icon

Prechod z voľnej nohy do korporátneho sveta

19. apr 2025

Ahojte, ospravedlňujem sa za anonymitu, ale je to pre mňa trošku intímne, tak ma dúfam pochopíte.

Dlhé roky robím sama na seba. Vždy mi to vyhovovalo. Kým boli deti malé, nemusela som stresovať s prázdninami, chorobami, vyberanim zo školy a pod. Do kancelárie som nemusela chodiť, viacmenej sme sa tam kolegovia stretávali iba keď sme sa potrebovali poradiť. Šéf je fakt skôr líder, nebuzeruje, poradí. Ale robí sa mi stále ťažšie, stále ťažšie sa mi získavajú klienti, stratila som drive, s ľuďmi je to prisunom informácií a žiaľ aj dezinformácií náročnejšie, stále častejšie sa stretávam s tým, že sme len zbytoční darmožráči a pod.
No a našla som na profesii ponuku práce, kde by som robila niečo podobné, nevyšla by som z oboru, ale neotravovala by som ľudí ja, ozývali by sa sami, plus k tomu robila komplexnejšiu prácu. Urobila som si životopis, motivačný list, bola na dvoch kolách pohovorov a zobrali ma, od 1. nastupujem. Je to obrovská firma, veľmi dobre známa, líder na trhu.
Najprv som sa tešila, ale teraz mám pochybnosti.
Prídem o svoju slobodu, super šéfa a kolektív. Nebudem môcť toľko cestovať.

Vlastne ani neviem, čo od vás chcem, možno len názory alebo skúsenosti. Viem, že v mojom veku je to skôr opačne. Z korporátov sa ide na voľnú nohu.

Strana
z4
nynia
19. apr 2025

Vsak vyskusaj ked zistis ze to nie je pre teba v skusobnej dobe mozes ukoncit pomer bez plynutia vypovednej doby. Ked nevyskusas nikdy nebudes vediet, ci to je pre teba, ani svet ani ty ani ta firma sa nezruti ked zistis, ze to nebude pre teba.

autor
19. apr 2025

Ešte napr. Každý môj deň mal iný režim. Niekedy chodím ráno cvičiť, v kľude si navarím, upracem, potom idem pracovať, prídem večer domov. Alebo pracujem od rána a poobedie mávam voľné. Teraz by to bolo 9-5. Kedy stíhate cvičiť, nakupovať, variť, upratovať, prať apod? Ja som zvyknutá takmer denne variť, minimálne dva krát do týždňa pečiem.

autor
19. apr 2025

@nynia toto mi hovorí muž, že vyskúšaj a keď, tak v skúšobnej odídeš, ale pre mňa to bude zlyhanie a celkom sa obávam reakcie môjho terajšieho šéfa, ešte som s nim nemala kedy hovoriť. Bojím sa, že ho sklamem... chcela by som sa tam vrátiť, ak mi to nepôjde

autor
19. apr 2025

Strašný bordel mám v hlave. Na jednej strane sa teším, na druhej sa obávam, že to bude príliš veľká zmena.

vanilkovazmrzka
19. apr 2025

Praveze budes ovela kludnejsia ako zamestnanec korporatu. Nemusis riesit ziadne odovdy, dane, blbosti, budes mat zazemie a ked mas aj moznost robit z domu, ani tvoja flexibilita nijak vyrazne neutrpi

subartic
19. apr 2025

Ja osobne by som do korporátu nikdy už nešla. Bola som viac rokov a úplne to moju slobodnu dušu zomlelo , pravidlá , pojeby, neustále sedenia , tabuľky , len výkon a výkon a výkon . Odišla som , podnikám a to je pre mňa na nezaplatenie. Pokiaľ by ma život už nedotlačil , už by som tam nikdy tam nenastúpila. Bola som vo vyššom manežmente.

cafelatte
19. apr 2025

Nepoznám nikoho kto podnikal alebo bol na voľnej nohe aby sa vrátil do systému 10 hodín denne mimo domu. Veľa šťastia. 🍀

autor
19. apr 2025

@vanilkovazmrzka no práve aj tak som uvažovala, že mi odpadnú tieto starosti. Plus teda si nebudem musieť kupovať nové auto, lebo do práce môžem chodiť MHD a potom musím aj tak jazdiť na firemnom. Ide o prácu, kde bude dosť výjazdov a každý týždeň jeden deň mimo ba na projektoch

lauriik
19. apr 2025

Ja keby robim na volnej nohe tak si neviem predstavit ist robit 9-17 do korporatu. To je zabijak. Ake velke mas deti?
Lebo realne teraz mas volnost. Sama pises, ze si zacvicis kedy chces, navaris, upraces, den si vyskladas podla seba. Hentak rano nestihnes nic a prides domov a uz bude zase vecer a zase nic 😏
Ja som tiez robila na 8,5h, ale chodila som na 6 aby som o 15:00 uz bola doma a mala este den pred sebou. Aj to som mala pocit, ze toho casu je malo 🤷🏼‍♀️

sissy27
19. apr 2025

Co ja viem, ja som cely zivot zamestnanec, a mne to nepride ako tragedia robit 8hod denne a mat pravidelny rezim. Kedysi som robila aj na zmeny, to bolo flexibilnejsie, hlavne v lete super, mlada zaba, nasekala som si nocne a cele dni hrala volejbal na kupalisku 😅
Ale tak ked vies, ze 9-17 pracujes, tak si chod zacvicit o 7 alebo rovno z prace 17:30. Upratovanie - neviem co z toho robite niektore dramu v dnesnej dobe, roboticky vysavac, pracka susicka umyvacka riadu, zapojim manzela deti primerane veku. 25 dni dovolenky ked spravne pokombinujes so sviatkami tak aj pocestujes. Ok, asi nebudes dva mesiace na Bali, ale tak normalne sa s tym da vyjst podla mna.
Vsetko ma svoje plusy aj minusy, odist mozes vzdy.

luccija
19. apr 2025

Vyskúšaj...kto robil na voľnej nohe a mal čas variť, na seba, deti len veľmi ťažko si bude zvykať na od -do.Uz si si zvykla na dobre bude to celý deň zabitý a určite nebudeš variť 2x denne a piect koláče.
Vždy máš niečo za niečo.Vyskusaj odísť je ľahké, keď to nebude dobre.Ten, čo celý život pracuje od do to povie, že si rozmaznana🤣ja ti rozumiem

autor
19. apr 2025

@cafelatte ja som tak ani nikdy nerobila. S týmto som začala už na vš a potom som v tom pokračovala...

muchotrafka298
19. apr 2025

@subartic toto si popisala uplne presne, ze len vykon, vykon, vykon, milion tabuliek, co su uplne k nicomu, tabulky pre tabulky, korporatne bullshity. Kto nezazil, nepochopi.

betulinka1
19. apr 2025

Ja robim sama na seba, mam zamestancov a moj muz vo velkom korporate. Tak mam take male porovnanie. On si v pohode zoberie dovolenku, PN, paragraf. Nikto mu nevolá pocas dovolenky a je viac v pohode aj ked ano, casovo je to zase obmedzene. Ja mam v hlave pracu stale, telefonáty, sms, koordináciu veci aj ked som na dovolenke. Aspon som sa naucila dva tyzdne v lete a dva tyzdne cez Vianoce vypnut. Mam zase ale viac flexi cas, cize si dobehnem kedy chcem, robim z domu kedy chcem, roznášam deti kedy chcem. Sranda je, ze ja jemu hovorim ako ti je fajn, ze nemas pracu stale v hlave a on mne zase, ze viem robit z domu a aj on by chcel ten flexibilný cas. Podla mna sa ti tam bude pacit. Sama pochopis, ze Ano sice mas ten pracovny cas dany ale na druhej strane ti to da slobodu v tvojej hlave. Co sa tyka domacnosti, tak trosku zmeníš svoje myslenie, ze netreba mat vsetko na 100% alebo si najdes upratovacku a ta ti 2x do tyzdna aspon uprace. Potom ti ostane cas na pecenie a fitko a tak. Nejako si ten cas zadelis inak.

muchotrafka298
19. apr 2025

Pokial si doteraz robila s takouto volnostou, tak na tu v korporate zabudni. Ano, mozes mat HO neobmedzeny a veget, ale mozes mat taku pracu, kde budes ako fretka makat 8,5 hodiny za PC, ze ledva pojdes na WC. A mozes zabudnut na to, ze si porobis pocas dna, navaris, vyperies, nakupis, pojdes si zacvicit. To iste dovolenka. Budes mat urcity pocet dni a dovidenia, ak budete na danu pracu viaceri, tak sa musis dohodnut s nimi, ze kto ma kedy a zobrat si ked sa Ti ujde. Neexistuje, ze neprides do prace s tym, ze caute, teraz som na Bali 2 mesiace a odtial budem robit (co je teraz dost popularne). Ja som cely zivot zamestnanec, neviem robit nic take, co by som si sama zhanala klientelu a robila sama na seba. Neberiem to ako tragediu, ale z mojho pohladu ak by som mala doma volnost, tak nezarobim ani na slanu vodu, lebo nemam potrebnu sebadisciplinu na to.

autor
19. apr 2025

@betulinka1 aj toto, že o piatej zaklapnem počítač a bude pokoj. Teraz mám koľkokrát klientov do ôsmej, lebo pracujú a ja sa im prispôsobím. Také, že v piatok o siedmej večer alebo v nedeľu na obed mi volajú ľudia. Cez dovolenku riešim, organizujem a niekedy z toho ani nič nie je.

autor
19. apr 2025

@lauriik decká sú na strednej, takže v pohode

autor
19. apr 2025

@muchotrafka298 áno, s voľnosťou prichádza zodpovednosť. Práve toto mi prestáva vyhovovať.

autor
19. apr 2025

Napríklad aj dnes pracujem, lebo klientom to takto vyhovuje. Ja sa rada prispôsobím, ale tiež som mohla byť pri mori teraz niekde...

autor
19. apr 2025

S vekom detí sa mi úplne mení životný štýl, aj preto som myslela, že by som takúto zmenu mohla zvládnuť. A ešte samozrejme je veľmi príjemné, keď mi každý mesiac cinkne výplata na účet, takto boli aj mesiace, keď som robila a mala som nulu, lebo mi pár obchodov padlo...

muchotrafka298
19. apr 2025

Na tvojom mieste by som to vyskusala, ale dobre by som si to premyslela, ze ci odist z dobreho kolektivu a sefa, lebo nemusis na taky kolektiv natrafit na novom mieste. A aj teraz si daj toho klienta odtial potial. Ze nie im vo vsetkom vychazdat v ustrety na ukor seba. Ja som mala kamaratku, ktora robila sama na seba a skolabovala z toho, lebo pre nu boli ti klienti alfa omega, cele dni, noci, vikendy, z detmi ani na dovolenky nechodili a bola ustvana. ALebo klient chce. Naopak mam znamu, ktora tiez robi sama na seba a ona si urcila sama pracovnu dobu, kedy vybavuje veci klientov a riesi co treba. Ziadne vikendy, sviatky, sobota, nedela je volno.
A mimochodom, ani v korporate nie je ta vyplata zadarmo co ti cinkne kazdy mesiac.

mateson2004
19. apr 2025

Som zamestnanec, teda nie v korporáte, ale robiť od 9 do 17 je pre mňa už predstava strašná. Raz za dva mesiace musím byť do 17 v robote ( dlhá streda-úrad). a pripadá mi , že celý deň v prd.li. Tak ale zase zarobíš iné peniaze ako ja.

mateson2004
19. apr 2025

A to keď o 17 skončím, 17:15 max som doma.

autor
19. apr 2025

@muchotrafka298 to je mi jasné, že to nebude za točenie sa na stoličke, možno som sa zle vyjadrila. Ja si nejak tie hranice nastaviť neviem, lebo zas chápem, že keď sa niekto nevie uvoľniť z práce, kvôli.mne si voľno brať nebude. Takých, ako som ja, je veľa.

muchotrafka298
19. apr 2025

Zalezi od toho, o aky druh prace sa jedna, samozrejme ze su ine prace, kde za tebou v urcitom case chodia ludia ako ked robis dajme tomu uctovnictvo, co si mozes robit bez toho, aby tam klient fyzicky chodil barskedy. Ani v korporate nemas zarucene, ze o 17,00 Ti padla a odchadzas, zatvaras pocitac a k veciam sa vratis dalsi den.

autor
19. apr 2025

Ozaj a ešte jedna vec, čo mi ide hlavou...
Našla som ponuku, to isté pracovné miesto v inej firme . Firme, s ktorou som už jednala pracovne. Zrejme s pánom, čo by bol môj šéf. Nakoniec sme neuzavreli obchod, len som im robila ponuku a asi hodinu som s nim bola. Je tam trosku lepší plat a 5 dní dovolenky nad rámec zákona, plus lepší dojazd, zas by som musela používať svoje auto... myslíte, že to už moc skomplikujem, keď mu v utorok alebo v stredu zavolám, či je to miesto voľné a či môžem prísť na pohovor? Blbosť?

autor
19. apr 2025

A ešte jedna vec, keď som bola sama, zvykla som si urobiť cca 25 tisíc ročne v hrubom. Tu budem mať o trošku viac. Myslíte, že je to adekvátne? Názov pozície je senior manažér...

pieksamaki
19. apr 2025

Každému vyhovuje niečo iné aj v inej etape života....

svetlonos
19. apr 2025

Tvoj super šéf a kolegovia, ci ľudia ktorých musíš otravovať ti budu platit naklady na zivot? A mas odpoved!
Do firmy prides odides, mas vyplatu bez toho, aby si komukolvek liezla na nervy. Na ho... ti je sloboda, jed ta práca unavuje a neužívajte poriadne.

muchotrafka298
19. apr 2025

Ako mozeme my vediet, aky je adekvatny plat? Vobec netusime, co robis a ani ako sa platy pohybuju.

Strana
z4