Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?
Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....
@xopino akoze sorry. Toto je cista troll diskusia. Kto je adresatom akoze? Co to je akoze manifest alebo naco prispevok? Politici? Podnikatelia? Nechces robit? No tak nerob. Priemerna mzda je cca 1600 brutto. Nikto nikoho nenuti pokial viem.
Čo sa kto opovažuje starať koľko si mladý človek vypýtaa nebodaj ešte hodnotiť "že nie je skromný", "moc si o sebe myslí", "nemá prax tak čo chce?" a podobné drísty??? Každý si je vedomý svojej hodnoty a môže si vypýtať koľko len chce, niekto si svoj čas cení narozdiel od núl čo zoberú pozíciu aj za nízku mzdu, kvoli takýmto nulám sú v hospodárstve stále nízke mzdy!!! Uvedomte si to, lúzri sa sťažujú že nemámr mzdy ako v Nemecku za tú istú prácu a viete prečo??? Lebo vždy sa nájde trubiroh, čo pôjde muklovať do fabriky za 1500 a ešte je vytešený koľko zarába. A v DE má niekto za to isté tak 4000. Tu je ten problém, trh práce funguje rovnako ako každý iný trh, to znamená - čím nižší záujem o nízkoplatené práce, tým budú nútení zamestnávatelia zvyšovať mzdy. Takže vy všetci geriatrici a senilci čo tu nadávate na mladých, môžete sa od nich učiť, totiž staroba a vaša "prax" (rozumej odmuklovaných 20-30 rokov na tej iste pozícii bez akéhokoľvek posunu) neznamená že ste zjedli múdrosť sveta.
@xopino vies ja mam 1054 v cistom....a dakujem Bohu za to. Mam pracu ktora ma bavi, mam ju 8 minut od domu.
Stredy mam volne. Lebo chcem a sgreda znamena pre mna dovolenka na maldivach
..
Nepotrebujem milony, potrebujem radost, lasku, mamzela, ktory ma miluje, aj ja jeho, mam dve udrave kraaasne deti, ktore su nemsierne sikovne. Byvame v dome v novostavbe. Moj sikovny manzel ju postavil aj s jeho ocinom....
Sme zdravy. Mam najvacsie stastie sveta....Boh je ku mne nesmierne milostivy a milosrdny. Cely moj zivot patri jemu a preto mi nic nechyba....
Ale ked vo vasich zivotoch Boha nechdete bojujete samy...
A to je velmi tazke...
A kto vás tu drží na SVK keď sú tu nízke platy? Lebo Fico??? Veď vezmite nohy na plecia s choďte za hranice Slovenska, máte dvere otvorené, naučte sa jazyk a choďte! Vlastné skúsenosti žila som mimo SVK 10rokov. A nikde ani v zahraničí vám hneď na začiatok nikto nedá hrču peňazí za nič nerobenie ! Ak sa vám zdá 1000e/ na mesiac malo tak iná možnosť nie je len zbalí kufre a odísť za veľkú mláku !!! Veď polovica Slovákov nemá ani tých 1000e, a to už majú odrobene aj 40 rokov ! Niekde začať treba, a postupne keď je chuť sa vypracovať, pečené holuby nikomu nepadajú zadarmo do huby!!! Tak šup, šup, aj v MCdonalde ,Tesco či Kaufe sa dá budovať kariéra ! Kto chce robotu si nájde, poznám mladých po VS, študovali v zahraničí, hovoria dvomi jazykmi, a ani 2r po VS si nevedia najst prácu a sú doma, sedia na ryti vo veku 27r, a živia ich rodičia. Tak to už nie je o tom že neviem si nájsť prácu ale o tom že nechcem si nájsť prácu lebo 1000e na mesiac mi je malo, tak radšej ani robiť nebudem.
@xopino tych 1000e sa mi zda byt este fajn plat.
@xopino to si ešte velké sumy povedala. Celý život robím za minimálnu mzdu. Ja keď som bol mladý, zarábal som do 5000 korún. Čo neni ani 200€. Keď sme prešli na Euro, moje výplaty boli 240€ a podobne. Výplatu 1000€ v čistom som mal asi 3x v živote. A také že 1500€ môžem len snívať. Priemerne okolo 600€ som zarábal vždy.
Dobre a druhý ekvivalent je vyzierat rodicov, takže áno čudujem sa. Začať niekde musia, nabrať pracovnú morálku a skúsenosti. Nielen mladí toľko zarábajú a niekde je 1500 už luxus, viď východ slovenska
@anonym_a262e7 ja žijem na západnom slovensku blízko Bratislavy, Trnavy, Nitry a mal som také platy ako píšem vyššie.
@xopino u nás je pracovná doba 8 hod denne plus pauza na obed (tá ani nie je limitovaná, môžeš byť aj dve hodiny na obede), nadčasy výnimočne a ak aj sú, tak riadne kompenzované. Plat oveľa vyšší ako 1000€ v čistom, stravné plne hradené zamestnávateľom, nedeje sa tu nič, čo by inšpektorát práce alebo bozp mohli vytknúť, výplata nikdy nemeškala, čokoľvek je zo strany zamestnávateľa sľúbené, tak je aj dodržané, každoročne sa plat zvyšuje o infláciu, k tomu 13.plat.
Napriek tomu je celkom bežné, že mladým slobodným ľuďom pod 30r sa proste robiť nechce, ani v takýchto podmienkach. Krútia nosom nad tým, že treba byť denne aspoň 6 hodín v práci, že sa vyžaduje nejaká pracovná disciplína, a tak rôzne.
@anonym_0bc247 fuuuu tak toto je práca snov. Ja mať také tak som rád. To kde také zamestnanie je? Aj ja cheeeeem.
1000 e v čistom je mega 😃 ja chcem toľko - tn kraj
@anonym_cb7ec0 aj ja mam vs 20 rokov prax a robím za 750 v čistom
@anonym_cb7ec0 tiež chcem toľko, zn. Učiteľ
@mooonika1975 som v klube. Ledva mám 1000 s príplatkami , ktoré som si samozrejme odmakala navyše vo voľnom čase.
@xopino vies ja mam 1054 v cistom....a dakujem Bohu za to. Mam pracu ktora ma bavi, mam ju 8 minut od domu.
..
Nepotrebujem milony, potrebujem radost, lasku, mamzela, ktory ma miluje, aj ja jeho, mam dve udrave kraaasne deti, ktore su nemsierne sikovne. Byvame v dome v novostavbe. Moj sikovny manzel ju postavil aj s jeho ocinom....
Sme zdravy. Mam najvacsie stastie sveta....Boh je ku mne nesmierne milostivy a milosrdny. Cely moj zivot patri jemu a preto mi nic nechyba....
A to je velmi tazke...
@derdia to je síce krásne a súhlasím, avšak ak zarabas 1000€ a máš novostavbu tak buď máš hypotéku ,ktorú s mužom splácate alebo tvoj muž zarába oveľa viac alebo ste dostali pozemok. Jednoducho za ten plat , ( ktorý aj ja mám) tak ťažko niečo postavis bez pomoci iných.
Lebo veľa mladých je lenivých vôbec robiť. Myslia si že keď majú napr iba maturitu tak všade na nich čakajú. Pritom su bez praxe a chcú 2000€. Robiť za 1000 je super u nás na východe. Ja nemám zďaleka toľko. Príklad v obchode kde som robila predtým sa robilo 12h krátky dlhý týždeň. Nastúpila slečna po maturite odrobila horko ťažko 1den (bolo treba dokladat tovar atď) druhý deň napísala že už nepríde. Samozrejme nie všetci sú takýto ale väčšina áno
Nevedia o čom je život. Ja robím od 22r a predtým som od 16r brigádovala.
Čo sa kto opovažuje starať koľko si mladý človek vypýtaa nebodaj ešte hodnotiť "že nie je skromný", "moc si o sebe myslí", "nemá prax tak čo chce?" a podobné drísty??? Každý si je vedomý svojej hodnoty a môže si vypýtať koľko len chce, niekto si svoj čas cení narozdiel od núl čo zoberú pozíciu aj za nízku mzdu, kvoli takýmto nulám sú v hospodárstve stále nízke mzdy!!! Uvedomte si to, lúzri sa sťažujú že nemámr mzdy ako v Nemecku za tú istú prácu a viete prečo??? Lebo vždy sa nájde trubiroh, čo pôjde muklovať do fabriky za 1500 a ešte je vytešený koľko zarába. A v DE má niekto za to isté tak 4000. Tu je ten problém, trh práce funguje rovnako ako každý iný trh, to znamená - čím nižší záujem o nízkoplatené práce, tým budú nútení zamestnávatelia zvyšovať mzdy. Takže vy všetci geriatrici a senilci čo tu nadávate na mladých, môžete sa od nich učiť, totiž staroba a vaša "prax" (rozumej odmuklovaných 20-30 rokov na tej iste pozícii bez akéhokoľvek posunu) neznamená že ste zjedli múdrosť sveta.
@esmey to mas pravdu,a aj v tom,ze pre cloveka co zarabal 850eur a zrazu v tej fabrike 1500eur v cistom a aj viac tak sa vytesuje aj s tej sumy,co mu pipne na ucet a ked pracuju obaja,tak to nie su uz male sumy.Ale mas pravdu aj s tym,ze v Nemecku robia len 2smeny,nedele doma a maju 4000eur,no lenze radsej zavru prave taku fabriku v nemecku ako na slovensku.A o tomto sa uz viac nepise,nehovori.Nehovoriac,ze ak sa zavrie fabrika na sk,tak to uz bude koniec vsetkych fabrik,a mnoho ludi bude uplne bez prace.Takze vsetko ma svoje plusy aj minusy.
..
A to je velmi tazke...
@derdia o vasu novostavbu sa postaral asi manzel, ci aj ten zaraba 1000 euro v cistom? Ci spolu bojujete s Bohom?
úplne chápem že nechcú pracovať za nízku mzdu, ale nechápem ako si teda predstavujú že budú platiť účty? človek bez skúseností proste nezarobí hneď obrovské peniaze, čiže je lepšie keď ich živia rodičia a mladý bude čakať na nejakú super ponuku ktorá nikdy nepríde?
k tomuto teda svoje deti vôbec nevediem.. od malička sa o financiách rozprávame, vysvetľujeme si.. napríklad ja zarábam tiež malo.. ale vedia prečo to tak je a preto sa sústredíme aj na učenie a správny výber strednej školy..
@derdia o vasu novostavbu sa postaral asi manzel, ci aj ten zaraba 1000 euro v cistom? Ci spolu bojujete s Bohom?
@anonym_9f157a tiez mám novostavbu,. samozrejme aj hypo a to som 5rokov mala plat pod 700. Muž tiež žiadna sláva
@xopino všetko závisí od vzdelania, predavačka nemôže chcieť toľko ako lekar, a to nemyslím v zlom...mladí ľudia nemajú sebareflexiu, myslia si, že všetky profesie sú si rovné, ale nie sú. Šikovní remeselník sa namaka, niečo zarobí a potom piští nejaká baba, že prečo nemá rovnako, keď celý deň sedí v kiosku a predáva noviny. Architekt si vyštudoval odbor, je jasné, že bude mať viac... Priama úmera, nič viac. A druhá vec je snaha, všetky mladé u nás v robote su neochotne, lenivé, ani sekundu práce naviac...jasné, že si to zamestnávateľ všimne a ani pri odmenách nebude taký štedrý ako pri lojalnych zamestnancoch
@mooonika1975 som v klube. Ledva mám 1000 s príplatkami , ktoré som si samozrejme odmakala navyše vo voľnom čase.
@barbie2023 nemôžeš mať toľko ako učiteľ, bez urážky, odrobite si tak polovicu práce... Ideš s deťmi na obed, potom ste dve hodiny vonku, potom si niečo vyrobíte, urobíte domáce úlohy a dovi. A k tomu vám ešte berú učiteľky deti na krúžky, takže ...
Lebo veľa mladých je lenivých vôbec robiť. Myslia si že keď majú napr iba maturitu tak všade na nich čakajú. Pritom su bez praxe a chcú 2000€. Robiť za 1000 je super u nás na východe. Ja nemám zďaleka toľko. Príklad v obchode kde som robila predtým sa robilo 12h krátky dlhý týždeň. Nastúpila slečna po maturite odrobila horko ťažko 1den (bolo treba dokladat tovar atď) druhý deň napísala že už nepríde. Samozrejme nie všetci sú takýto ale väčšina áno
Nevedia o čom je život. Ja robím od 22r a predtým som od 16r brigádovala.
@blackcat8885 presne tak, úplne sa stotožňujem do bodky...mladí, bez praxe a školy a myslia si, že ich všade čakajú
@barbie2023 poznáme, ja musím mat atestáciu a všetky inovačné aby som sa zdvihla kúsok .
@xopino všetko závisí od vzdelania, predavačka nemôže chcieť toľko ako lekar, a to nemyslím v zlom...mladí ľudia nemajú sebareflexiu, myslia si, že všetky profesie sú si rovné, ale nie sú. Šikovní remeselník sa namaka, niečo zarobí a potom piští nejaká baba, že prečo nemá rovnako, keď celý deň sedí v kiosku a predáva noviny. Architekt si vyštudoval odbor, je jasné, že bude mať viac... Priama úmera, nič viac. A druhá vec je snaha, všetky mladé u nás v robote su neochotne, lenivé, ani sekundu práce naviac...jasné, že si to zamestnávateľ všimne a ani pri odmenách nebude taký štedrý ako pri lojalnych zamestnancoch
@prosimopomoc to mi pripomenulo, keď šéfov syn došiel za šefom(otcom), prečo nemá taký plat ako niektorí (vysokopostavení) zamestnanci a úplne bez zaváhania prišla odpoveď “keď budeš vedieť čo oni, tak budeš mať ich plat” skoro som vtedy kávu vypľula od smiechu.
@barbie2023 nemôžeš mať toľko ako učiteľ, bez urážky, odrobite si tak polovicu práce... Ideš s deťmi na obed, potom ste dve hodiny vonku, potom si niečo vyrobíte, urobíte domáce úlohy a dovi. A k tomu vám ešte berú učiteľky deti na krúžky, takže ...
@prosimopomoc ty ozaj potrebuješ pomoc s týmto názorom 🤦🤦🤦
Ja som učiteľka a nie vychovávateľka
a potom sme tu take, ktore maju 850 eur po 8 odrobenych rokoch v jednej praci
@anonym_2185a2 neda sa zmenit praca?
Pretože táto generácia, predpokladám mileniali , prišli rozbiť starý zaužívaný a otrocky pracovný systém starých generácií. Je to ich úloha , prepísať ten vzorec , aby sme sa posunuli , ako spoločnosť , aj v tomto. Nasledujúca generácia Alpha už dupľom nebude takto pracovať. Generačné vzorce sa rozbíjajú novými generáciami , zvnútra von. Potom príde posun, k lepšiemu. Držím palce 🙂
( To isté urobili aj zo školstvom, keď pozerám dnešné hravé učebnice a spôsob práce s deťmi, to čo sme sa mi učili v škole a ako bolo, ako keby nás týrali). Tie deti to zmenili, lebo staré štruktúry ich nevedeli vpasovat do tých určených foriem, to isté sa stane s pracovným poľom. My nebudeme robiť za nízku mzdu, ide o sebahodnotu. Tie deti sú úžasné, priniesli zmenu a dobrú zmenu, ktorá bude vo výsledku veľmi prospešná .
Oprava * my
@xopino milujem toto generalizovanie, že mladým sa nechce robiť. Z toho čo aj tu čítame tak sa nechce robiť aj ľuďom 40+, mamičky po 3-4 reťazových RD naháňajú dávky aby to nejak vykryli bez námahy, koľko je dôchodcov ktorí v živote nepracovali.. ale všetci budete kibicovať.
Mladým sa robiť chce, ale chcú za to aj adekvátnu odmenu, nie minimálku a ešte sa im starší kolegovia budú do ksichtu posmievať že čo tam chceš, si mladý tak drž hubu lebo nič nevieš. A vďaka tomu čo nám tu socky zvolili nám šikovní ľudia vo veľkom odchádzajú z krajiny.
@bomba36
To nie je generalizovanie,to sú fakty.
Niečo ako skromnosť,to je úplne neznány pojem,to sa dnes už naozaj nenosí.
Ale v poriadku,nech je ml.človek náročný,ale najprv voči sebe,nech ukáže,čo v ňom je a potom si pýtaj,nie opačne.
Ja už podnikám od 91,ale vždy ma vytočí,keď príde nový adept a prvé z huby vypustí, " vedúci a koľko dáte", no nič,dovi...
Nechcem paušalizovať,ale ml.gen.je určite pohodlnnejšia,veľmi náročná,často egoistická,prechorená,psych.labilná..česť výnimkám.
A čo mi najviac vadí,nerodia sa deti.
A to súvisí s tými hore spomen.vlastnosťami.
@anonym_2185a2 neda sa zmenit praca?
@anonym_f2ce55 nevydrzala som odisla som, hladam novu

@xopino Pokial nechceš, vôbec nemusíš ísť pracovať za akýchkoľvek podmienok, a nemusíš sa za to ani nikomu ospravedlňovať. Pracovnoprávny vzťah je u nás našťastie založený na dobrovoľnosti.
Nemusíš ísť robiť za 800€ netto, za 1000€ netto, za 1500€ netto a dokonca ani za 3000€ netto. Potrebuješ si len vyriešiť z čoho a ako budeš žiť. To je vsetko.