icon

Práca v zahraničí, dieťa na Slovensku

7. okt 2022

Mile mamicky,
Chcela by som sa zamestnat v zahrancii, s tym, ze by som tam pracovala 2-3 dni v tyzdni a zvysok by som pracovala z domu na Slovensku.
Som samozivitelka a pocas tychto dni by mi vedeli so statostlivostou o dieta pomoct moji rodicia.
Chcem sa opytat, ci ste niektora v podobnej sitiacii alebo poznate niekoho v podobnej situacii. Nie tak, ze otec pracuje v zahranici a zena je doma. Ale ze zena je v zahranici.
Rada by som vedela, s akymi problemami zapasite. Ci je to ok pre byvaleho parntera. Nech zvazim aj veci, ktore mi zatial nenapadli. Dakujem.

Strana
z2
kittykat22
7. okt 2022

Ved vyskusaj. Ked to nepojde tak sa vratis domov. Ono je nieco ine nechat dieta u niekoho a nechat dieta u babky. Mam kamaratku z Ukrajiny ktorej mama pracovala v cechach - pretoze ich tatko ochorel na leukemiu. Potrebovala zarobit na liecbu ako tam sa vsetko plati. Starala sa o nich babka. Tatko nakoniec zomrel ... Ale - preco to pisem. Maju s mamou krasny vztah. Ona prisla nakoniec do Ciech aj s muzom a synom a s tou mamou si denne volali, pisali. Dodnes maju k sebe velmi blizko. Ak budes prec tak urcite si zariad skype a denne volaj. Kazdy den. Rano/vecer. To dieta aspon budes mat "blizko". Podla mna diky technologiam je ten odchod uplne iny ako kedysi. Ved ked to nepojde - tak sa vratis.

bluka2
7. okt 2022

Akurat dnes som sa stretla so starou známou a tá práve tento mesiac mení práci za inú - 2 dní v kancelárii a 3 dni doma home Office. Práca v banke. Nechápem, prečo sa tu čudujú

autor
7. okt 2022

@kittykat22 ano, mozem si dat taky skusobny pol rok a bud to bude fungovat alebo nie.

autor
7. okt 2022

@bluka2 ja poznam aj ludi na Slovensku, co maju 100% homeoffice. Ale v Rakusku a Nemecku to nie je bezne. Tam takmer vsade vyzaduju, aby clovek bol aspon ten jeden den v tyzdni v praci. Idelane dva alebo tri dni.

bluka2
7. okt 2022

Ako u mňa v Nemecku stačí aj keď raz za 2 týždne dôjdem na 1 den... Ale Home Office musí byť z Nemecka kvôli daňovým dôvodom. Iba 2 týždne do roka môžem robiť HO z inej krajiny (po odsúhlasení)

kittykat22
7. okt 2022

ono to uvidis ci to vobec ty sama zvladnes. Je dost mozne, ze to pre teba bude neprijatelne. Deti byvaju casto chore, maju specificke poziadavky - uvidis, ci budes mat pocit, ze to tvoji rodicia zvladaju, ci to zvlada dieta a hlavne - aby si aj ty bola v pohode. Nie pol rok. Dala by som tomu mesiac/dva. Polrok je vela.

nedielka
8. okt 2022

Určite to vyskúšaj . Polrok- rok, dieťa nechaj u rodičov, ktorým dôverujes, tak malé dieťa sa prispôsobí tomu,že mamina je dve noci preč. Pripravis si zázemie v zahraničí a neskor sa tam možno presťahujete natrvalo🙂 keď to nebude fungovať, vrátiš sa z kratšej cesty. Vo svete úplne bežne,u nás ešte predsudky :(

autor
8. okt 2022

@nedielka dakujem pekne. Snad to dobre dopadne.

luliu
8. okt 2022

Píšeš v úvode, že nebudeš reálne šťastná, ak budeš pracovať tu. A budeš reálne šťastná bez dieťaťa? Ja by som nebola a nikdy, nikdy by som neuprednostnila šťastie v práci pred šťastím byť každý deň s dieťaťom (diskusiu som nečítala, len úvod)

vilma7
8. okt 2022

Nebýva v Bratislave, býva 200 km od Bratislavy a dieťa chodí do škôlky v mieste bydliska.

nedielka
8. okt 2022

@luliu ale ona môže byt šťastná aj v práci , aj s dieťaťom... dva- tri dni v práci < 4dni s dieťaťom. Pokial bude sikovna, dieťa môže sem tam zo skolky na štvrtok - piatok odhlásiť a urobit si s nim predĺžený vikend . Teraz sa to este dá, ťažšie by to bolo pri staršom dieťati, s ktorým sa treba učiť, voziť na krúžky, vysvetľovať zložitosti života 🤣

luliu
8. okt 2022

@nedielka to je tvoj názor, ja mám iný, nemám deti na to, aby sa mi o neho starali 3-4 dni v týždni starí rodicia. Buď ho vezmem so sebou alebo zostanem doma. Tak malé dieťa potrebuje mamu

jarnajar
8. okt 2022

Zobrala by som zo sebou. Plno matiek funguje tak, že nemajú inú pomoc, musí to byť náročné, ale pôsobíš ako schopná žena. Navyše máš super možnosť robiť väčšiu časť týždňa na HO, čiže tým čiastočne vykryješ aj choroby. Pri škôlkárovi sa už dá pracovať, to nie je batoľa, čo strká ruky do wc alebo kričí držiac ťa za nohu. Pre dieťa vidím aj benefit zahraničnej škôlky, získa tým jazyk.

autor
8. okt 2022

@jarnajar dakujem pekne. To by bolo najidealnejsie. Predsalen by sme boli spolu kebyze sa hocico nepredvidane stane. Len sa obavam, ze jeho otec to neodsuhlasi. Preto som zvazovala docasne aj tuto moznost.

autor
8. okt 2022

@luliu ver mi, ze ja som to tiez takto povodne neplanovala. Partner mal prist do zahranicia za mnou. A nakoniec sa rozhodol inak a je na Slovensku a ja som v nejakom medzipriestore. Na Slovensku uz nemam zazemie, kedze som roky zila ide.

acrobaleno
8. okt 2022

Niektore to beriete ako keby isla dat dieta niekde do decaku. Zbytocne sa pytas, urob podla seba ak sa ma o dieta kto postarat.

autor
8. okt 2022

@acrobaleno to mas pravdu. Ja som od tejto diskusie ockavala, ze tu najdem niekoho, kto s tym ma realne skusenosti. A trebars ziju v Bratislave a matka pracuje v Rakusku a napise mi, ze je to v pohode. Alebo s akymi problemami zapasia atd.

missviolet
8. okt 2022

moja mama tak pracovala v Rakusku od mojich 3 mesiacov (uplne vazne). Zila som so starymi rodicmi odvtedy a s tetou (maminou sestrou). toto je extremnejsi pripad ako ten tvoj urcite. z roznych dovodov som rada, ze som radsej bola vychovavana takto nez s mamou - ale vztah vrucny veru nemame. nie sme si ktovieako blizke....

janne318
8. okt 2022

Autorke: Nečítala som všetky príspevky, nepoznám skúsenosti a postrehy iných ľudí, ale napíšem Ti za seba. Odišla som pracovať do zahraničia, keď mala dcéra 16 mesiacov. Zvládala som to horšie, ako ona. Ľutujem ten čas, ktorý mi ušiel. Veľmi mi to je ľúto. Aj keď máme pekný vzťah, mám pocit, že ako matka som zlyhala. Moja dcéra mi je viac kamarátka, ako dcéra. Aj keď ja ju milujem z celého srdca. Neosudzili sme sa, pretože si voláme každý deň. No aj tak to nie je ono. Keby sa dal vrátiť čas, druhýkrát by som sa už rozhodla ináč.

vilma7
9. okt 2022

Tak ak by som bývala v BA a robila vo Wien, tak by som určite dochádzala. Alebo si aspoň hľadala takú prácu, kde by som aspoň príležitostne.mohla robiť Home Office.

autor
9. okt 2022

@janne318 kolko dni v tyzdni si bola prec?

missdiva
9. okt 2022

Ja by som si do zahranicia urcite vzala dieta so sebou a byvalemu to nehovorila, ked o dieta nejavi zaujem nema to ako zistit. A keby to nejako zistil, skusil by nieco povedat, jasne by som mu vysvetlila, ze tam chodime lebo dieta stoji vela penazi, ktore tu nezarobim a ktore moze platit on ak chce.
Nevidim dovod nechavat v tomto pripade dieta starym rodicom. Ine by bolo kebyze ides len obcas alebo ozaj daleko.

domi235
9. okt 2022

Viem ze napr. v Nemecku zena ktora ma dieta a je sama na to dieta tak stat pomoze ale ake du vybavovacky s papiermi netusim asi skor na tvojom mieste to spravim tak, ze skusim so zistit ci by si tam mohla ist aj s dietatom a keby na prvy krat sa ti to nepodarilo zisti si co najviac info ako vybavit papierovacky a aby si bola s dietatom v zahranici, zila tam pracovala a vychovala dieta, drzim prsty. 😊

janne318
10. okt 2022

Nonstop. Domov som chodila 2x do roka.

autor
23. okt 2022

@domi235 uz som to zistovala. Nemozem ist s dietatom. Tak ako som to aj povodne pisala v prispevku. Dieta musi zit na Slovensku, kedze tu ma otca.

vevapeto
23. okt 2022

Určite by som šla, 2-3 dni v týždni nie je nič, čo sa nedá zvládnuť. Ostatné dni sa mu viac venuj. Dieťa si rýchlo zvykne, neboj. Nie si prvá ani posledná, čo sa museli obracať viac ako iní. Navyše určite budeš mat super plat, vďaka ktorému si budeš môcť viac dovoliť. Lepšie by bolo keby si mala 2 roboty na SK a dieťa nonstop so starými rodičmi? Určite nie. Držím ti palce.

Strana
z2