icon

Prečo predavačky, upratovačky a operátorky zarábajú málo?

7. jún 2024

Dobrý večer. Asi otázka ako od decka viem, ale som dospela žena a stále mi to akosi hlava neberie..Každé povolanie je potrebné a dôležité. Prečo potom také predavačky, ktoré sa každý deň naťahujú s rôznymi ľuďmi zarábajú ledva 1000? Veď väčšina potravinových reťazcov ma tržby vysoké, ľudia kupujú prebytok jedla, prečo predavačky ti podnikatelia nezaplatia? Upratovačka napr. Véd bez nich by boli firmy špinavé, všade bordel..A dajú im ledva minimalku..riaditeľ firmy možno zarobí 10 000€ a upratovačka 600

gribka1
7. jún 2024

Už nech sú na to roboty a bude pokoj.

doriiis
7. jún 2024

@majka36912 ....keby som povedala toť tu prítomným top manažérkam,že koľko školení,testov a skúšok musím ja ako zamestnanec automobilky ročne absolvovať,tak by neverili.A to nevravím o lekárskych prehliadkach a podmienkach v ktorých dokážem pracovať.Mnohe by to nedali.
Pred upratovačkami u nás smekam v predklone.Co tie musia zvládať a predychavat občas😬

doriiis
7. jún 2024

@gribka1 ...no nebude.Pretoze na to,aby roboty fungovali potrebuješ ľudí.A to teda inak kvalifikovaných.A keď niekto nemá nato zvládnuť jednoduchú prácu,nebude vedieť pracovať ani s nimi

gribka1
7. jún 2024

@doriiis No raz to príde, a to, že náš štátik produkuje nevzdelaných ľudí, to už sa prejavuje veľmi dlho.

lili177
7. jún 2024

ja by som to vysvetlila asi tak, lekar, pravnik, riaditel by mohli robit v obchode po kratkom zaskoleni ci upratovat, ale predavcka ci upratovacka by nevedeli operovat, ci riesit sudne spory ani po dlhsom skoleni

sara07
7. jún 2024

@lili177 lenžie tie profesie majú na to školy nie školenia
takže ano po školení by to nik nedal
a je vela ludí čo majú na viac ako čo robia len preto lebo nemali podmienky na to aby mohli ist na vš a byt sudcom atd
autorka rieši skorej to že by retazce z marže čo majú mohli viac ukrojit pre ludí , aj ked sú len a iba upratovačky aby sa mali troška lepšie a nemuseli ist od vyplaty k vyplate

mikitilik29
Autor odpoveď zmazal
majka36912
7. jún 2024

@doriiis Ja by som tiez obcas dopriala ludom, ktory sa k tymto profesiam stavaju negativne a skarede sa o nich vyjadruju, nech si to odskusaju aspon mesiac. My ked sme nemali ludi, tak som robila niekedy od 7:30-22:00, musela som upratat 2 domy, 2 firmy s rozlohou dokopy 1500 m2 a takto aj 6 dni v tyzdni, bez nejakych super priplatkov. A skolenia mam detto, neskor som ich sama robila. A nikdy som sa nedostala nad 900 v cistom, co bolo na tom uplne to najsmutnejsie.
Veru, minimalne podla toho, co mi partner zvykne doma hovorit, musi mat pani upratovacka vo fabrike velmi odolny zaludok.

gribka1
7. jún 2024

@majka36912 Treba robiť na seba a nie niekoho kto za tvoju prácu vezme viac ako ty.

aliaray1
7. jún 2024

Presne preto, lebo lepsie honorovane pozicie ako napr. lekari, pravnici, ucitelia, manazeri, ITckari, podnikatelia atd mozu ist robit upratovacov, operatorov, pomocne sily do kuchyne...ale naopak to nefunguje. Tak presne preto. A tie preto, lebo hodnota ich vzdelania, prace ktoru vykonavaju, zataze a nehovorim o zodpovednosti, je diametralne odlisna od napr.upratovacky.

A to ti pisem ako zena, ktorej prva praca bola umyvanie poharov a riadov v spinavom stanicnom bufete a dnes, o 25 rokov na to som pravnicka...ta "lepsie zarabajuca" tazna kobyla 😉

majka36912
7. jún 2024

@gribka1 Poviem ti tak, tu pracu som milovala, milovala som tu dynamiku, presuny autom, vela sme sa namakali, vela nasmiali, neskutocne sme vedeli drzat pri sebe. Nerobila som upratko preto, ze by som nemala vzdelanie na to robit nieco ine, ale preto, ze som k tomu mala naozaj vztah. Kebyze nemam hypo, vratila by som sa k tomu.

gribka1
7. jún 2024

@majka36912 Ved to je super robiť čo nás baví, škoda, že to nepostačuje.

raffaella
7. jún 2024

Cieľom každého podnikateľského subjektu je maximalizovať svoje zisky. Cenu práce určuje pracovný trh. Pokiaľ sa nájde dostatok pracovnej sily za čo najmenšiu mzdu tak nie je dôvod zvyšovať mzdové náklady. Samozrejme platí, že čím menšia ponúka a vyšší dopyt, tým musí byť mzda atraktívnejšia.
Nehľadaj spravodlivosť, tá vo svete neexistuje a určite nie v trhovej ekonomike kde všetko riadi ponuka a dopyt. Všade vo svete sú nizkokvalifikované práce s minimálnym zárobkom - preto aj Slováci často robia za minimalky v zahraničí, čo by domáci ani z postele nevstali.
A častokrát si za životnú úroveň môžeme sami, pretože máme x dôvodov prečo nerobíme v živote tak, aby sme sa mali dobre. To nie je o známosti, to je väčšinou o vlastnej snazivosti.

portret7
7. jún 2024

Ja sa spytam inak… ak by sme mali cca rovnake mzdy, ako by si chcela motivovat ludi, aby robili povolanie ako lekar a mnohe ine (aj ti spominani riaditelia)? Aka by mala byt kompenzacia toho, ze niekto sa po nociach ucil a niekto mozno behal po diskotekach? Aka by mala byt kompenzacia celozivotneho vzdelavania? Aka by mala byt kompenzacia miera zodpovednosti pri chybach? Lekara zatvoria, manazera vyhodia…aka by mala byt kompenzacia za stres? Aka za psychiku, ked sa snazis zo vsetkych sil zachranit ludsky zivot a napriek tomu ti pid rukami zomrie dieta? Aka by mala byt, ak chces byt inovativny a nesies riziko neuspechu? Mas pomylene predstavy, ze niekto sa dostane navrchol po znamosti a zo stastia, usilie za uspechom vidia zvycajne iba ti, ktori zazili vsetku obetu, ktora je za tym (ty vidis uz iba to pozlatko).

estellas
7. jún 2024

Ťažko je porovnávať upratovačku s riaditeľom.
Riaditeľ má veľa zodpovednosti, musí mať aj skúsenosti.
Upratovačka nemusí mať veľké skúsenosti aj ked tiež to má svoje negatíva. Upratovačka skôr musí byť fyzicky zdatnejšia, manuálne zručnejšia. Obe práce sú potrebné. Aj tá výroba.

Podľa mňa majú aj preto nízky plat lebo zamestnávatelia sa snažia znížiť mzdové náklady. Stále sa zvyšujú odvody, tak chcú ušetriť. Aj keď niekedy sa ti ľudia fakt narobia a zaslúžili by si vyššiu mzdu.

petulda333
7. jún 2024

@basulaak tak to sa dost mylis

basulaak
7. jún 2024

@petulda333 ok. Tak budem rada aj nadalej zit v omyle. 🙂✌️

candii
7. jún 2024

Pretože táto generácia mladých ľudí absolútne nechce robiť v niečom ako obchod, operátor a podobne. Neskutočne veľký problem je nájsť naozaj zodpovedného a poriadneho človeka, čo chce a vie robiť. Čo príde to darebák. Veľa firiem stojí len na starých zamestnancoch. A teraz prísť o dlhoročného, zodpovedného zamestnanca je veľká strata a uvedomuje si to aj vedenie. Ľudia proste nechcú robiť. Neviem kde sú všade tí mladý, šikovní ľudia. Či všetci zarábajú na instagrame alebo idú von do zahraničia alebo majú mama hotel, neviem ale je naozaj veľmi veľký problém nájsť zamestnanca.

candii
7. jún 2024

A hlavne treba si uvedomiť, že firma sa skladá z každého jedného dielika, riaditeľ má zodpovednosť, musí byť študovany, mať vedomosti vo viacerých oblastiach ale žiaľ pokiaľ nemá dobrý tím zamestnancov, tak môže byť neviem ako študovany ale pôjde dole. Všetko stojí na obyčajných zamestnancoch. Čo už vo výrobe .. vsak kto vyrába .. operátori .. či už obchod.. kto vyklada a stará sa o to, že ľudia majú čo dať do košíkov? Obyčajná predavačka. Čiže úspech riaditeľa stojí na tých obyčajných zamestnancoch a keď zamestnanec nie je spokojný tak nie je produktívny 🤷🏼‍♀️ preto by mala byť aj obyčajná upratovačka adekvátne ohodnotená .. pretože keď nebude poriadne riadiť a trebárs bude bordel na predajni, odserie si to práve ten riaditeľ. Keď nebude vyložený tovar. . odserie si to zase riaditeľ. Keď sa nebude vyrábať dostatok kusov v pásovej výrobe zase to je problém riaditeľa. On musí vykázať produktivitu zamestnancov aj on má nad sebou nadriadených , ktorý ho kontrolujú. A keď nebude to ako má byť tak je to jeho problém. Preto by mali byť zamestnanci dostatočne ohodnotený a hlavne motivovaný ..

estellas
Autor odpoveď zmazal
petulda333
7. jún 2024

@basulaak robila som predavacku v dvoch velkych retazcoch a sranda to urcite nie je. Nejde len o pracu manualnu,ale v tejto modernej dobe aj dost inych veci musia robit

estellas
7. jún 2024

@candii To je pravda aj upravotačka by mala byť dobré ohodnotená. Tí ktorí sú fakt dobrí zruční idú do zahraničia lebo tam zarobia viac ako na Slovensku. Keď je niekde nízka mzda, tak tam ľudia robiť nechcú, všetko zdražuje, bežné výdavky na život sa zvyšujú tak ľudia chcú čím viac zarobiť.

zazka666
8. jún 2024

Ľudia v týchto povolaniach nedávajú žiadnu pridanú hodnotu. V podstate by sa ľahko dali nahradiť aj strojmi, pravda až na prípad, že ti nechce automat. pokladňa predať alkohol 😏. Ale upratovacie služby po mrtvolach si zarobia nadštandardne.

jana_eyre_2
8. jún 2024

@mandzula "preto vlastne nemaju sancu zit dostojny zivot." A aký život podľa teba žijú? Snáď nemyslíš že ak niekto vykonáva nekvalifikovanu prácu tak žije nedôstojne, lebo tak to vyznieva a to ma celkom popudzuje 🤨

mandzula
8. jún 2024

@jana_eyre_2 myslim dostojny z financneho hlasiska, tak pokoj.🙂

janka95
8. jún 2024

Nechcem byť hnusná . Ale mne zas príde nefér aby niekto kto sa učil, snažil, drel aby sa mal lepšie bol na tom rovnako. Mne to málo nepríde. Mam známu predavačku so základnou školou. Má necelých 1000 eur. Ja som si dorabala strednú, po nej výšku za ktorú som zaplatila viac ako 5000 eur. Robím sestru denné, nočné 12ky. Zodpovednosť je to poriadna a plat mám rovnaký. Už sa nečudujem prečo väčšina zmizne pracovať preč. Tiež o tom premýšľam. 🙂

candii
8. jún 2024

@mandzula dôstojný život je podľa teba čo?

petulda333
8. jún 2024

@janka95 to mas sice pravdu. No nie vsade predavacky tolko zarabaju. Kamosky v cba minimalku. Ja som robila v kauflande na skrateny uvazok za 800€, oni maoi za plny mesiac ovela menej. Kazda praca by mala byt ohodnotena aj podla toho co pises,narocnosti, dolezitosti. No zaroven aj tie prace ako upratovacka,predavacka by mali mat taky plat,aby slusne vyzili a nemuseli sa bat,ze na konci mesiaca im nic neostane

petulda333
8. jún 2024

@candii
@jana_eyre_2 no asi myslela to,ze z tej minimalky co vacsina z tychto povolani ma,sa neda vyskakovat,dopriat si a pod. Poznam viac zien co ledva vyziju z toho platu.

mandzula
8. jún 2024

@candii mat na dostojne byvanie, kvalitne potraviny, zubara, kruzky pre deti atd.
@petulda333 to pochopila presne.