Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?
Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....
Dobre a druhý ekvivalent je vyzierat rodicov, takže áno čudujem sa. Začať niekde musia, nabrať pracovnú morálku a skúsenosti. Nielen mladí toľko zarábajú a niekde je 1500 už luxus, viď východ slovenska
@xopino a čo teda mladý ľudia robia ak nepracujú a nemajú príjem? Z čoho žijú?
No a toto je presne ten rozdiel medzi mojou a tvojou generaciou. Za mojich čias, keď som nastupovala do prvej práce pred ca 20 rokmi, bola som rada, že som vôbec niekde dostala prácu v mnou vyštudovanom odbore a začínala som na minimálnej mzde. Pracovala som často aj po prac. dobe z domu. LEBO chcela som získať prax, naučiť sa a POSTUPNE som rokmi rástla a aj plat sa mi zvyšoval.
TERAZ chcú mladí všetko HNEĎ. Ešte poriadne nič nevedia, skúsenosti žiadne, ale nároky vyššie ako pracovníci s 20r. praxou. Len aby mali pohodu a za málo roboty veľa peňazí.
Nad týmto sa zamysli. Skromnosť vám chýba.
@xopino u nás je pracovná doba 8 hod denne plus pauza na obed (tá ani nie je limitovaná, môžeš byť aj dve hodiny na obede), nadčasy výnimočne a ak aj sú, tak riadne kompenzované. Plat oveľa vyšší ako 1000€ v čistom, stravné plne hradené zamestnávateľom, nedeje sa tu nič, čo by inšpektorát práce alebo bozp mohli vytknúť, výplata nikdy nemeškala, čokoľvek je zo strany zamestnávateľa sľúbené, tak je aj dodržané, každoročne sa plat zvyšuje o infláciu, k tomu 13.plat.
Napriek tomu je celkom bežné, že mladým slobodným ľuďom pod 30r sa proste robiť nechce, ani v takýchto podmienkach. Krútia nosom nad tým, že treba byť denne aspoň 6 hodín v práci, že sa vyžaduje nejaká pracovná disciplína, a tak rôzne.
Ja len tolko k tomu, ten biznis je toho podnikatela, takze ano, tlaci na vyssie vykony a kvalitu, lebo z toho zije nielen on, ale aj stat, ktoremu plati dane a odvody a samozrejme aj zamestnanci, ktori za to dostavaju plat. Ziaden zamestnavatel nepodnika preto aby robil zamestnancom charitu a opatrovatelku, pripadne este aj animatora, ale potrebuje generovat zisk. Ale kazdy, kto si mysli, ze robi na druheho moze zalozit svoj biznis a zarabat aspon sam na seba. Nastastie uz je to mozne, nikto nemusi otrocit na druheho.
Lepšie 1000 ako 0. A z čoho chceš žiť? Z vreckového od rodičov? Môžeš ísť aj do zahraničia a zarobiť viac, ak sa ti podarí.
1000 e v čistom je mega 😃 ja chcem toľko - tn kraj
@anonym_cb7ec0 tiež chcem toľko, zn. Učiteľ
Uzit si zivot? Nech sa paci, ale za co ked podla teba nechcu pracovat?
No a toto je presne ten rozdiel medzi mojou a tvojou generaciou. Za mojich čias, keď som nastupovala do prvej práce pred ca 20 rokmi, bola som rada, že som vôbec niekde dostala prácu v mnou vyštudovanom odbore a začínala som na minimálnej mzde. Pracovala som často aj po prac. dobe z domu. LEBO chcela som získať prax, naučiť sa a POSTUPNE som rokmi rástla a aj plat sa mi zvyšoval.
TERAZ chcú mladí všetko HNEĎ. Ešte poriadne nič nevedia, skúsenosti žiadne, ale nároky vyššie ako pracovníci s 20r. praxou. Len aby mali pohodu a za málo roboty veľa peňazí.
Nad týmto sa zamysli. Skromnosť vám chýba.
@anonym_734834 Mladým budú musieťpochopiť, že sa musia vypracovať, nemôžu mať hneď plat nejaký vysoký, keď nemajú prax a skúsenosti, keď sa vypracujú môžu si hľadať prácu s lepším platom.
Tí mladí, čo robiť chcú, nemusia ísť do fabriky, lebo svojou šikovnosťou sa dostali dávno ďalej. (Sama som z tých pod 30, takže vidím to na sebe aj na rovesníkoch). Tí čo robiť nechcú muklujú práve spôsobom, ktorý si napísala. Takže len toľko k tomu.
Doba sa meni. Ja sa tiež nezoderiem kvôli práci v nejakej firme. Nehovorim o flakani, ale dorobím si svoje čo mám, najlepšie ako viem. Nemám v pláne mat 20 hodín nadčasu aby sa niekto uráčil mi zaplatiť 1000€ v čistom…Tak isto buzeracia typu pracovať z kancelárie, pokial sa typ mojej prace da urobiť z odkiaľkoľvek a potrebujem len internet a notebook. Ceny všetkého sa pohli násobne niekam inam a ja si vážim svoj čas a sama seba, že za také peniaze nebudem pracovať. Vždy sa da nájsť ponuka kde ponuknu viac alebo niečo navyše / lepšie atd. Nastúpila som do prace kde som mala hneď po VŠ cca 1100 v čistom (bez praxe) ale pokial by sa mzda adekvátne každoročne nedvíhala s rokmi praxe, tak odídem. Na BA je to jednoducho malo, ak človek nechce len prežívať ale aj žiť život po tom, ako sa z prace vráti..
Mladý teraz hlavne vo veľkom odchádzajú na západ (sú to celé maturitné ročníky), kde za rovnakú prácu dostanú podstatne viac. Ono problém je, že v súčasnosti už mladí nemajú problémy s jazykmi a zároveň tu nemajú záväzky. Mne osobne na Slovensku najviac vadí pracovná nálada, kde sa každý furt len sťažuje
otvoris tik tok , facebook , instagram a podobne avsade na teba vyskakuje super dokonaly drahy zivot .. sen kazdeho dietata ... plus rozmaznanost od rodicov,kt im chcu dat uplne kazdy prd co najdu a co chcu aj nechcu . jazsne ,ze takyto clovek ti klasicku pracu robit nebude .. radsej sa necha zivit od rodica a bude akoze influencer alebo podnikatel ... ludia ziju v pozlatku krasnej bubline kde kazdy zaraba miliony ale niekto tu bublinu musi aj nafuknut ... hold dospeju zostarnu zlozia okuliare rozpravky a narazia na krutu realitu ...
rozumiem že životné náklady sú dnes vysoké a nie vždy je pracovné prostredie férové. Na druhej strane si ale treba uvedomiť aj druhú rovinu veci, každý nejako musí začať. Mzda, ktorú spomínaš, je väčšinou štandard pre začiatočníka bez praxe, dokonca aj ľudia s praxou majú takúto mzdu . Nemôže to fungovať tak, že niekto, kto príde na pozíciu úplne nový, bude mať príjem rovnaký ako človek, ktorý v odbore pracuje 5–10 rokov, prešiel si rôznymi situáciami, niečo dokázal a má za sebou výsledky. Taksito treba zvažovať o akú prácu ide a aké vzdelanie je potrebné ...
Aj v zahraničí to tak funguje - vyššia mzda = prax, kvalifikácia, výkon, zodpovednosť.To, že podnikatelia niekedy nesplnia, čo sľúbia, alebo majú toxický prístup, je žiaľ pravda a je to problém. Zároveň však nie každý zamestnávateľ je taký a ani mzdy na Slovensku nie sú také, že by si priemerne mohol niekto na začiatku kariéry dovoliť vlastné bývanie za rok. Ale toto je celoslovenský problém bez ohľadu na vzdelanie, kde sa tomu nikto nevenuje a práve preto mnoho mladých odchádza ( chýba motiváciam riešenia a pespektíva vlastného bývynia na SK) Na trsne druhej sa stretávam s pomerne vysokými nárokami mladých hned v úvode ich pracovného života, Niekedy by nezaškodilo sa zaprieť a popracovať na sebe a hneď nečakať že budú mať všetko...
Keby som mala 1000€ v čistom idem do roboty tanečným krokom s úsmevom na perách
@xopino milujem toto generalizovanie, že mladým sa nechce robiť. Z toho čo aj tu čítame tak sa nechce robiť aj ľuďom 40+, mamičky po 3-4 reťazových RD naháňajú dávky aby to nejak vykryli bez námahy, koľko je dôchodcov ktorí v živote nepracovali.. ale všetci budete kibicovať.
Mladým sa robiť chce, ale chcú za to aj adekvátnu odmenu, nie minimálku a ešte sa im starší kolegovia budú do ksichtu posmievať že čo tam chceš, si mladý tak drž hubu lebo nič nevieš. A vďaka tomu čo nám tu socky zvolili nám šikovní ľudia vo veľkom odchádzajú z krajiny.
Všetci, čo takto niekde začínali potom skončili s lepším platom? Ako sú na tom profesia ako učitelia, úradníci na Okresných úradoch, železničiari (prudko horúca téma)..? Lebo ste sa tu rozšupli tak, že to vyzerá tak, že mladí sú len leniví a nedokážu vydržať a makať na sebe. No...
Prečo potom odchádzajú húfne do zahraničia? Tam to už zázrakom neplatí? Tam dokážu šetriť, ukladať si, u nás len živoriť..?
Kto a kam odchádzajú z krajiny by ma zaujímalo
Voľakedy sme aj my pracovali za nízke mzdy, prvá výplata 2700 Svk z toho 1100 postel na internáte v 3.postelovej izbe ale robili sme. Tiež sme prežívali od do výplaty. Dnes su ľudia lenivý v tom je skor problém. Podľa mna viac ako polovica národa zarobi na prežitie a nie to este na odkladanie na horšie časy.
A keď mi mama povedala, šetri si, tak som jednoducho išla do zahraničia l3bo tam sa ozaj nedalo z čoho...zamestnanie zdravotná sestra v BB.
Všetci, čo takto niekde začínali potom skončili s lepším platom? Ako sú na tom profesia ako učitelia, úradníci na Okresných úradoch, železničiari (prudko horúca téma)..? Lebo ste sa tu rozšupli tak, že to vyzerá tak, že mladí sú len leniví a nedokážu vydržať a makať na sebe. No...
Prečo potom odchádzajú húfne do zahraničia? Tam to už zázrakom neplatí? Tam dokážu šetriť, ukladať si, u nás len živoriť..?
@anonym_29bf04 Ani v zahraničí mladí bez odbornosti nemajú veľmi z čoho šetriť, niektorí sotva vyžijú, z nášho mesta húfne neodchádzajú a dosť sa ich aj vrátilo, môže si to vyskúšať každý.
A keď sa niekomu nepozdáva plat vo firme, nikto ho tam nenúti robiť za 1000€, môže byť živnostník a zarábať podľa svojích schopnosti.
Ako učiteľka s VŠ vzdelaním a s dlhoročnou praxou tiež nemám 1500€ 🤷♀️
@anonym_707640 napriklad lekari a zdravotne sestry do Ciech alebo aj do Nemecka, Rakuska. Este si o tom nepocula?
@anonym_29bf04 Ani v zahraničí mladí bez odbornosti nemajú veľmi z čoho šetriť, niektorí sotva vyžijú, z nášho mesta húfne neodchádzajú a dosť sa ich aj vrátilo, môže si to vyskúšať každý.
A keď sa niekomu nepozdáva plat vo firme, nikto ho tam nenúti robiť za 1000€, môže byť živnostník a zarábať podľa svojích schopnosti.
@petronelag Ja zas poznám takých, ktorých ani nenapadne sa vrátiť a sú nadmieru spokojní a niekde úplne inde, akoby boli u nás. Alebo sa vrátili, lebo tam si nasetrili a tu si založili rodiny. Alebo sa vrátili, ale s tým, že tam majú stále zázemie (aj nehnuteľnosti, známosti) a doma podnikajú. Tisicka v čistom je v súčasnosti na mašlu, to je jedno, či si mladý či starí. Ako som písala vyššie, je plno profesii, aj náročných, aj zodpovedných, kde sa platy nebudú zvyšovať.
založte si živnosti a zamestnajte vy ľudí, ktorým dáte 2000+ mesačne plus odvody, ukážte starým ako to robiť, nie len kecať o tom, ako vám nikto nič nedá
lebo na výplaty treba aj zarobiť a to sa nerobí tým, že niekto pri PC vypĺňa excelovské tabuľky a pije kávu
a potom sme tu take, ktore maju 850 eur po 8 odrobenych rokoch v jednej praci
@anonym_707640 napriklad lekari a zdravotne sestry do Ciech alebo aj do Nemecka, Rakuska. Este si o tom nepocula?
@viestta nacase prestať dotovať vysoké školy a všetky urobiť súkromné. Buď si to zaplatia, alebo môžu študovať za štátne, ale po ukončení štúdia a atestácie zostanú na SVK aspoň päť rokov.
@viestta nacase prestať dotovať vysoké školy a všetky urobiť súkromné. Buď si to zaplatia, alebo môžu študovať za štátne, ale po ukončení štúdia a atestácie zostanú na SVK aspoň päť rokov.
@anonym_a262e7 Robo, o si ty? Neprezentoval si pred nedavnom podobny genitalny napad verejne?
@anonym_707640 napr ja mám obidvoch synov vonku, jeden Nemecko, druhý v Holandsko,vratit dá nechce ani jeden.Maju 22 a 24 rokov.Co viem tak z jednej triedy ich odišlo von 8 chlapcov, spolužiakov .

1000 e v čistom je mega 😃 ja chcem toľko - tn kraj