Prečo má žena s malými deťmi problém nájsť si prácu?
Vždy som si hovorila že kto chce robotu si nájde,no došla som na to že není to také jednoduché.Na veľa miestach sa pozerajú na ženy s malými deťmi ako keby mali lepru a nechcú ich zamestnať.Ale prečo,prečo také ženy hneď diskriminuju?Potom kde sa majú zamestnať.Myslela som pozitívne a hovorila som si,že skôr či neskôr si robotu nájdem.Nasla som po troch mesiacoch na jednu smenu 7-15 akú som hľadala.Kamaratka zatiaľ nenašla a opúšťa sa,že ona sa nikdy nezamestná,že ona nemá také šťastie ako ja a podobné reči.Snazim sa podržať ju nech myslí pozitívne,že aj ona si nájde skôr či neskôr,že netreba to vzdávať ale hľadať ďalej.No hovorí že mne sa to ľahko hovorí keď ja som už našla prácu a ona nie.Kvoli tomu sa hneva na mňa,ako keby som ja za to mohla že nikde nechcú ženy s malými deťmi.Co si o tomto myslíte?
@drahomirrra to.som nezaregistrovala pardon
Roboty príklad výpomoc do kuchyne,predavačka,operátor výroby a podobne pozície nikde nechcú mamičky s malými deťmi.
@jana_eyre_2 Moje staršie dieťa bude mať v apríli 5😉
Ja som robila v korporate a prva otazka na pohovore ano na ktoru nemaju pravo bola hned nenapadne medzi recou a deticky chodia do skolky ci skoly?
Kazda minca ma dve strany zalezi aj od zeny aj od okolnosti ci jej ma kto pomoct s detmi ked budu chore, ci moze robit z domu.
Podla mna vacsina mamiciek ak dostanu sancu pracovat tak si tu oracu budu drzat a snazit sa ale su aj take ako bola moja kolegyna co sa aj sama prekecla ze mala uz bola zdrava a ze este tyzdne ostali doma…furt nieco zubar, alergolog, pneumolog, krcna usna ocrka pnka. Uprimne liezlo mi to dost na nervy, lebo blbost co pisal pan vyssie ze zamestnavatel ma mat zamestnanca navyse, taku robotu som este nenazila 😀 lebo vsade stlacaju pocty zamestnancov ale praca narasta, ale ok a my s kolegynou sme robili jak sroby a ona prisla vzdy vysmiata v pohodicke ze o tyzden si zas bere dovolenku lebo deti maju prazdniny 😅
A z pozicie zamestnavatela riesit furt zastupovanie, rozlozenie prace medzi ostatnych, svojho zamestanca vidiet par krat do mesiacia…atd aj chapem ze sa tomu chcu vyhnut.
Stačí keď si porovnáš svoj pracovný výkon pred tým, ako si mala deti a potom. Za mňa takto - keď som bola slobodná, pracovala som 8-16.30 (lebo obedná pauza), dochádzanie do práce cca 45 minút. Pre chorobu som vypadla tak 2x za rok, keď bolo treba potiahnuť dlhšie, proste som zavolala chlapovi, že prídem neskôr. Hádaj, prečo som sa tam po skončení rd nemohla vrátiť.... 😉.
Tak ju skus povzbudit, ze sice sa jej mozno teraz nedari najst pracu, ale nech cas vyuzije na zdokonalenie sa v niecom, co jej pomoze najst si nielen pracu ale aj lepsiu pracu, drzim palce.
@elizita ale to sa stava vsade, nielen v malom meste😉 zdokonalujes sa, to je podstatne, urcite si najdes dobru pracu. Zastavam relativne vysoku funkciu, tiez som matka, vies kolko CVs som si posielala? Veeeeela😂 niekde sa mi neozvali, niekde som neuspela, niekde sa mi oni nepacili, niekde malo ponukali…urcite aj teba caka praca, v ktorej budes spokojna, drzim palce.
@ckocka lebo zijeme v Europe, ktora funguje ako socialna demokracia a firmy su ochotne- a niekedy aj nie, za takychto podmienok zamestnavat ludi.... Ja som zastanca paradoxne 6 hodinovej pracovnej doby a 4 dnoveho tyzdna. Ale nesmie to prist z hora ako nariadenie. Ma to prist od ludi. V praci som to odtestovala. Dohodla som sa 6hod a alikvotnu ciastku platu. Hovorila som o tom aj ostatnym mamickam, nech tak spravia. Predstav si, ze ziadna nechcela, lebo by jej klesol plat. Takze bohuzial, kym na trhu prace bude dost zien ochotnych pracovat na 3 smeny 40hod/tyzdenne, tak tahame za kratsi koniec.
@portret7 Ja ju povzbudzujem,no ona stále reči že ona bude doma x rokov že pôjde robit až keď deti budú mať 18 a podobne reci.
@sissy27 ja som pracovala ako VŠ pedagog. Na pracovisku sme mali veľmi zle vztahy. Zavisť, konkurencia, sikana. Ak som nedajboze spravila nieco dobre-hned sa kolegovia zviezli na mna ako supy. Sledovali kazdy tvoj krok. Bola som len handra pre nich doslova. Trhotrnstvo som odkladala 8 rokov, bala som sa, ze pridem o pracu. A potom som otrhotnela. Lenze som uz bola stara,mala som zdravotne problemy. Lezala som na rizikovom.a mesiac po narodeni dietata mi prisiel pozdrav, ze mozem si balit veci a samozrejme vratit kluce. Zo stresu som hned o mlieko prisla.
V predchádzajúcej práci manžel pracoval v prevažne ženskom kolektíve a stále len niekoho zastupoval, nemohol ísť ani na pn lebo nemal kto robiť, z dovolenky ho stále sťahovali naspäť do roboty. A prečo? No lebo kolegyne s deťmi boli častejšie doma ako v robote. Bolo to super otravne. Ale tam je chyba na strane zamestnávateľa, mal by mat dostatok zamestnancov aj v prípade, že mu niekto vypadne. Bohužiaľ na Slovensku to tak väčšinou nefunguje.
@autorka a tebe sa podarilo kde zamestnat? Čo robíš?
@dianka555 samozrejme. O tom by som vedela knihu napísať. Raz manžel musel ísť na pn a ho išli ukameňovať, že kto bude robiť. To bolo peklo pre neho. A by si sa čudovala koľko zien, keď príde konečne do roboty po tom, co prerušovane boli pol roka doma s chorým dieťaťom, tak hneď riešia, že koľko ešte majú pečiek, peenok a dovolenky a že si to musia minut do posledného dňa. A ti co za nich makajú len pozerajú nechápavo. A raz dokonca manžel mal zubára ale nešiel lebo jedna kolegyňa mala chorú vnučku😄. Ja mám tiež deti a tiež ma čaká návrat do prace a choré deti. Ale chapem, ze nie každý chce zamestnať ženu s deťmi.
@ckocka zákonom sú dané veci ako dovolenky a prestávky pre to, aby sa nám nevrátilo otroctvo. Zamestnanci sú rovnoprávni ľudia. Nik sa k nim nesmie správať ako k otokom. Avšak, každý človek si vie vybrať, akú prácu príjme. A zamestnávateľ si vyberá akých zamestnancov chce. Zamestnávateľ nie je povinný tolerovať limitacie matiek. V 21.storoci nie je ani povinnosť mať deti, nariadená zákonom, takisto neexistuje ani zákonom nariadená povinnosť pracovať. Všetci sme slobodní sa rozhodnúť. Ak sa matka rozhodne, že bude pracovať len do 14tej a všetky OCR bude brat ona, zamestnávateľ sa rozhodne, že ju v tíme nechce. Práca nie je sociálna inštitúcia na podporu matiek s detmi, do práce sa chodí generovať zisk pre danú spoločnosť a dostávať za to plácu. Ak sa sama nelimitujes, tak zamestnávateľ nerieši tvoje rodinné zázemie.
@autorka, už sme ti to vysvetlili viaceré. Samozrejme, že predavačka nemôže byť žena s malým dieťaťom. Na predajni by mali byť minimálne 2 ľudia a viac, podľa m2. A teraz si malý obchod, máš tam tie dve zamestnankyne. Jedna má malé dieťa, každý mesiac je doma nejaký čas. Ako fér je to voči tej druhej, ktorá potom ťahá za dvoch a zaroven nadčasy, lebo prevádzka je otvorená 11h, ale ona má 8h pracovnú dobu? Môj muž robil na takej prevádzke, kde boli dvaja. Keď jeden vypadol (choroba, dovolenka), ten druhý sa mohol aj zblázniť. Najhoršie povolania sú také, kde musí byť plocha obsadená a zamestnávateľ si drží len minimálny zákonný počet zamestnancov aby šetril. Pre matky s malými deťmi sú ideálne korporáty, dá sa robiť z domu a zároveň je v tých tímoch viac ľudí. A ak nie sú práve uzávierky, tak veci ten týždeň aj počkajú. Ale tak jazyky sú základ života, ovládať na super úrovni aspoň 2 jazyky a čím viac, tým lepšie. 2 sú absolútny základ, ja to beriem ako mať ukončené základné vzdelanie. Nevieš 2 jazyky, holt, smola. Hlavne v dnešnej dobe, keď sa dá naučiť jazyk milión spôsobmi, tak je to fakt ekvivalent malej násobilky. Ženy sa sťažujú, že sú diskriminované a nemajú možnosť sa zamestnať. A dokonca neexistuje nič také ako "ja nie som na jazyky". Naše mozgy sú naprogramované na jazyky, je to evolučná výhoda, ktorú máme. Každý "blbecek", ktorý sa ledva naučil písať v škole a nedokončil ani druhý stupeň ZŠ, ak ho pošleš do zahraničia bez slovenskej "komunity", o pol roka bude ovládať jazyk perfektne. To len ľudia sú leniví a potrebujú sa obklopovať "svojimi" a potom plačú, že po x rokoch v Nemecku nevedia po Nemecky napríklad. Nehrozí. Keď sa musíš dohovoriť, veľmi rýchlo poberies jazyk. Je to naša stratégia prežitia, naša evolučná črta, dorozumieť sa s ostatnými. Ovládať dva svetové jazyky je absolútny základ života v 21.storoci. Aj v tých obchodoch je treba vedieť aspoň po anglicky. Ako chceš cudzincovi vysvetliť, kde sa čo nachádza a odpovedať na jeho otázky? Už len to, že človek nevie jazyky limituje nesmierne jeho výber. A ešte keď si dá aj podmienky na pracovnú dobu, tak si tak zúži výber, že je veľmi náročné si potom nájsť prácu. Pre také ženy je asi naozaj lepšie ostať do 6-7 rokov veku dieťaťa doma na neplatenom rodičáku a nastúpiť do práce až potom, keď pôjde dieťa do školy
@elementissa No a presne kvoli tomuto sme tam kde sme.
@elementissa Máš pravdu,len kola žien nemôže ostať doma do 6 rokov dieťaťa,lebo by im chýbalo druhý príjem.
@elementissa Jazyk sa naučí každý blbec? Vážne? Kiežby, ale nie je to pravda. Každý proste na tie jazyky nie je. Teta sa učila pár rokov, mala súkromné doučovanie a nič.
@valeria_h ak by teta vycestovala na pol roka pracovat do krajiny, kde sa rozprava danym jazykom, tak by sa naucila.Hovori sa tomu "vyjst zo svojej komfortnej zony za ucelom vyssich cielov". Nie je to to iste ucit sa z knih a popri slovenskom ucitelovi, ako byt v tej konkretnej krajine a jednoducho musiet komunikovat.
Ak sa teta naucila od svojich rodicov po slovensky, nebude to az taky strateny pripad, len vyhovorky a lenivost

Vysvetlim ti to z pozície zamestnavatela v mini firme. Takze zoberiem zenu s malymi detmi, spravidla využíva vsetky paragrafi, ktore zakonnik prace umožňuje, plus ocr urcite aspon dva tyzdne v roku, Cize to mas cely mesiac v jednom roku je prec. Plus 25 dni dovolenky, to je druhy mesiac v roku prec. A to je za predpokladu, ze ma dobru imunitu a nebude vypadávať na PN. Ak ju zapojím do projektu, nikdy neviem kedy vypadne, nakolko deti ostanu doma necakane. Na pohovore sa nemozem pytat ci ma muza, co robi muz, ci ju vie zastúpiť ak je proste rozbehnutý projekt, nemozem sa jej spytat, ci ma babky co jej pomozu. Sme mala firma do 10 zamestnancov, nemame na to aby som drzala na jednej pracovnej pozícii dvoch ludi pre pripad zastúpenia. Zial odvody su tak vysoke, ze sa to neda. Plus ked je prec dva mesiace v roku, tak musia tahat ostatni zamestanci, maju tiez rodiny alebo robim po nociach ja, co mam tiez svoju rodinu a naozaj nemam chut na taketo pripady. Takze to je mozno pohlad z druhej strany ale pre male firmy, je to naozaj tazko zobrat zenu s malymi detmi.