Práca v potravinách alebo banke: Ktorú vybrať?
Ahojte mam takú klasickú dilemu, neviem sa rozhodnúť, rada si prečítam postrehy, nazory.
Mam na vyber medzi prácou v potravinách Jednote (12tky kratky dlhy tyzden) a medzi prácou v banke. (8:00-16:00). Platovo je to podobne, takže toto neriešim. Ale naozaj neviem, ktorú si vybrat. Negatíva som počula na jednu aj druhú, čiže o to ťažšia dilema. Mam 25 rokov. Ktorú by ste si vybrali?
banka vyzera v CV urcite lepsia a predpokladam, ze je tam aj lepsia moznost buduceho povysenia. akurat samozrejme zavisi, na akej pozicii budes. pravdepodobne "za prepazkou" a budes musiet dosahovat nejake mesacne ciele atd..
lepšie banka
Ja som pracovala v banke, teda postupne v PKB, Dexia, OTP a nakoniec Prima. Z tej poslednej mám zlé spomienky, došlo to až k súdnemu sporu zo strany zamestnávateľa (kvôli dohode o prehlbovaní kvalifikácie). Ak máš žalúdok na to, otravovať a nahovárať ľudí, tak smelo do toho. Ale pracovný čas však nie je určite konečný, ranné porady, poobedné dorábanie tabuliek, hlásení...
Do banky by som šla, ak máš pevné nervy a žalúdok na ľudí, na ich otravovanie, spĺňanie kvót, neustále školenia, zvyšovanie kvalifikácie, prácu, ktorá nekončí tým, že sa odpípneš (v blízkej rodine máme alebo sme mali viaceré bankárky). Poznám viaceré, čo skončili po 1-2-3 rokoch a už v živote by sa tam nevrátili. Ale ak je to niečo, čo ťa baví, si komunikatívna, rada sa učíš, nemáš problém sa práci venovať aj mimo pracovnej doby, zober to.
Potraviny sú fajn, dočasne (ak máš ambície. Niekto by to bral aj na celý život, ale v 25 si vybrať takúto prácu na ďalších 40 rokov asi nie je sen). Napr ak si chceš medzitým robiť nejaký kurz, školu, hľadať niečo iné, zlepšovať sa v niečom inom, je to super. Ideš, odrobíš a máš hotovo, doma prácu nemusíš riešiť. Akurát sa nadrieš manuálne a môže sa ti to podpísať na zdraví.
Potraviny sú pre mňa raja posledná možnosť, keďže tam prácu nájdeš snáď vždy.
Vzhľadom na pracovnú dobu a možnosť získať skúsenosti by som jednoznačne brala banku.
Pre mna by to nebola otazka len, ci banka alebo potraviny. Je vela faktorov, ktore musis zohladnit. Napriklad: Ak mas deti, banka ma lepsiu pracovnu dobu. Ak nie, kratky-dlhy to dava viac volnych dni. Ak ta bavi “pretvarovat sa” a obliekat sa elegantne/vzdy dbat na vzhlad, tak banka. Ak si viac “prizemny clovek” (neviem sa vyjadrit, prepac) a si rada v pohodlnom obleceni, tak potraviny.
Zeny vyssie maju pravdu, ze banka je lepsia na cv a ze tam (povatsine) mozes urobit karieru. Na druhej strane, ak si ambiciozna, tak aj z predavacky v potravinach sa mozes dostat na dobru / dobre platenu poziciu, ak na sene budes pracovat.
Vsetko dobre 🧡
Banka bude mat lepsie benefity podla mna - nejake volno naviac, bonusy, prispevky na kadeco a ine veci vyjednane vramci kolektivnej zmluvy. Podla mna budu vyraznejsie ako pri Jednote. Napr. viem, ze aj jazykove kurzy a taketo veci ti vedia popreplacat. Cize si vies krasne zvysit kvalifikaciu a potom sa odrazit dalej. V tvojom veku vies viac vytazit z banky ako z potravin.
Informuj sa na Benefity , reálne vedieť sumu v čistom ktorá ti cinkne na účet[bez plnenia cieľov v banke/ bez nadčasov v obchode ] taktiež napr. 1 lekár za mesiac- o koľko ti bude ponížena výplata( prípadne je ohrozená výplata 13/14platu).
Pri banke by som sa informovala na školenia ktoré ti ponúknu, koľko musíš potom zostať zamestnancom, aby ti ich nedali zaplatiť.
Pri obchode by som sa vopred informovala, aké manko máva danná pobočka kam ideš a cca po koľko sťahujú predavačkam mesačne.
Banka. Nerobíš žiadne tazke fyzické činnosti..
@ivangeline niekedy je psychická záťaž horšia ako fyzická
@huxy ..v banke? Tu i tam pracuje tak či tak s ľuďmi.
@ivangeline kto v banke nepracoval, nevie to úplne posúdiť. Šikana od nadriadeného, vedenia...vyhrážanie sa, atď.

Banka. Do zivotopisu