Bývam vo Viedni, ale pracujem pre slovenskú firmu - čo s rodičovskou?

gangra
18. júl 2019

Ahojte,
možno niekto bol už tento rok v situáci že žije/býva v Rakúsku ale pracuje pre Slovenského zamestavatela? V Rakúsku mám vsetkie správne dokumenty že tam žijem (Meldezettel, Anmeldenbescheinigung, Hauptwohnitzt), aj zmluva bytu je na mna. Pracujem pre Slovensku firmu (dochádzam alebo pracujem z home office).
Moja materská bude Slovenska ale čo s Kinderbetreuungsgeld? Keď dieťa bude narodené aj zaregistrované vo Viedni?
Aké dodatočne doklady pýtala od vás rakúska poisťovňa (áno, mam rakúski e-Card na základe slovenského poistena) a ako dluho cakaliste na peňadze?
(Viem že budem musieť ukázať že mám rakúsky účet tak mna manžel pridá na svoj, zmluvu bytu, že platím energiu, mám ročný lístok v wienerlinien... čo esce môžu pýtať?)
Dalo sa vybaviť na Slovensku neplatenú rodzicovsku (keď chcem dostavať KBG v Rakúsku?). Lebo keď mi skončí materská tak chcem ísť na ročnú rodzicovsku podľa rakúskeho Pausala ale neviem sa dovolať na Úrad prace sociálnych vecy a rodiny... a viem že musím písať žiadosť že chcem ostať na rodzicovskej ale nechcem poberať zadné dávky keď budem chcieť Rakúsku rodzicovsku...
Niekto bol v takej situácii? Niekto vie niečo viac ako ja? 🙂

martinellacka
18. júl 2019

@gangra no myslim, ze by si to mala dostavat zo slovenska, pretoze by si to mala poberat od statu v ktorom si zamestnana.

mogaa
18. júl 2019

@gangra nemôžeš byť súbežne na 2 RD - jednej platenej v Rakúsku a na neplatenej na Slovensku....Môžeš RD na Slovensku ukončiť a požiadať v Rakúsku......Počas RD za teba platí ZP štát a ty nemôžeš mať súbežne ZP v 2štátoch......Ale podmienkou na RP v zahraničí by malo byť že jeden z rodičov(ten čo tam žiada rodičovský príspevok) tam pracuje, čo ty nespĺňaš.

gangra
autor
18. júl 2019

@martinellacka
na rakuski rodzicovski príspevok netreba pracovať v Rakúsku (omylom myslíš na materskú) - preto toľko cudzinek z hudobných krajín nevie po nemecky, má 5 deti a sedí stále na rodzicovskich lebo stačí tu “len” bývať a neni to spojené s prácou... :(

@mogaa
Na Slovensku mám zamestavatela a to znamená že roki prace pre dôchodok budú spočítané aj keď budem na materskej aj rodzicovskej takze nemôžem požiadať o ukončenie slovenskej rodzicovskej keď potom sa vrátim o rok zase do zamestnania. Aj to že ZP je platené na Slovensku a na základe toho mi Rakúsko vyrobilo eCard keď mat trvale bydlisko v Rakusku.

mogaa
19. júl 2019

@gangra neviem skús sa spýtať evittam ona býva v týchto veciach doma, ale podľa mňa nemôžeš byť súbežne zdravotne poistená v 2krajinách, veď aj tí čo pracujú v zahraničí, nemôžu byť súbežne zdravotne poistení na Slovensku(a to ani ako samoplatcovia)

vevesh
19. júl 2019

@gangra ak som spravne pochopila- robis pre sk zametsnavatela v rakusku a manzel pracuje pre rakuskeho zamestnavatela. Tak materske by si mala ziadat na sk. Potom z materskej prejdes na rodicovske do 3r. Tvoj partner moze ziadat o pridavky v rakusku. Alebo ty poziadas na sk a potom v rakusku o dorovnanie do vysky vyplacanej v rakusku, kedze tam zijes a manzel pracuje. A manzel moze ist tiez na rodicovsky na urcitu dobu- to bude on ziadat v rakusku.

sissi2183
19. júl 2019

@gangra ty musis poziadat o zrusenie rodicovskeho prispevku na UPSVaR, pretoze narok ma zena, ktora zije na Slovensku, nie ta, co zije v zahranici, hoci na SK mas zamestnavatela. O rodicovsky prispevok musis ziadat v Rakusku. Tieto informacie mam 100% overene, nakolko som presne rovnaky pripad a tiez som tuto situaciu riesila. Materske zo SK, “rodicovsky” v DE.

mogaa
19. júl 2019

@gangra prepáč ak ti manžel robí v Rakúsku, tak jasne že nárok na RP máš v Rakúsku.....ja som si myslela že aj on robí na Slovensku🙂a že len žijete v Rakúsku

gangra
autor
19. júl 2019

@mogaa nie som a nemôžem byt poistená v dvoch krajinách podľa EU regulation - som poistená len na Slovensku 🙂
Pýtam či UPSVaR môže evidovať mna na rodzicovskej a neplatiť mi - môžem si takto vyžiadať? Skúšala som im niekoľko krát volať ale nikto mi nezdviha...

gangra
autor
19. júl 2019

@sissi2183
Požiadam o zrušenie rodzicovskeho príspevku na UPSVaR ale neznamená to že zastavatel dostane info že idem hnied do prace?
UPSVaR bude mat označené ze som na rodzicovskej dovolenke ale nepoberám príspevku - dobre to chápem?
Stačí na miesto žiadosti o príspevok poslať akú žiadosť/formulár?

mogaa
19. júl 2019

@gangra len aj keď je mamička vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov(už neplatená predľžná RD) - štát za ňu platí zdrav.poistenie, takže podľa mňa nie. Tam nejde o to či ti vyplácajú peniaze, ale že ak si vedená na RD (aj "neplatenej" štát za teba platí zdrav.poistenie. Pozri si podobné príspevky a napíš evitam/evittam(neviem presný nick) ona má tieto veci v malíčku radí babám aj čo sa týka MD aj RD...Tam vôbec nejde o to či ti plati RD alebo nie, ale že ak si na RD štát za teba platí zdrav.poistenie a ty nemôžeš mať súbežne zdrav.poistenie v 2štátoch....

sissi2183
19. júl 2019

@gangra zamestnavatel nedostane informaciu, ze nastupujes do prace. Ty na rodicovskej dovolenke si, nebudes poberat iba rodicovsky prispevok. Rodicovsku dovolenku ti poskytuje zamestnavatel, nie urad prace. Urad prace vyplaca iba rodicovsky prispevok. Ja som to riesila osobne. Vypisala som na upsvar papiere, kde zijeme a prislo mi potom rozhodnutie, ze na zaklade toho, ze rodina zije mimo SR odnimaju pridavky a potom dalsi papier, ze na zaklade toho, ze zijeme mimo SR odnimaju rodicovsky prispevok.

sissi2183
19. júl 2019

@mogaa ale dotycna menovana ma sice veci v malicku, ale uz si priznala aj ze nemala pravdu..
kedze sama som vtedy tie veci hladala, ale zistila som, ze MK je velmi nedoveryhodny zdroj informacii, takze som sa obratila priamo na kompetentne institucie.
@gangra Co sa tyka zdravotneho poistenia, nadalej bude platit stat - Slovenska republika, len po odnati rodicovskeho prispevku im treba nahlasit zmenu (ja som to online v Dovere nahlasovala). Zmena je taka, ze uz nebudes osoba poberajuca rodicovsky prispevok, ale osoba starajuca sa o dieta do 6rokov.
Riesila som to pred par mesiacmi a presne takto to bolo.

9lf9
19. júl 2019

@gangra nie neda sa poziadat o rodicovsky príspevok a nepoberat ho. Ty oznamujes zamestnavatelovi nastup na RD a jeho nezaujima ci ty ponerat príspevok alebo nie, ked nbechecs nemusis. Kedze pracujes na SR tak narok na MD bude zo SK, ked ho doberies tak pri naroku na Rp sa bude skumat v prvom rade kde pracuju rodicia dietata (ty na SR, muz kde?) a sekundarne sa zistuje bydlisko rodiny ktore mas ty v AT. Pokial muz pracuje v At tak narok na prídavok a rodicovsky mate z AT a kedze na SK su davky nizsie nemas tu ziadat o ake dorovnanie na zaklade tvojej pracovnej zmluvy.

gangra
autor
19. júl 2019

@9lf9 - clear 🙂 diky!
@sissi2183 - super! To som nevedela ze je niečo čo sa vola “osoba starajúce sa o detia do 6 rokov” a to znamená že stať ďalej bude platiť zdravotné poistenie a aj dôchodkové? Čo znamená že nebudem mat zadné chýbajúce obdobie keď už pôjdem na dôchodok (len som prekvapená že až do 6 rokov je to zabezpečené).
Píšeš že len treba nahlásiť poisťovni že nepoberá sa RP (v moim prípade Union) a to všetko?

To znamená že v moim prípade keď skončím materskú napíšem na UPSVaR a Union že chcem byt evidovaná v systéme ako osoba starajúca sa o detia do 6rokov a to všetko? Stať bude platiť zdravotné aj dôchodkové poistenie a Zamestnávateľ bude mat označené u sebe v systéme že som na RD do 3 rokov. Ostatnie vecy budem vybavovať v Rakúsku.

Ako najdlhšie cakaliste na Kinderbetreuungsgeld? Je to pravda že čo sa týka papierovačiek tak môže to byt aj rok? (Skor sa vrátim s tej rodičovskej ako Rakúšanie mi to pošlú :D )

mogaa
19. júl 2019

@sissi2183 ale autorke ide o to aby poberala rodičovský príspevok z Rakúska a zároveň aby štát za ňu platil na Slovensku odvody- teda bola prihlásená aj na ZPaj SP na Slovensku - v rovnakom období🙂čiže súbežen bude prihlásená aj v Rakúsku aj na Slovensku -z Rakúska jej bude chodiť rodičovský príspevok a na Slovensku štát za ňu bude platiť poistenia🙂

mogaa
19. júl 2019

@sissi2183 čo je podľa mňa blbosť lebo nemôže byť súbežne poistená v 2 štátoch

sissi2183
19. júl 2019

@mogaa ved ja viem. Ja to mam presne tak isto. Slovenska republika plati za mna zdravotku a Nemecko mi vyplaca rodicovsky.

sissi2183
19. júl 2019

@mogaa podla teba je to blbost, ale to nema nic s poistenim. A druha vec, ze dokonca moze byt legalne poistena v 2 statoch, ked je ekonomicky aktivna. Existuje na to europsky formular S1, ktory opravnuje osobu poistenu v jednom state na vsetky zdravotne ukony v state, v ktorom zije. Ja som poistena na Slovensku a pred mesiacom som prostrednictvom tohto formulara rodila v Nemecku.
Narok vsak po skonceni materskej, teda po prechode na rodicovsku zanika.

sissi2183
19. júl 2019

@mogaa a este som zabudla, ze normalne legalne mam teraz karticku z Dovery aj zo zdravotnej poistovne v Nemecku. Na strankach europskej komisie sa tieto veci daju pekne vyhladat. Ja som tam vsetky informacie cerpala a nasledne som komunikovala s prislusnymi instituciami.

madeleine
19. júl 2019

@gangra Ak manzel / partner / otec dietata robi v rakusku, mozes mat matersku na neho, ak je tu v praci poisteny a prihlaseny, inak ziadaj o slovensku.

Ja som poistenec Dovery a BGKK (rakuska poistovna), v case porodu sme vsak boli obaja zamestnani na slovensku, takze poberam slovensku. Poziadala som si o "dorovnanie", nie je to nizka ani vysoka suma, ale aspon pokryla naklady na skolku. Sukromne jasle su ine cafe :D

madeleine
19. júl 2019

@gangra KBG je to iste, rovnako mozes mat slovensku rodicovsku a poziadat o dorovnanie. Treba to vsak riesit ASAP, lebo je na to len nejaky cas a vyplaca sa iba 6 mesiacov dozadu (co je zhruba cas, ako dlho im trva sprocesovat ziadosti). Opat, ak partner pracuje v rakusku, nahlas sa na neho na KBG.

gangra
autor
19. júl 2019

@madeleine sissi2189 pisala ze Slovensko jej pred mesiacom odmietlo rodičovský lebo žije v Nemecku a nie na Slovensku.
Budem mat tén istý prípad keď detia narodí sa a bude mat Meldung v Rakúsku a vôbec nebude spojené zo Slovenskom.

@sissi2189 s tým dôchodkom to správanie chápem?

madeleine
23. júl 2019

@gangra mozu ta vyzvat, aby si poziadala o rodicovsky cez rakuske urady a tym padom ti bude cely rodicovsky aj s navysenim kvoli vyrovnavaniu z dovodov rozdielnej zivotnej urvone vyplacat priamo rakusko. Odmietnut ti ho nemozu zaplatit, pretoze mas nan pravo. Pojde len o to, akym sposobom sa k tebe dostane. Ja tento rok rusim trvaly pobyt a slovensky ucet, takze napriklad mi to nebudu mat kam poslat, takze beztak by mi viac vyhovovalo vyplacanie z rakuskej strany.

gangra
autor
27. aug 2019

@sissi2183 ahoj, písali mi zo Sociálnej poisťovni že nemôžem byt poistenkiniou štátu (osobou starajúci sa o detia do 6 rokov) keď nemám trvale bydlisko na Slovensku (a aj detia nebude mat).
Nebudú za mna platiť dôchodkové poistenie aj keď môj zamestnávateľ je Slovenska firma a vsetke odvody boli platené na Slovensku....
Mala si takú situáciu?
Písala som spat na Soc.poist. lebo nechápem ako to je možné mat derú v dôchodku kvôli rodičovskej dovolenke... však sa vrátim do prace, mám na to 3 roki len nechcem poberať rodičovskej dávky zo slovenska.... :(

sissi2183
27. aug 2019

@gangra neviem ti poradit v tomto, pretoze ja som nezrusila na Slovensku trvaly pobyt. Teraz som na druhej materskej, na rodicovsku pojdem v januari, takze uvidim, co ma bude cakat. Inak, co sa tyka toho dochodku, je to podla mna skoro jedno, ci ti to plati stat alebo nie, lebo tam je vymeriavaci zaklad taka mizerna suma, ze by z toho vysiel minimalny dochodok. Ja som bola vzdy presvedcena, ze to stat plati podla vysky platu, ale omyl, vymeriavaci zaklad je tam nejakych 500e.

mucuinka
27. aug 2019

@gangra ak ide iba o rodicovdky prispevok, tak mne doplacali z cr. Poberala som rodicovsky zo Slovenska, lebo som tubpracovala, ale kedze mi vznikol narok aj v CR, a ten bol vyssi, na zaklade medzinarodnych dohod mi ceska strana doplacala chybajucu cast. Z tvojho prispevku mi nie je jasne, ci sa pytas na toto, ale snad som pomohla

mucuinka
27. aug 2019

@gangra zaroven by sa vyriesil aj tvoj problem s dochodkovym poistenim, lebo stale by si bola aj poistenec statu z titulu poberania rodicovskeho

vroni
27. aug 2019

Budeš poberať normálne materskú na SK, po jej ukončení sa zaziadas o KBG v AT a budeš pripoistena na manžela, na Slovensku za teba nebudú platiť nič. Ak čas na materskej využiješ na vybavenie rodinných prídavkov v AT, Kbg ide v priebehu pár týždňov. RP ti na SK vôbec nedajú.

gangra
autor
1. sep 2019

@sissi2183 ale podľa toho čo písala Soc.poist. tak aj detia musí byt zaregistrované na SK (spomenula si že ste v Nemecku) aj treba poberať rodzicovsku príspevok a tým padom všetko im bude sedieť na UPSVaR a bude sa poistenkiniou štátu.
Možno aj platí minimum na dôchodok ale aspoň keď dovŕšim dôchodkový vek nebudem musieť potom sa stresovať že mi chýbajú 3roky keď som bola na rodičovskej ;) a že kvôli tomu budem musieť dluzsie pracovať alebo vyzska bude znížená (to nevieme ako sa všetko môže zmeniť o 30rokov).

@mucuinka - aj som zacala uvazovat ci takto nespravít (požiadať o rodičovský na SK a potom o dorovnanie v AT) ale keď ja nemám trvale na SK, detia bude tiež registrované v AT (a nemôže byt na SK lebo potom manžel nebude mat nárok na Papamonat a potom na 2mesiacnu rodičovskú dovolenku) tak asi by mi to priliz skomplikovalo vecy...

@vroni - tu je viac otázka o to žeby mi nevznikla nejaká medzera v dôchodkovom poisteniu cez tie 3 roky. Ked neobudem poberať RP tak pre SP nebudem poistenkiniou štátu.

Možno mala by som si sama platiť to dôchodkové poistenie? Ale to asi je veľa...