icon

Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?

xopino
20. nov 2025

Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....

beata_k
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k az take automaticke a ruzove to vsade nebolo, neboli znamosti, neuslo sa ti:
https://www.trend.sk/blogy/ako-to-bolo-tymi-soc...

@0silvia0 Ale ani take dramaticke to nebolo. Normalne sa pridelovali.

viestta
20. nov 2025
@a0

@viestta súčasne treba povedať aj B, dostali pridelený nájomný byt, ktorý nestál celú výplatu. Čiže všetci vedeli byť samostatní. A cena za m2 pozemku bola tiež smiešna, dnes sa to hýbe v 100k+ cenách 🙂
Ale ako som pisala dostupné mali bývanie ale nič iné. A dnes je to naopak.

@a0 statny (v tvojom pojati najomny) byt dostali ti, ktorych som vymenovala, nie kazdy.
@beata_k a kym ho dostali kolko rokov byvali aj s detmi u mamy v detskej izbicke? Kolko rokov cakali v poradovniku?

beata_k
20. nov 2025
@viestta

@a0 statny (v tvojom pojati najomny) byt dostali ti, ktorych som vymenovala, nie kazdy.
@beata_k a kym ho dostali kolko rokov byvali aj s detmi u mamy v detskej izbicke? Kolko rokov cakali v poradovniku?

@viestta Roky to teda neboli.

viestta
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k az take automaticke a ruzove to vsade nebolo, neboli znamosti, neuslo sa ti:
https://www.trend.sk/blogy/ako-to-bolo-tymi-soc...

@0silvia0 u starych ludi toto byva spomienkovy optimizmus, ale ako to nazvat u ludi, ktori v tych casoch tahali akurat tak dreveneho kacera?

viestta
20. nov 2025
@beata_k

@viestta Roky to teda neboli.

@beata_k hej, dva mesiace po svadbe dostali kluce... Vykladaj tomu co seno zere, Nasi cakali na druzstevny byt 6 rokov, boli taki co aj dlhsie, zaviselo v akej fabrike robili. Taki ucitelia, ti boli vzdy na konci poradovnika, pretoze prednost mali robotnici

beata_k
20. nov 2025
@viestta

@beata_k hej, dva mesiace po svadbe dostali kluce... Vykladaj tomu co seno zere, Nasi cakali na druzstevny byt 6 rokov, boli taki co aj dlhsie, zaviselo v akej fabrike robili. Taki ucitelia, ti boli vzdy na konci poradovnika, pretoze prednost mali robotnici

@viestta Ja za tvojich rodicov nemozem. A ani to nemusim vyladat tomu, co seno zerie 🤦🏼‍♀️ Moj brat bol babatko, takze cakali max. par mesiacov.

viestta
20. nov 2025
@beata_k

@viestta Ja za tvojich rodicov nemozem. A ani to nemusim vyladat tomu, co seno zerie 🤦🏼‍♀️ Moj brat bol babatko, takze cakali max. par mesiacov.

@beata_k ale potom negeneralizuj, lebo nie kazdy mal take stastie

a0
20. nov 2025
@0silvia0

@a0 no hlavne boli ludia skromnejsi a neboli ziadne vychytavky a moznosti, po ktorych mohli mladi ludia tuzit.

@0silvia0 to áno, v podstate všetci brali to čo bolo a bolo na výber tak z 2 variant, pardon kuchyne boli 3 😅 - červená, oranžová a modrá (ak mal niekto inú farbu, dajte vedieť). Dodnes tú kuchyňu má moja stará mama. Ale tak nemali v sebe ten chtíč, keď nemali nákupné centrá, internet a iné lákadlá. Čo si budeme klamať, keby to bolo dostupné, tak by to chceli.

beata_k
20. nov 2025
@viestta

@beata_k ale potom negeneralizuj, lebo nie kazdy mal take stastie

@viestta Ale ani ty lebo nie kazdy tak dlho cakal.

0silvia0
20. nov 2025
@beata_k

@0silvia0 Ale ani take dramaticke to nebolo. Normalne sa pridelovali.

@beata_k mojim rodicom pridelili, lebo mama robila na onv (okresny narodny vybor), otec vo fabrike zasobovaca. Cize mali po znamosti velky, pekny, povodne prideleny nejakemu papalasovi, cize sa im postastilo. Ale nie kazdy mal znamosti a nemal to kazdy rovnako, cize niekto k nemu prisiel lahko, niekto dramatickejsie

https://www.aktuality.sk/clanok/rYJZFTz/bezprob...

beata_k
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k mojim rodicom pridelili, lebo mama robila na onv (okresny narodny vybor), otec vo fabrike zasobovaca. Cize mali po znamosti velky, pekny, povodne prideleny nejakemu papalasovi, cize sa im postastilo. Ale nie kazdy mal znamosti a nemal to kazdy rovnako, cize niekto k nemu prisiel lahko, niekto dramatickejsie

https://www.aktuality.sk/clanok/rYJZFTz/bezprob...

@0silvia0 Pridelovalo sa? Pridelovalo. Tak by bolo vhodne aby nato starsia generacia nezabudala. To bola pointa mojho prvotneho prispevku. A ci to bolo za mesiac alebo za 5 rokov. Rozhodne to s byvanim nemali az tak tazke ako dnes.

0silvia0
20. nov 2025
@beata_k

@0silvia0 Pridelovalo sa? Pridelovalo. Tak by bolo vhodne aby nato starsia generacia nezabudala. To bola pointa mojho prvotneho prispevku. A ci to bolo za mesiac alebo za 5 rokov. Rozhodne to s byvanim nemali az tak tazke ako dnes.

@beata_k a v tejto diskusii sa ozyvaju sestdesiatnici a sedemdesiatnici, ktorym boli byty pridelene? Akosi som si nevsimla

beata_k
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k a v tejto diskusii sa ozyvaju sestdesiatnici a sedemdesiatnici, ktorym boli byty pridelene? Akosi som si nevsimla

@0silvia0 Ved doteraz sme sa bavili presne o tejto generacii.

0silvia0
20. nov 2025
@beata_k

@beata_k pridelovanie bytov si vytiahla ty. Dovtedy bola debata o platoch, mladych co odchadzaju za hranice a tak...
Este jeden autenticky clanocek som ti nasla:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/165660-k...

anonym_932ffb
20. nov 2025
@a0

@0silvia0 to áno, v podstate všetci brali to čo bolo a bolo na výber tak z 2 variant, pardon kuchyne boli 3 😅 - červená, oranžová a modrá (ak mal niekto inú farbu, dajte vedieť). Dodnes tú kuchyňu má moja stará mama. Ale tak nemali v sebe ten chtíč, keď nemali nákupné centrá, internet a iné lákadlá. Čo si budeme klamať, keby to bolo dostupné, tak by to chceli.

@a0 Nasi mali zelenu, aj zavesy, ale asi si ju prefarbovali, neviem, nepytala som sa ich.

0silvia0
20. nov 2025
@a0

@a0 no keby len 2 varianty kuchyne, ale kazdorocne usili len 2 varianty detskych ciziem a potom polka dievcat mala bordove a polka cervene. Alebo zimnych vetroviek jeden model v dvoch farbach, cervene a modre. Sme si vsetko museli oznacovat, vsetko sa mylilo. Raz mi niekto vymenil moje nove cizmy a nechal mi tam v tej istej velkosti vysmatlane a okopane, strasne som bola vtedy nestastna, rok cca 1985.

beata_k
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k pridelovanie bytov si vytiahla ty. Dovtedy bola debata o platoch, mladych co odchadzaju za hranice a tak...
Este jeden autenticky clanocek som ti nasla:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/165660-k...

@0silvia0 Potom nerozumiem preco si reagovala. Ked sa ti moje argumenty nepacia, tak uz je to problem? Pozri, nie je mojim cielom ta o niecom presviedcat. Kazdy ma na vec iny nazor a tak je to v poriadku.

0silvia0
20. nov 2025
@beata_k

@0silvia0 Potom nerozumiem preco si reagovala. Ked sa ti moje argumenty nepacia, tak uz je to problem? Pozri, nie je mojim cielom ta o niecom presviedcat. Kazdy ma na vec iny nazor a tak je to v poriadku.

@beata_k lebo si to napisala ako automaticku vec, ze starsej generacii bol prideleny byt a dokonca 4izbovy.
Treba tieto myty a famy trochu korigovat, to, ze tvojim a mojim rodicom lahko pridelili, nebola automaticka zalezitost pre vsetok pracujuci lud. Preto som reagovala, teda som si dovolila, snad som mohla😉

Preto som ti aj clanocky pripla, aby si citala, ako to bolo realne.

a0
20. nov 2025
@0silvia0

@a0 no keby len 2 varianty kuchyne, ale kazdorocne usili len 2 varianty detskych ciziem a potom polka dievcat mala bordove a polka cervene. Alebo zimnych vetroviek jeden model v dvoch farbach, cervene a modre. Sme si vsetko museli oznacovat, vsetko sa mylilo. Raz mi niekto vymenil moje nove cizmy a nechal mi tam v tej istej velkosti vysmatlane a okopane, strasne som bola vtedy nestastna, rok cca 1985.

@0silvia0 vieš čo, napriek všetkým negatívam, čo mala tá doba, ja by som chcela zažiť život v tých rokoch v takej strednej a vyššej triede. Myslím, že by som zažila takú ľahkosť bytia. Oproti tým všetkým veciam, čo riešime dnes - zbytočnosti poväčšinou - akej farby bude stromček, na aké krúžky pôjdu deti, kam vycestujeme atd atd 🙈.

0silvia0
20. nov 2025
@a0

@0silvia0 vieš čo, napriek všetkým negatívam, čo mala tá doba, ja by som chcela zažiť život v tých rokoch v takej strednej a vyššej triede. Myslím, že by som zažila takú ľahkosť bytia. Oproti tým všetkým veciam, čo riešime dnes - zbytočnosti poväčšinou - akej farby bude stromček, na aké krúžky pôjdu deti, kam vycestujeme atd atd 🙈.

@a0 bola to ina doba, ja som ju zcasti zazila (som rocnik 1974) a mne stacilo, ja by som uz veru nechcela. Bolo to vsetko ostatne, ale nie lahkost bytia, hlavne ta komunisticka propaganda vsade a veci s tym suvisiace.

xopino
autor
20. nov 2025
@beata_k

@beata_k Presne dneska mladí byty nemajú a majetkova nerovnosť stupa ,ti čo maju veľa nehnuteľností budu mať ešte viac a tí čo malo tak budu otročiť polovicu života aby vôbec niečo mali...

a0
20. nov 2025
@0silvia0

@a0 bola to ina doba, ja som ju zcasti zazila (som rocnik 1974) a mne stacilo, ja by som uz veru nechcela. Bolo to vsetko ostatne, ale nie lahkost bytia, hlavne ta komunisticka propaganda vsade a veci s tym suvisiace.

@0silvia0 áno, je mi jasné, že mám o tom skreslenú predstavu. Aj starí rodičia mi vždy povedali “inak sa žilo” ale nikdy nepovedali “dobre sa žilo”.

beata_k
20. nov 2025
@0silvia0

@beata_k lebo si to napisala ako automaticku vec, ze starsej generacii bol prideleny byt a dokonca 4izbovy.
Treba tieto myty a famy trochu korigovat, to, ze tvojim a mojim rodicom lahko pridelili, nebola automaticka zalezitost pre vsetok pracujuci lud. Preto som reagovala, teda som si dovolila, snad som mohla😉

Preto som ti aj clanocky pripla, aby si citala, ako to bolo realne.

@0silvia0 Ja nepotrebujem citat ako to bolo realne. Mne ti ludia sami povedali. Uz som to pisala. Je jedno, ci sa pridelil za mesiac alebo 5 rokov. Ale pridelil sa. Komu sa dnes len tak prideluju byty hromadne? Nikomu. V 70 a 80 rokoh sa stavalo destattisice bytov rocne!

evazhoufova
20. nov 2025
@anonym_0bc247

@xopino u nás je pracovná doba 8 hod denne plus pauza na obed (tá ani nie je limitovaná, môžeš byť aj dve hodiny na obede), nadčasy výnimočne a ak aj sú, tak riadne kompenzované. Plat oveľa vyšší ako 1000€ v čistom, stravné plne hradené zamestnávateľom, nedeje sa tu nič, čo by inšpektorát práce alebo bozp mohli vytknúť, výplata nikdy nemeškala, čokoľvek je zo strany zamestnávateľa sľúbené, tak je aj dodržané, každoročne sa plat zvyšuje o infláciu, k tomu 13.plat.
Napriek tomu je celkom bežné, že mladým slobodným ľuďom pod 30r sa proste robiť nechce, ani v takýchto podmienkach. Krútia nosom nad tým, že treba byť denne aspoň 6 hodín v práci, že sa vyžaduje nejaká pracovná disciplína, a tak rôzne.

@anonym_0bc247 kde pracuješ, ak smiem vedieť?

kabyko
21. nov 2025

Ako nič v zlom, ale táto diskusia je úplne mimo. Medianovy plat v PO kraji bol minulý rok menej ako 925eur v čistom. A teraz si pozrieť ceny nehnutelnosti. Úplne to nedáva zmysel, proste ceny nehnuteľnosti sú tak šialene, ze človek s priemerný platom ma problém dosiahnuť na danú nehnuteľnost. Jedina možnosť je brať hypotéku ako pár a celý jeden plat davat na hypo a energie. Z druhého platu žiť, v takej situácii asi nikto ani nechce zakladať rodinu. V porovnaní s inými krajinami EÚ mame pomer medzi čistými platmi a cenami nehnutelnosti najhorší. Proste nie je možné aby v mestách na severe Talianska boli lacnejšie byty ako v nejakom malom meste na východe Slovenska. Rovnako môžeme pozrieť aj na okolité krajiny. Ceny bytov v Krakowe (novostavieb) sú rovnaké ako ceny starých bytov v Prešove. Platy v Krakowe sú mínimalne dvojnásobne. Ano aj na západe majú problém s dostupnosťou nehnuteľnosti a nájmov (hlavne Portugalsko, Írsko a Holandsko), ale v pomere k platom my sme už úplne iná liga. Čiže ja byt mladým zdrham preč z tejto diery, ktorá nebude mať o pár rokov ani na vyplácanie dôchodkov. Mimochodom. minulý rok nás už obehli aj rumuni vo výške priemernej hrubej mzdy. Slovensko vzhľadom nato, ze je drahé pomaly ako západná Európa neponúka nič na úrovni západnej Európy.

kabyko
21. nov 2025
@anonym_e5519d

@anonym_a262e7 Suhlasim, mali by vysokoskolaci zaplatit skolne, ak sa rozhodnu ist po skole do zahranicia.
Ludia sa im skladaju na studium, tak by nieco z toho mohli aj vratit tym ludom

@anonym_e5519d Tak aj ich rodicia sa skladajú tvojim deťom na štúdium. Čiže potom ty by si mala vrátiť školné ich rodičom. A kľudne tu ani nemusia študovať,, ved take Brno už je slovenské vysokoškolské mesto, študujem tam cez 15k Slovákov.

anonym_e5519d
21. nov 2025
@kabyko

@anonym_e5519d Tak aj ich rodicia sa skladajú tvojim deťom na štúdium. Čiže potom ty by si mala vrátiť školné ich rodičom. A kľudne tu ani nemusia študovať,, ved take Brno už je slovenské vysokoškolské mesto, študujem tam cez 15k Slovákov.

@kabyko preco by som mala vratit? Resp. preco by som nevratila, keby sa to tykala aj nas? Nie som vynimka, ci co nechapes???
ja som tu ostala, ja som svoje vedomosti a vzdelanie zuzitkovala na Slovensku, platim tu odvody a dane
A ano, keby sa to tykalo aj mojich deti v buducnosti, alebo aj mna, tiez som toho nazoru, ze by peniaze, ktore do ich vysokoskolskeho vzdelania investoval stat, mali by vratit.
Krajina a teda ludia v nich vychovavaju svoje deti z tychto penazi preto, aby si tu zabezpecili buducicj lekarov, pravnikov, ekonomov, ucitelov, architektov, a pod., aby tato krajina a ludia z toho profitovali.
A nie, ze sa tu zadarmo "nazerem a potom bez zaplatenia odidem"

anonym_414136
21. nov 2025
@anonym_e698f9

založte si živnosti a zamestnajte vy ľudí, ktorým dáte 2000+ mesačne plus odvody, ukážte starým ako to robiť, nie len kecať o tom, ako vám nikto nič nedá
lebo na výplaty treba aj zarobiť a to sa nerobí tým, že niekto pri PC vypĺňa excelovské tabuľky a pije kávu

@anonym_e698f9 Aka mudra rada - odkedy zivnostnici zamestnavaju ludi? A vedel si, ze je nelegalne zamestnavat zivnostnika na zavislu pracu (vacsinou tie s kavickou a excelom take su). Tie platy su nizke, ja ked citam tu na MK rady, ako sa uskromnit - kupovat strukoviny, oblecnie z bazaru, knihy z kniznice.. nehnevajte sa na mna, ale takto by nemali zit rodiny, ktore pracuju. Ja zarobim daleko viac, kedysi som patrila medzi strednu triedu, teraz podla platu patrim sice tam, sle realne takmer tretina cisteho prijmu mi ide na byvanie, tretina na nakupy spotrebnych veci typu jedlo a drogeria. Takze oproti minulosti si aj ja kupujem menej kniziek, oblecenia, rozmyslam ci pojdem do divadla, na koncert ci kina. Kedysi som obedovala v restauraciach na menuckach, dnes si to uz nechcem platit, lebo by mi nevyslo na ine veci. Kadernik - nebola som uz veeeelmi dlhy cas, na nehcty nechodim, raz za cas idem na kozmetiku. Nastastie mame z prace multisport kartu, takze v traveni volneho casu na sportoviskach neminam extra peniaze. Mne sa tento rok zvysil plat o 700 eur, v cistom to je rozdiel asi 200 eur oproti mojej vyplate spred roka (vtedy som mala danove bonusy 280 eur, od januara mam 0). Nepracujeme preto aby sme zivorili a raz rovne isli na tyzden autom k moru. Vazne uvazujem nad tym, ze odtialto odidem.

petronelag
21. nov 2025

@xopino V našom meste je viacero firiem a keď ľudia zistia, že v niektorej firme majú za podobnú prácu väčší plat, tak sa presunú tam. Tým postupne donútia tých, čo dávajú nízke platy, aby zvýšili. Ale zase šikovní mladí, ktorí ukončili VŠ si nájdu celkom iné miesta ako pásovú výrobu.

joannita
21. nov 2025
@siska53

@xopino A ake je podla teba teda riesenie? Radsej sediet doma a byt na urade prace a nechat sa zivit rodicmi? Ci ako? Aj kedysi mladi zacinalu s mensimi platmi a museli sa vypracovat. Aj jed nastupis do noveho zamestnania, mas menej, ako clovek na rovnakej pozicii, ktory je tam dlhsie.

@siska53 ono to býva skôr naopak. Novým ľuďom s praxou dávajú práveže vyssie platy, ako stálym zamestnancom na rovnakej pozícii ktorí tam robia roky.