Živnosť a rodičovská dovolenka

milka611
13. feb 2014

Prosím o každu radu skúsenost.... som szčo pocas materkej som nemusela platit odvody...informovala som sa.. nikto ma vsak neupozornil ze to plati len pol roka. od pol roka dietat ako sa preslo na rodicovsky prispevok odvody platit musim. Da s atomu nejakym sposobom vyhnut? o dieta sa celodenne staram ja.

hradnapani
13. feb 2014

@milka611 pozastav si zivnost, pokial ju nechces prevadzkovat pocas obdobia rodicovskej dovolenky. Ak ju chces mat fungujucu, tak potom musis platit aj odvody.

milka611
autor
14. feb 2014

Dakujem...
na soc.poist. mi hovorili ze nikde nie je napisane ze musim pozastavit alebi zrusit zivnost.. ze ju nesmiem vykonavat.. lebo mne ako sprostredkovatelovi chodia provizie aj bez toho aby som robila.... nemate niekto skusenosti s nejakym cestnym prehlasenim alebo nieco take? dakujem moc

hradnapani
14. feb 2014

@milka611 je to tak, ze v ramci rodicovskej mozes mat aktivnu zivnost, nikto ta nemoze nenutit ju prerusit. Ziadne cestne prehlasenie ti vsak nepomoze. Pokial mas aktivnu zivnost a hoci nezarobis ani cent, odvody platit musis. Myslim vsak, ze zdravotne odvody sa daju nejako znizit, to ti povedia v zdravotnej poistovni, ale nic to nemeni na tom, ze odvody, zdravotne i socialne platit musis bez ohladu na vysku prijmu.

zalka
14. feb 2014

@milka611 no informuj sa na SP, vysvetli situáciu, že ty nerobíš ale chodia ti provízie za činnosť kt. si vykonávala pred MD .. či tam nestačí to prehlásenie, že činnosť nevykonávaš.

milka611
autor
19. feb 2014

Baby aby ste vedeli ,ktore potrebujete a riesite situaciu ako ja da sa to vybavit cestnym prehlasenim ze se starate a dietatko vy a ze cinnost nevykonavate,,,, a odvody platit nemusite... ak sa nieco zmeni dam vediet🙂