icon

Prečo učiteľky a zamestnanci školstva odchádzajú?

9. sep 2025

Buď som si to začala všímať až teraz, alebo sa roztrhlo vrece s nespokojnými učiteľkami a zamestnancami v školstve.
Alebo píše to dookola jedna a tá istá osoba 😅
Ale fakt, každá píše ako chce odísť atď. Čo sa stalo?

Strana
z5
barka1
9. sep 2025

Stalo sa to, že práca s dnešnými detmi je extrémne náročná (prestimulovane deti, ktoré rastu s mobilom v ruke neudržia pozornost ani 3 minuty). Ked sa pridaju rodičia, so svojimi poziadavkami a staznostami, inkluzia a administrativa, tak ti vyjde, ze za katedrou zostane len ten, pre koho je ucitelstvo poslanim, nie pracou.

marianarem
9. sep 2025
@barka1

Stalo sa to, že práca s dnešnými detmi je extrémne náročná (prestimulovane deti, ktoré rastu s mobilom v ruke neudržia pozornost ani 3 minuty). Ked sa pridaju rodičia, so svojimi poziadavkami a staznostami, inkluzia a administrativa, tak ti vyjde, ze za katedrou zostane len ten, pre koho je ucitelstvo poslanim, nie pracou.

@barka1 A aj pre tych, co to beru ako poslanie, je ovela lahsie vyhoriet :(

anonym_0360d2
10. sep 2025

... A ešte aj nizky plat...

anonym_b39725
10. sep 2025

Praveze uplne naopak. Ludia sa do skolstva hrabu lebo je to celkom celkom pohoda z hladiska vedenia a slusny prijem a prazdniny a aka taka istota oproti niektorym sukromnym.

br4n
10. sep 2025
@anonym_b39725

Praveze uplne naopak. Ludia sa do skolstva hrabu lebo je to celkom celkom pohoda z hladiska vedenia a slusny prijem a prazdniny a aka taka istota oproti niektorym sukromnym.

@anonym_b39725 slušný príjem? Asi mame rozdielne očakávania slušného príjmu

simsalabim
10. sep 2025
@anonym_b39725

@anonym_b39725 ty zijes asi na inej planete. Ludia sa tak do skolstva hrabu, ze na skolach chyba mnozstvo ucitelov, hlavne matematiky a cudzich jazykov. A ze maju"prazdniny"? Nie, maju povinnu dovolenku v case, ked je vsetko najdrahsie, nemaju moznost ist na dovolenku napriklad teraz.... ano, maju viac dovolenky ako my ostatni, ale - uprimne - nie je to ich jediny pracovny benefit? Ine profesie maju sluzobne auto ci mobil, preukazy do fitka, firmou yvbavenu plavaren, zamestnanecke zlavy a podobne. Len ucitelom kazdy zavidi "prazdniny".

letfenixa
10. sep 2025
@anonym_b39725

@anonym_b39725 hej, hej, veľká pohoda.

tiika
10. sep 2025
@anonym_0360d2

... A ešte aj nizky plat...

@anonym_0360d2 prepáč, ale čo je nízky plat? Lebo mne nepride, že maju tak malo. Poznám vela ľudí s VŠ a xy rokmi praxe a zarábajú podobne. Si anonym, môžeš teda pokojne napísať…

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_b39725

@anonym_b39725 takto to je možno v malých mestách ale určite nie v hlavnom meste. A dala by som Ti to vyskúšať😃

viki99999
10. sep 2025
@tiika

@anonym_0360d2 prepáč, ale čo je nízky plat? Lebo mne nepride, že maju tak malo. Poznám vela ľudí s VŠ a xy rokmi praxe a zarábajú podobne. Si anonym, môžeš teda pokojne napísať…

@tiika záleží akou Vš, keď človek vystuduje odbor, len aby bolo čo čakať?

anonym_2d527b
10. sep 2025
@br4n

@anonym_b39725 slušný príjem? Asi mame rozdielne očakávania slušného príjmu

@br4n 1000 eur v čistom je asi luxus😀

anonym_99b32a
10. sep 2025
@simsalabim

@anonym_b39725 ty zijes asi na inej planete. Ludia sa tak do skolstva hrabu, ze na skolach chyba mnozstvo ucitelov, hlavne matematiky a cudzich jazykov. A ze maju"prazdniny"? Nie, maju povinnu dovolenku v case, ked je vsetko najdrahsie, nemaju moznost ist na dovolenku napriklad teraz.... ano, maju viac dovolenky ako my ostatni, ale - uprimne - nie je to ich jediny pracovny benefit? Ine profesie maju sluzobne auto ci mobil, preukazy do fitka, firmou yvbavenu plavaren, zamestnanecke zlavy a podobne. Len ucitelom kazdy zavidi "prazdniny".

@simsalabim nemám ani služobne auto, mobil, poukážky, vstupy atď., dovolenku mám flexibilnejšiu avšak kratšiu a tiež si ju čerpám cez leto kvôli deťom a ich prázdninám, keď je všetko drahšie, , lebo nemajú s kým inym byt.
Ale inak som za, nech vyskúšajú, trosku možno dojde k zmenám v školstve a prístupe rodičov a rovnako i oni budú vidieť, ako to inde funguje.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_99b32a

@simsalabim nemám ani služobne auto, mobil, poukážky, vstupy atď., dovolenku mám flexibilnejšiu avšak kratšiu a tiež si ju čerpám cez leto kvôli deťom a ich prázdninám, keď je všetko drahšie, , lebo nemajú s kým inym byt.
Ale inak som za, nech vyskúšajú, trosku možno dojde k zmenám v školstve a prístupe rodičov a rovnako i oni budú vidieť, ako to inde funguje.

@anonym_99b32a tak záleži čo človek študoval. Ja mám v okolí veľa ľudí, ktorí študovali učiteľstvo matematiky, informatiky alebo jazykov a do školstva buď ani nešli alebo veľmi rýchlo sa uchytili inde. Ale to je hlavné mesto

reela
10. sep 2025

@anonym_autor mi pride, ze ostavaju tie, co sa z nejakeho dovodu boja zmenit povolanie (vek, strach z neznameho), alebo tie co maju na salame a nevadi im, ze nepreberu to, co maju v skolskom roku (a potom ked sa zmenia ucitelky, tak tie druhe musia zamakat, aby stihli nedobrate ucivo). Plus este to poslanie no... ale kolke su take...

anonym_2d527b
10. sep 2025
@reela

@anonym_autor mi pride, ze ostavaju tie, co sa z nejakeho dovodu boja zmenit povolanie (vek, strach z neznameho), alebo tie co maju na salame a nevadi im, ze nepreberu to, co maju v skolskom roku (a potom ked sa zmenia ucitelky, tak tie druhe musia zamakat, aby stihli nedobrate ucivo). Plus este to poslanie no... ale kolke su take...

@reela a ešte mamičky, ktore tam sú kvoli detom a rodinu ziví muž

tiika
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@br4n 1000 eur v čistom je asi luxus😀

@anonym_2d527b áno, takýto plat ma vela ľudí.

anonym_2d527b
10. sep 2025
@tiika

@anonym_2d527b áno, takýto plat ma vela ľudí.

@tiika tak s tým treba niečo robit 🙂

lubkavargova1
10. sep 2025

Nikto neodchadza lebo ak sa tam raz dostanes tak sa drzis zubami-nechtami. Vieme ako tam krutia so zmluvami, ale kazda ucitelka alebo asistent je rad ze ma pracu. Je strasne vela asistentov mimo skolstva a skoly maju ich malo a ani nedostavaju schvalene pocty...to ze sa tam niekto dostane na zaklade znamostije normalna vec, ako prve je vzdy na porade povedane alebotak "ak niekoho poznate dajte vediet"....a az tak nasledne sa ide na pohovor a atd...atd....

anonym_2d527b
10. sep 2025
@lubkavargova1

Nikto neodchadza lebo ak sa tam raz dostanes tak sa drzis zubami-nechtami. Vieme ako tam krutia so zmluvami, ale kazda ucitelka alebo asistent je rad ze ma pracu. Je strasne vela asistentov mimo skolstva a skoly maju ich malo a ani nedostavaju schvalene pocty...to ze sa tam niekto dostane na zaklade znamostije normalna vec, ako prve je vzdy na porade povedane alebotak "ak niekoho poznate dajte vediet"....a az tak nasledne sa ide na pohovor a atd...atd....

@lubkavargova1 V ba je nedostatok😃

anonym_68d7c3
10. sep 2025

Podľa mňa je najväčší problém plat a to, ako je učiteľ vnímaný v spoločnosti. Si za odpad v podstate a ešte ti aj "omrvinky" zhodia na výplatu.

tiika
10. sep 2025
@viki99999

@tiika záleží akou Vš, keď človek vystuduje odbor, len aby bolo čo čakať?

@viki99999 aký odbor napríklad myslis? Naozaj neviem, čo znamená - len aby bolo co čakať..?

anonym_2d527b
10. sep 2025
@anonym_68d7c3

Podľa mňa je najväčší problém plat a to, ako je učiteľ vnímaný v spoločnosti. Si za odpad v podstate a ešte ti aj "omrvinky" zhodia na výplatu.

@anonym_68d7c3 na ten plat je najlepší argument, že je milión ludi, ktori zarabaju tolko a menej. Ale rovnakú školu by nevyštudovali nikdy😃 taku matiku- informatiku

reela
10. sep 2025

Mna strasne mrzi, ze ucitelia nemaju silne odbory. Lebo ak by mali ako lekari, tak s platmi by nebol problem.
Mam pocit, ze Ondek? (sef ucitelskych odborov) je Ficov spoluziak a vzdy som mala pocit, ze pri tych strajkoch bola z neho citit taka sabotaz... ze nebol taky priebojny a nepostavil sa za ucitelov ako Visolajsky za lekarov

tiika
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@tiika tak s tým treba niečo robit 🙂

@anonym_2d527b takze vela ľudí ma rovnaký nízky plat ako učitelia. Možno by sa mali viac sťažovať ako učitelia..

viki99999
10. sep 2025
@tiika

@viki99999 aký odbor napríklad myslis? Naozaj neviem, čo znamená - len aby bolo co čakať..?

@tiika je vela odborov, ktore sa robia len pre titul a clovek ked to sam studuje tak nevie co z neho bude. Mnohe spoluziacky z gympla si spravili vs, nevedeli ani co s tym vzdelanim mozu robit a nakoniec robia v obchode alebo na recepcii, kde to nepotrebuju

anonym_2d527b
10. sep 2025
@tiika

@anonym_2d527b takze vela ľudí ma rovnaký nízky plat ako učitelia. Možno by sa mali viac sťažovať ako učitelia..

@tiika aj vzdelanie nech maju prosim rovnake dobre? Potom sa mozeme porovnavat. Vy ste jeden z dovodov preco som aj ja byvaly ucitel

tiika
10. sep 2025
@anonym_2d527b

@anonym_68d7c3 na ten plat je najlepší argument, že je milión ludi, ktori zarabaju tolko a menej. Ale rovnakú školu by nevyštudovali nikdy😃 taku matiku- informatiku

@anonym_2d527b ja napríklad neargumentujem len tým, že ľudia zarábajú menej či rovnako, avšak tiež ľudia s VŠ a praxou. Jasne, že vždy sa nájde niekto kto zarába viac, o tom potom. Pokojne nech si nájdu takú prácu, veď prečo nie. Človek ide prirodzene za lepším.

reela
10. sep 2025
@tiika

@tiika ale ved to by bolo super, nech kazdy si vydobije lepsie podmienky

tiika
10. sep 2025
@viki99999

@tiika je vela odborov, ktore sa robia len pre titul a clovek ked to sam studuje tak nevie co z neho bude. Mnohe spoluziacky z gympla si spravili vs, nevedeli ani co s tym vzdelanim mozu robit a nakoniec robia v obchode alebo na recepcii, kde to nepotrebuju

@anonym_2d527b @viki99999 áno maju normálne vyštudovaný odbor a pracujú v odbore, nie na recepcii či v obchode, neštudovali len pre titul
Naozaj nechcem rozduchavat vášne. Robím so zamestnancami, rôznymi profesiami, vidím aký maju prijem, chcela som len sprostredkovať cast reality, ktorú možno nie všetci maju možnosť vidieť.

tiika
10. sep 2025
@reela

@tiika ale ved to by bolo super, nech kazdy si vydobije lepsie podmienky

@reela presne a podľa mna v tom sťažovanie nepomôže. Že učitelia zarábajú malo je take omielane klišé. Skôr by som tvrdila, že neadekvatne k narocnosti prace a požiadavkám. Skratka veci riešim v rámci zamestnávateľa, argumentujem prínosom a hodnotou svojej prace, pracujem na sebe, hladam ďalšie možnosti, ak sa da, využijem. Nepotrebujem sa porovnávať s ostatnými, vykrikovať ako mám malo, skor som si vedomá svojej hodnoty.

Strana
z5