Pracovné podmienky v Prima banke pri návšteve lekára
Dobrý deň, ženy, tie ktoré pracujete v Prima banke ako to máte keď idete k lekárovi? Preplatia vám normálne za celý deň lekára alebo si musíte zobrať pol dňa dovolenku alebo priať na pol dňa do práce? Mám tam ísť pracovať, prešla som kolami a takto mi to bolo vysvetlené na pohovore. To sa nedá normálne na celý deň zobrať lekár???? Príde mi to divne lebo v predchádzajúcej robote tiež v banke normálne keď som išla k lekárke tak som mala normálne deň voľna. A mám dve deti a neviem si predstaviť keď napríklad pôjdem s nimi zubarke alebo na očkovania tak si miniem vdaka tomuto systému dovolenku? Príde mi to trošku divné. Prosím ktoré tam pracujete alebo ste pracovali dá sa normálne na celý deň ten lekár zobrať bez čerpania dovolenky? Ďakujem vám.
Pracovala som na pobočke centrály v BA, všetkých lekárov som mala v ZA, keď som išla aj keď len na preventívnu, vždy som si od lekára vyžiadala kvôli tomu celodennú neprítomnosť. Tak som to odovzdala a nikto nenamietal. Ale pomohlo, keď som namietala kolegovi/právnikovi, ktorý mi tvrdil, že tých 7 dní “P” je benefit zamestnávateľa, nie zákonný nárok.
@tetapetra takže, ak ta investícia vyjde tak vám potom raketovo stupnu platy😉
Autorka je to bežné, že sa uznáva len určitý čas, polden atď...aj sa to zneužíva človek ide na pol hodinu na ošetrenie, pre výmenný lístok a je celý deň doma.A všade majú iné praktiky niekde sa vydiera odmenami, nadrobenim a vôbec to nie je o tom, že sa to skúša na "jednoduchších a menej kvalifikovaných " zamestnancov
Ach, tieto vecne spekulacie ohladom Pcok a kto to ma ako v praci... 🙈 tu je usmernenia priamo od NIP a co akceptuje zamestnavatel navyse je len jeho dobra vola. https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...
@zic reagovala som na ak zamestnanec chce, môže znepríjemniť.... Viem,že odborári nemôžu byť vyhodení. Za mňa baviť sa o takej situácii a reálne tu situáciu zažívať sú dva rozdielne veci. Preto som napísala,že reagujes presne ako môjho času otec. Pokiaľ sa v podobnej situácii neocitol.
@luccija tak to určite 😁, ozvem sa o cca 8rokov 😉
@luliu všetky ms u nas v meste sú nastavené tak ze ak neprídeš do 8:00 môžeš ísť rovno domov, už je odhlasene z obedu a do ms ho nevezmu, to nie je holubnik
@qwert87 bejvavalo, teraz odber, a odchod je tam samozrejme dovetok ze lekar moze nariadit aj dlhsie zotavenie myslim ze aj viac ako 1den ale este som take potvrdenie nevidela. U nas neriesime, berieme cely den
Ale co sa tyka paragrafov, uz aj u nas sa zvazuje bonifikacia tych co menej beru lebo si z toho zamestnanci urobili paragrafovu turistiku
@eeffka ešte raz píšem. Darovanie krvi máš automaticky na celý deň. Na transfúznej stanici dostaneš špeciálne tlačivo s QR kódom. Chodím darovať krv pravidelne. Zamestnávateľ by mal veľký problém na krku keby to neakceptoval. Skúšali také na muža v praci, robí u sukromnika, a nepochodili. Automaticky na CELY deň, zamestnávateľ si môže hovoriť co chce. Jedine vtedy to neplatí na celý deň, keď krv nezoberú (stava sa), vtedy platí ako obyčajná priepustka
@eeffka a je riadne choré, že u vás bude bonifikacia podľa toho kto ako chodí k lekárovi. Kto na to nakoniec doplati? Len ten, čo je chory a tie priepustky naozaj potrebuje. Môjmu ocovi tiež siahli na prémie, lebo mal vyčerpané všetky priepustky na seba a rodinného príslušníka. To ze vozil postihnutú sestru (ma downov syndrom, operaciu srdca, klbov, mnozstvo diagnoz) na vyšetrenia a po nemocniciach, lebo mamina nemala vodičský už nikto nevidel. Oco sa ozval, nakoniec mu prémie po pol roku vrátili a ešte sa ospravedlnili. Raz mam na niečo nárok, tak nemusím vysvetľovať, koľko, kedy a prečo si beriem priepustku
@qwert87 nastuduj si to radsej ty
"Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere"
Zamestnávateľ ďalej poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku na účasť na darovaní krvi, aferéze a darovaní ďalších biologických materiálov. Pracovné voľno patrí na nevyhnutne potrebný čas a to za čas cesty na odber a späť a za čas na zotavenie po odbere, pokiaľ tieto skutočnosti zasahujú do pracovného času zamestnanca. Podľa charakteru odberu a zdravotného stavu darcu môže lekár určiť, že čas potrebný na jeho zotavenie sa predlžuje, najviac po dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber. Ak nedôjde k odberu, poskytne sa pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci.
@qwert87 ako nadriadena uplne nesuhlasim, pozorujem ze k zubarovi sa chodi zasadne v piatky a pondelky. Detto niekto ma nplanovanych 14par. 10.1 zasadne na dni piatok,pondelok, volno medzi vikendom a sviatkom... ano suhlasim doplatia na to naozaj ludia co to naozaj potrebuju. Ja mam tiez narok na 7+7 neviem ci som mala 4za cely minuly rok nakolko to pouzijem ked mi treba nie ked sa mi to hodi.
@eeffka áno, vždy to bude o ľuďoch a zneužívať sa dá naozaj všetko. Ja mam 3 deti a priepustky využívam. Viem ze 2. mája budú mať v škole riaditeľske voľno, tak som školákov a uz aj mladšiu dceru objednala k zubárovi na preventívku aby nevymeskali zo školy. Ty ako moja nadriadená by si to brala ako vypočítavosť ako si predĺžim voľno od 1.maja. Pre mňa ako matku to rieši návštevu zubára a vyriešenie co s deťmi keď nemajú školu. Všetkých lekárov co maju plánujem takto ak sa dá. Na druhej strane zamestnávateľ sa na mňa môže spoľahnúť, zodvihnem a riešim prácu kedykoľvek mi zavolá, aj cez dovolenku ci priepustku.

@tetapetra Odbory potom nemusia vzniknut, ked sa vyhovoria na toto... Aj odbory maju nejake pravomoci ... ale ak teda rovno podpisu takuto vec, nemaju dovod existovat... Opat, prax je jedna vec, ale to sa nerovna zneniu zakona... Uz je na individualnom posudeni tej ktorej situacie, kto ma ake "gule"... Aj zamestnanec ak chce, moze zneprijemnit zivot zamestnavatelovi... ale vacsinou nechce, lebo ako vidime aj tu, nemaju ani len pravne povedomie... a to je zaklad...
A opat to prizvukujem - ja nerozporujem prax.... ja tvrdim, ze tu ludia nemozu napisat, ze to nema oporu v zakone...