icon

Preceňované profesie

anja27
15. jún 2021

Tieto moje uvahy..ale dufam ze nezoznem opat len kritiku 😁 vcera som sa tak zamyslela lebo moj kukal futbal. Ja nemam nic proti sportu naopak. Avsak pride mi zvlastne aj s mojim sme sa tak debatili a hovoril mi kolko zarabaju niektori hraci. Teraz vsuvka ja nikomu nic nezavidim to za prve za druhe viem ze je to strasn drina a disciplina od mala prakticky ked chce byt niekto sportovec atd. Co vsetko to obnasa neviem si ani predstavit. Avsak mam za to ze to ti ludia robia v prvom rade pre seba. A pride mi zvlastne ze taketo profesie ako sportovci znami a potom napr aj spevaci atd su za mna az nadhodnoteni. Kvoli comu zaraba nejaky futbalista dajme tomu miliony ci miliardy? Co ohromne a prospesne robi pre spolocnost ako taku? Ked si zoberieme profesie ktore su naozaj potrebne pre zivot cloveka ako su mizerne platene. Nepride vam to trosku paradox? 😁 Mne aj ano. A este co sa divim vzdy ako to niektori ludia najma chlapi dovaci prezivaju ten sport. Ja viem niekoho to bavi. Ale oni sa tvaria akoby hrali za nich a akoby slo o zivot 😁 A este si zaplatia nekrestanske peniaze za listok aby si sli zahulakat niekde no ja som asi divna ze to celkom nechapem. Viem ze chlapov to bavi sice dobre ok ale ze to tak prezivaju strasne? Vsak ti hraci beru velke peniaze hraju hlavne za seba. Co z toho ma ten divak vlastne? Ved si predstavte keby zena kuka telenovelu a zacne to komentovat hulakat pri tom robit sceny neviem co asi by chlap pozeral ci jej sibe 😁 ale ked je to opacne uz pohoda lebo je to sport 🙂

natalienka12
15. jún 2021

@anja27 profesionálni športovci nie sú platení z daní predsa. Športovci zarábajú pre klub obrovské peniaze. Preto sú tak odmeňovaní. Ak všetci chlapi na svete prestanú pozerať futbal, hokej, box, prestanú chodiť na zápasy a začnú po večeroch pozerať argentínske telenovely, tak ani športovci nebudú zarábať.

anja27
autor
15. jún 2021

@danulicek nuz nie je to pekne od ludi ked urazaju takto verejne ale ona kedze dava sukromne veci vnlonku na ig s tym asi aj trochu rata a myslim si ze jej to tiez zily netrha. Vela ludi urcite aj zavidi to mi je jasne. A samozrejme ze tie peniaze moze uzit ako uzna za vhodne myslim ze ludia bezne minaju na vacsie hovadiny a mnohi na to ani nemaju 😀 skor je pre mna trwstuhodne ked rodicia minu na alko cigarety ci automaty a detom nedaju nic. Pozname aj takych ale tak taky je zivot no. A ti chlapi urcite to beru ako relax nevidim nw tom nic zle ale ked to uz prehanaju ako napr mojho otec ten je hotovy ked nemoze ist na futbal robi sceny akoby sisl koniec sveta 😀 proste toto uz je moc ked v tom niekto vidi zmysel zivota. Ale tak kazdeho vec samozrejme

annamalaga
15. jún 2021

@h2 rozumne vysvetlenie.

zuvelyn
15. jún 2021

tiez je pre mna je tiez na zamyslenie preco nejaky sportovec zarobi v radoch stotisic eur viac nez napriklad kardiochirurg. Ale tak ja nastavena spolocnost. Podla mna pmnoho vacsiu hodnotu ma taky pekár, mäsiar, proste profesie kde ludia zabezpecuju nam ludom zakladne veci na prezitie. Kazdy poklada za automaticke ze ide na aute do obchodu kde si vzdy kupi cerstvy chlieb, ze mu rano niekto vynesie smeti spred a nemusi sa topit v odpadkoch a ti ludia maju casto minimalne mzdy, to je podla mne velmi smutné...

danulicek
15. jún 2021

@anja27 ano, uplne suhlasim so vsetkym 🙂 inak, ja sa tiez casto zamyslam nad roznymi uvahami, takze rada si precitam aj ine nazory :D

felicita027
15. jún 2021

@anja27 skús si na týždeň život profesionálneho športovca a dovolím si povedať, že ani 1 deň by si nedala takže tie peniaze si podľa mňa naozaj zaslúžia drvivá väčšina po kariére nemá žiadne iné zamestnanie lebo celý svoj život obetovali športu, ktorý robia do takej 40 max. 50 ale aj to je veľa a musia z niečoho žiť aj po kariére.

h2
15. jún 2021

* "založí" tam malo byť

luuubik
15. jún 2021

Cela spolocnost je nastavena v mnohom zvratene. Platy a odmeny sportovcov, roznych celebrit... Niekto namietne, ze sa to neplati z nasich dani, takze je to v poriadku... Chyba vznikla uz pred tymi "nasimi danami". Ako vobec rozni superbohaci prisli k svojim peniazom, ze si mozu dovolit toto financovat? Co take prospesne urobil pre tento svet majitel nejakeho uspesneho sportoveho klubu? Vacsinou su to financni spekulanti, oligarchovia, zbohatlici, ktori k obrovskemu majetku prisli podobnym "poctivym" sposobom ako u nas pani Por, Rezes, Kmotrik, Hascak... Alebo su to nejaki sejkovia, ktory este aj toaletak maju potiahnuty zlatom, lebo sa narodili na ropnom poli... Len veeelmi male percento ozaj bohatych ludi je bohatych preto, ze vymysleli, objavili nieco prevratne, preto, ze zmenili svet, preto, ze zachranili ludske zivoty, ze zlepsili zivot spolocnosti... Je cisty fakt, ze hrstka ludi vlastni 90% bohatstva planety. A s nimi si mozu nakladat ako chcu, platit miliardy za sportove kluby, zatial co miliony deti na svete zomieraju od hladu, alebo musia od utleho detstva driet v tovarnach... To ma byt v poriadku, lebo to nejde z nasich dani? Samozrejme, ze to v poriadku nie je, ale nespravime s tym nic, zial... Chory, chory, chory svet, kde existuju lieky, ale my nechavame deti zomierat a zbierame sa po euricku na liecbu a napr. zdr. poistovna (t.j. jej majitel - bohac) ma milionove zisky (z nasich dani), ktore si uziva par sukromnych osob... To som uz zabehla trochu mimo mozno, ale je mi z toho smutno, ako funguje cely tento svet, ako su prerozdelovane peniaze... A neviem, ci ste zaregistrovali nedavno clanok, ze ozaj superbohaci (Musk, Soros, Bezos) neplatia takmer ziadne dane... Nieco na styl nasich slavnych investicnych stimulov, kde obrovske zahranicne firmy dostavaju danove prazdniny a ked maju skoncit - fuuu, uz sa nam to neoplati (pritom ma podnik obrovske zisky, ktore vyvaza do zahranicia), predlzte nam ich mila vlada, inak sa zbalime a vyroba sa presuva do Rumunska, kde zasa dostaneme ine financne stimuly... Stat takto pride o neuveritelne peniaze a ked takyto podnik nieco zasponzoruje, este sa idu vsetci poskladat z toho, ze aki filantropi... Takto si ziju velki hraci a my - 90% ludstva s tymi par drobnymi financujme vsetko... Asi som trochu odbehla od zakladnej otazky - ale platy sportovcov, co sa tyka havede na internete a pod. ani nevravim - to je len spicka celeho prehniteho ladovca, je za tym ovela viac. A uznavam, ze sportovci dru, davaju dobry priklad detom (sportom, sukromnym zivotom uz casto az tak nie), ale aj tak.. O.k., nech maju najlepsi hraci po 10 melonov rocne... Ale nie miliardu! A ze dru, vypracuju sa od nuly, z tazkych podmienok poniektori... Nuz... Ovela vacsi "zazrak" ako je Ronaldo, je pre mna dieta, ktore, napriek tomu, ze ma dajme tomu hroznu rodinu, je tyrane, ci zneuzivane, nepodlahne drogam, chlastu, poctivo a trdo pracuje, pomaha nezistne inym, stara sa o nezaopatreneho surodenca, venuje sa dobrocinnosti, stane sa vedcom, lekarom, spickovym odbornikom... Proste zijeme v svete akom zijeme a ano, prispievame k tomu aj my, malokto si pozrie intelektualny dokument, ktory nam moze dat nieco do zivota, radsej finale futbalu... Sme slabi a ti silni a prefikani to vyuzivaju, silnejsi prezije...

kassandra25
15. jún 2021

@anja27 hmmm, takto som sa nikdy nad tym nezamyslala ani ja. Vies, muzi - to je ina rasa. " ", ale tiez len vynimky. Napr.moj byv muz, ked ho volali hrat futbal - sa rozplakal a nechapal, preco by mal, ved on ma dovolenku. Moj otec hral futbal cely zivot a ten zasa nechapal, preco by mal sediet, ked moze ist hrat futbal. Ja si nedokazem ani jeden den predstavit bez behu, potom som "chora". Ludia su rozni, maju rozne nadchnutia pre nieco. Ta naj topka vo svojom obore aj zaraba spickovo, v kazdom obore - ale mas pravdu, ze sportovci desiatky tisice eur a potom maju majetky za miliony. Ja osobne, ani hokej, ani futbal, ak tak krasokorculovanie , toto jediny sport, ktory som ochotna pozerat.

simca06022011
15. jún 2021

Nejde o to ze musi makat, podla mna teda, pretoze to viac menej kazda profesia musi "makat na sebe". To ci si vyberiem profesiu kde od rana do vecera musim cvicit, alebo taku kde od rana do vecera sedim za pc, je moja vec.
Co tu vidim ako dovod preco maju vysoke platy je: nie su ich tisice, okrem "discipliny" musia byt proste talentovani na ten sport, zabavaju ludi/inspiruju = robia a zarabaju na reklame, stracaju medializaciou sukromie (co mne by teda stalo iba za velke prachy), a v neposlednom rade, sport je taky, ze raz s nim skonci... su v podstate neustale v riziku, ze sa im nieco stane a "dotrenovali".
Detto herci... v tej telke si ich pozru miliony ludi. Biznis je to velky, spolocnosti dostavaju za film zaplatene, preco by nemali teda dostat za tie ulohy primerane odmeny?
Ako tu vobec nezavidim platy, ani neriesim, pretoze nejde to z naseho vrecka, su to peniaze sukromnych ci uz klubov, alebo spolocnosti...

anja27
autor
15. jún 2021

@zuvelyn vsak aj ja to beriem skor z toho hodnotneho rebricka. Viem aka je manualna praca tazka ci uz v ramci profesie alebo doma ked chces mat nieco..ze by mozno mohli viac docenit tieto veci ale tak sportovci za to nemozu mne je to jasne je to vsetko o ludoch v spolocnosti za co su ochotni platit a za co nie. To mas napr ako s fajcenim niekomu nie je vela 100eur dat mesacne na cigarety ale je mu vela dat napr za jedlo v restike 5 eur a podobne. Tak je to aj so sportom niekto radsej da na listok ako na ine veci..pre mna je to sice divne pre ineho je divne co pisem ja :D

anja27
autor
15. jún 2021

@felicita027 ja nikde nepisem ze si ich nezasluzia ale ze su ine plnohodnotnejsie pre mna profesie ktore zabezpecuju vela ludom standard v zivote a su nedocenene. to je ale chyba inde uz

anja27
autor
15. jún 2021

@luuubik tak presne si vystihla podstatu toho co som tym vlastne chcela povedat a kam tym mierim ze mi to pride tak trochu nefer ani nie voci tym sportovcom ano maju to vydrete ale voci tym ktori nastavuju taketo ,,hodnoty..

hiro
15. jún 2021

Ja rozumiem tomu ze zarabaju tie miliony. Comu nerozumiem je ze to niekto pozera. Vsak nech si ten futbalista sportuje ked ho to bavi. Ale pozerat sa na to? Ak niekoho bavi futbal tak nech ide tiez niekde behat za loptou... Ale sediet na gauci a sledovat to? To je na co dobre?

0silvia0
15. jún 2021

@hiro no ty asi nie si celkom typicky chlap😁

felicita027
15. jún 2021

@anja27 nato si myslím, že netreba ani dlho rozmýšľať je logické, že ak je v jednej profesii celosvetovo niekoľko miliónov špičkových zamestnancov, nebudú zarábať toľko ako keď je v 1 profesii niekoľko desiatok špičkových zamestnancov-športovcov. To isté štáty odkiaľ majú brať toľko peňazí? Najmä ak každý by chcel mať všetko z daní "zadarmo". Kebyže sa na šport ľudia nepozerali tak nemajú také peniaze oni ich majú zo vstupeniek, od sponzorov, zo sledovanosti na soc. sieťach. Keby aj tu za 1 návštevu lekára ľudia platili aj 200eur ako za vstupenku na majstrovstvá futbalu tak aj lekári by mali vyšší plat. A to isté by sa dalo prirovnať aj k iným profesiám nie len lekárom.

anja27
autor
15. jún 2021

@felicita027 mozno keby nesafarili s peniazmi kdejako ako je tomu u nas v state bolo by aj na vyssie platy. Videla som to vo viacerych firmach kde som robila nadriadeni si rozdelili a tym co najviac robili ostalo nic...tak to byva. a este povedali ze nemaju z coho. No mali ale nechceli dat :D a o tom ako hospodari vlada s peniazmi radsej ani nepisem to uz je na inu temu. Vsak to vidime vsade kde sa pozrieme na nic nie su peniaze ale niekto si zije ako kral a z coho? :D

cervenaruza123
15. jún 2021

@anja27 Tiez som nad tym vela rozmyslala. Ale presne o tom to je... Ludia to chcu a su ochotni platit tazke prachy za to, aby ich videli hrat. Preto zarabaju vela. Vsade sa zaraba len tolko, ako spolocnost to miesto oceni. Ked su ludia ochotni kupovat si drahe listky na futbal a podobne veci, tak jasne, ze mozu mat vyssie platy. Keby teraz futbal prestal vsetkych zaujimat, tak by nezarabali nic. Su aj take sporty, ktore ludia robia vyslovene len pre dobry pocit, lebo nie su spolocnostou docenene a ani financne odmenene. Ludia maju radi hrdinov, niekoho VIP, radi snivaju, ze by boli na tom mieste tiez, ze ich deti tam budu tiez... Preto su taketo profesie dost platene, preto stale existuju kralovske rodiny... Lebo vacsina ludi ich obdivovat chce a je ochotna za to aj platit dost velke peniaze.

jana_eyre_2
15. jún 2021

@ofzuza dedinský futbalista sa futbalom nezivi.. 😅

monane
15. jún 2021

povedala by som, že každá profesia má svoje pre aj proti, aj svoje úskalia, ja akože obdivujem mnohé profesie, lebo viem, že ja by som nemala na niektoré ani trpezlivosť, ani nadanie 🙂

jana_eyre_2
15. jún 2021

Mne takto nastavená spoločnosť tiež príde dosť divná, ľudia čo sa starajú o dobro druhých zarábajú almužnu, koľko krát to robia dobrovoľne, bez zárobku.. športovci, zabávajú publikum, čo teda je asi tiež dôležité avšak veľmi veľký nepomer.. nerozumiem tomu ale ja už dlho tvrdím že nepatrím do tohto sveta..

felicita027
15. jún 2021

@anja27 ale to nikto na celom svete nezarába toľko koľko športovci a je to jedno či pracujú na Slovensku, v Amerike, Nemecku alebo hocikde inde. 😂 A na Slovensku si dovolím povedať, že sa vôbec nežije zle tiež sú tu profesie, ktoré majú dostatok peňazí ale sú aj také, ktoré majú minimum ale to je všade na svete.

anja27
autor
15. jún 2021

@felicita027 Nezije sa zle teda ako komu kto vie ako hospodarit atd ale musis uznat ze politici zle narabaju so zdrojmi a inak by to vyzeralo keby na istych miestach neboli nenazrati ludia. Pre spolocnost by sa dalo spravit aj viac. Viem to porovnat napr tu medzi jednotlivymi mestami aky je rozdiel ked je vo vedeni clovek co chce a ked je tam clovek ktory chce ale len pre seba :D tak to je bohuzial ale ako pisem to je uz obsiahlejsie a na inu temu 🙂

number19
15. jún 2021

Sport a kultura boli odjakziva podporovane kazdou vyspelou spolocnostou.
Uz to tu niekto spomenul: daj ludom najest a zabav ich aby sa nenudili a mas pokoj.
NIkdy to ale podla mna nebolo tak predimenzovane ako dnes.

ofzuza
15. jún 2021

@jana_eyre_2 to bolo myslene "obrazne". Proste taky priemerny fotbalista, co hra daku xtu triedu, ci ligu alebo ako sa tomu nadava.

mpg
15. jún 2021

@anja27 Preto si ľudia volia primátorov a županov, aby vybrali toho, komu veria, že bude robiť lepšie alebo sú spokojní s tým súčasným. V našom meste tiež hovoria, že bývalý primátor bol lepší, aj viac robil pre mesto, takže asi v budúcich voľbách tohto už nepodporí väčšina.
V demokratických krajinách záleži všetko od dopytu, a na taký vrcholový šport - to musí byť talent, okrem toho, že dokáže aj tvrdo pracovať a takých nenájde veľa.

ukulela
15. jún 2021

@anja27 pozri, tam, kde je dopyt vzdy bude aj ponuka, a ludom treba chlieb a hry. na tom porezani sportu zabudnu na problemy, vybujacia sa ... nehovoriac o tom, ze je to motivacia pre decka. a ked je sportovec aj rozumny, svoju slavu a peniaze aj zuroci. kopa hokejistov zo zlatej generacie podporuje po navrate na SVK mladych sportovcov, ... pomahaju v komunite, investuju zamestnavaju ludi. jasne, dostat X milionov za nahananaie lopty/puku je cudne, ale OK, odmakali si to, oddreli, ludia ich milovali, ...
Ovela viac ma vytaca taka queen plackova a spol. mam aj znamu, co sa takt zivi, len v mensom, a nikdy som nepochopila jej pohlad na svet ....

liljana
15. jún 2021

Sport je zabava pre masy a zaraba na reklamach,... To nie je o tom, co si kto zasluzi, ale ci vie, alebo nevie prilakat peniaze. Neznamy maly futbalovy klub nema divakov a nezaraba. Znamy sportovy klub ich ma a zaraba.
Media - filmy, hokej, futbal,.. vedia prilakat divakov. Na to je tu stat, ktory by to mal tieto prijmy progresivne zdanit a spravodlivo prerozdelit.

annamalaga
15. jún 2021

Napr. teraz som čítala diskusiu na článok o Jakubkovi , synovi Cibulkovej. A toľko závisti som hádam pod máloktorým článkom videla. Ľudí neskutočne žerie , keď je niekto úspešný a bohatý.

number19
15. jún 2021

@annamalaga Ja chapem, ale nie je trochu rozdiel byt uspesky a bohaty vdaka profesiam, ktore pomahaju, pridavaju istu hodnotu (doktor, nie len plasticky chirurg) ludom a byt bohaty vdaka kopaniu do lopty?