icon

Prečo sú platy v Poľsku vyššie ako u nás?

jockey
7. feb 2025

Priemerná mesačná mzda v Poľsku v roku 2024 dosiahla 8821 zlotých (2094 eur), čo predstavuje medziročný nárast o 9 %. Reálne mzdy stúpli o 5,1 %. Miera nezamestnanosti na konci decembra 2024 dosiahla 5,1 percenta.

Okrem platov rástli aj dôchodky a sociálne dávky. Priemerný mesačný dôchodok v rámci všeobecného systému sociálneho poistenia dosiahol v roku 2024 sumu 3849 zlotých (913 eur), čo je o 14,4 % viac ako v predchádzajúcom roku.

martinmmartin
7. feb 2025

Kasli na to. Dali sme mimovladkam do zubov? Dali.

enmery
7. feb 2025

2094 eur?To máš odkiaľ?

enmery
7. feb 2025

@miko_matata Ďakujem. ☺️Takže fakt sme už na chvoste. Ešteže súdruh je najskúsenejší premiér v EU ako hovorí Monika Beňová.

yoxinka
7. feb 2025

Poliaci nás predbehli úplne vo všetkom, nie len v platoch. Tak ale zase, my máme xy verzií hymny, máme dve pohlavia, sme hlboko v ruskej ri*i … a polovica občanov je týmto vývojom nadšená ✌️

evcagabi
7. feb 2025

@yoxinka zabudla si, ze odvolali simecku 😊😊 to bol jeden z najvacsich problemov svk 😊

enmery
7. feb 2025

@yoxinka Hlavne nás predbehli v inteligencii, minimálne v tej emocionálnej.

tinka_1807
7. feb 2025

Poliaci sú šikovní, ja neviem, prečo ich všetci podceňujú. Sú múdri, šikovní, podnikaví. Nesťažujú sa a makaju a hľadajú spôsoby. Naproti tomu na Slovensku sa každý sťažuje, každý by chcel neviem aký plat, ale len málokto robí reálne kroky k tomu. Okrem toho im záleží na školstve, kultúre, zdravotníctve ... Naproti tomu u nás ... No ... Bohužiaľ dopadneme zle, ak sa tento národ neprebudi

enmery
7. feb 2025

@evcagabi A ešte zníženie sadzieb za majetkovú trestnú činnosť. To bolo úplne najpálčivejšie. Aj zariadiť nové ministerstvo, dať si doživotne renty, zvýšiť plat o 96%. Sveta žiť.

yoxinka
7. feb 2025

@evcagabi
Och, jasné!!! Šimečka … neviem, ako som naňho mohla zabudnúť. Ďakujem za pripomenutie 🥰. @tinka_1807 presne! Poliaci sú mega podnikaví a šikovní. My sa vždy s mužom smejeme, keď vidíme na Slovensku nejakú totálne nefungujúce vec, že Poliak by z toho spravil miliónový prosperujúci biznis.

ajka19
7. feb 2025

Poliaci majú takmer rovnaké platy ako my, štatistiky nevyjadrujú skutočný stav, ale pozrite si napr kto sčasti podporuje ich ekonomiku....v Biedronke počuť viac Slovákov ako Poliakov....takto sme my dopadli so znížením cien potravín...celé zle

sorciera24
7. feb 2025

lebo Polsko je min. 50 rokov pred nami (vo všetkom)

wade
7. feb 2025

Tento rok sme si robili taky roadtrip cez slovensko, polsko a cesko (domov do nemecka). A ked som mal pred 10 rokmi pocit, ze sme Europu a susedov dobiehali, teraz som mal pocit ze nam zase brutalne odskocili. Ale hej, dolezite veci su vyriesene. Pohlavie je bude v ustave, nasi ludia sa maju dobre, a deti v skolach sa nebudu ucit moderne blobsti, aby nedajboze svetu neporozumeli.

jockey
autor
7. feb 2025

@ajka19 Štatistiky nevyjadrujú skutočný stav? 🙂
Poliaci nás brutálne predbehli v posledných rokoch.
A to ešte dávajú takmer 4% HDP na zbrojenie (čo je viac ako USA) a budú mať viac tankov ako Nemecko, Francúzsko a VB dokopy.

stanulienkat
7. feb 2025

Prečo sú v Poľsku vyššie platy ako u nás??? Prečo sa každá krajina okolo nás už má lepšie ako my?? Prečo je väčšia kúpyschopnosť obyvateľstva v ostatných krajinách väčšia? Prečo majú vyššie platy a nižšie ceny?? Cela Európa sa pohýňa vpred, ale my s Maďarskom, my si tak hrdo a národne kráčame vzad. Môžu za to obyvatelia, ktorí sú spokojní so súčasnou situáciou a ktorí ju tu nastolili. Uplne obyčajná a jednoduchá odpoveď-môžeme si za to sami. A zrejme si nič iné a lepšie ani nezaslúžime. Toto sú naše sociálne istoty, ktoré tu volilo veľa percent buranov.
Voľakedy sme sa z Poliakov smiali. Rumunsko a Bulharsko bolo v ďalekom závese za nami. Teraz nás tieto kvázi nevyspele krajiny predbehli. A teraz sme my taky novodoby "Balkán".

martinka13
7. feb 2025

Takmer všade majú vyššie platy a nižšie životné náklady. Veľká vďaka súdruhom vo vláde, ktorí tu zabíjajú už mnoho rokov.

yoxinka
7. feb 2025

@jockey
Presne tak. My sme boli v Poľsku minulý rok a ja som len oči otvárala … My nevieme jednu sprostú diaľnicu dokončiť, aha čo spravili so svojou infraštruktúrou za ten čas Poliaci.

kykymora
Autor odpoveď zmazal
kykymora
Autor odpoveď zmazal
jananovotna88
7. feb 2025

Preto lebo konkurencia, namiesto do vyberania daní investujú do inovácií v priemysle. Ale aj tam sú výrazné regionálne rozdiely.
Prečo Poliaci investujú z Eurofondov, viac ako my. Odpoveď jednoduchá majuy na to kompetentných ľudí!!! Nie ako my, veľmi veľa sa tam investuje aj do obnoviteľných zdrojov energií a to kedysi bola Uhoľná veľmoc.
Bola som minulý rok na služobnej ceste v Poľsku v mestečku Sandomierz, tie cesty som si veľmi nevšimla, ale pravdou je, že nás nehadzalo. Viac som si všímala krajinu, poľnohospodárske využitie sa striedalo s pami lesov, teda bolo to dosť vyvážené. Presne vedia čo vie udržať vodu v krajine a k tomu nádherné ovocné sady, na veľkých plochách tiež to bolo pre mňa Wau.
A ich názory na vojnu na Ukrajine sú dosť odlišné, nakoľko oni si pod Ruskou nadvládou dosť vytrpeli už v 19 storočí a potom v období po 2 svetovej vojne.
Poliaci začínajú mať od nás odstup práve pre naše správanie. A nie len obyvateľstvo, ale aj vedenie krajiny dáva jasne najavo, že sa s nami nemá o čom baviť.
Preto v Poľsku sa ide lepším smerom, lebo aj keď sú konzervatívna krajina, dali do toho trochu progresivizmu. (progres = pokrok)

yoxinka
7. feb 2025

@jananovotna88
Ja vidím veľký problém vo vnímaní dejín. Neviem nijako pochopiť, ako môže ľudia, ktorí zažili ruskú okupáciu v 1968 adorovať Rusov. Ďalší problém je vzdelanie. Pred pár rokmi som videla anketu, kde sa mladých ľudí pýtali, čo sa stalo v roku 1989. Väčšina nemala šajn. Pred 30 rokmi sme sa na dejepise učili všetko od praveku a keď sme prišli na moderné dejiny, bolo to tesne pred koncom roka posledného ročníka, dvojstrana v knihe. Vždy to bolo učenie sa rok-udalosť. Žiadne súvislosti. Mám 13 ročného syna a oni sa dejepis učia tak isto. Pre mňa je to asbolútne nepochopiteľné!!!!! Nikto neučí v školách deti myslieť, stále ich učia papagájovať informácie. Pokiaľ sa toto nezmení, sme totálne bez šance na úspech.

jananovotna88
7. feb 2025

@yoxinka vieš ako sa učia v Poľsku dejepis. O rusifikacii v 19 storočí, kde je aj dosť významná legenda : " Chopinove srdce"
Ale učia sa , že Druhá svetová vojna sa začala napadnutím Poľska Nemeckom 1.9.1939 a Sovietskym zväzom 17.9.1939, oni už ako agresora na začiatku druhej svetovej vojny označujú Sovietsky zväz, ktorému okrem iného vyčítajú zodpovednosť za Katynsky masaker , ale aj to že neprišli na pomoc Varšavskému povstaniu v roku 1944 Červená armáda bola len 40 km od Varsavy. A takisto sa píše, že 1 9.1939 napadlo Poľsko aj divízie Slovenského štátu.

danica2711
7. feb 2025

pretože na rozdiel od nás nežijú v rusofilnej riti Európy

kykymora
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
7. feb 2025

@kykymora boze..ako krasne si to rozpisala. Keby to este ludia chceli pochopit.

janocka
7. feb 2025

@yoxinka tiež som prekvapená že dejepis sa učia deti, kt. nastúpili do školy v školskom roku 2018/2019 úplne rovnako ako ja, kt. som nastúpila v školskom roku 1989/1990. Namiesto toho, aby sa intenzívne venovali dejinám 20. storočia, sa v súčasnosti učia Ľudovítovi I. z Anjou.

zuzinabila
7. feb 2025

@ajka19 tak jedna vec sú štatistiky, druhá vec skúsenosť. chod do Polska a neuveríš, kde sa posunuli. sto rokov pred nami vo vsetkom, nielen v platoch.

zuzinabila
7. feb 2025

@jananovotna88 toto nie je uplne pravda. jedným z dôvodov pokroku v Poľku za posledné roky je aj vyrovnávanie regionálnych rozdielov a investovanie do menej rozvinutých regionov. velmi dobre to vysvetluje v rozhodove tento byvaly velvyslanec: https://www.postoj.sk/168795/slovensko-sialene-...

ajka19
7. feb 2025

@zuzinabila práveže mám skúsenosť s realitou, a denne komunikujem s Poliakmi, netreba vždy veriť štatistikám o plate....ale súhlasím, že u nich tá ekonomika ináč funguje

stupidman
17. feb 2025

Porovnávate neporovnatelné. Poľsko je vyspelejšia krajina, sú v inej lige. Slovensko je skôr podobné maďarsku, rumunsku, srbsku a pod. Poľsko je skôr na úrovni Slovinska, Estónska, krajinami medzi západom a nami.