Prečo predavačky, upratovačky a operátorky zarábajú málo?
Dobrý večer. Asi otázka ako od decka viem, ale som dospela žena a stále mi to akosi hlava neberie..Každé povolanie je potrebné a dôležité. Prečo potom také predavačky, ktoré sa každý deň naťahujú s rôznymi ľuďmi zarábajú ledva 1000? Veď väčšina potravinových reťazcov ma tržby vysoké, ľudia kupujú prebytok jedla, prečo predavačky ti podnikatelia nezaplatia? Upratovačka napr. Véd bez nich by boli firmy špinavé, všade bordel..A dajú im ledva minimalku..riaditeľ firmy možno zarobí 10 000€ a upratovačka 600
Už aj v obchode je bežné zarobiť nad 1000 eur v čistom.
Ale ľudia nie sú. Rozprávky tipu tam sú dvere ak sa vám nepáči môžte ísť. Za dverami stojí ďalších 50 ľudí ochotných pracovať tu už dávno neplatí. Naš riaditeľ už to znížil na 20 ľudí a nevie nájsť jedného. Postupne dávajú baby výpovede a vedenie je z toho v prdeli.
A to hľadajú aj upratovačku už skoro 8 mesiacov a prišli až 3 a každá vydržala max týždeň a odišla.
A tak je to všade.
@jana_eyre_2 existuje napriklad n.o. Dostojny zivot, ktora poskytuje opatrovatelske sluzby, co krasne vystihuje vyznam slova dostojny. Toto slovo v kontexte, ktory som pouzila ja, nijako nedehonestuje ludi s nizsim vzdelanim ci na poziciach, o ktorych je povodny prispevok.
@mandzula pozri, písala si že nežijú dôstojne, čo znamená že podľa teba žijú nedôstojne.. ak si priznas čo znamená slovo nedostojny, tak pochopíš prečo je to aj v tomto kontexte nevhodné a dehonestuje to ľudí na takýchto pozíciách.. ale je mi jasné že nie každý si vie uznať že sa vyjadril zle..
@jana_eyre_2 ak ta to potesi, uznavam, mas pravdu.
Pretoze tieto povolania su lahko nahraditelne.
Skor ma zaraza nizka vyplata hasicov, policajtov a sestier.
@mandzula áno, je mi sympatické ak si niekto vie uznať chybu, pretože sa to stáva málokedy..
necitala som celu diskusiu. kedze som robila vo viacerych obchodoch, tak myslim, ze je to jednoducho najnizsi clanok v retazci. upratovacka je nekvalifikovana praca a predavacka je skratka na spodku. firma najskor musi zaplatit vstupne naklady na vybavenie predajni, peniaze za tovar, naklady za najomne atd, potom hlavne zaplatit velmi dobre tych v top manazmente a nakoniec nejakymi omrvinkami zaplatit tie muklujuce predavacky.
Tak hlavne ide o mieru zodpovednosti a náročnosť naučiť sa to robiť, ako tu už mnohí písali. Taký učiteľ má brutálnu zodpovednosť a tiež nie je zaplatený, na druhej strane. A musí študovať VŠ. Pravda je, že zarábame celkovo strašne málo na to, ako je tu draho.
Predsa sa nedá porovnať povolanie kde je potrebné vysokoškolské vzdelanie a ešte dopĺňanie vzdelania počas celého života, s človekom ktorý sotva ukončí základné vzdelanie a môže robiť len upratovačku. Neznehodnocujem , každá práca je potrebná ale práve vzdelanie je to, čo robí rozdiel v zárobku. Nikdy ti nikto nepovedal, že uč sa,aby si nemusela kopať kanály? Skôr je podľa mňa smutné,nie ze upratovacka sa nedotahuje s platom na menežera, ale že mnohokrát nekvalifikované práca má vyššie ohodnotenie,ako práca kde je potrebné vzdelanie . Sama mám také skúsenosti.
Preco su rozdielne platy u nizko vzdelanych vs manazerske funkcie si uz asi pochopila. Terqz radsej k tomu,ako chces spravodlivost. No nie. Musi byt nejaka motivacia,aby ludia nqpredovali. Keby mala upratovacka rovnaky plat ako manazer,drviva vacsina by isla upratovat. Nakolko odrobis,hlava cista,pekny zivot. A kam by sme dospeli?
Lebo vždy sa nájde nejaký blbec, ktorý je ochotný to urobiť ešte za menej. Dokiaľ dobrovoľne niekto podpíše pracovnú zmluvu s miernou mzdou, sám prijíma pravidlá hry a jej následky. Vždy sa nejde niekto zadĺženejší, zúfalejší kto je ochotný pracovať za menej. Ja som si raz zapytal na pohovore o 200 viac ako bolo v ponuke. Mal som vyššie vzdelanie, viac praxe, navyše vyhlášku ešte, ale ten po mne to bol ochotný zobrať za 100 € menej. Síce ho po 3 mesiacoch vyhodili, ale ušetrili. Áno, ako inžinier v práci si zarobím omnoho menej ako príležitostný elektrikár mimo práce. To čo zarobím za mesiac si viem vydrážkovať a naťahať za 5 dní, Len sústavne by somto nechcel robiť, ako kombinácia s prácou je to výborné.

@mandzula
@petulda333 v takom prípade veľmi zle volené slovo.. ak niekto nemá peňazí nazvyš nežije nedôstojne, ani ak sa to týka financii..