Práca v škôlke počas tehotenstva
Ahojte. Som v 6+3 týždni tehotenstva. Pracujem v materskej škole v malej triede ako učiteľka a takmer denne musím presúvať/postavovať postieľky. Keďže moja kolegyňa, s ktorou sa striedam, je staršia, doteraz som jej vždy hovorila, nech to nechá, že postieľky poukladám ja. V súčasnej situácii sa mi však už nechce všetky presúvať sama.
Problém je, že sa z toho stal taký zvyk – ja vždy ukladám všetky postieľky, ona maximálne dve, takže je už automatické, že to robím ja. Ak ich nezačnem ukladať ja, ona čaká. Doteraz som rada pomáhala.
To, že ich nezačne ukladať ona, chápem – zvykla si, že to robím ja, a nemôžem očakávať od osoby v dôchodkovom veku, aby sa niekoľkokrát do týždňa zohýbala a manipulovala s nimi. Zároveň by som však, žiaľ, potrebovala aspoň trochu pomoci.
Ak by som jej však povedala, že už nechcem postieľky ukladať sama, určite by niečo tušila a podľa toho, ako ju poznám, povedala by to aj ostatným 🙄. Už dlhší čas sa ma totiž vypytujú, či už nebude bábätko 🙄. Máme naozaj veľmi „zaujímavý“ kolektív… nie práve najpríjemnejší.
Viem, že sa jej do toho navyše veľmi nechce a má sklony sa uraziť oprávnene alebo nie.
Je ešte príliš skoro hovoriť o tehotenstve, keďže som len v prvej polovici prvého trimestra a ešte sa môže všeličo stať, preto to do toho nechcem miešať.
Upratovačka je tam len poobede, ale aj ona je staršia a má problémy s krížami, takže jej tiež pomáham keď pracujem poobede.
A to ani nehovorím o usádzaní detí, utieraní nošteka a podobných veciach aj vtedy, keď sme v triede obe učiteľky.
Jednoducho neviem, ako by som mala túto situáciu riešiť. Bohužiaľ, kto nie je súčasťou tohto kolektívu, si to ani nevie predstaviť 😞. Ak však niekto zažil niečo podobné alebo by mal pár dobrých rád, rada si ich prečítam.
@anonym_autor neboj po detoch uz to nebudes mat tak rada, uz uvidis len tie choroby. Zial Toto je vdacny job kym nemas dieta
@kiki68 toto vôbec nie je pravda, pozná, viacero učiteliek, ktoré túto prácu milujú aj po dvadsatich, tridsiatich rokoch, aj moje dieťa také dve malo
Pri prvom tehotenstve som pracovala až do materskej, ale je pravda, že sme mali spálničku a s postieľkami sme nenarábali. Zároveň som tehotenstvo oznámila v práci čo najskôr. Druhé tehotenstvo som bola úplne celý čas PN. Po dvoch potratoch som takmer polovicu tehotenstva špinila, mala som nariadený šetriaci režim. Teraz som v inej škôlke a postieľky skladáme denne, fakt to nie je sranda, navzájom si pomáhame. Upratovačka má na starosť iné veci, nám napr. ani len nestráži deti, ani neprezlieka, ako to tu často čítam. Ona nie je zodpovedná za deti. Keby som jej ich nechala a niečo by sa stalo, zodpovedná som aj tak ja a ešte by som mala prúser, že som ich nechala s upratovačkou.
Ak sa niektoré dieťa pociká, pokaká, oleje, prezliekame ho my učiteľky alebo asistentky. Jedna je v triede, druhá rieši. Kŕmime, prezliekame a áno, aj stoly utierame. Nehráme sa celý deň na zemi, ani nepijeme kávu s vyloženými nohami (tú moju rannú som dnes na obed vyliala). Jem za behu a vôbec 🙂 povinnosti učiteľa sú rôzne a tie, ktoré by ste nečakali, že robíme, sú schované vo vete 'a iné podľa pokynov nadriadeného' ..
Povedala by som o tehotenstve nadriadenej a požiadala ju o diskrétnosť. Zároveň by som ju poprosila, aby niekoho poverila skladaním postieľok. Ak sa cítiš fajn a nemáš v triede ťažko zvládnuteľné deti, na PN by som nešla.
@anonym_d9cabc keď máš chorú kolegyňu, čiže pracuješ celý deň, s kým nechávaš deti, keď ideš na WC? Nechcem rýpať, len ma to zaujíma.
@anonym_autor za 4 hodiny stihne poupratovať obidve triedy, šatne, toalety detí aj dospelých, prípadne riaditeľňu, sklady? Predpokladám, že sa tu zriaďovateľ snažil ušetriť na úkor učiteliek, ale v prvom rade detí. No ty s tým nič neurobíš, snaž sa získať tú PN? veľa zdravia a šťastia
@anonym_df9aec Ach jaj, veru nie, to nestíha… pritom už neraz riešila situáciu aj so zriaďovateľom. Zbytočne. Bohužiaľ je to na úkor nás všetkých, to je pravda.
Áno, skúsim tú PN, ale tak sa hanbím o ňu požiadať gynekológa 😅 ak to nenavrhne sám, keď mu jemne vysvetlím situáciu, ja neviem byť dotieravá.
Ďakujem pekne😊
@anonym_d9cabc keď máš chorú kolegyňu, čiže pracuješ celý deň, s kým nechávaš deti, keď ideš na WC? Nechcem rýpať, len ma to zaujíma.
@anonym_df9aec Zajtra popoludní budú obe triedy spojené, keďže nie je veľa detí (sú choré). Ráno budú dve učiteľky, poobede jedna – na mnohých miestach to takto funguje 🙂. Popoludní tam bude aj upratovačka a nejako to zvládneme.
@kiki68 toto vôbec nie je pravda, pozná, viacero učiteliek, ktoré túto prácu milujú aj po dvadsatich, tridsiatich rokoch, aj moje dieťa také dve malo
@anonym_df9aec No skrz tie choroby uz to je take ine. Je to pekna praca, ale my sme sa zhodli na tom, ze pre tehotne je to dost nebezpecne a tiez ked mas male dieta a nemas uz tu psychohygienu.
@anonym_df9aec tiež učím v škôlke a sú situácie kedy proste na to wc nemôžeš. Poobedna učiteľka ostáva už sama, nieje tam ani upratovačka, takže ostáva len vydržať. Alebo ráno kým niesu iné kolegyne
@anonym_autor mna fascinuje, ze tvoja najvacsia starost je presuvanie postielky a nad tym, ake choroby mozes nachytat, neuvazujes. Niektore choroby si pre tehotnu nebezpecne. Na tvojom mieste si vybavim PN a po 9. tyzdni oznamim tehotenstvo. Ja niesom za PN len tak, ale v skolke naozaj ohrozujes svoje zdravie.
@anonym_df9aec Ach jaj, veru nie, to nestíha… pritom už neraz riešila situáciu aj so zriaďovateľom. Zbytočne. Bohužiaľ je to na úkor nás všetkých, to je pravda.
Áno, skúsim tú PN, ale tak sa hanbím o ňu požiadať gynekológa 😅 ak to nenavrhne sám, keď mu jemne vysvetlím situáciu, ja neviem byť dotieravá.
Ďakujem pekne😊
@anonym_autor ja sice nepracujem v skolke, ale som v praci v kontakte aj s detmi v predskolskom veku. Mala som cele tehotenstvo zakaz prace s detmi pod 12 rokov (kedze nemam protilatky proti CMV a 5.-6.-7. chorobe). Mna by tehotnu do skolky nik nedostal. A daj sa od 13. tyzdna zackovat proti chripke a ciernemu kaslu. Tieto chutivky su teraz v obehu
@anonym_autor mna fascinuje, ze tvoja najvacsia starost je presuvanie postielky a nad tym, ake choroby mozes nachytat, neuvazujes. Niektore choroby si pre tehotnu nebezpecne. Na tvojom mieste si vybavim PN a po 9. tyzdni oznamim tehotenstvo. Ja niesom za PN len tak, ale v skolke naozaj ohrozujes svoje zdravie.
@rivini Rozumiem a máš pravdu. A ako sa to vlastne vybavuje u gynekológa s PN, ak by som tam šla práve kvôli týmto obavám? Čo ak gynekológ nezareaguje tak, že „dobre, vypíšem vás na PN“? Mám mu to povedať priamo, že by som na ňu chcela ísť? 🙈 Prepáč, ale takéto veci mi naozaj veľmi nejdú
@anonym_df9aec máme viac tried, tak poprosím kolegyňu z inej triedy.
@zuzana76 prepáč, ale ak by mi niekto šuchol vedro a handru, tak by som si vyžiadala od riaditeľky, aby mi dala písomne náplň mojej práce. Ani by ma nenapadlo sa nadrapovať s postieľkami, alebo umývať stoly, to je problém iných, nie tvoj, že kuchárky nestíhajú, alebo že si to riaditeľka nevie zmanažovať. Na toto učiteľky v školke VŠ nepotrebujú. Opakujem, že chápem krízovú situáciu, aj náhle niekto vypadne
@anonym_df9aec ucitelky ebzne chodia s detmi upratovat okolie skoly, ani na to VS nepotrebuju
@rivini Rozumiem a máš pravdu. A ako sa to vlastne vybavuje u gynekológa s PN, ak by som tam šla práve kvôli týmto obavám? Čo ak gynekológ nezareaguje tak, že „dobre, vypíšem vás na PN“? Mám mu to povedať priamo, že by som na ňu chcela ísť? 🙈 Prepáč, ale takéto veci mi naozaj veľmi nejdú
@anonym_autor samozrejme, ze by som mu to povedala priamo, ze chcem PN: „Pracujem v skolke, vobec netusim, ci mam protilatky proti cytomegalovirusu, netusim, ci som mala kiahne a niesom zaockovana proti chripke. Cely den na mna kaslu a smrkaju deti a musim presuvat tazke postele.“ Druha moznost je povedat, ze ti je neskutocne zle, mas chut stale vracat a je ti na odpadnutia. Nadmerne nevolnosti v tehotenstve su diaznozou a na zaklade nich ti moze gyn vystavit PN. Si este len v 7. tyzdni, nevolnosti este mozu prist. Vies vobec, ake z detskych nebezpecnych chorob si prekonala? Kiahne, 5. choroba, Herpes a CMV su pre plod mimoriadne nebezpecne ak si ich nemala v detstve.
@anonym_autor Áno, viem, sama som si tú ťažkú situáciu „spôsobila“, ale úprimne som si vtedy povedala, že keď som mladšia, prečo by som túto úlohu neprevzala… nebolo mi to ťažké, a teraz môžem rozmýšľať, čo s tým 😅.
Áno, aj mne často napadne, čo bude ďalej… veď sú rodičia, ktorí privedú dieťa do škôlky, kým už takmer nemá horúčku, aj keď ich prosíme, aby to nerobili. A áno, uvažovala som aj nad PN-kou, ale neviem, do akej miery to lekár pochopí, a nechcem pôsobiť ako „hysterická“ tehotná žena. Navyše ani neviem, ako by som to mala gynekológovi otvoriť…
Je možné, že to nakoniec dopadne tak, že pôjdem s tehotenskou knižkou za riaditeľkou, lenže ona tiež nie je typ, ktorý by to udržal v tajnosti, nech to znie akokoľvek neuveriteľne 🙄. A druhá vec je, že ak by povedala kolegyni, že nemôžem dvíhať, aj tak by to bolo každému jasné. Bude to vedieť celá dedina😅 A keby to náhodou celé dopadlo zle…ach.. bohužiaľ som ten typ človeka, ktorý vždy myslí aj na to, že to môže skončiť aj zle.
@anonym_autor Gynekolog s tym nebude mat problem. Moja kamoska,ked cakala prve dieta,dostala chripku v skolke a dieta sa narodilo s razstepom. Pri druhom tehotenstve sa hned nechala vypisat na PN a neriskovala nic. Presuvania postielok by som sa najmenej bala,to ti neublizi. Ublizit ti moze,ak ochories od deti.
SP teraz kontroluje podobne PNky, moze aj ukoncit PN, takze nepokladaj to za samozrejme, ze lekar bude ochotny ta vypisat, ak nemas k tomu medicinsky dovod
SP teraz kontroluje podobne PNky, moze aj ukoncit PN, takze nepokladaj to za samozrejme, ze lekar bude ochotny ta vypisat, ak nemas k tomu medicinsky dovod
@sisa_s ak nevypise PN, tak by som ho poprosila, aby mi napisal nieco v zmysle, ze nesmiem zdvihat tazke bremena a pracovt v infekcnom prostredi. V danej skolke jej tym padom nebudu vediet ponuknut nic robit. Tak nech jej vytvoria administrativnu poziciu na ten cas a vezmu dalsiu silu.

Ahoj. Ja som bola v podobnej situacii. Tiez sme postielky museli prenasat, viackrat chybala ucitelka a spajali triedy a bol to masaker😬 deti casto na mna kychali, soplili, kaslali..Dala som sa hned vypisat na pnku, gynekolog nemal problem