icon

Práca učiteľky s vysoškolským, ale nie pedagogickým vzdelaním

laretta
15. apr 2015

Ahojte, hľadám si prácu a uvažujem o práci učiteľky, lenže nemám pedagické vzdelanie. Mám skončenú vysokú školu, magisterské štúdium. Máte s tým nejaké skúsenosti? Uvažovala som buď o učiteľke angličtiny kedže AJ ovládam výborne alebo o učiteľstve na 1. stupni s tým že by som si popri práci dorobila pedagogické minimum. Alebo mate nejaké iné typy ako sa stat učiteľkou? Ďakujem vopred za odpovede.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
roxana280
15. apr 2015

@peneloppe obavam sa, ze vas prispevok bol tiez velmi utocny

fidka79
Odpoveď bola odstránená
laretta
autor
15. apr 2015

Nechajme to uz. Tu sa neda ani otvorit tema, vzdy sa najde niekto kto to cele prekruti a vybija si svoju neschopnost na niekom. Je to skoro v kazdej teme, nielen v tejto.

Prosim admin o uzavretie temy.

Este raz dakujem vsetkym kockam ktore mi tu konkstruktivne poradili, pripadne napisali svoje vlastne skusenosti.

roxana280
15. apr 2015

@fidka79 😀 nuz..tak co nam inak zostava, kazda matka musi riesit riesit svoje dieta a zaujimat sa.. 😉

zuzana76
15. apr 2015

@laretta ak chces ucit , potrebujes pedagogicke vzdelanie a ked chces ucit na 1. stupni tak konkretne musis vystudovat elementarnu pedagogiku, na ktorejkolvek pedagogickej fakulte, je to 4 rocne studium

laretta
autor
15. apr 2015

@zuzana76
dakujem

zuzanockamt
15. apr 2015

@laretta keby si si aj dorobila DPS k soc.praci - minimalne uplatnenie v skolstve alebo statnu skusku z ANJ a DPS k tomu, tak ti stale bude chybat didaktika k danemu predmetu a to pri uceni dost poznat

bebe87
15. apr 2015

@laretta ahoj.. ja študujem DPŠ, ide o to že sa študuje podobný predmet ako si mala mgr. štúdium. PO skončení máš možnosť učiť v danom predmete - ty by si mala najskôr aprobáciu na výchovu k občianstvu. Získaš pedagogickú a psychologickú spôsobilosť učiť svoj predmet - aj didaktickú (všeobecná didaktika, predmetová didaktika)...

roxana280
15. apr 2015

@bebe87 ako perspektivne je ucit obciansku nauku, ved predsa tu ucia ako doplnkovy predmet ucitelia, ktori si namiesto kvalifikacky dorabali tento predmet...alebo si ako doplnkovy zvolili tento napr.k matematike k dejepisu a pod.alebo ho daju ucit ucitelom, ktori nemaju naplneny uvazok

laretta
autor
15. apr 2015

@roxana280
Obciansku s AJ by som potom mohla mat kombinaciu. Ale nie, necham to tak. Studovat urcite nepojdem. To bola len taka myslienka o tom ucitelstve.

zuzanockamt
15. apr 2015

@roxana280 presne tak, absolutne neperspektivny predmet do aprobacie ... vsak na malej skole, kde je jedna trieda v rocniku je to len 5 hodin do tyzdna - o nicom ... vzdy sa to rozhadze medzi ostatnych

bebe87
15. apr 2015

@roxana280 to je už vec iná, robota sa ale ťažko hľadá všade. je to krásny predmet 😉

zuzanockamt
15. apr 2015

@laretta a aku si mala/mas motivaciu ucit?

laretta
autor
15. apr 2015

Vzdy som chcela byt ucitelkou, uz od detstva, len potom som sa na poslednu chvilu rozhodla pre SP. Myslim ze by ma to bavilo, naplnalo, sama mam teraz 2 deti a ucim sa s nimi a viem si predstavit ze by som tuto pracu robila.
@zuzanockamt

peneloppe
15. apr 2015

@laretta
S anglictinou sa urcite uplatnis. Teraz je vela sukromnych skol kde hladaju ucitelky AJ, niekedy len na konverzaciu. ja som mala jednu prac. ponuku zo statnej ZS v BA na poziciu ucitelky AJ s tym ze mam skusku v jazykovom centre a dorobila by som si minimum. Takze da sa to. Pokial skutocne chces ucit, tak je to sanca vyskusat si to a potom keby si sa chytila tak sa mozno rozhodnes aj pre skolu a dorobis si kvalifikaciu.

peneloppe
15. apr 2015

Napr. taka sukromna ZS ceska tak tam sa to strieda, ucitelky prichadzaju a odchadzaju... tam je vzdy sanca

sorciera24
15. apr 2015

@zuzanockamt na SS je ten predmet povinny a aj dost hodin.....u nas sme s tymto rpedmetom 7mi v kombinacii....a to som ho studovala prvoplanovo spolu so SJ.....a preto ma stve, ze na ZS ho rozhadzu medzi ucitalov a uci sa nekvalifikovane 🙄 potom to tak vyzera....lebo je to viac ako "len" predmet.... ale tu pani so soc. pracou by ani to asi nemohla ucit...jedine z coho ma statnice, ak ma napr. zo sociologie ci prava....tak tie v ramci obcianskej...jedine tak....

stankabk
15. apr 2015

@fidka79 Inu odpoved som od Teba ani necakala 🙂. Aj z predoslych prispevkov posobis trosku ustipacne. Mozem sa vsak mylit 🙂. Ale urcite mas v tomto pravdu. Bola si v Anglicku dlhsie ako ja. A mas pravdu v tom ako sa spravaju k cudzincom, alebo co si o nich myslia. Uplne s Tebou suhlasim. My sme len chceli povedat to, ze u nas sa z nas kazdy smeje a pritom socialni pracovnici su potrebni. Lenze dnes to moze studovat kazdy, aj ten kto ledva cita.

laretta
autor
15. apr 2015

@stankabk
Hlavne by sa malom rozlisovat na akej skole bola SP vystudovana.

Ja mam v UK len same dobre skusenosti. Vzdy sa ku mne spravali s respektom, jednak preto ze som prisla do krajjiny uz s dobrou anglictinou, vzdelana, ziadny odpad co sa chce prizivovat. Pracovala som a platila dane. A tiez som sa vydala za anglicana takze som uplne zapadla. 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
laretta
autor
15. apr 2015

@fidka79
oh dakujem. robis si srandu?
mna hrozne odradza praca s tymi tetulami co ledva vystudovali niekde narychlo. inak by som to velmi rada robila. a mohlo by to byt lepsie financne ohodnotene.

sorciera24
15. apr 2015

ja len tolko, ze na urad netreba VS...moja svokra pracuje na jednom velkom statnom urade a ma len nadstavbu soc. prace a presne vravi, ze sa tam teraz nahrnuli mlade so soc. pracou Mgr. vystudovanou a chcu vyssi plat 😝 ale nedostanu ho, lebo na tu pracu proste VS 2.st. netreba.... 😎

gajdy2
15. apr 2015

Ak by ste mali trošku času, prosím vyplňte dotazník k práci. Ďakujem https://docs.google.com/forms/d/1UWwakIIzef7dGH...

stankabk
15. apr 2015

@laretta jej, super, tak to gratulujem 🙂
Ano, zalezi od skoly, to mi je jasne, a mozno aj od casu, ze kedy. Ci davnejsie, ked to nebolo take "vychyrene" alebo teraz , ked to studuje fakt kazdy. Kazdopadne drzim palce a dakujem za pozdielanie 🙂

stankabk
15. apr 2015

@fidka79 no ved ano, suhlasim. Dnes to studuju vsetci, aby mali titul. Preto to nas, co sme sa tomu venovali a videli v tom zmysel, mozno az poslanie, štve. Vo svojom volnom case som sa venovala dobrovolnictvu, do decaku som musela chodit stopom, lebo tam nesiel bus, kamoska stale na pol ceste domov vystupila, byvala blizsie a ja potom sama. V decaku sami cigani ....

laretta
autor
15. apr 2015

@sorciera24
ja co viem, tak treba, praveze ja poznam tetusky co tam boli este ked ja som praxovala a pamatam ze sme sa bavili aj o ich vzdelani, tak mali potravinarske a take podobne skoly, a teraz si vsetky museli urobit vysku, vsetky do jedneho. mozno zalezi od pozicie ale ja co viem tak poctivo studovali dialkovo niekde na katolickej univerzite. klasika

sorciera24
15. apr 2015

@laretta vsetky pozicie su viac menej rovnake....robia akurat na inych oddeleniach....ako s potravinarskou je ajsne, ze tam nema co orbit...len pisem, ze VS netreba....staci napr. ta nadstavba soc. praca...len asi tetusky vidia lepsie si rovno a lahko urobit aspon Bc. v RK...tak dorobili to...ale plat rovnaky a VS nie je podmienkou, mam to z prvej ruky.........

tranquillo
15. apr 2015

Jedna vec je ovládať jazyk výborne a druhá vec je vedieť ho učiť detváky (na prvom stupni to platí duplovane) .
Jedna vec je učiť sa cudzí jazyk a druhá vec je ho študovať (myslím jeho morfologiu, fonetiku, fonologiu, lexikologiu, syntax atď.) To všetko obnáša štúdium jazyka. Pri uciteľskom smere je toto všetko doplnené o metodiku jazyka, teda AKO učiť, pedagogickú psychológiu a ďalšie predmety, aby sa učiteľ vedel vcítiť do dušičky žiaka, zistiť, ako ho ten jazyk najlepšie naučiť.
Mám vyštudovaný AJ a NJ, vôbec to nebola sranda, stálo ma to dokopy osem rokov a tiež nemám rada "rýchlokvasky" - ovládam angličtinu, hurá, idem učiť.
Ako tu už bolo spomenuté, ako matke by mi samozrejme nesmierne vadilo, keby učí moje dieťa niekto nekvalifikovany.

laretta
autor
15. apr 2015

@tranquillo
v jazykovych skolach ucia nekvalifikovani ludia ktori boli zatrenovani na urcity styl ktory dana skola pouziva. vobec by mi to nevadilo pri cudzom jazyku.