Práva zamestnanca pri nečakanej výpovedi
Vo štvrtok mi môj nadriadený oznámil, že od septembra už nebudem musieť chodiť do práce, pretože vedenie sa rozhodlo ponechať si brigádnika. Mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a skúšobná doba už uplynula.
Chcela by som sa informovať, aké sú moje práva v tejto situácii a na čo si mám dávať pozor pri podpisovaní akýchkoľvek dokumentov týkajúcich sa ukončenia pracovného pomeru.
Ďakujem
@angelika890725 no to som zvedavá, čo ti budí chcieť dať podpísať…. Iba nejakú dohodu si myslím, keďže porušenie z tvojej strany tam nie je, vytýkaci ti nedali, tak si nemala ako zjednať nápravu, organizačnú zmenu rovnako nie, keďže miesto nerušili… aj majiteľ si trošku zavaril, keď už podpísal zmluvu na tvoje miesto a teba nedoriešil….
@oriesocek ale zamestnávateľ povedal že buď kvôli org.dovodov alebo že som sa stala nadbytočnou, toto bude uvedené ako dôvod.”
@zuzanka.zuzu ale za to nie je výpoveď. Toto býva riešené osobným pohovorom alebo maximálne vytykacim listom, kde je čas na zjednanie nápravy….
@oriesocek právny dôvod sa vždy nejaký nájde 😉 hovorím o reálnom dôvode... a že na predošlej strane sa niektoré zavdušňovali ako si ich dovoľujú nahrávať. no úplne normálne ak podpísala súhlas
@oriesocek ale zamestnávateľ povedal že buď kvôli org.dovodov alebo že som sa stala nadbytočnou, toto bude uvedené ako dôvod.”
@angelika890725 evidentne zamestnávateľ nemá naštudovaný zákonník prace… ako som písala, že organizačnú zmenu si nemôže vymyslieť. Nemôže zamieňať dôvody výpovede. Kedy sa konečne naučia ľudia komunikovať a robiť to poriadne?
@oriesocek právny dôvod sa vždy nejaký nájde 😉 hovorím o reálnom dôvode... a že na predošlej strane sa niektoré zavdušňovali ako si ich dovoľujú nahrávať. no úplne normálne ak podpísala súhlas
@zuzanka.zuzu na to nahrávanie som písala aj ja. Nie je to v poriadku a je to mimo rámec zákona… kamery na pracovisku sa používajú za úplne iným účelom. Môžeš si to pozrieť, kedy sa môžu používať a kedy je regulárne použiť zvukový záznam… nemyslím, že tam je na to zákonný dôvod. Dôvodom nie je, že majiteľ chce…
@oriesocek
@angelika890725
Veď čo iné, než organizačne zmeny, nemôže si nič lepšie vymyslieť 🤷♀️
Robí sa to i tak, že ta pozícia sa pomenuje inak, aby to nebolo do oci bijúce.
Pripadá mi to, akoby tam z nejakého dôvodu chceli toho brigádnika. Nie je to niekoho známy?
Pokial budeš doma, máš nárok na nahradu vo výške 100% priem.mzdy, nie 60% ako tu mnohí mylne tvrdia. Menej to môže byt iba v prípade, ak je vo firme zástupca zamestnancov (rada, dôverník, odbory). To len, aby ta “neopinkali” 😉
@zuzanka.zuzu na to nahrávanie som písala aj ja. Nie je to v poriadku a je to mimo rámec zákona… kamery na pracovisku sa používajú za úplne iným účelom. Môžeš si to pozrieť, kedy sa môžu používať a kedy je regulárne použiť zvukový záznam… nemyslím, že tam je na to zákonný dôvod. Dôvodom nie je, že majiteľ chce…
@oriesocek a keby si si prečítala odpoveď odomňa tak vieš, že som písala že zvukový záznam mali pravdepodobne z diktafónu a som presvedčená že súhlas autorka dala 🤷 kamera možno (najpravdepodobnejšie) zvuk ani nenahráva 🤷 ale tak samozrejme ruku do ohňa za to nedám, možno je táto prevádzka ozaj zlá výnimka a porušujú čo sa dá, len viem ako niektorí ľudia (dez)interpretujú informácie takže... 😉
@angelika890725 na základe čoho teraz sedíš doma a nechodíš do práce?
máš to písomne na papieri od zamestnávateľa že naozaj máš ostať doma, alebo ti to povedal len ústne?
@angelika890725 Tak co si dnes vyriesila? Ako to dopadlo?
@anonym_07604a preniesol dohodu o skončení pracovného pomeru, žiadna výpovedná doba, len dátum ukončenie 31.08.2023, vyhotovený bol 28.08. Nepodpísala som. Teraz budem čakať kedy dostanem výpoveď poštou a dodala som ešte, že aj dôvod nech napíšu
@anonym_07604a preniesol dohodu o skončení pracovného pomeru, žiadna výpovedná doba, len dátum ukončenie 31.08.2023, vyhotovený bol 28.08. Nepodpísala som. Teraz budem čakať kedy dostanem výpoveď poštou a dodala som ešte, že aj dôvod nech napíšu
@angelika890725 skontroluj si Elektronický účet poistenca či si prihlásená v sociálnej poisťovni
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
https://esluzby.socpoist.sk/portal/registracia
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
@angelika890725 Cize predlozil ti Dohodu - ukoncenie pracovneho pomeru ku 31.8.2025, so spätnym datumom. Dobre ze si to nepodpisala. Ak poslali vypoved postou, tak nez ju prevezmes, moze trvat par dni. Za tu dobu si doma a nechodis do prace? Ak ti to nedali pisomne, ze nemas chodit do prace, to nie je dobre pre teba, pretoze nemozes len tak ostat doma, budes mat absenciu a za to je okamzite skoncenie prac.pomeru. Kludne ma tu niekto opravte ak to zle pisem. Aby s nou nevybabrali, ze ved ona neprisla 3 dni do prace.
@angelika890725 musíš chodiť do práce!
@angelika890725 na základe čoho teraz sedíš doma a nechodíš do práce?
máš to písomne na papieri od zamestnávateľa že naozaj máš ostať doma, alebo ti to povedal len ústne?
@maranco len ústne opäť
@maranco len ústne opäť
@angelika890725 ty si musíš zbierať dôkazy aby si bola chránená, mať odfotenú dochádzku, rozpis služieb, nahrávky keď ti dávajú ústne pokyny
teraz z toho dnes vyjdeš že si neprišla do práce a máš absenciu, kto ti potvrdí že si dostala ústny príkaz odísť z práce a už neprísť?
Minimálne do 31.10.2025 si zamestnaná ak sa ťa chce zbaviť výpoveďou.
máš aspoň nejaký dôkaz toho pokynu? Aspoň SMS si mohla dnes napísať či zajtra máš prísť do práce, komu/kedy máš odovzdať kľúče, kto preberie po tebe veci, hmotnú zodpovednosť, bude inventúra?
Proste urobiť sa hlúpou aby si mala písomný dôkaz, že ti zakazuje prísť na pracovisko a skontroluj si sociálnu poisťovňu či tam nemáš za dnes absenciu.
@maranco len ústne opäť
@anonym_07604a oznámenie prekážky nemá predpísanú formu, môže byt urobené ústne, pisomne, emailom. Jasne, že najlepšie je pisomne. Ona však nezostala doma len tak. A opäť čítam, že 3 dni absencie. Neviem, odkiaľ máte toto tvrdenie. Niekde staci aj jeden, inde 2 dni absencie, aby sa okamžite skončil prac.pomer.
@angelika890725 Napis zajtra vedúcemu, či šéfovi aspon správu/email, či máš teda naozaj zostat deň doma, ako ti oznámili, pripadne ci je ta budú tento mesiac potrebovať, koľko dopredu ti dajú vedieť a pod., aby si od nich dostala nejakú súhlasnu odpoved.
@angelika890725 ty si musíš zbierať dôkazy aby si bola chránená, mať odfotenú dochádzku, rozpis služieb, nahrávky keď ti dávajú ústne pokyny
teraz z toho dnes vyjdeš že si neprišla do práce a máš absenciu, kto ti potvrdí že si dostala ústny príkaz odísť z práce a už neprísť?
Minimálne do 31.10.2025 si zamestnaná ak sa ťa chce zbaviť výpoveďou.
máš aspoň nejaký dôkaz toho pokynu? Aspoň SMS si mohla dnes napísať či zajtra máš prísť do práce, komu/kedy máš odovzdať kľúče, kto preberie po tebe veci, hmotnú zodpovednosť, bude inventúra?
Proste urobiť sa hlúpou aby si mala písomný dôkaz, že ti zakazuje prísť na pracovisko a skontroluj si sociálnu poisťovňu či tam nemáš za dnes absenciu.
@maranco neaktualizovala som si stranku, teraz vidím, že rozmýšľame podobne 😁
@anonym_07604a oznámenie prekážky nemá predpísanú formu, môže byt urobené ústne, pisomne, emailom. Jasne, že najlepšie je pisomne. Ona však nezostala doma len tak. A opäť čítam, že 3 dni absencie. Neviem, odkiaľ máte toto tvrdenie. Niekde staci aj jeden, inde 2 dni absencie, aby sa okamžite skončil prac.pomer.
@angelika890725 Napis zajtra vedúcemu, či šéfovi aspon správu/email, či máš teda naozaj zostat deň doma, ako ti oznámili, pripadne ci je ta budú tento mesiac potrebovať, koľko dopredu ti dajú vedieť a pod., aby si od nich dostala nejakú súhlasnu odpoved.
@tiika V poriadku. Mna by vsak zaujimalo, ako to teda je, ak prekazky mozu byt hlasene aj ustne. Ak tam nie su ziadni svedkovia. ved to je tvrdenie proti tvrdeniu. Sef moze tvrdit ze to zamestnancovi oznamil a pritom to nemusi byt pravda. Takze ak zajtra nepojde do prace a nema na to dokaz, ma absenciu, nie?
@tiika V poriadku. Mna by vsak zaujimalo, ako to teda je, ak prekazky mozu byt hlasene aj ustne. Ak tam nie su ziadni svedkovia. ved to je tvrdenie proti tvrdeniu. Sef moze tvrdit ze to zamestnancovi oznamil a pritom to nemusi byt pravda. Takze ak zajtra nepojde do prace a nema na to dokaz, ma absenciu, nie?
@anonym_07604a áno, je tazsie take niečo dokázať. Nepoznáme okolnosti, aké by boli iné dôkazy, svedkovia, nevieme, čo ma jej šéf v úmysle, či by jej dal absenciu. Určite by sa mal zamestnanec vo vlastnom zaujme chrániť. Napriek tomu zamestnávateľ nemá povinnosť dať takúto informáciu pisomne. Co ak to odmietne, ale na druhu stranu ma právo prekážku nariadiť? Sú to take nedoriešené veci.
Musím podpísať výpoveď, keď nie je tam uvedená výpovedná lehota?
@angelika890725 aký § je uvedený na výpovedi?
ty podpisuješ na výpovedi len prevzatie listu
prevzal 2.9.2025 podpis
a uvedený § si vyhľadaj na https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
@angelika890725 čo tam mas? Odfot … asi ti dáva okamžitú a spätne?
Ponúkli mi iné miesto na 4 hodiny, 40 km od môjho domova.
@angelika890725 Ja uz tomu prestavam rozumiet. Poslali ti vypoved alebo nie? To, ze ti ponukli ine miesto na 4 hodiny, ti davaju akoze na novu zmluvu a zaroven mas vypoved na tu povodnu poziciu (zmluvu) ci ako? Alebo ta len chcu preradit na ine miesto a teda vypoved ti neposlali? Lebo to by ti mali dat ako Dodatok ku povodnej zmluve, ktory nemusis podpisat. Musis pisat zrozumitelnejsie.
@angelika890725 typicke, ked sa chcu zbavit. vymyslia si pozíciu, ktorá tebe nebude vyhovovat, aby si ju neprijala. tym padom akoze splnili ponukovú povinnost, ktorú maju zo zákona. takze vlastne majitel nevie ako to ma urobit, kedze si sa zacala branit a nepodpisala im okamzite skoncenie bez vypovednej a so spätným dátumom... ine im bezne asi podpisu, ked chcu mat od neho pokoj...
@angelika890725 Ja uz tomu prestavam rozumiet. Poslali ti vypoved alebo nie? To, ze ti ponukli ine miesto na 4 hodiny, ti davaju akoze na novu zmluvu a zaroven mas vypoved na tu povodnu poziciu (zmluvu) ci ako? Alebo ta len chcu preradit na ine miesto a teda vypoved ti neposlali? Lebo to by ti mali dat ako Dodatok ku povodnej zmluve, ktory nemusis podpisat. Musis pisat zrozumitelnejsie.
@anonym_07604a nedal mi výpoveď, dal mi dodatok,nepodpisala som samozrejme
Dnes som radšej išla k lekárovi a požiadala o potvrdenie na dnešný deň, aby som mala istotu, že nebude evidovaná neospravedlnená neprítomnosť.
Šéf ma volal, že ma čaká v obchode. Keď som prišla, dal mi dodatok, že mi ponúka pracovné miesto v sklade na 4 hodiny denne počas týždňa 40 km od mesta kde bývam
Volala som právnikovi, ktorý mi povedal, aby som nič nepodpísala a poskytla kontakt na zástupcov firmy, aby s nimi mohol hovoriť.
Teraz sme v situácii, že neakceptujeme ani dohodu, ani presun na inú pracovnú pozíciu, a zajtra pôjdem naďalej do práce ale ešte neviem, na koľko hodín, pretože právnik ma ešte nekontaktoval.
Dnes som radšej išla k lekárovi a požiadala o potvrdenie na dnešný deň, aby som mala istotu, že nebude evidovaná neospravedlnená neprítomnosť.
Šéf ma volal, že ma čaká v obchode. Keď som prišla, dal mi dodatok, že mi ponúka pracovné miesto v sklade na 4 hodiny denne počas týždňa 40 km od mesta kde bývam
Volala som právnikovi, ktorý mi povedal, aby som nič nepodpísala a poskytla kontakt na zástupcov firmy, aby s nimi mohol hovoriť.
Teraz sme v situácii, že neakceptujeme ani dohodu, ani presun na inú pracovnú pozíciu, a zajtra pôjdem naďalej do práce ale ešte neviem, na koľko hodín, pretože právnik ma ešte nekontaktoval.
@angelika890725 majitela to bude nieco stat, kedze uz to po dobrom nepojde, super, ze to bude riesit právnik - oni vedia, co je v pohode a co nie. Ale tak nabuduce si da majitel pozor na takéto veci, kedze nerobil nic v sulade s predpismi...
@angelika890725 Tak nakoniec dobre. Daj potom vediet ako to dopadlo.
@angelika890725 Tak nakoniec dobre. Daj potom vediet ako to dopadlo.
@anonym_07604a dobre, dám vedieť 😇
@anonym_07604a dobre, dám vedieť 😇
@oriesocek
@angelika890725 Ak vedia, že za tebou stoji právnik, budú sa obávať dať ti nejakú nezákonnú výpoveď, čo je v poriadku.
Len uvažujem, či za týchto okolnosti tam budeš spokojná a budeš chcieť zostat pracovať.
Možno by ste sa mohli predsa len dohodnut na ukončení PP dohodou (bez uvedenia dôvodu) s nejakym odškodnym či odstupným (nad rámec zákona, aspon mesačným).

pravdepodobne na teba poslali mystery shopping a neuspela si 🤷 takže nie kamerou v robote ťa nahrali ale pravdepodobne mali diktafón, to si určite podpísala súhlas (je to úplne bežné). no a ak si naozaj neponúkala akcie, tak načo si v tej robote?
@zuzanka.zuzu ale za to nie je výpoveď. Toto býva riešené osobným pohovorom alebo maximálne vytykacim listom, kde je čas na zjednanie nápravy….