icon

Práca učiteľky v materskej škole

111miriam111
26. aug 2025

Ahojte. Viem, že je to mamičkovské fórum, ale potrebovala by som radu od p.učiteliek - mamičiek, ktoré pracujú alebo pracovali v MŠ. Sú tu aj nejaké mamky pani učiteľky?

Nastupujem teraz od 1.septembra ku 2-3 ročným deťom ako učiteľka MŠ. Pri takýchto malých deťoch som ešte nebola, preto sa potrebujem niečo opýtať. Prosím o serióznu odpoveď 🙂
Na triedu budeme stále 3 p.učiteľky. Neskôr sa budeme nejak striedať. Ale...Prvé 3 týždne máme pracovať všetky 3 spolu. Od 7:00 až do 15:00 alebo až do 16:00, čo sa mi zdá neprimerane dlho. Potom pôjdu deti do zbernej triedy. Klasická zmena je (bez zbernej triedy) cca od 7:00 do 12:30 myslím. 9 hodín priamej práce 3 týždne vkuse.., je to vôbec ,,legálne,,? A navyše za to nebudeme mať ani nadčasy. Len ako ,,si musíme pomáhať,, , lebo sú to malé deti, tak musíme byť takto v práci 3 týždne ,,vkuse,,. Máte s tým niektorá skúsenosť? Podľa mňa by nám mali dať aspoň hodiny nadčasu.
Ďakujem za rady. ❤️👍🏻👋

Strana
z2
anonym_48a0a9
27. aug 2025
@kiki68

2-3 rocne a budu do zaverecnej ihned? Huh, ja som mala smeny od 7-15 alebo 9 - 17 a rozne medzi, ale skupina do 2,5 roka sa zberala po 15:00 do vacsej mixnutej. No tam musite byt 2-3 ludia neustale, inak mas peklo. Cize tam ide o bezpecnost. Tie deti vrestia vzdy ked sa otvoria dvere, cize ked ides na wc, 2 ludia tam musia byt

@kiki68 nie, nemusia, stačí prvý týždeň, prípadne dva a na to by stačili dve ráno, prípadne jedna od 7,00 druhá od 8,00 a posledná by prišla neskôr a ostala do konca. Je šialenstvo nechať 2-3 ročné deti v prvý týždeň v škôlke toľko hodín, takže prvý týždeň by kľudne mohli byť ráno všetky tri, ale nie do 16,00, ale do 12,30 s deťmi, potom administratíva.

kiki68
27. aug 2025
@anonym_48a0a9

@kiki68 nie, nemusia, stačí prvý týždeň, prípadne dva a na to by stačili dve ráno, prípadne jedna od 7,00 druhá od 8,00 a posledná by prišla neskôr a ostala do konca. Je šialenstvo nechať 2-3 ročné deti v prvý týždeň v škôlke toľko hodín, takže prvý týždeň by kľudne mohli byť ráno všetky tri, ale nie do 16,00, ale do 12,30 s deťmi, potom administratíva.

@anonym_48a0a9 u nas museli byt dve ( aby ked sa nieco stane bol vzdy svedok), sama som mohla byt s max 7 detmi. Aj to nie cely cas. Ono to neni sranda, lebo tie deti nevedia hovorit a u nas rodicia riesili vsetko. Napr najmensie modriny. Lebo tie deti v tom veku casto sotia ine dieta. Keby ide o mix vekovo deti od 2-6 je to lahsie , ale 2-3 rocne je strasny mazec. Tam musi mat clovek oci vsade a nonstop

kiki68
27. aug 2025
@anonym_48a0a9

@anonym_48a0a9 u nas bola administrativa povolena az po case v triede , alebo pred. Ale tam boli presne urcene cast kto kedy moze. To uz bolo v rozpise na tyzden.

anonym_3a142d
27. aug 2025
@anicka329

@111miriam111 ja keď som nastupovala do MŠ pracovať, tak tiež sme to takto mali, prvé dva týždne som mala akože poobednú, ale bola som tam celý deň, kolegyňa čo mala rannú tiež zostala do poobedia. Po dvoch týždňoch už sme sa normálne striedali ranná/poobedná. Je to kvôli tomu, že na začiatku školského roka skoro všetky deti plačú, zvykajú si, je okolo nich veľa práce. A je to aj kvôli tomu, že keď nastupuješ ako nová učiteľka, tak, aby si videla organizáciu činností počas celého dňa.

@anicka329 mali ste za to nadčas?

anicka329
27. aug 2025
@anonym_3a142d

@anicka329 mali ste za to nadčas?

@anonym_3a142d nie

anonym_48a0a9
28. aug 2025
@kiki68

@anonym_48a0a9 u nas museli byt dve ( aby ked sa nieco stane bol vzdy svedok), sama som mohla byt s max 7 detmi. Aj to nie cely cas. Ono to neni sranda, lebo tie deti nevedia hovorit a u nas rodicia riesili vsetko. Napr najmensie modriny. Lebo tie deti v tom veku casto sotia ine dieta. Keby ide o mix vekovo deti od 2-6 je to lahsie , ale 2-3 rocne je strasny mazec. Tam musi mat clovek oci vsade a nonstop

@kiki68 väčšina 2-3 ročných detí hovoriť vie a mať v triede v´dve učiteľky, aby bol svedok, keby sa niečo stalo je argument ako delo. Keď ide jedna na WC, ochorie, alebo je práve s jedným dieťaťom v kúpeľni, tak je po svedkovi. Je na učiteľkách, ako si to s rodičmi vykomunikujú s rodičmi, tí, ak sa chcú vyhnúť modrinám, nech si dieťa nechajú doma a ešte ho aj držia za ruku. V kolektíve, na ihrisku sa tomu vyhnúť úplne nedá.
A čo sa týka tej administratívy, veď píšem, že po. Určite by som nerobila tri týždne tak, ako písala autorka témy, ani by ma nenapadlo robiť zdarma.

anonym_48a0a9
28. aug 2025
@anicka329

@anonym_48a0a9 ja píšem, ako to je u nás v MŠ, kde ja pracujem. Keď sa ide na výlet o 8:00, ale mne začína práca s deťmi o 10:00, musím prísť skôr o tie dve hodiny, aby kolegyňa nešla sama s dvadsiatimi deťmi, ale zaplatené to nemám ani nemám nadčas. Bohužiaľ takto to v školstve funguje.

@anicka329 nie, nefunguje to tak v školstve, určite nie tam, kde sa učiteľk dokážu postaviť za svoje práva.

anonym_48a0a9
28. aug 2025
@luccija

@111miriam111 prvé 2-3 t sú ťažké pre všetkých a, keď ešte nemajú učiteľku tak budete riešiť za pochodu.Bude to ťažké prvý mesiac na to sa priprav prídeš domov ohucana, unavená deti plaču atď...ale snáď máte adaptacny a prvé dni tam budú po pár hodín.Necitam ďalej všetko, ale u nás to bolo, že o 6:30 sme otvorili do 9:00 som bola sama potom dve a o 13 som išla domov a ešte prišla tretia na 11:30 a tá zatvarala.Kazda škôlka má svoj systém.Ano, každý začiatok je ťažký, ale ešte si ani nezačala a už máš podmienky😉priprav sa na to, že s kolegyňami sa budete stále naťahovať jednej ochorejú deti, alebo ona sama, alebo ty, alebo školenie v podstate ja som mala rozpis týždeň ráno, týždeň doobeda, týždeň poobede, ale nikdy to tak nebolo a aj preto som odišla plus som bola často chorá od deti.Take situácie, že kolegyňa zvracia, lebo brušná chrípka a ty behom hodiny musíš ísť do práce, že že že....v skôlke je strašne náročná práca a tieto mini deti nevedia nič.Tiez, som mala 2-3 r. Idú tá zadusit láskou chcú ti sedieť na kolenách, hladkaju, kŕmis ich, ale treba ich obliekať, obúvať, utierať zadok komplet ako pri svojom dieťati, dávať do pyžama.....
Prvé 3 t sme robili všetky celé dni a ešte bolo málo rúk a aj hospodárka pomahala

@luccija ešte ani nezačala a už má podmienky? Ale ona nemá podmienku, že bude robiť iba ranné zmeny, oba chce iba to, čo jej vyplýva z pracovnej zmluvy a zo zákonníka práce, to je všetko. Jednanie riaditeľky je veľmi neprófesionálne.

sajmonka_1216
28. aug 2025

Nikto ti to nemôže prikázať, ale je to na dohode učiteliek. My sme si chodili pomáhať a bežne sme boli o 2 hodiny v práci dlhšie, ale keď ste 3, osobne nevidím dôvod, aby ste tam boli všetky 3 celý deň.. nám prvé týždne aj veľa pomáhali upratovačky, najmä s vyzliekaním a obliekaním do pyžám..
minulý rok som mala 3 - 4 ročné deti, boli sme dve.. a tá čo začínala na 10:00 proste prišla pred 8, aby jedna nebola s 20 novými urevanými deťmi... absolútne som neriešila, či je to legálne či nie a žiadne nadčas sme za to nemali... bola to naša dohoda a ja si myslím, že aj taká samozrejmosť, že si prídeme pomôcť.. prvé týždne sú ťažké.. my sme takto fungovali asi 2 alebo 3 týždne, potom to už bolo ok

kiki68
28. aug 2025
@anonym_48a0a9

@kiki68 väčšina 2-3 ročných detí hovoriť vie a mať v triede v´dve učiteľky, aby bol svedok, keby sa niečo stalo je argument ako delo. Keď ide jedna na WC, ochorie, alebo je práve s jedným dieťaťom v kúpeľni, tak je po svedkovi. Je na učiteľkách, ako si to s rodičmi vykomunikujú s rodičmi, tí, ak sa chcú vyhnúť modrinám, nech si dieťa nechajú doma a ešte ho aj držia za ruku. V kolektíve, na ihrisku sa tomu vyhnúť úplne nedá.
A čo sa týka tej administratívy, veď píšem, že po. Určite by som nerobila tri týždne tak, ako písala autorka témy, ani by ma nenapadlo robiť zdarma.

@anonym_48a0a9 u nas to bol predpis teda, ale boli tomu prisposobene tie smeny. Ale nemala som nikdy kratsiu ako 7-15:00 a tam 30 min pauza. Akurat u nas bolo viac personalu, co nebolo vobec zle. Lebo ide o tu bezpecnost

sajmonka_1216
28. aug 2025
@sajmonka_1216

Nikto ti to nemôže prikázať, ale je to na dohode učiteliek. My sme si chodili pomáhať a bežne sme boli o 2 hodiny v práci dlhšie, ale keď ste 3, osobne nevidím dôvod, aby ste tam boli všetky 3 celý deň.. nám prvé týždne aj veľa pomáhali upratovačky, najmä s vyzliekaním a obliekaním do pyžám..
minulý rok som mala 3 - 4 ročné deti, boli sme dve.. a tá čo začínala na 10:00 proste prišla pred 8, aby jedna nebola s 20 novými urevanými deťmi... absolútne som neriešila, či je to legálne či nie a žiadne nadčas sme za to nemali... bola to naša dohoda a ja si myslím, že aj taká samozrejmosť, že si prídeme pomôcť.. prvé týždne sú ťažké.. my sme takto fungovali asi 2 alebo 3 týždne, potom to už bolo ok

a ešte.. neviem ako si to presne predstavuješ, ale ja v našej MŠ pracujem 7 rokov a nedovolila by som si prísť k riaditeľke s nejakými svojimi požiadavkami, že toto budem robiť a toto nie alebo čo... . ty si tam ešte ani poriadne jeden deň nepracovala a už ideš so spísanými požiadavkami a s tým, že odmietaš byť v práci celý deň?
najlepšie by bolo, keby tam nechali teba samú s tými 2 ročný deťmi... a ďalšia učiteľka nech pekne príde na svoju smenu... hneď by si si svoje názory rozmyslela...

111miriam111
autor
17. sep 2025
@anonym_48a0a9

@anonym_48a0a9 takmer vsetky deti boli tak dlho od prveho tyzdna... niektore mamicky, ktore nemaju dalsie dieta, nechavali to svoje 2rocne od 7 do 16 tej v MŠ...

111miriam111
autor
17. sep 2025
@sajmonka_1216

a ešte.. neviem ako si to presne predstavuješ, ale ja v našej MŠ pracujem 7 rokov a nedovolila by som si prísť k riaditeľke s nejakými svojimi požiadavkami, že toto budem robiť a toto nie alebo čo... . ty si tam ešte ani poriadne jeden deň nepracovala a už ideš so spísanými požiadavkami a s tým, že odmietaš byť v práci celý deň?
najlepšie by bolo, keby tam nechali teba samú s tými 2 ročný deťmi... a ďalšia učiteľka nech pekne príde na svoju smenu... hneď by si si svoje názory rozmyslela...

@sajmonka_1216 precitaj si este raz temu.. nediktujem nikomu podmienky. Ziadny zamestnanec niekde inde by zadarmo neodpracoval 20 hodin tyzdenne... takze tolko k tomu. Ucitelia maju mat za pracu nad ramec svojej smeny nahradne volno. Ano pomoct si treba medzi kolegynami, ale nie zneuzivat zamestnancov od prveho dna.

sajmonka_1216
17. sep 2025
@111miriam111

@sajmonka_1216 precitaj si este raz temu.. nediktujem nikomu podmienky. Ziadny zamestnanec niekde inde by zadarmo neodpracoval 20 hodin tyzdenne... takze tolko k tomu. Ucitelia maju mat za pracu nad ramec svojej smeny nahradne volno. Ano pomoct si treba medzi kolegynami, ale nie zneuzivat zamestnancov od prveho dna.

@111miriam111 ja tomu rozumiem, každý by chcel náhradné voľno za to, že tam trávi viac času ako má, alebo aspoň nejaký príplatok, ale to nikto nezaplatí, každý by to robil.. u nás to nie je príkazom z vedenia, ale je normálne, že tie prvé týždne sú učiteľky dlhšie dobrovoľne, lebo si chcú pomôcť .. a je jedno, či sú nové alebo tam robia 10 a viac rokov.. ide o pár dní... ale neviem ako vy, napr. my máme 6 hodín priamu VVČ a potom máme 1,5 prácu určenú na doma, ktorú musíme nejako vykazovať.. tak sme si do 1,5 hodiny napísali, že sme mali priamu VVČ v rámci adaptácie detí... čiže sme stále vo svojom základom úväzku a nepatrí nám za to nič..

anonym_48a0a9
24. sep 2025
@sajmonka_1216

@111miriam111 ja tomu rozumiem, každý by chcel náhradné voľno za to, že tam trávi viac času ako má, alebo aspoň nejaký príplatok, ale to nikto nezaplatí, každý by to robil.. u nás to nie je príkazom z vedenia, ale je normálne, že tie prvé týždne sú učiteľky dlhšie dobrovoľne, lebo si chcú pomôcť .. a je jedno, či sú nové alebo tam robia 10 a viac rokov.. ide o pár dní... ale neviem ako vy, napr. my máme 6 hodín priamu VVČ a potom máme 1,5 prácu určenú na doma, ktorú musíme nejako vykazovať.. tak sme si do 1,5 hodiny napísali, že sme mali priamu VVČ v rámci adaptácie detí... čiže sme stále vo svojom základom úväzku a nepatrí nám za to nič..

@sajmonka_1216 skús povedať chlapom na stavbe, že majú odpracovať zopár hodín zdarma, ako pomoc kolegom, ťa utlčú lopatami, Nevidím najmenší dôvod na to, aby som pracovala zdarma len preto, že si to riaditeľka nevie zmanažovať. A so žiadnymi požiadavkami ta riaditeľkou netreba chodiť, stačí, keď sa ona bude držať toho, čo je v pracovnej zmluve.

sajmonka_1216
25. sep 2025
@anonym_48a0a9

@sajmonka_1216 skús povedať chlapom na stavbe, že majú odpracovať zopár hodín zdarma, ako pomoc kolegom, ťa utlčú lopatami, Nevidím najmenší dôvod na to, aby som pracovala zdarma len preto, že si to riaditeľka nevie zmanažovať. A so žiadnymi požiadavkami ta riaditeľkou netreba chodiť, stačí, keď sa ona bude držať toho, čo je v pracovnej zmluve.

@anonym_48a0a9 nejde o to, že si to riaditeľka nevie zmanažovať, ale o to, že v jednej triede je 20 2 - 3 ročných detí, ktoré nonstop plačú, utekajú z triedy, niektoré sa pokakajú a niektoré aj pozvracajú z toho plaču a potrebujú čas na adaptáciu.. v našej MŠ sa aktuálne deje, že v takejto triede sú 3 učiteľky, chodia si pomáhať už celý september a dokonca im k obedu chodia pomáhať aj 2 upratovačky, čiže dokopy je okolo tých detí 5 ľudí, lebo nie je možné, aby sa pri takom plači a ešte viacmenej nesamostatnosti deti vôbec najedli bez pomoci... Mimochodom ani pani upratovačky nemajú v pracovnej zmluve kŕmenie detí a pomáhanie s obliekaním, ale robia to..
Ale ty len vidíš, že je to zadarmo a nepozeráš na žiadne iné uhly pohľadu, napr. sa nepozeráš na tie deti ani na kolegyňu, ktorá by tam ostala sama.. keby si bola v tej situácii ty, bola by si rada za každú pomoc...
a okrem toho, ja som netvrdila, aby tam trávila 10 hodín alebo čo.. ako som písala, napr. my máme ešte určenú prácu mimo výchovno-vzdelávacej činnosti, ktorá trvá 1,5 hodiny.. riaditeľ ju môže nariadiť vykonávať na pracovisku, nie doma... je to na dohode.
ale to je jedno.. prajem ti aby si si skúsila aspoň dva dni s takými deťmi aké zažívame my teraz.. asi máš pocit že učiteľka si ráno urobí kávu, pozerá, ako sa deti hrajú a o 6 hodín ide domov

anonym_57f78f
25. sep 2025
@sajmonka_1216

@anonym_48a0a9 nejde o to, že si to riaditeľka nevie zmanažovať, ale o to, že v jednej triede je 20 2 - 3 ročných detí, ktoré nonstop plačú, utekajú z triedy, niektoré sa pokakajú a niektoré aj pozvracajú z toho plaču a potrebujú čas na adaptáciu.. v našej MŠ sa aktuálne deje, že v takejto triede sú 3 učiteľky, chodia si pomáhať už celý september a dokonca im k obedu chodia pomáhať aj 2 upratovačky, čiže dokopy je okolo tých detí 5 ľudí, lebo nie je možné, aby sa pri takom plači a ešte viacmenej nesamostatnosti deti vôbec najedli bez pomoci... Mimochodom ani pani upratovačky nemajú v pracovnej zmluve kŕmenie detí a pomáhanie s obliekaním, ale robia to..
Ale ty len vidíš, že je to zadarmo a nepozeráš na žiadne iné uhly pohľadu, napr. sa nepozeráš na tie deti ani na kolegyňu, ktorá by tam ostala sama.. keby si bola v tej situácii ty, bola by si rada za každú pomoc...
a okrem toho, ja som netvrdila, aby tam trávila 10 hodín alebo čo.. ako som písala, napr. my máme ešte určenú prácu mimo výchovno-vzdelávacej činnosti, ktorá trvá 1,5 hodiny.. riaditeľ ju môže nariadiť vykonávať na pracovisku, nie doma... je to na dohode.
ale to je jedno.. prajem ti aby si si skúsila aspoň dva dni s takými deťmi aké zažívame my teraz.. asi máš pocit že učiteľka si ráno urobí kávu, pozerá, ako sa deti hrajú a o 6 hodín ide domov

@sajmonka_1216 ak je pomoc potrebná, má byť riadne zapísaná v dochádzke a buď zaplatený nadčas alebo náhradné voľno v čase keď už nebude potrebná pomoc

ak sú normy koľko hodín denne môže byť učiteľka s deťmi tak sa majú dodržiavať a zaplatiť si na brigádu ďalšieho človeka

aj profesionálny vodič má povinné prestávky nemôže riaditeľ chcieť aby ťahal v kuse bez oddychu, má len 2 možnosti bude prestávka a príde tovar neskôr, alebo pošle 2 vodičov ktorý sa budú počas jazdy striedať a môžu jazdiť v kuse

anonym_48a0a9
28. sep 2025
@sajmonka_1216

@sajmonka_1216 ja nie som Matka Tereza, prečo by som mala pozerať na niečo, na čo nepozerá zamestnávateľ? Nemala som nikdy problém urobiť prácu za kolegyňu, ostať v práci dlhšie, pracovať počas víkendu, ale ani náhodou nie zdarma. Alebo som to chcela mať zaplatené, alebo mať za ten čas náhradné voľno. To je celé. Že počas obeda prídu pomôcť do triedy s najmenšími deťmi aj učiteľky z tried starších, je normálne, s ich deťmi ostáva druhá učiteľka. Ide o to, že je totálna sprostosť, aby začiatkom roka pracovala učiteľka s deťmi toľko hodín, keď sa to dá zariadiť ináč a ešte za to nemala zaplatené

ceresnicka111
28. nov 2025
@111miriam111

@111miriam111 ahoj ako to zvládaš s tými malými detičkami po pár mesiacoch od nástupu? A smenovo ste sa nakoniec ako dohodli? Stále sa striedate všetky 3?

Strana
z2