icon

Prechod zo živnosti na s.r.o. počas rodičovskej dovolenky

ana_1
16. nov 2025

Ahojte, stále bojujem s myšlienkou či od januára neprejsť na s.r.o. Som na rodičovskej, takže na živnosť si len privirábam niečo. Ročný obrat mám okolo 9000, do teraz som sa zmestila do hranice pre neplatenie odvodov ale po konsolidácii sa to zmení. Problém je, že sú mesiace kedy zarobím 1000, ale potom sú také, že nezarobím nič a odvody treba zaplatiť tak či tak. Náklady mám reálne polovicu, takže fakt neviem, či zostať SZČO a platiť to a niektoré mesiace byť v mínuse (veď zadotujem z rodičáku nie? Hanba), alebo ísť do s.r.o. len potom neviem akým spôsobom sa vyplácať, lebo čakať rok na dividendy, to moc na prilepšenie popri rodičáku nie je a zamestnať sa vo vlastnej s.r.o. tam potom odvody sú zase vysoké a ešte ich zaplatím aj ako firma aj ako zamestnanec. Riešite niekto podobnú dilemu?

anonym_488089
16. nov 2025

@ana_1 poberatelia RP by mali mať výnimku, takže ak to tak bude, nechám zatiaľ živnosť. Za 2025 neprekročim tých 9000 cca

ana_1
autor
16. nov 2025
@anonym_488089

@ana_1 poberatelia RP by mali mať výnimku, takže ak to tak bude, nechám zatiaľ živnosť. Za 2025 neprekročim tých 9000 cca

@anonym_488089 ale toto nie je schválené

anonym_76eaf7
16. nov 2025

S rocnym obratom do 5tis sa mi to neoplati ani prechod na sro, pozastavujem zivnost od januara. Ale ja som poctivka. Asi vacsina ostane robit nacierno.

ana_1
autor
16. nov 2025
@anonym_76eaf7

S rocnym obratom do 5tis sa mi to neoplati ani prechod na sro, pozastavujem zivnost od januara. Ale ja som poctivka. Asi vacsina ostane robit nacierno.

@anonym_76eaf7 toto je strašne smutné, nie aby podporili ekonomiku, snaživých poctivých ľudí, ale donútia ich buď s tým seknúť alebo robiť na čierno .. ja nechcem ani jednu možnosť

anonym_8b51c0
16. nov 2025

Od koľko tisíc tržieb za rok sa podľa Vás oplatí prejsť na sro ?

anonym_488089
16. nov 2025
@anonym_8b51c0

Od koľko tisíc tržieb za rok sa podľa Vás oplatí prejsť na sro ?

@anonym_8b51c0 podľa mňa os cca 30 tisíc, aj Mihal tak písal. Po RD to tak urobím, ale teraz sa mi neoplatí sro

zuzzkka
16. nov 2025
@ana_1

@anonym_488089 ale toto nie je schválené

@ana_1 tak ja v toto dúfam. Ak to neschvália, tak pôjde malý do súkromnej škôlky (má 2) a ja naplno robiť a platiť odvody

anonym_e5f0f7
16. nov 2025

@ana_1
1) SRO nezrušíš len tak ako živnosť , ani nepozastavíš je to komplikovaný proces.
2) peniaze v SRO su peniaze SRO, nevyberieš tak ako pri živnosti. A ako píšeš odvody sú aj zo strany sro 35%+tvoje ako zamestnanec 15%.

anonym_85d649
16. nov 2025

Ja ostanem na živnosti. Sro je pre mňa zbytočne komplikované, či už účtovníctvo, dane a pod. A tuším na začiatok treba vklad 5000 eur. No neviem. Možno že iba rok 2026 bude na prd a potom už nebudú také odvody. V tejto krajine nikdy nevieš

vikimed
17. nov 2025

@ana_1 ideálne pozastaviť živnosť, keď je práce menej, obnoviť ak viac. Veľa záleží od charakteru práce, ako sa s tým dá hýbať...