icon

Práca učiteľky s vysoškolským, ale nie pedagogickým vzdelaním

laretta
15. apr 2015

Ahojte, hľadám si prácu a uvažujem o práci učiteľky, lenže nemám pedagické vzdelanie. Mám skončenú vysokú školu, magisterské štúdium. Máte s tým nejaké skúsenosti? Uvažovala som buď o učiteľke angličtiny kedže AJ ovládam výborne alebo o učiteľstve na 1. stupni s tým že by som si popri práci dorobila pedagogické minimum. Alebo mate nejaké iné typy ako sa stat učiteľkou? Ďakujem vopred za odpovede.

laretta
autor
15. apr 2015

a vsetky lepsie skoly si dnes platia native speakerov a to nie su kvalifikovani ludia. tie hodiny s nimi su ovela kvalitnejsie a daju ziakovi ovela viac

laretta
autor
15. apr 2015

@sorciera24
tu su podmienky na socialneho pracovnika, takze minimalne bakalar musi byt
Medzinárodná federácia sociálnych pracovníkov stanovila podmienky podmieňujúce výkon profesie sociálna práca, medzi ktoré zaradila:
•sociálny pracovník má ukončené minimálne 3-ročné pomaturitné vzdelanie v oblasti sociálnej práce (v našich podmienkach – titul bakalára sociálnej práce) alebo k tomu má ukončené aj magisterské vzdelanie v oblasti sociálnej práce (2-ročné);
•má záujem o celoživotné vzdelávanie;
•dosiahol minimálny vek 21 rokov potrebný pre začiatok výkonu praxe;
•spĺňa osobnostné požiadavky kladené na neho ako sú napr. morálna bezúhonnosť, mlčanlivosť, dôveryhodnosť a pod.;
•disponuje požadovanou úrovňou všeobecných a odborných špecializovaných vedomostí, sociálnych zručností. (Levická, 2004)

tranquillo
15. apr 2015

@laretta nehadam sa. Mne osobne napríklad vadilo, keď sme počas gympla alebo VŠ mali semináre s lektormi, ktorí samozrejme svoju rodnú reč ovládali výborne a na konverzáciu to bola bomba pecka, ale keď sme ad hoc potrebovali vysvetliť niečo z gramatiky, tak veľmi nevedeli. Dosť často sa odvolali na cit pre jazyk, čo nám vtedy bolo prd platne 🙂

alby2014
15. apr 2015

@laretta Ja len k tomu, ze soc. praca by mohla byt lepsie ohodnotena , tak ti nechcem brat iluzie, ja robim ucitelku na spickovom gymnaziu ( top 3 na SR) a moj plat po 8 rokoch praxe je 695eur v hrubom, co je 547 eur v cistom, osobne si myslim, ze tolko isto plus minus zarobis na akomkolvek urade... Osoben priplatky su minimalne, na zvysenie plkatu zbieras velmi hlupe kredity, co ta stoji kopu casu na ukor rodiny, aby ti plat stupol o 6%...

laretta
autor
15. apr 2015

@tranquillo

dnes je to dost popularne a podla mna sa jazyk lahsie uci. ako ked anglictinu uci slovenska ucitelka tak sa tam hovori viac slovensky ako anglicky 😀
idealne je mat nejaky zaklad a potom rec rozvijat dalej s native speakerom alebo rovno v cudzom prostredi niekde vonku

ale nehadam sa ani ja, len diskutujeme 🙂

malabiba
15. apr 2015

@laretta mali sme na VS, bol kanaďan, stále naliaty 😀 koľkokrát sme hrali karty - vysokokvalifikovaný odborník....veru som chodila potom na doučko, aby som porobila skúšky po takej "native" výučbe

dina14
15. apr 2015

@laretta Suhlasim s Tebou a drzim Ti palce, aby sa Ti to podarilo. Skonceny pedagogicky smer nezarucuje, ze absolvent bude kvalitny ucitel a ma schopnost naucit... takisto, ako pilotna licencia nezarucuje, ze kadet je (alebo bude) dobry pilot.. Prekvapuje ma ta sprcha negativnych atakov, ktora sa na Teba spustila za to, ze si hladala radu, lebo rozmyslas o zmene profesneho zamerania a paci sa mi, ako si sa nad ne (na prvej stranke komentov) elegantne povzniesla. Mam vo svojom okoli znamych, ktori sa rozhodli zmenit profesiu, pokladam to za absolutne normalne a od tinedzerskeho veku viem, ze ked sa rozhodnem odist z profesie, ktorej sa venujem xx-rokov, budem sa venovat druhemu zivotnemu snu. Co sa tyka jazykovych znalosti, myslim si, ze lektor/ucitel s nativne nadobudnutou znalostou (myslim Slovak s nativne zvladnutym cudzim jazykom) je urcite len pozitivnym prinosom, uz len preto, ze uci realny jazyk, nie strojeny ucebnicovy variant, with all my respect.. Tak ako pre Teba, aj pre mna sa stal AJ druhym ´materinskym jazykom´ a pamatam si, ako ma mala neterka presviedcala o nespravnej vyslovnosti (alebo prizvuku), lebo pani ucitelka (so skuskou) tak povedala.. Vela stastia! 🙂

ivka8255
15. apr 2015

@laretta kazda seriozna akvalitna jazykova skola si dava velky pozor kto pre nich uci a nekvalifikovanu osobu by podla mojich skusenosti nezamestnali. Native speaker je nieco ine, ak ma viest konverzaciu, tak je to ok, kedze to je vacsinou dovod, pre ktory ho maju. Ale z mojich skusenosti viem, ze aj ti mavaju pedagogicke vzdelanie alebo podobne vysokoskolske vzdelanie. Neviem kde v zahranici si bola, ale mam kopec znamych, ktori su v UK aj Australii cele roky a ich pravopis v anglictine je katastrofa. Nemaju problem dohovorit sa a ich slovna zasoba je uzasna, ale rozhodne by ich na Slovensku ani nikde inde nezamestnali ako ucitelov. Tak ako si ja netrufam ucit slovencinu aj ked je to moj materinsky jazyk.
Drzime palce, aby si si nasla pracu, ktora ta bude bavit.

laretta
autor
15. apr 2015

@malabiba
stale sa najde nejaky taky ucitel, na kazdej skole, no nie? my sme mali zas takeho nemcinara ze ani poriadne nemecky nevedel, stale do knihy pozeral a nenaucil nas nic

tranquillo
15. apr 2015

Ako som už napísala, na konverzáciu je to perfektné, ale myslím že na to, aby tie decká zmaturovali na B2 by bolo fajn, keby hodiny s nimi mal aj človek, čo má ten jazyk vyštudovaný.

sorciera24
15. apr 2015

@laretta len tu ide o to specifikovat pojem soc. pracovnik....takze tety na uradoch mozu byt uradnici, ale nemusia byt soc. pracovnici.... to uz ako si kto specifikuje...ale pisala som o prislusnom vzdelani.....(Bc.).....bakalr je pomerne novy titul, takze viem, ze doteraz stacilo (aj tej svokre) staci pomaturitne studium....teda tu nadstavbu v obdore soc. praca....teraz neviem, ci vobec take je, tak je logicke, ze sa to asi riesi Bc. vzdelanim

laretta
autor
15. apr 2015

@tranquillo
na tych lepsich skolach to tak maju, pol na pol

@ivka8255
dakujem
moj manzel uci na dvoch jazykovych skolach ako native speaker a ma vyborny pravopis, vybornu anglictinu 😀 , no samozrejme ho pochvalim ale ozaj. podmienkou bolo ze musi mat VS, pedagogicke vzdelanie nie. dostal trening a uci a velmi ho to bavi, poctivo sa pripravuje doma a ma vybornu spatnu vazbu, ti lepsie hovoriaci chvalia ze hodiny s native speakerom su lepsie ako so slovensky hovoriacim anglictinarom 😀

malabiba
15. apr 2015

@dina14 netreba to brať ako negatívne reakcie....skôr je to o podmienkach tu na Svk, keď niekto chce ísť učiť....my tie pravidlá o kvalifikácii nevymýšľame, tak to je

fidka79
Odpoveď bola odstránená
laretta
autor
15. apr 2015

@dina14
Dakujem! 🙂

tranquillo
15. apr 2015

@laretta určite hej, u nás máme lektorov na všetky tri jazyky a vyučovanie je kombinované. My si to pochvaľujeme tiež, lebo aspoň nevyjdeme z cviku 🙂

laretta
autor
15. apr 2015

K tym anglickym ucitelkam poviem len tolko z moj syn po prestupe na slovensku skolu, po hodine anglictiny povedal ze on pani ucitelke nerozumel a ani ona jemu. 😀
Jeho materinskym jazykom je anglictina.

alby2014
15. apr 2015

@laretta na nasej skole cudzie jazyky ucia kvalifikovany ucitelia, co to vystudovali, cez to vlak nejde, kedze deti potrebuju za 4 roky naturovat na B2, mozno je ina situacia na ZS, alebo dedinskych skolach, ale ak nemas kvalifikaciu si v 9triede a to je naozaj plat okolo 400e ( a menej). Native spikrov maju hlavne jazykove a bilingualne skoly aj to len na speaking...u nas s nimi nemame dobru skusenost, lebo k nam chodili rozny a u mnohych bolo citit to chybajuce ped. vzdelanie...

laretta
autor
15. apr 2015

@alby2014
urcite zalezi vzdy od konkretneho ucitela,ci kvalifikovaneho ci native speakera. moj manzel napr. je studovany pravnik, s 20 rocnymi skusenostami takze business English ma na vysokej urovni. a na taketo skupiny sa zameriava. deti zatial neucil ale mal by zacat coskoro.

ivka8255
15. apr 2015

@laretta verim, ze si ho chvalia. Ak na sebe pracuje a chce sa zlepsovat a vidi spatnu reakciu, tak je to jasne a to najlepsie. Ja som vystudovana anglictinarka, roky predtym som bola v zahranici a chodila tam do skoly, aby som mala certifikat. Na vysokej skole ma po anglicky nenaucili, tam to uz bolo len o tom ako naucit druhych. Spoznat jazyk ako taky zo stranky, o ktorej student jazyka nema ani paru. Mne osobne najviac dala metodologia, mali sme skvelu metodicku, ktoru sme nemali radi, lebo bola prisna a puntickarka, ale jej kvality sme na praxi ocenili. Kolko slovicok mozes dat detom, tinedzerom a dospelym, aby to nebolo vela. Akomstriedat a kombinovat aktivity na hodine, aby si udrzala pozornost, ako im vsvetlit veci, ktore su v nasom jazyku uplne ine alebo ich vobec nemame. Je mi jasne, ze jie vsetci na Slovensku vystudovani ucitelia su dobri, ale verim, ze je nas viac takych zanietenych a pracujucich na sebe ako som napriklad ja alebo tvoj manzel. Svoju pracu mam rada, ale bez tej VS by to nebolo ono. Trapila by som sa ja aj studenti.

tranquillo
15. apr 2015

Takže ideálny by bol vlastne vyštudovaný kvalifikovaný native speaker, ktorý zároveň ovláda slovenčinu, aby prípadne vedel vysvetliť gramaticke a štylistické rozdiely v oboch jazykoch ochotný učiť za peniaze v slovenskom školstve :D

kliara
15. apr 2015

@laretta - vieš s tou angličtinou je to ale tiež tak, že môžeš ju ty ovládať dokonale, ale to ešte neznamená, že ju vieš aj naučiť. Čiže to pedagogické vzdelanie má naozaj svoj význam.

lauricka
15. apr 2015

@laretta Cambridge skuska Ti v skolstve nepomoze, potrebujes vysvedcenie z jazyka, ktore skolstvo uznava a to bud na univerzite absolvovanu alebo v statnej jazykovej skole. Co sa tyka nedocenenia Tvojho vzdelania na Slovensku, tak si myslim, ze sama dobre vies, ze to tu je strasne rozsirene, ze absolventov tohoto odboru je vela, ze skol je mrte a su nekvalitne tieto novovzniknute kadejake, aj stvorkari z gymnazii studuju na VS, najma socialne prace a potom dake osetrovatelstvo alebo tak, takze, bohuzial, tato situacia prispieva k tomu, ze ma socialna praca ako studium u nas take meno, ake ma. Skoly si ho urobili same. Ak chces mat respekt, tak ostan v zahranici, kde si bola a ak chces byt tu, treba to prijat ako fakt. Co ale stale neznamena, ze by sa clovek nemal snazit uchytit a naozaj tu socialnu pracu aj robit. Ak chces ucit, realne vidim len tu anglinu, bud v jazykovkach, kde Ti mozno bude stacit ta Cambridge skuska alebo v skolstve, kde ale potrebujes uz ine vzdelanie, ktore sa da dosiahnut, o tom sa tu uz popisalo vela. Treba to prijat ako fakt a nejako s tym nalozit. Vela stastia.

lauricka
15. apr 2015

@laretta to je sice blbe, to s tou anglickou ucitelkou a Tvojim synom, ale to Ti nijako nepomoze. Ona ma papiere a Ty nie. Je to komicke, ale je to tak.

aliza
15. apr 2015

@laretta necitala som vsetko, dostala som sa len po tvoj prispevok o tom, ako v UK staci rok na ucitelku. Nie, nestaci jeden rok, ten jeden rok, co ty tu spominas, je PGCE, cize postgraduate, ale tomuto studiu predchadza undergraduate a ten trva okolo 3-4 rokov, cize aj v UK trva tych 5 rokov, kym sa z teba stane ucitelka, takze netreba zavadzat 😉.

katrinka8
15. apr 2015

No tak ja nesúhlasím tiež s tým, že na učenie stačí native speaker. Tiež som chodila "na Cambridge" - a tam síce učia native speakers, ale tí majú aj špeci vzdelanie na to, aby mohli učiť a dokonca učiť AJ ako cudzí jazyk. Tiež sme počas ZŠ a gympľa mali native speakers na konverzácie, ale mne 10 rokov výuky s takýmito lektormi nedalo takmer nič, v porovnaní s rokom Cambridge.
Už to tu zaznelo viackrát, bez VŠ štúdia cudzieho jazyka v kombinácii s pedagogickým minimom sa jazyk v školstve, resp. na prvom stupni určite učiť nedá. Čiže tu ani Cambridge certifikát nepomôže.
Osobne mám vyštudované učiteľstvo SJL - Dejepis (nepracujem však v školstve), AJ ovládam (native speakers sa ma vždy pýtajú, či som žila v UK, vraj mám taký prízvuk - a to som nikdy v živote v UK a ani v anglicky hovoriacej krajine, paradoxne nebola), ale absolútne by som si netrúfla, napriek tomu, že mám pedagogické minimum a učiť som už učila, učiť deti angličtinu. Proste na to nemám. Učila som španielčinu - deti aj dospelých v jazykovej škole aj súkromne. Tiež bez štúdia, ale tiež mám certifikát a jazyk ovládam, žila som nejakú dobu v ESP a tiež som tam študovala jazyk. Ale akosi tam mám pocit, že tie základy deti viem naučiť (aj dospelých), ale ide ozaj o deti minimálne 2. stupeň ZŠ - mladších by som si netrúfla. Takže ono to nie je to isté - učiť malých, učiť veľkých, učiť niečo, čo sama ovládam ... proste na učenie detí treba mať znalosti metodiky, ako učiť.

laretta
autor
16. apr 2015

@aliza
ano, porovnavala som to s mojim pripadom ze tam by zo mna za rok bola ucitelka, kedze VS vzdelanie uz mam. nehovorim o stredoskolakoch ktori sa rozhoduju co dalej. v celej diskusii sa bavime o tom ze ci sa da ucit a ako sa stat ucitelkou s vs vzdelanim ale nie pedagogickym

sardinka333
16. apr 2015

@laretta ak sa chceš prekvalifikovať na 1. stupeň učitelstva tak treba študovať od začiatku, predprimárne vzdelávanie. Ak chceš učiť jazyk tak stačí ped. minimum a je už na škole samotnej či ta prijme alebo nie. So skončenou sociálnou prácou ťa zoberu niekde ,,do výchovy,, ale žiadne terno v našich podmienkach. Ked tak dobre tu angličtinu ovládaš, tak prečo sa chceš zašiť v školstve? Koli prázdninám, volnu? Ako nemyslím to v zlom, ved aj mne to tam vyhovuje .Aj k nám chodia native speakeri z Watts English a Class, a preferuju ich viac ako slovákov dokonale ovládajucich jazyk, rodičia maju taky pocit, že tam nie je šanca ,,hovoriť po slovensky,, a deti sa nučia komunikácií, gramatiku očakávaju skor od ,,bežnej,, vyučovacej hodiny. Tie kvalifikačné predpoklady by sa mali dodržiavať, či sa nám to páči alebo nie, škola nie je experimentálne pracovisko. Naučiť realne niečo deti nie je možné bez prípravy, bez metodiky, didaktiky ako na to, ako to robiť plus nároky rodičov su tiež velké nehovoriac o dnešných deťoch. Ja som vyštudovala ped.fakultu a v praxi stále zisťujem, že sa musím vzdelávať, čítať, pripravovať aktivity. A to ped. minimum, to je naozaj taký ,,švindlkurz,, kde sa v krátkom čase preletia základy. Takže v tvojom pripade sa učiť dá s ped. minimom - už ako to bude v praxi vyzerať je iná vec. Ale možeš to v konečnom dosldku zvládnuť lepšie ako študovaní...kto vie?

nufanek
16. apr 2015

@applede ahoj, preco by si nemohla ucit so slovencinou? Myslis, bez druheho predmetu alebo bez minima?

klarikas
16. apr 2015

Zdravim vsetkych na fore, mam vystudovane pravo, chcela by som ucit na ZS, myslite ze mozem vyucovat obciansku nauku alebo dejepis? SAmozrejme by som si spravila pedagogicke minimum.