajúci učiteľ zarába strašne málo (u mna to bolo necelých 600 eur!!) A hypo jej dajú, ha, veď s mojim platom mi úplne na pohodku dali. 🙂 ak ju to baví, nech do toho ide. krásne zamestanie, škoda že si ho tu nevážia.
Do dnes si pamätám učiteľa zo základky, ktorý vždy hovoril, ako si z učitelskeho platu nemôže kúpiť ani kilo banánov. Spomeniem si naňho vždy, ked ho vidím v obchode si tie banány kupovať. Na Slovensku štrajkujú za výšku platov len 2 profesie a to učitelia a lekári lebo vedia, že sú potrební a vynútia si svoje.
Tej pracovníčke v banke by som povedala, že dcera si aspoň na svoje zivobytie zarobí svojimi vedomosťami a nie tým, že musí ľuďom nanútiť úvery a hypotéky aby mala k minimalnej mzde príplatky.
@panelacikova a po riadnom studiu psychologie este potrebujes niekolkorocny vycvik v konkretnej terapii, ktoru budes robit, ak chces mat vlastnu psychologicku prax.

studujem ucitelstvo, som v tretom rocniku na bakalarovi, aj strednu mam ucitelstvo a je to super, aj ked je to obcas narocne, ale da sa to, je to skor take zazivne robit s detmi vzdy nieco nove, praveze ucitelia slusne zarabaju, zavisi aj od titulu a ked vie matiku, tak je za vodou a moze dosiahnut aky titul chce, ak je to jej sen, nech hovori, kto chce co chce, drzim jej silno palce, apropo, ucitel je tiez verejny cinitel