Prečo je v školstve rozdielna pracovná doba?
dobry den, chcela by som len tak podebatovat o roznej pracovnej dobe na roznych skolach, myslim rozdelenie pracovnej doby na doma a tej v skole, preco to nie je jednotne?
za mna by mali skratit letne prazdniny o mesiac
dat menej vyučovacich hodin, viac času budu mat deti aj učitelia , za mna mesiac urobi dost
aj v tej družine bude viac času na hry potom ked budu už na obed končit
myslim ze je to o nastaveni ferovosti najma na zs. ak ucitel 1 stupna ma 4-5 hodin denne a konci a ucitel 2. stupna 6-7 hod. tak je zvykom odchádzať naraz z prace, t.j. 1stupniari maju cast nepriamej prace aj v skole. na ss je to uplne o inom, casto tam nie su ucitelia na plny uvazok a tak po oduceni idu domov
myslim ze je to o nastaveni ferovosti najma na zs. ak ucitel 1 stupna ma 4-5 hodin denne a konci a ucitel 2. stupna 6-7 hod. tak je zvykom odchádzať naraz z prace, t.j. 1stupniari maju cast nepriamej prace aj v skole. na ss je to uplne o inom, casto tam nie su ucitelia na plny uvazok a tak po oduceni idu domov
@kacena4 na to, ze si zo skolstva, mas velmi zvlastny pohlad na pracovnu dobu. Uva,ky maju na 1.aj2.stupni rovnake. Aj na 1.stupni maju deti 6 hodin. Druhostupniari maju volne hodiny aj pocas vyucovania, vtedy maju cas na nepriamu cinnost.
Toto zjednotenie je aj tak neferove. Ked pride druhostupniar k malym po hodine odchadza, zebol v bani. Prejdu okolo cez prestavku s poznamkou ci si rano davame povinne ibalhin do caju.
Zastupovanie v škd maju len prvostupniari. Ked je na 2.stupni riaditelske, 1.stupen funguje a zastupujeme zasa len my. Druhostupniari sedia v kabinetoch pri kave, lebo ved nemaju deti.
Len by sa ich tykala rovnopravnost, to by bolo protestov.
@kacena4 na to, ze si zo skolstva, mas velmi zvlastny pohlad na pracovnu dobu. Uva,ky maju na 1.aj2.stupni rovnake. Aj na 1.stupni maju deti 6 hodin. Druhostupniari maju volne hodiny aj pocas vyucovania, vtedy maju cas na nepriamu cinnost.
Toto zjednotenie je aj tak neferove. Ked pride druhostupniar k malym po hodine odchadza, zebol v bani. Prejdu okolo cez prestavku s poznamkou ci si rano davame povinne ibalhin do caju.
Zastupovanie v škd maju len prvostupniari. Ked je na 2.stupni riaditelske, 1.stupen funguje a zastupujeme zasa len my. Druhostupniari sedia v kabinetoch pri kave, lebo ved nemaju deti.
Len by sa ich tykala rovnopravnost, to by bolo protestov.
@anonym_c9b811 no vidis u nas maju 1stupniari 4-5hodin a v skd supluju aj 2stupniari
Lebo moderne znamena variabilitu, flexibilitu... A tym je asi podebatovane...
dat menej vyučovacich hodin, viac času budu mat deti aj učitelia , za mna mesiac urobi dost
@sara07 Hlúposť, deti a hlavne učitelia potrebujú vypnúť a zregenerovať, za 4 týždne to proste nejde! A už vidím rodičov, ako si deti vyberajú zo škôl kvôli vlastným dovolenkám, a už vidím ten pracovný výkon cez 35 stupňové horúčavy bez klímy....
@sara07 má to jeden háčik, triedy nemajú klimatizáciu, ale majú veľké obloky, už koncom mája a v júni je v nich na skapanie, neviem si prerdstaviť tam fungovať v letných horúčavách. Okrem toho, učiteľom by ostali len tri týždne dovolenky na oddych, pretože jeden týždeň potrebujú na to, aby pripravili triedy na začaitok školského roka. Potom by asi utieklo ešte viac učiteľov zo školstva, ako uteká teraz, pretože je to práca nesmierne psychocky náročná a okrem toho iné benefity v práci nemajú. Už teraz je schválené, že môžu učiť študenti VŠ, pretože nebude mať kto
@sara07 absolutne scestne...za mna by mali predlzit
@sara07 to je hlupost, v Grecku maju prazdniny 3 mes, lebo maju horucavy...a k nam sa to blizi, uz v juni sa neda ucit a tento rok sa prvy sept.tyzden ucil 2.st 4h, lebo sa v triedach nedalo vydrzat.
@kacena4 netreba zabudnut, ze ucitelia maju aj kruzky. U nas napr.suplovanie prevzali za posl.2roky asistentky, ktorych pocet riadne vzrastol.
Na spec.skole sme museli byt od 7.30 do 14h. V ZS kde chodia moje deti mam pocit, ze je cisty holubnik.
@sara07 bežne máme počas horúčav v škole 36-37 stupňov. Vieš si predstaviť tú úroveň sústredenia? Čistá fantazmagoria...
@sara07 a podla mna by sa mali predlzit o mesiac, 2 tyzdne v juni a 2 v septembri, alebo cely jun
Nie je to jednote, tak ako to nie je jednotne ani v napr. IT firmach. Ja som mala system, kedy sme mohli ist domov hned po vyucovani, ale aj taky, kedy sme museli byt povinne 6 hodin na pracovisku. Ostatne flexibilne. Tak ci onak som vzdy v praci minimalne 8 hodin. Malokedy odidem po 6 hodinach. Vecer sa mi uz totiz pracovat nechce.
Skôr som myslela to že na niektorých školách odchádzajú o 13,30,niekde o 14,niekde aj neskôr,že prečo je to v kompetencii riaditeľov a nie jednotné?
Vďaka bohu to nie je jednotné.
Čo myslíš, čo si vyberie zamestnaná viacdetná matka? Do 15:30 či do 13:30? A nie je to len o matkách. Ľudia majú rôzne osudy a povinnosti, kvôli ktorým si zvolia skôr tú kratšiu možnosť.
Ja osobne som po odučení potrebovala vyvetrať hlavu a až neskôr som si sadla k opravám a prípravám, v škole už len vytlačila či skopírovala písomky, pracovné listy.
Momentálne pri 3 malých deťoch robím radšej asistentku. Som šťastná ako blcha, že táto možnosť existuje.
Ak sa raz zavedie jednota pre všetkých, myslím si, že to nebude populárne.
Ja osobne som rada, že zatiaľ mám na výber.
Riaditelia vedia byť rôzni a práve tí bez rodiny si budú myslieť, že aj ostatní chcú v práci nocovať. Žiaľ, aj niektorí s rodinami.
Vďaka bohu to nie je jednotné.
Čo myslíš, čo si vyberie zamestnaná viacdetná matka? Do 15:30 či do 13:30? A nie je to len o matkách. Ľudia majú rôzne osudy a povinnosti, kvôli ktorým si zvolia skôr tú kratšiu možnosť.
Ja osobne som po odučení potrebovala vyvetrať hlavu a až neskôr som si sadla k opravám a prípravám, v škole už len vytlačila či skopírovala písomky, pracovné listy.
Momentálne pri 3 malých deťoch robím radšej asistentku. Som šťastná ako blcha, že táto možnosť existuje.
Ak sa raz zavedie jednota pre všetkých, myslím si, že to nebude populárne.
Ja osobne som rada, že zatiaľ mám na výber.
Riaditelia vedia byť rôzni a práve tí bez rodiny si budú myslieť, že aj ostatní chcú v práci nocovať. Žiaľ, aj niektorí s rodinami.
@elz1920 ja by som si tiež rada vybrala,no nie je veľmi z čoho ...nám konci prác doba o 14,30 a závidím tým čo sú kratšie...máš úplnú pravdu s neempatickou riaditeľkou s odrastenymi deťmi...práve preto sa zamýšľam prečo to nie je jednotné...nejaký rozumný kompromis zakotvený...napr u nás dosť kolegýň chodí o 7 do 14,30,pritom musia prísť o 7,30,čiže sú o pol hodiny dlhšie v práci,mali by môcť odísť o 14
@sara07 Hlúposť, deti a hlavne učitelia potrebujú vypnúť a zregenerovať, za 4 týždne to proste nejde! A už vidím rodičov, ako si deti vyberajú zo škôl kvôli vlastným dovolenkám, a už vidím ten pracovný výkon cez 35 stupňové horúčavy bez klímy....
@anonym_ea4640 august je ovela menej teplejší ako jun , v auguste ovela viac prší napr okrem jednoho roka
oddychnu si , pretože to učivo čo budu mat by bolo rozložené na 11 mesiacov, čiže menej denne hodín , je rozdiel mat denne napr len 5 hodín ako 6-8 hodín
@sara07 má to jeden háčik, triedy nemajú klimatizáciu, ale majú veľké obloky, už koncom mája a v júni je v nich na skapanie, neviem si prerdstaviť tam fungovať v letných horúčavách. Okrem toho, učiteľom by ostali len tri týždne dovolenky na oddych, pretože jeden týždeň potrebujú na to, aby pripravili triedy na začaitok školského roka. Potom by asi utieklo ešte viac učiteľov zo školstva, ako uteká teraz, pretože je to práca nesmierne psychocky náročná a okrem toho iné benefity v práci nemajú. Už teraz je schválené, že môžu učiť študenti VŠ, pretože nebude mať kto
@anonym_ef3842 v auguste začinaju chladnejšie noci ,
v maji sa už ideš uvarit , v juli sa nejdeš "ochladit" ani v cez den ani v noci
ja vždy len čakám kedy bude august na lepšie noci
@anonym_ef3842 v auguste začinaju chladnejšie noci ,
v maji sa už ideš uvarit , v juli sa nejdeš "ochladit" ani v cez den ani v noci
ja vždy len čakám kedy bude august na lepšie noci
@sara07 ibaže sa na to nedá spolahnúť. Boli sme dva krát na svadbe v auguste, raz dokonca 1. septembra, bolo na skapanie. Že sú chladnejšie noci ti je na dve veci, ak ti počas dňa praží slnko cez obloky do miestnosti. Priemerná teplota ti je an dve veci, ak je tri dni chladnejšie a uz toho dva sú cez víkend. Mimochodom, koľko rokov si učila v škole, že máš takéto nápady? Ja ani deň a nerobila by som to pri dnešných deťoch za ten plat, ani keby trvali letné prázdniny od 1. júna do 1. októbra.
@sara07 ibaže sa na to nedá spolahnúť. Boli sme dva krát na svadbe v auguste, raz dokonca 1. septembra, bolo na skapanie. Že sú chladnejšie noci ti je na dve veci, ak ti počas dňa praží slnko cez obloky do miestnosti. Priemerná teplota ti je an dve veci, ak je tri dni chladnejšie a uz toho dva sú cez víkend. Mimochodom, koľko rokov si učila v škole, že máš takéto nápady? Ja ani deň a nerobila by som to pri dnešných deťoch za ten plat, ani keby trvali letné prázdniny od 1. júna do 1. októbra.
@anonym_ef3842 stačí ráno ked školník otvorí okná , a spravne zatienenie , a hned máš znestitelnejšie v budove
my klimu nemame a toto funguje , samozrejem nemáme 22 v miestnosti ako pri klime
chladnejšie noci ti pomôžu dost ,viac než dost
zase keby učitel mohol ist o jednej domov, mal menej adiministrativnych zbytočnosti bol by určite oddychnutejší
ako ked tam uči do tretej alebo vypisuju lajstra do štvrtej
však toto je len názor , fikcia , v školstve sa iné veci neriešia čoby sa mali
@anonym_ef3842 stačí ráno ked školník otvorí okná , a spravne zatienenie , a hned máš znestitelnejšie v budove
my klimu nemame a toto funguje , samozrejem nemáme 22 v miestnosti ako pri klime
chladnejšie noci ti pomôžu dost ,viac než dost
zase keby učitel mohol ist o jednej domov, mal menej adiministrativnych zbytočnosti bol by určite oddychnutejší
ako ked tam uči do tretej alebo vypisuju lajstra do štvrtej
však toto je len názor , fikcia , v školstve sa iné veci neriešia čoby sa mali
@sara07
Správne píšeš, fikcia, dokonca sci-fi🙂)
Stále mi nikto neodpovedal prečo je to tak...rôzny odchod učiteľa na ZŠ 2.stupen na rôznych školách...závisí to od riaditeľa,..
Veď všetci majú rovnaké úväzky a cca rovnaké deti ..tak prečo môže ísť jeden domov o 13,30,ini 14,30,ďalší 15,30...
Stále mi nikto neodpovedal prečo je to tak...rôzny odchod učiteľa na ZŠ 2.stupen na rôznych školách...závisí to od riaditeľa,..
Veď všetci majú rovnaké úväzky a cca rovnaké deti ..tak prečo môže ísť jeden domov o 13,30,ini 14,30,ďalší 15,30...
@lili177 odpovedali ti hned v prvom komentari
Dovolím si nesúhlasiť...závisí to nie od potreby pracovníka na pracovisku ale od svojvôle riaditeľa!!!
Dovolím si nesúhlasiť...závisí to nie od potreby pracovníka na pracovisku ale od svojvôle riaditeľa!!!
@lili177 na rovnakom druhu školy pracujú učitelia rovnako dlho,teda rovnaký úväzok,majú rovnaké tabuľkové platy tak prečo niekto môže odísť skôr a niekto musí byť aj 2 hodiny dlhšie...malo by to byť jednotne
@kacena4 asi ťažko. Nerozumies sa do toho, ale píšeš svoje dojmy. Suplovanie na 2stupni, krúžky, konzultácie , učenie na druhom stupni. Napr veľa učiteľov 1.stupna môžu učiť na druhom ak majú kvalifikácie na druhostupňový predmet alebo automaticky aj výchovy. Neboj sa, je toho až až.
@lili177 na rovnakom druhu školy pracujú učitelia rovnako dlho,teda rovnaký úväzok,majú rovnaké tabuľkové platy tak prečo niekto môže odísť skôr a niekto musí byť aj 2 hodiny dlhšie...malo by to byť jednotne
@lili177 my napr všetci sedíme v zborovni, takže ak by sme tam mali byť povinne ešte niekoľko hodín po skončení vyučovania, aj tak nič nespravíme v kľude.
@lili177 my napr všetci sedíme v zborovni, takže ak by sme tam mali byť povinne ešte niekoľko hodín po skončení vyučovania, aj tak nič nespravíme v kľude.
@letfenixa aj my sedíme v zborovňu a musíme tam byť,proste len nechápem preco to niekto nevymysleli najlepšie a jednotné,práve narážam na neprajne riaditeľky,sedím ja 8hodin,budú aj ony,tak uvažujú

@lili177 asi preto, ze je to tak na inych pracoviskach. Niekto musi pracovat v praci, iny moze mat home office - niekto 1x tyzdenne, niekto 3x, niekto takmer kazdy den. Su sefovia, tkori potrebuju zamestnancov fyzicky vidiet a su sefovia, ktorym zalezi iba na tom, ci je robota urobena...