Pracovné práva a problémy zamestnancov v gyme
Ahojte , mala by som pár otázok ohľadom zamestnania , ake právo mam ako zamestnanec
Začala som pred 2 mesiacmi pracovať v gyme
1.Zmluvu som stale nedostala, povedal ze neskôr ale nikdy neprišla, výplatu dostávam len na ruku
2. Neustála šikana , kolegyňa neustále tvorí konflikty a chyby ktoré hadze potom na mna , sexuálne poznámky a narážky
3. Alkohol , tabak na pracovisku
4.tovar po záruke ktorý sa predava
5. Odpočinok medzi zmenami je 10h, pritom zo zákona je minimum 12h
6. Pracuje sa aj počas sviatkov , bez nároku na príplatok (velka noc , veľký piatok , Vianoce )
7.zapach z kanalizácie , majiteľ odmieta opraviť , takze je tam neustále smrad
8. Pracuje sa s potravinami aj ked je niekto chorí , (musí chodit do roboty )
Dakujem za každé rady !
Pracujes nacierno, nic z dalsieho nemas ako riesit, kedze oficialne zamestnana nie si
Kto za teba plati zdravotné poistenie by ma v tejto chvíli veľmi zaujimalo.
nemas zmluvu a si viazana ? potrebujes tam robit ?
Už by som tam zajtra ani neprišla ….bez zmluvy ….odvody žiadne….peniaze na ruku….sikana …
Prečo tam stále chodíš?
Maj zdravý rozum a nájdi si niečo iné
Nemáš zmluvu. Výplata v hotovosti. Je to akoby len brigáda. (aj na to je zmluva)
Bez príplatkov za sviatky, vikend -??? príplatok -smradové by ste mali mať vyplatené.
Nerobila by som tam. Škoda času.Hľadaj ďalej prácu.
.... aj keď je chorý, musí chodiť do roboty.... brigádnici nemajú nárok na PN, ani Očr..
nemáš zmluvu, nemôžeš sa sťažovať. Inšpektorát práce by mal prísť na kontrolu.
@bvintuham55 no a co tam este robis?
Aj vdaka ludom ako si ty, sa na Slovensku dari takym o.ebavacom, co vyuzivaju ludi na pracu na cierno. Vyser sa na taku pracu a posli tam Inspektorat prace.
osobne by som sa vykaslal nie len na pracu, ale aj na inspektorat, kolegynu mas super, tak nech si uzije u sefa vsetku slavu sveta 😉
zájdi do zdravotnej poisťovne a zisti ako je to s tvojimi odvodmi na povinné zdravotné poistenie. Aby si nebola prekvapená nedoplatkom.
Odvody mam zaplatene aj u zdravotnej aj u poisťovni , nevedela som o tom ze je to na čierno až dokym mi známy nepovedla ze je to nelegálne , chcela by som zavolať inšpekciu ale myslim si ze by to neprešetrili
@isis234 pracujem na tpp(bez žiadneho podpisu ) 40h týždenne
@bvintuham55 nemáš zmluvu, nevieš či máš tpp. Žiadny doklad. Ktovie ako ťa zamestnávateľ eviduje. Do 3 dní by si mala mať zmluvu podpísanú. Podpisuje sa i v deň nástupu do práce.
Inšpekciu volať len anonymne. Pretože ty si na čierno... a to je problém
@bvintuham55 Ako vies,ze mas zaplatene odvody? Overila si si to?
@bvintuham55 skontroluj si odvody na stránke https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
Ale ty nepracujes na TPP, odvody zaplatene nemas, pretoze nemas zmluvu.
.. a ako sa vlastne dá pracovať 40 hodín týždenne aj sobotu nedeľu sviatok a nemať medzi zmenami ani 10 hodiny povinný odpočinok … či to je akože iba taká ani nepodpísaná zmluva a Ty tam tráviš dobrovoľne toľko času bez príplatkov? … prepáč, ale musím Ti to napísať. Strašne si hlúpa.
@bvintuham55 nemáš pracovnú zmluvu, nie si zamestnanec, nemáš žiadne práva.
@bvintuham55 ale prešetrili, a veľmi radi. Osobne by som tam už nepracovala .
@bvintuham55 napíšem to hnusne, ale niekto, kto je ochotný pracovať bez zmluvy, kto je ochotný robiť nad rámec zákona, bez zákonných príplatkov, kto je ochotný predávať tovar po záruke, kto je ochotný pracovať v toxickom prostredí - prečo chce takýto človek nejaké práva? Veď sama si sa ich vzdala tým, že toto všetko akceptuješ. Tak buď to akceptuj ďalej alebo sa začni správať ako dospelá a svojprávna osoba - dnes už nepríď, pošli mu písomne výzvu na doloženie zmluvy, výplatnej pásky a poslednej mzdy za odpracované dni a následne daj podnet na inšpektorát. Ak toto neurobíš, tak nemáš mať prečo nejaké práva.
@melanta ...presne tak. A ešte zápočtový list.
@bvintuham55 ako si prišla na to, že za teba platí odvody? Mimochodom, to je gym pre slaboduchých? Pretože si neviem predstaviť, že by som chodila cvičiť niekam, kde tiahne smrad z kanalizácie, ponevierajú sa chorí zamestnanci a predávajú bohvieaký hnus...
@bvintuham55 nehnevaj sa, ale to co je za vetu, ze si nevedela, ze je to nelegalne??? Vymenujes tu 8 bodov, o ktorych vies, ze su v neporiadku, pricom prvy z nich je, ze nemas zmluvu, a ty nevies, ze je to nacierno? Ak si dospela, svojpravna, chod odovzdat obciansky, preboha. Neverim, ze takato osoba existuje
@bvintuham55 asi zamysli, aké máš práva skor ako človek než ako zamestnanec. Pretože bez ohľadu na zákony, ty stále môžeš pracovať v neznesiteľných ešte aj horších podmienkach, bez nejakej istoty v podobe zmluvy, záruky vyplatenia mzdy za tvoj výkon, nad rámec tvojich fyzických možnosti, v ohrození zdravia, života, dusevneho zdravia,.. Áno, toto všetko sa da, i takto je možné pracovať. Bez ohľadu na zákony v našej či inej krajine, kam si až ty ako osoba schopná zájsť a čo všetko zniesť? Pretože tato otázka a následne tvoje rozhodnutia v súvislosti s nou ta budú sprevádzať cely život. Ako by to podľa teba malo ideálne vyzerať, aby to bolo pre teba dobré a ty si s tym bola spokojná? Zakony, inšpekcia, kontrola su zbytocne a druhoradé, ak nie si v prvom rada sama schopná sa o svoje potreby a základne ľudské práva postarat. Preto to ber ako skúsenosť, z ktorej sa môžeš poučiť. Pouvazuj, prečo práve ty si sa dostala do takejto situácie, zotrváš v nej a čakáš, že nejaké zakony či inšpekcia to prešetrí a za teba vyrieši.

@bvintuham55 ale sak tam za takýchto podmienok pracuješ dobrovolne, nie? Či?