icon

Prečo sa mladým nechce pracovať za nízke mzdy?

xopino
20. nov 2025

Dneska každý hovorí že mladým sa nechce robiť, ale povedzme si pravdu životné náklady su dnes veľké a ťažko pracovať a vstávať niekam za 1000€ v čistom nie je život ale otročina... Často podnikatelia nedajú toľko koľko sľúbia, pridajú ľuďom robotu navyše,buzeruju ich a chcu od nich aby pracovali tak akokeby ten biznis bol ich.Preto za pýtam divíte sa mladým že nechcu pracovať a žiť z ruky do huby v dobe keď ide všetko hore, je čoraz viac nákladov na život ale aj možnosti si ho užiť ale peňazí nie? Výplaty vo firmách nestíhajú dobiehať ani rast inflácie nie to ešte dať človeku možnosť si zarobiť na vlastne byvanie a dovolenku a robiť vo fabrike za 1500€ v čistom s nadčasmi a nočnými v 40 stupňovych teplotách v lete a v zime pri 10 stupňoch a popripade byť na nejakej druhoradej ubytovni s nejakým starým Ivanom v izbe ktorý chrape a fajčí nie je žiadna výhra za plat z ktorého si človek tak skoro nenašetri na vlastne byvanie a je totálne rozbitý....

Strana
z7
anonym_f2ce55
23. nov 2025
@anonym_2185a2

@anonym_f2ce55 nevydrzala som odisla som, hladam novu

@anonym_2185a2 chapem. To je velmi nizky prijem. Ja by som z toho neprezila.

anonym_2185a2
23. nov 2025
@anonym_f2ce55

@anonym_2185a2 chapem. To je velmi nizky prijem. Ja by som z toho neprezila.

@anonym_f2ce55 stale len kecy ako sa neda zvysit, toxicke prostredie, opustila som istotu za maly plat, este kym bol danovy bonus sa ako tak dalo prezit, teraz bez danoveho bonusu ciste zneuzivanie, uz je tam ina, nespokojna

anonym_d68ebf
23. nov 2025
@lion777

Pretože táto generácia, predpokladám mileniali , prišli rozbiť starý zaužívaný a otrocky pracovný systém starých generácií. Je to ich úloha , prepísať ten vzorec , aby sme sa posunuli , ako spoločnosť , aj v tomto. Nasledujúca generácia Alpha už dupľom nebude takto pracovať. Generačné vzorce sa rozbíjajú novými generáciami , zvnútra von. Potom príde posun, k lepšiemu. Držím palce 🙂

( To isté urobili aj zo školstvom, keď pozerám dnešné hravé učebnice a spôsob práce s deťmi, to čo sme sa mi učili v škole a ako bolo, ako keby nás týrali). Tie deti to zmenili, lebo staré štruktúry ich nevedeli vpasovat do tých určených foriem, to isté sa stane s pracovným poľom. My nebudeme robiť za nízku mzdu, ide o sebahodnotu. Tie deti sú úžasné, priniesli zmenu a dobrú zmenu, ktorá bude vo výsledku veľmi prospešná .

@lion777 ja len pooravim. Mileniali sú ti, čo sa idú zodrať pre kariéru. GenZ sa robiť nechce za nízky plat Alpha 😅ti neviem či vôbec vstanú z postele po škole

jana_eyre_2
23. nov 2025
@lion777

Pretože táto generácia, predpokladám mileniali , prišli rozbiť starý zaužívaný a otrocky pracovný systém starých generácií. Je to ich úloha , prepísať ten vzorec , aby sme sa posunuli , ako spoločnosť , aj v tomto. Nasledujúca generácia Alpha už dupľom nebude takto pracovať. Generačné vzorce sa rozbíjajú novými generáciami , zvnútra von. Potom príde posun, k lepšiemu. Držím palce 🙂

( To isté urobili aj zo školstvom, keď pozerám dnešné hravé učebnice a spôsob práce s deťmi, to čo sme sa mi učili v škole a ako bolo, ako keby nás týrali). Tie deti to zmenili, lebo staré štruktúry ich nevedeli vpasovat do tých určených foriem, to isté sa stane s pracovným poľom. My nebudeme robiť za nízku mzdu, ide o sebahodnotu. Tie deti sú úžasné, priniesli zmenu a dobrú zmenu, ktorá bude vo výsledku veľmi prospešná .

@lion777 ja len že mileniali sú generácia narodená v rokoch 1981-1996, dnešní pracujúci mladí sú generácia Z.. až do roku 2012, potom ide generácia Alpha..

tyriss
23. nov 2025
@anonym_e5519d

@anonym_a262e7 Suhlasim, mali by vysokoskolaci zaplatit skolne, ak sa rozhodnu ist po skole do zahranicia.
Ludia sa im skladaju na studium, tak by nieco z toho mohli aj vratit tym ludom

@anonym_e5519d a ich rodicia neplatili dane a odvody do toho rozpoctu, z ktoreho sa verejne vysoke skoly financuju? Jasne, ze ano. Tak ake zadarmo.

oblecenie99
23. nov 2025

Ja som tak trochu aj zdesená z tejto diskusie. @kabyko to napísal celkom trefne s tými platmi v Prešove a cenami. Ja sama som začínala od NULY, ale že doslova od NULY, po červenom diplome z právnickej fakulty som mala ako koncipient v mojom úplne prvom zamestnaní 300 € v čistom (rok 2014), prenájom garzónky vtedy na Furči (kto je z KE, tak vie, že to teda nie je žiadna nóbl lokalita) bez internetu a telky (teda nehorázneho luxusu) stálo presne toľko, 300 € mesačne. Naši mi dávali vreckové, aby som mala čo jesť. Keď som odtiaľ odišla a hľadala veľmi intenzívne niečo iné, tak som zobrala aj prácu čašníčky dočasne v kaviarni, lebo tam to bolo aspoň zaplatené (a vďaka tringeltom sa dalo odkladať bokom) a prišiel za mnou priateľ (teraz už manžel), tak tie náklady sa aspoň rozdelili. Takže toľko na úvod, že mladí chcú hneď super robotu a že "každý niekde začínal" - aj ja, veľmi dobre to poznám.

Napriek tomu si myslím, že DNES! niečo našetriť z platu tisíc eur v čistom je nemožné a môžeš tak akurát bývať do štyridsiatky v zdielanom byte v pôvodnom stave. V susednej diskusii nezabudnúť gúľať očami nad 35+ ročnými prvorodičkami... Nájom dvojizbového bytu v Košiciach začína niekde na 600 (na figu lokalita a na figu byt), až 700 € mesačne, priemerne platy okolo 900 v čistom, viď. aj profesia. Hypo? My máme trojizbový, panelákový byt, a celá výplata jedného z nás ide do hypo a na náklady. A to sme do toho bytu už dali 70 000 € vlastných cash-u.

Vypracovať sa, kariéra? Povedzte to učiteľkám (keď sme pri téme, odporúčam naštudovať si fínsky model školstva, kam idú ich dane a ako to funguje, čo znamená tam byť učiteľom, a pochopíte, že sme strašne za opicami), úradníčke s tabuľkovým platom pod 1 000 € - vo väčšine prípadov z rokmi skúseností, či s vysokoškolským diplomom z danej oblasti (či už inžinierky, ale často právničky), a dalo by sa pokračovať do nekonečna. Tieto profesie si nezaslúžia žiť slušne? Na SK musíš mať kariéru s veľkými písmenami, alebo vlastnú firmu, aby si nemusela z núdze kupovať všetko od kočík po detské zimné topánky na bazároch? A nekúpiť si paradajky v novembri, lebo sú drahé a mali sme minulý týždeň? Neísť na dovolenku, ani na jednu, lebo veď sa treba uskromniť? Ak si zo zapadákova á la Medzibodrožie a najbližšia aká taká práve je v Košiciach, dáš celú výplatu na bývanie tam, alebo budeš dochádzať od rodičovského domu denne dve hodiny vlakom tam a dve späť (plus cestovačky v rámci mesta)? Koľko si reálne ušetríš, ak na tvoju smolu robíš v práci, kde nemáš šancu ísť s platom lepšie, alebo no máš tu smolu, že nie si najlepší a najmúdrejší a na viac nemáš a preto robíš menej kvalifikovanú robotu? Čo by tí mladí nechceli, pche. Namiesto precestovania štyroch hodín denne by ten čas chceli "žiť", fúha.

lulu1321
23. nov 2025
@anonym_707640

Kto a kam odchádzajú z krajiny by ma zaujímalo

@anonym_707640 tak ja napr. ucim na gympli a posledné 2 roky nám odišlo študovať do zahraničia 55% a 50%našich žiakov. Vždy po prijimackach nahlasuju triednemu školu, kde pokračujú na VS. A bude este horšie...ČR, Dánsko, Holandsko, Francúzsko...najčastejšie krajiny...

tiezjedna
23. nov 2025
@viestta

Ja len tolko k tomu, ten biznis je toho podnikatela, takze ano, tlaci na vyssie vykony a kvalitu, lebo z toho zije nielen on, ale aj stat, ktoremu plati dane a odvody a samozrejme aj zamestnanci, ktori za to dostavaju plat. Ziaden zamestnavatel nepodnika preto aby robil zamestnancom charitu a opatrovatelku, pripadne este aj animatora, ale potrebuje generovat zisk. Ale kazdy, kto si mysli, ze robi na druheho moze zalozit svoj biznis a zarabat aspon sam na seba. Nastastie uz je to mozne, nikto nemusi otrocit na druheho.

@viestta amen.

anonym_cb7ec0
24. nov 2025
@kristian33

@anonym_cb7ec0 aj ja mam vs 20 rokov prax a robím za 750 v čistom

@kristian33 to mám ja viac o 100vku a som montážnicka vo fabrike akoze smutne na tomto zlovensku

derdia
24. nov 2025
@barbie2023

@derdia to je síce krásne a súhlasím, avšak ak zarabas 1000€ a máš novostavbu tak buď máš hypotéku ,ktorú s mužom splácate alebo tvoj muž zarába oveľa viac alebo ste dostali pozemok. Jednoducho za ten plat , ( ktorý aj ja mám) tak ťažko niečo postavis bez pomoci iných.

@barbie2023 tonje pravda dostali sme pozemok.
A pomohli nam rodicia.
Bez toho by sme boli asi v socialnom byte v podnajme. Lebo stou hypo ktoru mame a skopou nasetrenych penazi by sme nedostavali

barbie2023
24. nov 2025
@derdia

@barbie2023 tonje pravda dostali sme pozemok.
A pomohli nam rodicia.
Bez toho by sme boli asi v socialnom byte v podnajme. Lebo stou hypo ktoru mame a skopou nasetrenych penazi by sme nedostavali

@derdia tak potom tu nepáči ,že ako to máte s takým platom poriesene lebo aj ja kebyže dostanem dom a neplatil hypo tak mi je aj tá 1000€ ok

tyriss
24. nov 2025
@derdia

@xopino vies ja mam 1054 v cistom....a dakujem Bohu za to. Mam pracu ktora ma bavi, mam ju 8 minut od domu.
Stredy mam volne. Lebo chcem a sgreda znamena pre mna dovolenka na maldivach
..
Nepotrebujem milony, potrebujem radost, lasku, mamzela, ktory ma miluje, aj ja jeho, mam dve udrave kraaasne deti, ktore su nemsierne sikovne. Byvame v dome v novostavbe. Moj sikovny manzel ju postavil aj s jeho ocinom....
Sme zdravy. Mam najvacsie stastie sveta....Boh je ku mne nesmierne milostivy a milosrdny. Cely moj zivot patri jemu a preto mi nic nechyba....
Ale ked vo vasich zivotoch Boha nechdete bojujete samy...
A to je velmi tazke...

@derdia tieto panbickarske reci ako ozaj stop. Vzdy sa nad tym pobavim, ze boh milostivy, ale ked sa deju vojny, nasilie, vrazdy tak vtedy asi nepozera tym smerom.

evkatk
24. nov 2025

Ak sa má mať niekto dobre v živote, na to ho musia pripraviť rodičia od detstva. Začína to nepopulárnym musíš sa učiť a nosiť domov iba jednotky. Inak to ale nejde. Nároky na mladých sa stupňujú. Rodič, ktorému na dieťati nezáleží, uspokojí sa aj s dvojkami a horšími. To dieťa ale ťažko skončí jednu aj viac VŠ v budúcnosti, získa schopnosti pre lepšie uplatnenie sa v živote. Nevzdelanosť prináša ťažkú, málo platenú prácu. Ale čo môže chcieť niekto bez vzdelania?

derdia
24. nov 2025
@barbie2023

@derdia tak potom tu nepáči ,že ako to máte s takým platom poriesene lebo aj ja kebyže dostanem dom a neplatil hypo tak mi je aj tá 1000€ ok

@barbie2023 my sme dostali pozemok, dom muz staval svojpomocne dva roky aj s otcom. Nadreli sa. Jasne ze olyn, vodu, elektirku okna omietky strechu robili firmy. Ale hrubu stavbu sme si spravili samy.
Moj muz nezarobil miliony ale nasetril si pekne peniaze.
Je v tom sikovny.
Mame aj hypo. Takze asi tak.

kristian33
24. nov 2025
@evkatk

Ak sa má mať niekto dobre v živote, na to ho musia pripraviť rodičia od detstva. Začína to nepopulárnym musíš sa učiť a nosiť domov iba jednotky. Inak to ale nejde. Nároky na mladých sa stupňujú. Rodič, ktorému na dieťati nezáleží, uspokojí sa aj s dvojkami a horšími. To dieťa ale ťažko skončí jednu aj viac VŠ v budúcnosti, získa schopnosti pre lepšie uplatnenie sa v živote. Nevzdelanosť prináša ťažkú, málo platenú prácu. Ale čo môže chcieť niekto bez vzdelania?

@evkatk vzdelanosť ja mám VS pracujem v štátnej správe muž účnovku a zarobi raz toľko o škole to nie je vobec

tyriss
24. nov 2025
@evkatk

@evkatk najvacsie klamstvo, ktore sa zivilo v millenialoch je, ze dobre sa uc na jednotky a budes sa mat dobre.

anonym_d68ebf
24. nov 2025
@evkatk

@evkatk väčšiu sprostosť som v živote nečítala. Dobre sa majú tí, čo sú šikovní a ambiciózni. A popravde z mojej triedy na SŠ sa máme dobre viacerí, hlavne takí čo sme prechlastali každý víkend a niektorí ledva prešli ročníkmi. A chceš vedieť prečo? Lebo jednotky v škole sa nerovnajú vedomostiam. A miesto toho, aby sme sa učila drblé poučky sme boli zaborení do tém, ktoré nás zaujímali a dnes to mne aj ostatným slušne zarába. Trošku prehodnoť svoje predpotoné zmýšľanie.

Mimochodom, prosím, ukáž mi, ktorý úspešný športovec, umelec, herec, vedec mal samé jednotky? Asi žiadny a ak áno, tak je to skôr rarita.

doriiis
24. nov 2025
@evkatk

@evkatk .... Poznám 18 ročných, čo s výučným listom zarábajú 2k. Hneď po škole a už aj počas nej sú zamestnani a firmy ich berú a bijú sa o nich.
Toto vôbec nie je o vzdelaní.

mandarinka555
24. nov 2025

@xopino Akože neviem, ako máte nastavený ten retardovaný systém, ale aby mi po deviaty krát klikom na tému vyskočila reklama PEPCO a nedala sa zavrieť???? Už sa fakt spamätajte🙈

tiika
25. nov 2025
@doriiis

@evkatk .... Poznám 18 ročných, čo s výučným listom zarábajú 2k. Hneď po škole a už aj počas nej sú zamestnani a firmy ich berú a bijú sa o nich.
Toto vôbec nie je o vzdelaní.

@doriiis čo robia tí mladi? Mám nejaké tipy 🙂

doriiis
25. nov 2025
@tiika

@doriiis čo robia tí mladi? Mám nejaké tipy 🙂

@tiika .. technické odbory. Nastavovaci, automechanici, autotronici. Elektrotechnici, mechatronici ( tam uz je maturita)

anonym_bb256b
25. nov 2025
tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
25. nov 2025
@anonym_bb256b

@anonym_bb256b len, či aj ti mladi neprehrávajú v boji o pracovne miesta a skúsenosti.Lebo je krásne nebyť ochotní pracovať za 1000€ v čistom, avšak pokial si môžeš vybrať z lepších ponuk.
Pretože ja by som zase nebola ochotná živiť niekoho, kto za tuto sumu robiť nechce (alebo za hocijakú inú, je jedno či nizsiu alebo vyššiu).
Proste, nech sa živí taký človek potom sam, ak dokáže žiť aj bez príjmu.

Strana
z7