icon

Práca vo Viedni

lucyluska
25. júl 2022

Ahojte, asi mi ponúknu pracu vo Viedni ale ja som plánovala že budem z BA dochádzať vlakom.
Ich podmienka je, že musím bývať v AT 🤷🏼‍♀️
Aj sa ma pýtali či som vakcinovana, teda spomenul GDPR a ja že nie som a ani sa neplánujem dať, tak či som ochotná testy robiť, reku ok.
Aj keby som im dala adresu v AT, ale dochadzala vlakom (ako by nato prišli)? Joj nerada zavadzam, klamem.
V čase kedy zase prišla neviem koľká vlna kovidu, tak pendleri budú mať hneď problém...sa nemusím do práce dostať a po ďalšie, mám maminu v BA, s kt, chodím k lekarom či nákupy...s tým že mi v AT bývať mi nevyhovuje. Máme vlastné byvanie, manžel chce ostat v BA.
Práca by bola zaujímavá, v banke, 48.000 e ročne...ani neviem ci sa platy v AT vyjednávajú, názor? Product Manager Cash Magement.
Postrehy, názory? Ďakujem

ropucha6
25. júl 2022

Aky mali dovod, ze musis byvat vo Viedni?

catlyn
25. júl 2022

Ahoj, samzrejme ze sa platy daju vyjednat - jedna sa o sukromny sektor a nie o napr. ze pracujes ako ucitel a zaradia Ta do prislusnej triedy. Pokial sa jedna o kolektivne zmluvy - neviem ci su v bankovom sektore, tak sa Ti plat pocita na zaklade triedy kam Ta priradia podla poctu odpracovanych rokov. Myslim ale, ze trieda iba urcuje aky minimalny plat musis dostat a mozu Ti dat i viac. V Rakusku bol zakon, kedy je covid ockovanie povinne a momentalne je zakon pozastaveny v platnosti. Dala by som si pozor, ak sa na jesen zvysia pripady a zakon opät nadobudne platnost, tak si povinna dat sa zaockovat - ved ako uvadzas, musis mat pobyt na uzemii Rakuska.

catlyn
25. júl 2022

@ropucha6 Musi byvat v Rakusku a je jedno ci vo Viedni alebo mimo. Robi sa to preto, ze rakuska firma odmieta pöatit poistenie zamestnancom s pobytom v zahranicii, nakolko je to vysoka polozka a preto pozaduju rakusku adresu.

guiseppinka
25. júl 2022

@lucyluska budu chciet od teba meldezettel a ten dostanes IBA prihlasenim sa na pobyt na rathause... Je to oficialny dokument, ku ktoremu sa nemas inak ako dostat... Inak teoreticky je to prijem cca 2800 mesacne, celkom fajn.

ropucha6
25. júl 2022

@catlyn aha, zaujimave. Nikto z mojich znamych pendlerov nemal vo Viedni takuto podmienku, tak preto sa pytam, vsetci dochadzali denne z BA.

vroni
25. júl 2022

@catlyn, píšeš nezmysly. Môžeš bývať kdekoľvek, podmienka bývania v AT je čistý nezmysel a buzeracia. Nemusia mať rakúsky účet, adresu a ani nič iné. Rakúske poistenie ti platí v celej EÚ bez ďalších poplatkov. Jediný okamih, keď ten trvalý pobyt zuzitkujes je okamih, keď niečo potrebuješ od úradu prace.
Očkovanie povinné nie je a zákon bol zrušený (platný byt ani nestihol)

lucyluska
autor
25. júl 2022

@ropucha6 žiadne mi nepovedal, ale mám možnosť sa opýtať.

catlyn
25. júl 2022

@vroni nezmysly nepisem - zakon bol platny cca 2 tydzne a potom mu pozastavili platnost. Takisto nepisem o zdravotnom poistenii ale o pracovnom poistenii.

vroni
25. júl 2022

@catlyn, zákon bol schválený s posunutou účinnosťou, mal nadobudnúť platnosť od apríla. Na konci marca ho pozastavili a v júni definitívne zrušili. V platnosti nebol ani hodinu. Pokiaľ pod pracovným poistením myslíš poistenie home officu, tak ten problém by nastal až vtedy, keď by zákon všetkým nariadil home Office. Taka situácia zatiaľ ešte nenastala nikdy.

catlyn
25. júl 2022

@vroni Home office nemyslim a co sa tyka zaciatku platnosti zakona, drzala som sa nasledujucich zdrojov: https://www.parlament.gv.at/PAKT/PR/JAHR_2022/P...
https://www.parlament.gv.at/PAKT/VHG/XXVII/ME/M...

ropucha6
25. júl 2022

@lucyluska over si to, preco to pozaduju. Inak denne pendlovat je dost namahave, z mojich znamych to vacsina cca po roku vzdala a bud sa prestahovali alebo dali vypoved.

catlyn
25. júl 2022

@ropucha6 su firmy, ktore s tym problem nemaju a akceptuju adresu mimo uzemia Rakuska. A su firmy ktore kvoli zvysenym nakladom, nie su ochotne zapisat adresu v zahranicii. Je to len moja domnienka, preco firma ziada rakusku adresu. Autorka sa moze spytat priamo zamestnavatela a dovod moze byt uplne iny. Pisem len svoj posteh 🙂

lucyluska
autor
25. júl 2022

@ropucha6 určite bude aj Home Office, tak by som to vedela zladiť.

ropucha6
25. júl 2022

@lucyluska len prave s HO moze byt problem, lebo by si robila z krajiny mimo svojej pracovnej zmluvy, radsej si to vykomunikuj. @catlyn moze byt, tito moji znami robili pre velke firmy a boli to take “lepsie” pozicie.

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
osky
25. júl 2022

@ramzes1980 maaaaalo???
Ty kolko zarabas?
10 000 mesacne?

vroni
25. júl 2022

@catlyn, to sú parlamentné návrhy a uznesenia, konečný zákon a jeho uvedenie do platnosti ešte prechádza schvaľovaním a drobnými obmenami, ale skladám klobúk, že sleduješ dobre zdroje a nie Krone a Österreich (ako drvivá väčšina obyvateľstva). Žiadne pracovné poistenie a ani zvýšené náklady za zamestnancov v cudzine neexistuje. Jedine, čo je obmedzené krajinou (netuším prečo) je úrazové poistenie, práve pri nom môže home Office v špecifickej konstalacii spôsobiť ťažkosti. Veľké firmy to riešia alebo neposkytnutim možnosti homeofficu alebo individuálnym pripoistením a to je potom komplikovanejšie. Ani jeden spôsob nezadava právo na podmienku TP v AT.

vroni
25. júl 2022

@ramzes1980, 48 tisíc ročne je cca 3500 mesačne, čo je vynikajúci nástupný plat.

guiseppinka
25. júl 2022

@ramzes1980 ja som tych 2800 pisala ako netto, ale nedopisala som to. Je to velmi ok plat...

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
26. júl 2022

@ramzes1980 konkretne @vroni je viedencanka a info ohladom pracovneho prava v at ma take, ze moze konkurovat aj ludom na arbeiter kammer. Ten plat je veeeelmi slusny nielen ako nastupny plat...

vroni
26. júl 2022

@ramzes1980, áno, je to presne 3428,57 🤣 Trochu som tej sume polichotila.

vroni
26. júl 2022

@guiseppinka, nepreháňaj, také zlé to so mnou nie je 🤣🤣