Pracovné podmienky v Prima banke pri návšteve lekára
Dobrý deň, ženy, tie ktoré pracujete v Prima banke ako to máte keď idete k lekárovi? Preplatia vám normálne za celý deň lekára alebo si musíte zobrať pol dňa dovolenku alebo priať na pol dňa do práce? Mám tam ísť pracovať, prešla som kolami a takto mi to bolo vysvetlené na pohovore. To sa nedá normálne na celý deň zobrať lekár???? Príde mi to divne lebo v predchádzajúcej robote tiež v banke normálne keď som išla k lekárke tak som mala normálne deň voľna. A mám dve deti a neviem si predstaviť keď napríklad pôjdem s nimi zubarke alebo na očkovania tak si miniem vdaka tomuto systému dovolenku? Príde mi to trošku divné. Prosím ktoré tam pracujete alebo ste pracovali dá sa normálne na celý deň ten lekár zobrať bez čerpania dovolenky? Ďakujem vám.
Lekar 4h. Max v Prime
@luliu vo vacsine skolok uz dieta do skolky zaniest nemozes, lebo by im to narusalo rozvrh dna, takze u nas, ked ho neprinesies do 8:15 mas smolu a ked si ho vyzdvihnes skor, mas smolu, takze ano potrebujes byt cely den doma
a to mame sukromnu skolku 🙂 a aj tak ho nemozes vratit v ten den (kde ich budes hladat, ked su napr. vonku na prechadzke a pod.)
@autorka vzdy bude zalezat od priameho nadriadeneho🙂. Vzdy.
A niektontu spominal deti u zubara nie su cely den. To je sice pravda, ale ani ich potom neschovam do vrecka, aby som.mohla ist do prace😉
Vždy je to o zamestnávateľovi - napr. muž pracoval pre francúzsku firmu, šéf bol úplne alergický na paragrafy, keďže na nich však mal zamestnanec nárok, premietlo sa im to vždy do odmien- kto ich nečerpal, mal prémie oveľa vyššie ako ten, čo ich využíval. Takze napr. u nich si väčšina zamestnancov radšej riesili lekárov cez dovolenky ako cez paragrafy.
@petamich Ale ved na prechadze nie su 4 hodiny. Urcite lepsie pockat, kym sa vratia z prechadzky a ist do prace trochu neskor ako vobec, ak ma teda zamestnavatel pravidla ako uviedla autorka. V nasej statnej skolke bezne deti prichdzali/odchadzali podla potreby, ak isli k lekarovi.
Jedine ak budes mat lekara v inom meste,musi ti to uznat,inak naozaj na nevyhnutny cas. U nas to je 6hodin. Ocko to mal tak, ze ak cerpal pečka, tak nedostal kvartalnu odmenu.
Takto,pravny narok na cely den nemas. Ide len o volu zamestnavatela. Niekde ti dovolia vycerpat cely den,inde len nevyhnutny cas.
Same znalkyne pracovneho prava pozeram... "pcko" je cisto medzi doktorom a pacientom. Zamestnavatel akurat tak protizakonne moze robit zle uz spominanymi odmenami a pod, ale to ci zamestnanec potrebuje celodenne pcko nie je rozhodne "na uvazeni" zamestnavatela. Iba lekar vie urcit (a ma zodpovednost) ake vysetrenie a nasledna rekonvalescencia je nutna. Ak niekomu trhaju zub a je opuchnuty ci pod liekmi, na co by sa vracal do prace aj ked ukon trval 15 minut? A kto urci aka dlha je cesta? Aky typ (invazivneho) vysetrenia to bolo? Nejaka gastroskopia pod anestetikom a ma sa niekto vratit do prace obsluhovat tazke stroje alebo pracovat s peniazmi?
Samozrejme su nejake "vynimky" pri flexi pracovnom case apod... kde sa "cely den" rata iba vramci fixnych hodin (napriklad 6 miesto 8)... ale nic to nemeni na fakte popisane vyssie...
@zic nemáš tak uplne pravdu, keďže zo zákona je návšteva lekára len na čas nevyhnutne strávený mimo práce práve na návštevu lekára...a už záleží čo lekár na priepustku napíše a ako všetci vieme okrem dátumu a mena pacienta tam lekár časy nepíše, takže 99% ľudí si tam dopíše celý deň....takže nie, nie je to automaticky na celý deň....
@mogaa samozrejme, ze to nie je automaticky na cely den. To som nikde nenapisal. Len som oponoval nazorom, ze zamestnavatel urcuje, kolko kto moze byt na pcku... (teda moze to robit evidentne sposobmi, ktore su minimalne neeticke ako siahat na odmeny)... By ma zaujimalo, ci Prima banka ma aj pisomne tuto informaciu v nejakom internom predpise... to by si urady zmlsly...
@zic odmeny nie su narokovaelna ciast mzdy. Pravidla na udelovanie odmien a bonusov urcuje zamestnavatel. A samozrejme, je motivacne pre zamestnancov ak ti, ktori nevymeskavaju maju vyssie odmeny ako ti co vymeskavaju. Ci je spravodlive, ze su kratene odmeny a bonusy kvoli lekarom a marodkam mozme polemizovat, ale pravidla pre odmeny a bonusy su iba a len na zamestnavatelovi. Ich kratenm nic neporusuje.
A tak isto paragraf na osetrenie je na cas nevyhnutne nutny. Ano, ak lekar zvazi, ze treba cely den, pretoze navrat pacienta do prace neumozni napriklad podanie liekov, ktore mozu ovplyvnit vyon prace, tak moze napisat cely den. Ale zas na druhej strane vieme aky "folklor" okolo paragrafov niektori zamestnanci maju. Takze sprisnenie pravidiel je tiez na zvazeni zamestnavatela, kym neporusi ZP, vsetko je v poriadku.
@viestta Tak to je rovnake ako tu minule bolo, ze za PNku kratia odmeny a potom ludia idu chori do prace... U nas vo firme su odmeny presne stanovene na zaklade vysledkov, nie na zaklade toho, ci som bol u zubara cely den alebo nie. Alebo ci som bol na dovolenke. Lebo aj to by zamestnavatelovi mohlo vadit... ze niekto chodi na dovolenku. Alebo niekto nesedi v praci o 2 hodiny dlhsie, ako by mal (zadarmo)... teda ked chce odmeny... Ale tak vieme, aky folklor je na Slovensku s dodrziavanim pracovneho prava... (vlastne prava vseobecne)...
A teda duplovane je to "chore", kedze tie pcka su obmedzene za rok... tak ked si ich niekto "vymina", tak uz nebude mat... ak by to teda zneuzivali ludia tak velmi...
@zic " samé znalk. prac. práva " ... ženy ktoré tu napísali majú svoje skúsenosti, že to tak chodí. neviem kde ty pracuješ, ale na sk je jedna vec právo a druhá ako to v skutočnosti u zamestn. vyzerá
chúdata pracovnici, ked ma clovek traviace problemy a presedi cely den na wc, vie, ze mu to za 4 hodiny neprejde, tak si vezme paragraf, nastastie u nas sa bralo na zdravie ohlad a v tomto neterorizovali, bez problemov sme sa zastupili, ale vzdy sa ro doppredu dohodlo a oznamilo medzi sebou ak sa dalo, ked cakalo niekoho nieco narocnejsie (nie banka) zo zakona mas pravo ho pouzit aj na cely den, ked to tak vyjde, staci byt uprimna, jasne ked idem k alergo, alebo na odber tak nabehnem naspat do prace, ale su rozne situacie, po gastroskopii kde som najskor cakala niekolko hodin, potom som sa predusila cele vysetrenie a zaslzena v hroznom stave v bolestami isla von, bolo aj po pracovnej dobe a aj keby nebolo v tom stave by som do roboty nesla doma som vycerpanim zaspala, cize uz musis zvazit, ci ti taka praca stoji za to, aj ked manazment by mal skor ludi motivovat k ludskosti medzi sebou, raz potiahne jeden, raz druhy ked treba
@deti95060810 ked niekto napise "pravny narok nemas..."...
autorka to čo si napísala to v našej fir. bolo už pred 20 r.
mm robí úplne inde ako ja a u nich to isté....
@zic no v podstate nemáš... čo z toho že aj máš keď nemôžeš použiť? lebo zamest. ti ukáže raz - dva kto je pánom situácie...
@katulkagajdos
Čiže prémie boli za nevyužívanie paragrafov, nie za kvalitné odvedenú prácu, prínos? Fúha, by som im zamavala
@katulkagajdos hej hlavme ze francuzi viac nerobia ako robia , same strajky a zahranicnych pracovnikov buzeruju, ale predpokladam ze sef je Slovak psychopat
@deti95060810 tak v prvom rade by bolo fajn, keby ludia poznali svoje prava. Potom sa "mozu zariadit" (aj ostat pracovat pre takeho zamestnavatela je forma zariadenia sa...)... ale "oporu v zakone mas"... to je fakt... Level ustupku zamestnanca uz je na nom... aj bicovat v praci sa moze nechat ked to nenahlasi...
@deti95060810 pánom je väčšinou zamestnanec. Lebo keď sa práca nespraví a dnes je ťažké nájsť schopného a použiteľného človeka, tak ako manažérka si v prdeli.
@zic stále viac a viac zamestnávateľov si dáva do kolektívnych zmluv, ak budeš brať P, siahne ti na variabilnu zložku.Dokonca aj na celý 13,14! Áno ľudia chodia do práce aj chorí. Povedzme si pravdu,až také mega platy na Slovensku nie sú, tak radšej chodiť chorí, len aby neprišli o premie a 13,14plat.
@tetapetra kolektivna zmluva znamena, ze su tam odbory... Ak odbory s takymto niecim suhlasia, tak musia byt podplatene... inac si to neviem vysvetlit... Dovod preco odbory vznikaju je ochrana zamestnancov... pokial nie su "kupene"... 🙂
A ja neviem - ja nerozporujem, ze sa tu porusuju zakony. Ja akurat vysvetlujem znenie zakona. 🙂 🙂
Aj svarcsystem tu je, aj sikana na pracovnicku... ale nebudem tvrdit, ze to ma oporu v zakone...
@zmrzlinka2021 kto si ako necha "kadit" na hlavu - to je tiez folklor 🙂 . Su urcite situacie (regiony, osobna situacia), kedy zamestnanec do urcitej miery zatne zuby... Ale stale by mal vediet, ze zamsestnavatel bud priamo porusuje zakon alebo sa minimalne sprava neeticky...
@zic lenže väčšinou sa toto robí voči menej vzdelaným ľuďom, napr robotníkom a pod, kde ti zamestnávatelia vedia, že väčšina tých ľudí v živote sa aj tak nikam nepohne.
@zic firmy majú právnikov, ktorí to dokážu krásne odôvodniť. Prinesú grafy, tabuľky..... Funguje to štýlom ja ti dám toto a ty mne toto.
Podobne ako ty uvazol svojho času môj otec.(Neber to osobne) Čo by si nemohla zobrať P na celý deň, to ti nemôžu nezaplatit... Až jedného dňa došla zmena majiteľa firmy a pocítil, ake to je. Jeden čas bol dokonca na liekoch, pretože takú šikanu nezažil a už mal len pár rokov do dôchodku
Robila som tam pred rd a presne tak. Lekár len na pol dna aj ked ho máš 200km ďaleko. Pol dna si musíš dať dovolenku. Dokonca jeden čas neuznávali ani darovanie krvi na celý deň, aj keď je to zákonom dane. Neviem ako je to teraz. Okrem iného, rekreačné poukazy tam zamestnanci nevyužívajú, lebo im nepriznaju odmeny. Plus veľa ďalšieho. Sociálna politika je v tejto banke otrasná, radšej si to rozmysli. Ja som sa tam aj pre tieto dôvody (plus aj skrz pracovnú dobu) po rd nevrátila a to som robila riaditeľku pobocky. Teraz robím vo firme, jde je sociálna politika úplne o niečom inom, v prime sa mu ani nesnivalo. Dokonca nám dajú príspevok keď ideme darovat krv, lekár aj celodenný. Fakt sa to nedá porovnať

P je na čas nevyhnutne strávený u lekára, nie na celý deň. Ak ideš s deťmi k zubarke, určite nemáš nárok na celodenného lekára, lebo u toho lekára celý deň nestravis, to, že ti to tolerovali inde je irelevantné. Samozrejme, ak lekár usúdi, že by si mala byť kvôli niečomu doma celý deň, tak áno, zamestnávateľ si to však moze u toho lekára overiť. Veď deti môžu ísť po zubarke späť do školy či škôlky