Práca učiteľky s vysoškolským, ale nie pedagogickým vzdelaním
Ahojte, hľadám si prácu a uvažujem o práci učiteľky, lenže nemám pedagické vzdelanie. Mám skončenú vysokú školu, magisterské štúdium. Máte s tým nejaké skúsenosti? Uvažovala som buď o učiteľke angličtiny kedže AJ ovládam výborne alebo o učiteľstve na 1. stupni s tým že by som si popri práci dorobila pedagogické minimum. Alebo mate nejaké iné typy ako sa stat učiteľkou? Ďakujem vopred za odpovede.
na prvý stupeň musíš mať VŠ z elementárnej pedagogiky, ak si chceš dorobiť pedagogické minimum, tak len z tých predmetov, z ktorých máš štátnu skúšku z pôvodnej vysokej školy. Môžeš však začať študovať ďalšiu VŠ s požadovaným zameraním. ak by si chcela učiť angličtinu, len preto, že ju dobre vieš (čo je jedna vec, ale vedieť to, resp. dokázať to naučiť decko, je vec druhá), pochybujem, že by si našla riaditeľa ochotného zamestnať ťa bez adekvátneho dokladu o vzdelaní. Dnes už máloktorý riaditeľ zoberie učiteľa s tým, že veď si to dorobím. Väčšinou chcú všetci už hotových. Ak by predsa len našiel, rátaj s tým, že budeš hodnotená ako nekvalifikovaná.
@laretta ahoj,no dakde na dedinu by tá možno vzali,iem,že zvyknú brať takých čo nemajú vystudovanu anglinu,lebo im nemusia toľko platiť ako kvalifikovaných...hoci hovoríš výborne anglický,štúdium angliny nie je len o tom,ide aj o reálie,fonetiku,literatúru či stylistiku,celkovo o rozhľad,je to drina a všetko sa preberá do hĺbky a čo si ja pamätám na zakladke má učili takí čo boli pár rokov v Anglicku a proste nás naučili zle aj vyslovovať aj písať,to totiž veľmi nevedeli a tieto chyby sa so mnou často aj teraz ťahajú,preto nesúhlasím veľmi s tým,aby na školách zamestnávali tých,čo nevystudovali jazyk a mala si študovať radšej jazyk ako sociálnu prácu,s tou je ťažko a vystuduje ju kazdy druhy
@laretta od malička som túžila byť učiteľkou v škôlke, ale naši po základnej škole rozhodli, že s mojimi známkami by bola škola neísť na obchodnú, potom na výšku. všetko je fajn. vďaka tomu som sa v živote zabezpečila, ale začalo ma to znova ťahať do tej škôlky, resp. k práci s deťmi. čo to som si pozisťovala a nič iné mi neostávalo, iba ísť znova študovať, predškolskú a elementárnu pedagogiku.
Vidím že v každej téme sa nakoniec nájde zopár frustrovaných osôb ktoré začnú útočiť. Nech sa páči.
ďakujem všetkým kočkám za normálne konštruktívne príspevky. 🙂
@rakywanda
mojim snom tiež vždy bolo učit ale potom prisla ta socialna praca a mna to dost chytilo, aj mama mi v tom case pracovala ako soc. pracovnicka, no kto mohol vtedy vediet ze dnes sa nad tym bude ohrnat nos
@meluela
inak aj mam zopar spoluziacok ktore ledva presli strednu a nakoniec skoncili na pedagogickej 😀
nie je to len o vzdelani, k ucitelstvu treba ovela ovela viac
To už potom môže učiť hocikto kto ide na pár rokov do Anglicka a vie sa dohovoriť,hoci len základné frázy,načo potom študovať????chod znova študovať a necuduj sa negatívnym názorom,ale ja by som tiež nebola nadšena keby moje deti učil hocikto kto si myšli,že vie jazyk
@laretta A myslíš, že riaditeľ vezme teba, hoci vieš po anglicky alebo pedagóga s diplomom "učiteľ Aj", ktorý to 5 rokov študoval a je ich dosť??? Veď pedagogika nie je len to... Vieš vôbec čo je to ISCED a ako sa podľa neho pracuje??? Ja ťa nechcem uraziť, ale proste
@fidka79 má pravdu... Ako som ti už písala... To, že máš vášeň pre medicínu nikoho nezaujíma, pokiaľ neukážeš diplom, že si lekár 🙂
@laretta Drzim Ti palce. Ja mam tiez tento odbor vystudovany, a poviem Ti, ze clovek, aby sa hanbil to dnes vyslovit. Je to fakt nie "fér". Ved su aj ludia, ktorych to ozaj bavi. Pocas vysky som robila dobrovolnicku v hospici, Usmeve ako Dar, .... a chcela by som pracovat v tomto odbore, no kazdy sa z toho smeje, lebo "fakulty" rastu ako huby po dazdi.
Ja mám tiež sociálnu prácu ale s deťmi a mládežou. Ale to asi nie je smerodajné, ale u nás to bolo tak, že ak si urobíš k sociálnej práci ešte pedagogické minimum, tak môžeš byť vychovávateľka, alebo vedúca voľnočasových aktivít centrách voľné času, v školských kluboch a tak.....Ale učiť som s tým ešte nikoho nevidela......také sú moje informácie.
@laretta ahoj, citala som tu tie prispevky a k tvojej otazke....myslim ze jedine riesenie ako sa uplatnit je najst si pracu najskor asi to co mas vystudovane preto do skolstva sa bez ped.min urcite nedostanes a na prvy stupen absolutne....sprav si statnice z AJ ak si v nom taka zbehla ako tvrdis, myslim ze by ti to nemalo robit problemy a potom s diplomom sa uz mozes ohanat....ani ped.min nie je tragedia si dorobit ....ja som 4.roc slovensky jazyk nauk.o spolocnosti....napriklad ja som 3 roky studovala slovencinu z hladiska "vyskumneho" aj ked som sa ucila vsetko da sa povedat do "piky" a niektore skusky ako syntax...boli pre mna nieco neprekonatelne 😀 😠 ..az teraz v mgr-rocniku som presla na dvojkombinaciu ucitelskych predmetov kde mam teda slja ..ako zaklad...plus este jeden predmet...inak by som ucit nemohla....preto ti radim, ak tak velmi chces ucit, pozistuj si kde sa co da porobit....ja napr studujem v tt ...tu sa da tiez dorobit ped.mim...urcite aj na nejakch skolach v Ba ...skus poriesit ten jazyk na kvalifikovanej urovni aby si sa mala nieco "v rukach" a potom ver ze to pojde, pretoze lektorov, ucitelov cudzieho jazyka vzdy niekde treba...ci uz v nejakej jazykovke, skolenia pre rozne firmy aaatttdd....len musis mat podlozene svoje znalosti....pekny den
@laretta možno ťa sklamem, ale dnes už učia iba kvalifikovaný pedagógovia, výnimiek je veľmi málo....skôr už ani vyštudovaní učitelia si nevedia nájsť prácu, lebo detí je stále menej a školy financujú na základe počtu žiakov.....skús niečo iné, napr. eurofondy sa nevyužívajú, alebo projekty výmenných pobytov, iné formy vzdelávania, voľnočasové aktivity, nadácie....je toho veľa aj v tvojom odbore
nemozes robit ucitelku, ak nemas pedagogicke minimum. A ak budes mat pedagogicke minimum, tak mozes ucit len to, co si vystudovala. Pripadne cudzi jazyk ak mas statnu skusku, ale predpokladam, ze minimalne tu vseobecnu. Nie je to len tak. Ak by Ta skola zamestnala s tym, ze si popri praci dorabas pedagogicke minimum, musela by mat ozaj nudzu o ucitela. Stava sa, popytaj sa na skolach, kde by si chcela ucit.
ono nestačí vedieť dobre po anglicky, treba ovládať psychológiu, pedagogiku, didaktiku a kopu rôznych vecí týkajúcich sa vyučovania a na to je potrebné pedagogické vzdelávanie....veľa ľudí, rodičov, si myslí, že byť učiteľom je veľmi ľahké
aha a vidim, ze si vystudovala socialnu pracu, tak si myslim, ze tym horsie, neviem, kde by si chcela ucit socialnu pracu...Skor by som si isla urobit statnicu z angliny, kedze tu ovladas ako pises a dorobila to minimum. Prvy stupen vobec nemozes ucit bez prisluchajuceho vzdelania.

Myslíš že čím viac rokov sa študuje, tým lepšia učiteľka? Nesúhlasím.
Moje deti mali tie najlepsie učiteľky v Anglicku. čo nemožem povedať o slovenských učiteľkách. Mám možnosť porovnávať takže viem čom píšem.