icon

Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?

xopino
20. nov 2025

Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....

alica110
20. nov 2025
@lucilaines

@alica110 “nech si to zamestnavatelia robia sami za tu mzdu”..milujem tuto vetu..povedz, kolko ludi zamestnavas? Kolko firiem si vybudovala a priviedla do zisku? Kolko toho vies o fungovani sro, odvodov, dani, dph alebo tak celkovo ekonomiky? S takymto pristupom si to ti zamestnavatelia aj sami budu robit za tu mzdu, ale vies ty co? Potom ta nebudu potrebovat. Ti zamestnavatelia a majitelia firiem su vacsinou ti ludia, ktori sa uz o seba nejako postaraju. Ale co bude s tymi ostatnymi, ktorych zrazu nebude treba lebo “zamestnavatelia si to budu robit sami”?

@lucilaines Veď ok, nech si robia, ja budem sama na seba 🙂

anonym_8d600f
20. nov 2025
@anonym_ed3957
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ed3957 nikde nevyplakávam, vyplakávaš ty. Pracovala som na sebe, nesedela som v práci nad mobilom za 1000 eúr.

bomba36
20. nov 2025

Aha, už je mi to jasné, pán autor je odvedľa z diskusie ohľadom zúfalých žien ktoré ho pýtajú požičať peniaze.

anonym_ed3957
Autor odpoveď zmazal
anonym_8d600f
20. nov 2025
@anonym_ed3957
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ed3957 už nemusím ťažko pracovať, stačí mi čo mám, nie som nenažranec aby som sa zodrala. Teraz nechávam zarábať mladších oni to viac potrebujú a som rada keď im môžem pomôcť a dohodiť dobré zákazky.

anonym_445277
Autor odpoveď zmazal
anonym_445277
20. nov 2025

Mladým sa nechce robiť, ale trčať roky rokúce v mama hoteli a vyplakávať sa im chce? A kvasiť u rodičov v detskej izbe? Komu chýba disciplína, vytrvalosť, bohužiaľ... Ja som tiež začínala kadejako, popri štúdiu som brigádovala a doučovala, keď som po vysokej škole nastúpila do vzdelaniu zodpovedajúceho zamestnania na plný úväzok, rok som s partnerom (tiež absolventom) bývala v malej izbe v zdieľanom byte, až po roku sme šli do samostatného prenájmu - malinkého bytu a v ňom bývali 2,5 roka, kým sa nám nepodarilo našetriť potrebnú hotovosť, aby sme si mohli kúpiť byt na hypotéku bez spotrebného úveru... Mali sme cieľ a makali na ňom. V 28 rokoch sme sa vytešovali z vlastného veľkého bytu a to sme nemali neviem, aké nadštandardné platy. Pomoc od rodiny bola nulová a dokázali sme to. Kde je vôľa, tam je cesta, kde nie je vôľa, tam je kopa výhovoriek a fňukania...

siska53
20. nov 2025

@xopino A ake je podla teba teda riesenie? Radsej sediet doma a byt na urade prace a nechat sa zivit rodicmi? Ci ako? Aj kedysi mladi zacinalu s mensimi platmi a museli sa vypracovat. Aj jed nastupis do noveho zamestnania, mas menej, ako clovek na rovnakej pozicii, ktory je tam dlhsie.

anonym_707640
20. nov 2025

Ja len, že stále ľudia odchádzali do zahraničia a nedeje sa to, že len zo svk idú do ,, sveta,,
väčšina z nich sa ajtak vráti po rokoch aaaa málokedy to býva aj s viac usetrenymi peniazmi ako keby boli zostali tu
Pokiaľ teda sa v zahraničí neprizení alebo nevydá za niekoho

sss777
20. nov 2025
@anonym_8d600f

@sss777 irelevantné preto, že to nie je bežné a pochybujem, že to tak mali všetci spolužiaci z krúžku. Pred 10 rokmi som platila 1300 libier za garsónku, asi od veci porovnávať plat tu a v zahraničí.

@anonym_8d600f
Pred 12 rokmi to tak mali všetci spolužiaci z kruzku. Teda tí, ktorí išli do Nemecka. Veď to stačí hodiť do googla, množstvo náborových agentúr pre lekárov ponúka aj ubytovanie ako benefit. Prvé 3 nájdené odkazy v googli- všetci ponúkli ubytovanie zaistené zamestnávateľom

anonym_8d600f
20. nov 2025
@anonym_ed3957
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ed3957 z viestty si prešla na anonym, aby si si mohla kopnúť, lebo nevieš reagovať ? si úbohá.

anonym_ed3957
Autor odpoveď zmazal
anonym_ed3957
Autor odpoveď zmazal
viestta
20. nov 2025
@anonym_ed3957
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_ed3957 tebe sa dnes nieco stalo, alebo to mas dlhodobo?

anonym_932ffb
20. nov 2025
@xopino

@martinka17 popracuju mesiac dva potom su polroka doma zas popracuju chvilu a zas su doma a z toho žijú, okrem toho niektorym trochu pomôžu rodičia ale mladi su natom s financiami biedne....

@xopino A preco teda popracuju mesiac-dva? Preco nepopracuju dlhsie? Aj ja som mala na zaciatku biedny plat a robila som este dalsiu robotu a zila u rodicov, ale nie na ich ukor. A obzerala sa po praci, kde by som zarobila lepsie. Aj som nasla, aj zvysovanie platu bolo, ale preto, lebo som mala vyborne hodnotenie. Ano, aj u nas boli taki, ktori neboli taki dobri a podla toho aj boli ocenovani. A ano, mnohi nevydrzali. Lebo ani vtedy nie vsetci zvladli ten tlak. Ale kto ano, mal sa u nas naozaj super a dopracoval sa aj k hypoteke, ze mu ju dali. Ano, aj vtedy boli ozicie, napr.ucitelske, kde si vziat hypo sam, bola utopia.. Ale sme sa snazili a kto sa nesnazil, tiez vyplakaval, len este nie soc.sietiach, ktore sa vtedy este len rozbiehali.

xopino
autor
20. nov 2025
@anonym_dbf3d0

Keby som mala 1000€ v čistom idem do roboty tanečným krokom s úsmevom na perách

@anonym_dbf3d0
@anonym_dbf3d0 Z toho jeden človek nevyužije a majetok si z toho nevyduje

xopino
autor
20. nov 2025
@a0

Tí mladí, čo robiť chcú, nemusia ísť do fabriky, lebo svojou šikovnosťou sa dostali dávno ďalej. (Sama som z tých pod 30, takže vidím to na sebe aj na rovesníkoch). Tí čo robiť nechcú muklujú práve spôsobom, ktorý si napísala. Takže len toľko k tomu.

@a0 Radšej odidem drhnuť riad do nemecka ako makať tu vo fabrike keď nevedia zaplatiť za ťažkú robotu poriadne....

martinka17
20. nov 2025
@xopino

@martinka17 popracuju mesiac dva potom su polroka doma zas popracuju chvilu a zas su doma a z toho žijú, okrem toho niektorym trochu pomôžu rodičia ale mladi su natom s financiami biedne....

@xopino takže žijú na úkor svojich rodičov, fakt rozumné 👍 rodičia za tie smiešne peniaze pracovať musia aby živili deti s ambíciami nad ich intelektuálne možnosti. Lebo ak niekto nie je schopný začať, v živote nič nedosiahne. Ty budeš celý život lamentovať aký máš ťažký život a nikam to pracovne ďaleko nedotiahneš, lebo máš len prehnané požiadavky a nemáš čo ponúknuť aby si bol jedinečný a mal dobrý plat.

tetapetra
Autor odpoveď zmazal
beata_k
20. nov 2025

Ja len pripominam, ze starsej generacii bol prideleny byt. A niekedy aj 4-izbovy. To nie je o tom, ze mlada generacie nechce, ale casto si to ani nemoze dovolit robit za minimalku a o 20 rokov sa vypracovat. Preco sa tento fakt opomina??? A skoro by som zabudla....nenavratna novomanzelska pozicka

xopino
autor
20. nov 2025
@anonym_445277

Mladým sa nechce robiť, ale trčať roky rokúce v mama hoteli a vyplakávať sa im chce? A kvasiť u rodičov v detskej izbe? Komu chýba disciplína, vytrvalosť, bohužiaľ... Ja som tiež začínala kadejako, popri štúdiu som brigádovala a doučovala, keď som po vysokej škole nastúpila do vzdelaniu zodpovedajúceho zamestnania na plný úväzok, rok som s partnerom (tiež absolventom) bývala v malej izbe v zdieľanom byte, až po roku sme šli do samostatného prenájmu - malinkého bytu a v ňom bývali 2,5 roka, kým sa nám nepodarilo našetriť potrebnú hotovosť, aby sme si mohli kúpiť byt na hypotéku bez spotrebného úveru... Mali sme cieľ a makali na ňom. V 28 rokoch sme sa vytešovali z vlastného veľkého bytu a to sme nemali neviem, aké nadštandardné platy. Pomoc od rodiny bola nulová a dokázali sme to. Kde je vôľa, tam je cesta, kde nie je vôľa, tam je kopa výhovoriek a fňukania...

@anonym_445277 A je toto podľa teba v 21 storočí v krajine v EÚ podľa teba normalne???A potom sa obzrieť na xy luxusnych domov a bytov za 500tisic ktore sa stavaju a máš nechuť k práci ktora ti zaisti maximálne tu 1 izbu.....

a0
20. nov 2025
@xopino

@a0 Radšej odidem drhnuť riad do nemecka ako makať tu vo fabrike keď nevedia zaplatiť za ťažkú robotu poriadne....

@xopino čo tak sa zamyslieť nad tým ako si zvýšiť kvalifikáciu, aby si nemusel drhnúť riady? Ja mám 27r 2 deti a normálne mám kariéru, hypotéku,… 🤷🏼‍♀️ da sa, keď ľudia chcú. Keď nechcú tak fňukajú ako ty.

xopino
autor
20. nov 2025
@a0

@xopino čo tak sa zamyslieť nad tým ako si zvýšiť kvalifikáciu, aby si nemusel drhnúť riady? Ja mám 27r 2 deti a normálne mám kariéru, hypotéku,… 🤷🏼‍♀️ da sa, keď ľudia chcú. Keď nechcú tak fňukajú ako ty.

@a0 Áno spravil som tak ale toto nie je riešenie pre každého, lebo povedzme si narovinu niekto musí robiť aj predavačku, čašníčku, chyžnú,vo fabrike ,pekara alebo taxikara... Každá profesia vy mala byť docenena a nie dať ľuďom 1000€ plat a staviať si dom za 800tisic....

a0
20. nov 2025
@xopino

@a0 Áno spravil som tak ale toto nie je riešenie pre každého, lebo povedzme si narovinu niekto musí robiť aj predavačku, čašníčku, chyžnú,vo fabrike ,pekara alebo taxikara... Každá profesia vy mala byť docenena a nie dať ľuďom 1000€ plat a staviať si dom za 800tisic....

@xopino to je uhol pohľadu, prečo by mal dostať taxikár toľko čo niekto, kto študoval náročnú vš ďalších 5-6r? Proste niekto musí robiť aj tie nižšie pozície, to je jasné ale nemôžu mať plat lekára.

Keď si si vedomý svojich kvalít a žiješ na Slovensku nejaký ten rok, tak ti muselo byť jasné, že buď sa zaprieš alebo živoríš - lebo aj pri umývaní riadnu v Nemecku budeš to isté, čo by si bol tu…

anonym_445277
20. nov 2025
@xopino

@anonym_445277 A je toto podľa teba v 21 storočí v krajine v EÚ podľa teba normalne???A potom sa obzrieť na xy luxusnych domov a bytov za 500tisic ktore sa stavaju a máš nechuť k práci ktora ti zaisti maximálne tu 1 izbu.....

@xopino My sme si kúpili 4 izbový byt s veľkým balkónom, ktorý nám stačí, sme spokojní. 3 aj pol roka sme šetrili, nečakali sme, že nám spadnú pečené holuby z neba do úst. Nenariekali sme, ako nám je zle, že sa musíme obracať. Mali sme cieľ a šli sme si za ním. Mesačná splátka hypotéky, ktorú teraz splácame, je v pohode (žijeme v krajskom meste). V mnohých krajinách EÚ si väčšina mladých nedovolí kúpiť vlastnú nehnuteľnosť, stačí si pozrieť štatistiky, ako to je aj vo vyspelejších západných krajinách. Nemyslím si, že sa v našej krajine máme najhoršie.

viestta
20. nov 2025
@beata_k

Ja len pripominam, ze starsej generacii bol prideleny byt. A niekedy aj 4-izbovy. To nie je o tom, ze mlada generacie nechce, ale casto si to ani nemoze dovolit robit za minimalku a o 20 rokov sa vypracovat. Preco sa tento fakt opomina??? A skoro by som zabudla....nenavratna novomanzelska pozicka

@beata_k byt starsej generacii bol pridelny len v niektorych pripadoch (vojaci, policajti, asananti, papalasi, bane, tazky priemysel (aj to nie kazdy)) ostatni si svojpomocne stavali domy alebo kupovali druzstevne byt, kde 30 rokov splacali anuitu, ktora bola 100 az 150 tisic

a0
20. nov 2025
@viestta

@beata_k byt starsej generacii bol pridelny len v niektorych pripadoch (vojaci, policajti, asananti, papalasi, bane, tazky priemysel (aj to nie kazdy)) ostatni si svojpomocne stavali domy alebo kupovali druzstevne byt, kde 30 rokov splacali anuitu, ktora bola 100 az 150 tisic

@viestta súčasne treba povedať aj B, dostali pridelený nájomný byt, ktorý nestál celú výplatu. Čiže všetci vedeli byť samostatní. A cena za m2 pozemku bola tiež smiešna, dnes sa to hýbe v 100k+ cenách 🙂
Ale ako som pisala dostupné mali bývanie ale nič iné. A dnes je to naopak.

0silvia0
20. nov 2025
@beata_k

@beata_k az take automaticke a ruzove to vsade nebolo, neboli znamosti, neuslo sa ti:
https://www.trend.sk/blogy/ako-to-bolo-tymi-soc...

beata_k
20. nov 2025
@viestta

@viestta A dnes je komu prideleny byt? Moji rodicia dostali byt a nie su ani jedno z toho a ani neboli "doleziti ludia".

0silvia0
20. nov 2025
@a0

@viestta súčasne treba povedať aj B, dostali pridelený nájomný byt, ktorý nestál celú výplatu. Čiže všetci vedeli byť samostatní. A cena za m2 pozemku bola tiež smiešna, dnes sa to hýbe v 100k+ cenách 🙂
Ale ako som pisala dostupné mali bývanie ale nič iné. A dnes je to naopak.

@a0 no hlavne boli ludia skromnejsi a neboli ziadne vychytavky a moznosti, po ktorych mohli mladi ludia tuzit.