Prečo má žena s malými deťmi problém nájsť si prácu?
Vždy som si hovorila že kto chce robotu si nájde,no došla som na to že není to také jednoduché.Na veľa miestach sa pozerajú na ženy s malými deťmi ako keby mali lepru a nechcú ich zamestnať.Ale prečo,prečo také ženy hneď diskriminuju?Potom kde sa majú zamestnať.Myslela som pozitívne a hovorila som si,že skôr či neskôr si robotu nájdem.Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 akú som hľadala.Kamaratka zatiaľ nenašla a opúšťa sa,že ona sa nikdy nezamestná,že ona nemá také šťastie ako ja a podobné reči.Snazim sa podržať ju nech myslí pozitívne,že aj ona si nájde skôr či neskôr,že netreba to vzdávať ale hľadať ďalej.No hovorí že mne sa to ľahko hovorí keď ja som už našla prácu a ona nie.Kvoli tomu sa hneva na mňa,ako keby som ja za to mohla že nikde nechcú ženy s malými deťmi.Co si o tomto myslíte?
@ladyvi Kludne pozeraj, mne to nevadi, ja som v nazoroch konzistentna. Ano, toto obdobie je tazke, pretoze ako si sa docitala, ja potrebujem pracovat a syna do skolky zatial nevzali, prave pre deti matiek, ktore su doma s mladsim. Home office nehra rolu, aj tam musis robit. Takze tak. A ano, keby mam mladsie, starsieho do skolky nedam, za tym si stojim. Je vsak rozdiel, ked potrebujem pracovat, muz tiez a dieta nemam kam umiestnit.
Diskusií na túto tému je tu kopu. A okrem dôvodu, že ženy majú mužov, ktorí nedokážu uživiť rodinu, alebo žiadnych a prácu potrebujú kvôli peniazom, je jedným z dôvodov, prečo sa to tu pravidelne rieši asi aj to, že na ženu, ktorá je doma aj keď má deti v škôlke, sa pozerá ako na lenivú lemru a tie ženy, ktorých sa to týka to štve. Lebo okolie rieši, prečo je doma, veď aj jej mama a babka pracovali a mali deti! Áno, ale to už sa nikto nezamýšla nad tým, že vtedy boli ŠTÁTNE PODNIKY z ktorých človeka nevyhodili, lebo každý prácu mať MUSEL.
Áno, aj moja mama pracovala od mojich 8 mesiacov, lenže ja som bola doma s babkou, ktorá sa starala o vnúčatá, aby jej deti mohli budovať vlasť. A vyhodiť vtedy niekoho kvôli OČR? Už ste niečo také počuli? Lebo ja nie. Asi preto, že vtedy sa za OČR nevyhadzovalo...
Kdežto v dnešnej dobe, keď je drvivá väčšina zamestnávateľov súkromníkov je situácia neporovnateľná s dobou, v ktorej sme vyrastali my. Človeka bez mihnutia oka vyhodia.
Už som v jednej takejto téme spomínala, ako mi známy rozprával, ako mohol voľakedy ostať so soplavým dieťaťom v klude na očr a porobil si na dome čo potreboval, vo fabrike nikomu nechýbal.
Situácia našich mám a nás je neporovnateľná.
Moja svokra ešte robí, mama má vyše 70 rokov, keď mi strážila chorú dcéru hneď ochorela od nej.
A moja mama keď pracovala dokonca mala pre môjho brata v zálohe aj tú "čipernú dôchodkyňu" na stráženie, ktorú tú mnohé tak radi odporúčajú dnešným mamám. Len teda v dnešnej dobe všetky čiperné dôchodkyne, ktoré poznám ešte pracujú...
@ropucha6 určite nie. Len teda žiaľ realita je taká, že tie ženy naozaj buď neprijmú, alebo ich po pár očr vyhodia. Ja patrím tiež k jedným z nich - vrátila som sa do pôvodnej práce, kde boli zvyknutí, že vždy, keď bolo treba som bola k dispozícii. Pred materskou. Takže teraz ako matka 3 detí, ktorá nastúpila v covidovej dobe (okrem klasických očr aj covidové) som si musela neraz vypočuť, ako sa na mňa nedá spoľahnúť. Pretože mám deti, ktoré bývajú choré, alebo majú zatvorenú školu, škôlku, prázdniny...! Bolo to pre mňa neskutočne ponižujúce kedže ja som stále spoľahlivá, je to jedna z mojich výrazných čŕt, ktorá sa vôbec nezmenila. Lenže neviem sa rozdvojiť a spoľahlivo sa postarať o choré deti a zároveň byť v robote 🤷. Keď sa prepúšťalo vyhodili aj mňa. Nikdy ma zo žiadnej práce nevyhodili, až teraz. Pretože mám deti a som preto nespoľahlivá...
@scila to bolo dávno, keď boli deti choré ženy s mini boli doma. V práci majster zmeny hundral ale dalo sa byť doma s deťmi. To boli podniky ako Texikom, Tesla, Mliekareň, Pekáreň. To bolo pred 1989 a pár rokov potom, ženy čo nemali deti šli v 57 do dôchodku. Čo mali deti skôr. Staré časy
Vzdy to tak bolo. Len boli babky viac zapajane, lebo uz boli na dochodku. Aspon v 80tych, 90tych rokoch, kedy som vyrastala ja. Teraz sa oplati ak robis v kancelarii a mozes mat home office ked mas chore deti. Cize je skor diskriminacia smerom k typu prace. Ja som momentalne len z domu, co sa zmenilo aj vdaka covidu, predtym to bolo nepripustne.. preco nejde na ocr muz? Nuz, vacsinou ma vyssiu vyplatu takze sa to rodine nevyplati.
@portret7 uprimne som si nemyslela ze ss stretnem. My sme sa stahovali po prvej dcerke a prva praca bola velmi narocna (tahali sa obrovske nadcasy) vedela som ze pri rodine to nepojde. Bola som dlho doma - 7 rokov (zial zdravotne problem) ale mala som dobry zivotopid niekolko jazykov myslim ze sa viem aj predat. Manzel super dohoda bola ze nebudem na ocr min zo zaciatku s vedel mat aj home office takto som to na otazky prezentovala. Nrpomohlo a vsetky tue hlupe otazky mi davali. Nasla som si pracu aj pomerne rychlo ale sklamana som bola riadne
@portret7 Nie nemyslela,nerobila žiadny kurz ani vzdelávanie.Nevie ani jazyky
@portret7 ja som na to myslela.. pracovala som počas oboch RD na pol uvazok.. mňa nezavolali ani na pohovor a zobrali na to miesto babu,čo 10 r nepracovala a Pc vie akurát tak zapnúť.. lebo tam niekoho poznala.. tak to proste chodí v malom meste,hoci som sa dušovala,že určite nie.. ale za pár mesiacov hľadania práce sa mi otvorili oči do reality .... Ale zas nevesam hlavu, rozhadzujem siete na známosti ak sa dá a stále sa snažím v niečom zdokonaľovať...
Neustále sa tu píše o ženách čo sú doma s deťmi ako o lenivých hnidach a pritom samé tu píšete, že zamestnávatelia moc nestoja o matky s deťmi. Tu je to ako na hojdačke, raz tak, druhý raz inak.
@lucinka1988 tak ale ber ohľad aj na to,že mnohé deti už do škôlky chodili,keď sa im narodili mladší súrodenci.. moja staršia bola v škôlke od 2,5r a keď mala 4r tak sa jej narodila sestra.. to som ju mala vytrhnúť z kolektívu?
@petulda333 presne ťažko budem posielať muža na ocr keď on zarobí napr.4000 a ja 600.. to si človek 2x rozmyslí kto bude doma s deťmi.. keď bude naozajstná rovnosť v pohlaviach, keď sa spoločnosť ozaj tak nastaví, potom môžeme lamentovať prečo chodia na ocr zväčša len ženy..
zalezi od prace; u nas napriklad sa ukazalo, ze matky s detmi su obzvlast prinosni zamestnanci, lebo to maju upratane v hlave, maju spravne priority a su velmi zorganizovane; ale u nas sa da robit z domu, vykryt veci po veceroch a pod.; nie v kazdej praci sa to takto da; u nas naozaj by som povedala, ze az preferujeme matky po materskej 🙂 a s detmi
@jana_eyre_2 presne tak. Moj muz v lete zarobi za 2 dni tolko co ja za cely mesiac. Logicky nebude sediet doma. Vydavky mame vysoke a musi zarobit aj na zimu,kedy ma minimum prace
@drahomirrra tak to je vyhoda keby som mala tvoju poziciu (nemyslím sanej firme ale všeobecne) radosťou sa vratim do prace poprípade na HO ;) len niektore ženy nemaju ziadnu pomoc ani financne na sukromne škôlky opatrovateľky;) tak sedia doma sikovnejsie maju brigádu ze aspon nejaké almuzne doniesu do rodinenneho rozpočtu
@jana_eyre_2 tak to je jasné. Ono nech si hovorí kto chce čo chce, proste to tak je zakotvené v samotnej spoločnosti a pochybujem, že sa to niekedy nejak ráznejšie zmení
Stačil by na pár rokov experiment povinnej materskej a povinnosti postarať sa o choré dieťa pre mužov - nestačili by sme čudovať aké zmeny sa môžu udiať.
@ckocka nie pre muzov,ale politikov a za tie peniaze
@petulda333 To sa skoro rovná, politika rovnako ako ekonomika je maskulinná záležitosť.
Urcite suhlas, ze s malym dietatom je zena mimoriadne limitovana. Ja som tiez nevzala vysnenu pracu, lebo tam boli sluzobky a nadcasy. Akokolvek je fer to brat ako vlastne subjektivne rozhodnutie/obmedzenia a neprenasat zodpovednost na zamestnavatela. Firma nie je socialna institucia, ako si to Vela maminiek snazi nahovorit.
@elizita Momentálne nie som v pozícii, aby som hodnotila, ktoré dieťa kedy kam chodilo, či v akom režime fungovalo, jedine, že by som bola členkou parlamentu a mala vplyv na zmenu zákonov, čo sa týka fungovania rodičov s malými deťmi😉Možno aj to raz bude, ale zatiaľ sa nechystám☺️Ja som sa zamýšľala nad väčšinovými názormi, nie je nutné si nič brať osobne a je to čisto len môj názor, ktorým sa riadim ja..Ktorý nevypovedá nič o tom, ako by mali žiť iní☺️
@lucinka1988 ja som reagovala na to,ako sa tu pohorsujes,že matky sú doma s menšími a staršie v škôlke.. že minca má vždy 2 strany
@elizita ako povieš🤷♀️
@lucinka1988 a koľko má tvoje staršie dieťa rokov? Predpokladám že tri, však?
@jana_eyre_2 Ved pise ze je 5 rokov na RD, takze predpokladam ze 4-5.

Mozno iba na pohovore vyberu uchadzacku, ktora pocas MD myslela aj na to, ze nastane situacia, ze si bude musiet hladat pracu a pracovala dalej na sebe, zdokonalila sa v niecom, jazyk, kurz,…nestretla som sa s diskriminaciou sikovnej zeny, ktora ma male deti…mala som stastie na profesionalov… ale na druhej strane nemam rada toto vyplakavanie, pokial pocas MD pri zdravom dietati si “uziva” iba MD. A ano, potom ma vacsiu sancu ta, co na to myslela. Myslela aj tvoja kamoska?