icon

Prečo učiteľky a zamestnanci školstva odchádzajú?

9. sep 2025

Buď som si to začala všímať až teraz, alebo sa roztrhlo vrece s nespokojnými učiteľkami a zamestnancami v školstve.
Alebo píše to dookola jedna a tá istá osoba 😅
Ale fakt, každá píše ako chce odísť atď. Čo sa stalo?

Strana
z5
zuzana76
11. sep 2025
@tiika

@malamimi6 vôbec si nemôžeš brat dovolenku počas roka alebo nie vždy ti ju schvália?

@tiika vacsinou nepustaju hocikedy, vynimocne pracovnik, co je na skole dlhsie, tak si moze vziat dvolenku aj pocas sk. roka, ale museli sme to do 15.1. nahlasit. Viem, ze kolegyna sa napr. chystala za dcerou do zahranicia posledny junovy tyzden, tak to musela nahlasit a pustili ju. Ale bola to uz takmer dochodkyna a dlhorocny pracovnik. Cize je to ako na ktorej skole, niekde ano, niekde niekoho a niekde nikoho.

anonym_e047b7
11. sep 2025
@anonym_b39725

A kolko by bolo adekvatne? 5000 brutto? A sluzobne auto kazdemu?. Kazdy zamestnanec ma mat plat ako senior manazer? Takto to asi nefunguje. Mozte byt radi ze sa vam bude zvysovat pocas konsolodacie. Zoberte si ine pozicie s vs nejaky meteorolog alebo nejaka referntka ma 1300 bruttoo. Niektori ludia ked zaziiju sukr sektor tak bezia rychlo naspat.

@anonym_b39725 A ty si zazila pracu v skolstve,ze ju vies zhodnotit? Lebo ja ano. Robim v administrative a mozem ti povedat,ze ked som robila v sukromnej sfere,tak som mala ovela vyssi plat a menej prace. A zavidiet zvysenie o 7% niekomu,kto zarobi 600-900e (ratam tam aj potrebne kucharky, upratovacky,skolnika...)v hrubom,je nanajvys trapne.

anonym_2d527b
11. sep 2025
@sono2

@anonym_2d527b tak uč na 1 stupni a budeš učiť do jednej. Alebo rob niečo iné.

@sono2 aj tam majú rovnakú pracovnú dobu ak si svoju prácu vykonávajú dôkladn. Ty mi nehovor co mám robiť. Ja som ti len odpovedala na tvoju otázku

anonym_2d527b
11. sep 2025
@zuzana76

@anonym_2d527b vacsina ucitelov ma pracovnu dobu rano od 7:30 - do 14:00, alebo aj dlhsie, to je teda 6,5 hodiny priamo na pracovisku (tych 6,5 som pracovala v plnom nasadeni - dozory, hodiny kazdy den 5, alebo aj 6 hodin a potom som riesila pripravu na dalsi den, pisomky) doma som este doklepla edupage, pripadne dalsia priprava, obcas som mala hodinu, kde priprava bola niekolkohodinova a vyucovacia hodina trvala 45 minut, napr hodina s ochutnavkou potravin, hodina, kde sme vyrabali hodiny a ucili sa ich po anglicky atd....) Cize, ak si niekto mysli, ze o jednej prchame, tak mozno niekde na dedine panu bohu za chrbtom s malym poctom ziakov. U nas boli kolkokrat aj neohlasene rychle porady, ak sa nieco zomlelo. Ale ano, je rozdiel ucit a ucit a tiez predmet a predmet. Verim tomu, ze telocvikar nema tu pripravu taku narocnu (pomocky ma v skole, premysli si plan hodiny a hotovo) Nemusi ani pisomky opravovat, ani skusat, ale zase je tam riziko zranenia vyssie na jeho hodinach, cize na hodine byt nonstop v strehu. Denne mi to urcite so vsetkym vyslo na 7,5 hodin, kedze len 6,5 hodiny som stravila na pracovisku.

@zuzana76 ešte ked do toho zarátaš triednictvo, za ktoré dostanú pár šušnov navyše tak si tam aj dlhsie.

malamimi6
11. sep 2025
@tiika

@malamimi6 vôbec si nemôžeš brat dovolenku počas roka alebo nie vždy ti ju schvália?

@tiika nemohla som si brať, maximálne som mala nárok na náhradné voľno, ktoré som si musela nadrobiť. A to mi vyšlo až 1x pretože viac sa nadrobiť v škole nedalo

anonym_1d214d
11. sep 2025
@matkahelka

@malamimi6 mne nevadi, ze maju ucitelia prazdniny. vadi mi, ze zo seba robia neskutocnych martyrov, akoby ich praca bola ta najnarocnejsia v celej galaxii. pritom by im stacilo zazit mesiac v sukromnom sektore a boli by za to skolstvo opat nekonecne vdacni.

@matkahelka no neviem, švagor učiteľ matematka - informatika zo školstva odišiel práve do súkromného sektoru, je tam sedem rokov a nevie si vynachváliť. Minimálne to, že sa mu podarilo splatiť hypo, čo by mu nehrozilo, keby ostal v školstve a potom to, že sa po ňom nevozí niekto so ZŠ len preto, že si dovolil dať jeho rozmaznanému frkanovi štvorku na vysvedčení. Netvrdí, že má v práci veget, to ani nečakal, ale je maximálne spokojný. Odchádza aj jeho manželka, len ona si musela doplniť vzdelanie, lebo s jej aprobáciou by veľa vody nenamutila. Ja vždy tvrdím, kto učiteľom závidí, nech sa páči, môže si urobiť pedagickú školu a ísť učiť. Pri dnešných deťoch a dnešných rodičoch by som to nerobila ani za 5000 eur. Nervy a zdravie mám len jedno

matkahelka
11. sep 2025
@anonym_1d214d

@matkahelka no neviem, švagor učiteľ matematka - informatika zo školstva odišiel práve do súkromného sektoru, je tam sedem rokov a nevie si vynachváliť. Minimálne to, že sa mu podarilo splatiť hypo, čo by mu nehrozilo, keby ostal v školstve a potom to, že sa po ňom nevozí niekto so ZŠ len preto, že si dovolil dať jeho rozmaznanému frkanovi štvorku na vysvedčení. Netvrdí, že má v práci veget, to ani nečakal, ale je maximálne spokojný. Odchádza aj jeho manželka, len ona si musela doplniť vzdelanie, lebo s jej aprobáciou by veľa vody nenamutila. Ja vždy tvrdím, kto učiteľom závidí, nech sa páči, môže si urobiť pedagickú školu a ísť učiť. Pri dnešných deťoch a dnešných rodičoch by som to nerobila ani za 5000 eur. Nervy a zdravie mám len jedno

@anonym_1d214d to je super. nech ho nasleduje aj jeho manzelka a je rovnako spokojna. neexistuje nic horsie ako frustrovany alebo vyhoreny ucitel, ktory sa podvedome ventiluje na detoch (moja dcera mala 2 roky taku matikarku). na SR je dostatok pedagogickych fakult, je daleko viac uchadzacov ako prijatych, nase deti urcite bude mat kto ucit.

simca06022011
11. sep 2025
@simsalabim

@anonym_b39725 ty zijes asi na inej planete. Ludia sa tak do skolstva hrabu, ze na skolach chyba mnozstvo ucitelov, hlavne matematiky a cudzich jazykov. A ze maju"prazdniny"? Nie, maju povinnu dovolenku v case, ked je vsetko najdrahsie, nemaju moznost ist na dovolenku napriklad teraz.... ano, maju viac dovolenky ako my ostatni, ale - uprimne - nie je to ich jediny pracovny benefit? Ine profesie maju sluzobne auto ci mobil, preukazy do fitka, firmou yvbavenu plavaren, zamestnanecke zlavy a podobne. Len ucitelom kazdy zavidi "prazdniny".

@simsalabim ja vidim dovod, tohto "nehrabania sa" na dolezite predmety skor preto, ze ich malokto studuje, vela ludi si studium pedagogiky vybera dlhe roky tak "niekam idem a hotovo"... lebo tie poznam kopu uciteliek ktor eniekam chcu, ale predmety o nicom, pripadne su chcu ist do jasiel/skolky- Ale teda to moze byt len moj pocit

marca12
11. sep 2025

Ja si myslim,ze tak ako my mame skresleny pohlad na pracu ucitela,tak aj oni maju skresleny pohlad o inej praci. Napr.poznam ucitelku,ktora odisla,robila v inom sektore a vratila sa naspat do skolstva. Ale poznam aj ucitelov,ktory sa uz nevratili.

anonym_1d214d
11. sep 2025
@matkahelka

@anonym_1d214d to je super. nech ho nasleduje aj jeho manzelka a je rovnako spokojna. neexistuje nic horsie ako frustrovany alebo vyhoreny ucitel, ktory sa podvedome ventiluje na detoch (moja dcera mala 2 roky taku matikarku). na SR je dostatok pedagogickych fakult, je daleko viac uchadzacov ako prijatych, nase deti urcite bude mat kto ucit.

@matkahelka nemyslím si, že bol vyhoretý, je pomerne mladý a neučil dlho. učiť bolo jeho snom, no asi nepočítal s tým, čo dokážu decká na druhom stupni, ktoré nemajú doma žiadne hranice. Nepočátal s tým, že učiť matematiku v triede, kde máš dvoch žiakov, ktorí sú integrovaní, napádajú ostatných, sústavne narušujú vyučovací proces a on s tým veľa nenarobí, ak je otecko jedného z nich štedrým sponzorom školy. Tu si robí svoje, keď horia termíny, tak aj do noci, ale často z domu v papučiach a má kľud. Popri tom doučuje, lebo ho to baví. Len doma môže odmietnuť doučovať dieťa ktoré na učivo kašle a smeje sa mu do očí, v škole nie.

anonym_1d214d
11. sep 2025
@marca12

Ja si myslim,ze tak ako my mame skresleny pohlad na pracu ucitela,tak aj oni maju skresleny pohlad o inej praci. Napr.poznam ucitelku,ktora odisla,robila v inom sektore a vratila sa naspat do skolstva. Ale poznam aj ucitelov,ktory sa uz nevratili.

@marca12 tiež si myslím, že si to niektorí učitelia idealizujú, ale niektorí naopak, nájdu v sebe netušené možnosti. Veľmi samozrejme záleží aj na vedení v škole, na celkovej atmosfére, kolegoch, tak, ako včade. Opakujem, že ja by som v dnešnej dobe v škole neučila ani náhodou.

anonym_23112a
11. sep 2025

Myslim, ze dnesne zmeny v skolstve, byrokracia, nalada v skole = deti, rodicia, demotivuje ludi tam pracovat.. k tomu odchadzaju ucitelia do dochodku, niekolko ich odislo aj od dcery.. kedysi vela ucitelov ostalo aj v dochodku ucit, teraz kto vladze vydzi do dochodku a ide... Je to rovnake ako kopa inych profesii, kde nam nicia pracovne prostredie nezmyslami. Ked sa straca to poslanie, naucit deti (napr.), a strieda to boj s vychovou, spolocnostou, neustale meniacimi sa vecami, planmi, sposobmi ako sa ucime, ako sa bavime s detmi, obsah uciva... nestaci uz dieta naucit, uz musi byt ucitel pomaly psycholog, psychoterapuet, mat bozsku trpezlivost a auru okolo seba, ktora odraza negativizmus a mat oci vsade, byt pripraveny na utoky, urazky. A o kolektivoch ani nehvoorim, ked som citala niekde diskusiu, aki zvyknu byt na seba mili .. juj...

pre priklad, vcera mi dcera rozpravala co sa stalo v skole, na vytvarnej, prvu hodinu mali: dostali deti zoznam pomocok na edu a mali si to priniest a skupina deti 20 minut hukala do ucitelky, co si to dovoluje. jedna deva totiz prisla s teoriou, ze ona ma tie veci na doma a do skoly si ich nosit nebude, nech im da pomocky ucitelka.. a fakt 20minut vymyvanie mozgu (maju celkom v pohode ucitelku, ktora to dava s nimi, ja by som ich preplesla). A toto sa deje roky, bezne. Proste hukacky do ucitelov, prednasky, poucovanie od soplane/priapdne viacerych/ na druhom stupni a jej particka sa prida vzdy. A ucitelia su na to kratki? ako mozu byt? ak nieco, pridu rodicia vyhukovat do skoly? alebo im to pride smiesne? Ja sa pytam, ci vobec rodicia vedia co ich detiv skolach robia a co tam musia dospeli riesit? POtom si to od flustrovanych ucitelov zliznu ine deti. Ja sa im nedivim, ze to niektori nedavaju. A fakt aj praca v tescu oproti tomuto musi byt med lizat.
na druhej strane ano, poznam aj spokojnych ucitelov, s perfektnymi kolektivmi, s riaditelom co si zastane ucitelov apostavi sa na ich stranu, ci ide o ulohy, ci povinnosti deti, ci spravanie... a podla toho asi aj maju fluktuaciu v skolach.

anonym_1d214d
11. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka s tým, že deti určite bude mať kto učiť, súhlasím. S tým, či to bude kvalifikovaný učiteľ na daný predmet, už nie. Na štúdium matematiky, fyziky sa veľmi mladí ľudia nehrnú, jazykári zarobia oveľa viac inde, hlavne v BA a väčších mestách ich je nedostatok uý pár rokov. A vieš, kto učí? No hocikto, aj vychovávateľky z družiny občas zaskočia. Akú úroveň to vyučovanie potom má, si asi dokážeš predstaviť. Koľko učiteľov chábalo k 1.9. pred rokom, som uviedla niekde vyššie. Že je vekový priemer učiteľov 47 rokov, tiež o niečom vypovedá. Mňa sa to už našťastie netýka, len mi je z toho všelijako, keď to mám v rodine a vidím, že dvaja ľudia, ktorých to bavilo, sú po pár rokoch preč

anonym_2d527b
11. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka ano bude, napriklad pani vychovavatelka alebo ucitelka etiky a to aj matematiku

matkahelka
11. sep 2025
@anonym_1d214d

@matkahelka s tým, že deti určite bude mať kto učiť, súhlasím. S tým, či to bude kvalifikovaný učiteľ na daný predmet, už nie. Na štúdium matematiky, fyziky sa veľmi mladí ľudia nehrnú, jazykári zarobia oveľa viac inde, hlavne v BA a väčších mestách ich je nedostatok uý pár rokov. A vieš, kto učí? No hocikto, aj vychovávateľky z družiny občas zaskočia. Akú úroveň to vyučovanie potom má, si asi dokážeš predstaviť. Koľko učiteľov chábalo k 1.9. pred rokom, som uviedla niekde vyššie. Že je vekový priemer učiteľov 47 rokov, tiež o niečom vypovedá. Mňa sa to už našťastie netýka, len mi je z toho všelijako, keď to mám v rodine a vidím, že dvaja ľudia, ktorých to bavilo, sú po pár rokoch preč

@anonym_1d214d neviem, kolko ucitelov chybalo a kde. moja dcera chodila na ZS 9 rokov a za 9 rokov skola ziadneho ucitela nehladala. rovnako ani nas samospravny kraj nema roky ziadne extra dopyty na ucitelov. v BA mozno, ale vsetci vieme, ze BA nie je cele slovensko. ze budu ucit nekvalitni ucitelia? suhlasim. ani dnes to vsak v mnohych pripadoch nie je terno. aky kvalitny moze byt ucitel, ked na svoju pracu neustale pinda? ja som pri dcere zazila na 2.stupni take frustrovane a vyhorete ucitelky, ze hroza! a drzia sa katedry ako kliest, namiesto toho, aby odisli pracovat inam a nedeptali deti. dnesnych ucitelov obtazuje vsetko a vsetko povazuju za nadpracu. nasa suseda koncila SS pred 2 rokmi, vsetky jej spoluziacky trojkarky isli na pedagogiku. moja dcera je aktualne gymnazistka a spoluziacky, ktorym sa velmi ucit nechce uz teraz vramci srandy povedia, ze ked sa im nebude chciet ucit, pojdu na pedagogiku 1-4., lebo to vystuduje kazdy. uz to tu niekto pisal. poziadavky na prijatie su slabe, studium nie je narocne, kazdy kto je prijaty bude stat v aule a bude promovany.

anonym_1d214d
11. sep 2025
@matkahelka

@anonym_1d214d neviem, kolko ucitelov chybalo a kde. moja dcera chodila na ZS 9 rokov a za 9 rokov skola ziadneho ucitela nehladala. rovnako ani nas samospravny kraj nema roky ziadne extra dopyty na ucitelov. v BA mozno, ale vsetci vieme, ze BA nie je cele slovensko. ze budu ucit nekvalitni ucitelia? suhlasim. ani dnes to vsak v mnohych pripadoch nie je terno. aky kvalitny moze byt ucitel, ked na svoju pracu neustale pinda? ja som pri dcere zazila na 2.stupni take frustrovane a vyhorete ucitelky, ze hroza! a drzia sa katedry ako kliest, namiesto toho, aby odisli pracovat inam a nedeptali deti. dnesnych ucitelov obtazuje vsetko a vsetko povazuju za nadpracu. nasa suseda koncila SS pred 2 rokmi, vsetky jej spoluziacky trojkarky isli na pedagogiku. moja dcera je aktualne gymnazistka a spoluziacky, ktorym sa velmi ucit nechce uz teraz vramci srandy povedia, ze ked sa im nebude chciet ucit, pojdu na pedagogiku 1-4., lebo to vystuduje kazdy. uz to tu niekto pisal. poziadavky na prijatie su slabe, studium nie je narocne, kazdy kto je prijaty bude stat v aule a bude promovany.

@matkahelka samozrejme, že frustrované učiteľky, ktoré sa zrejme boja odísť, alebo nechcú kvúli veku, nie sú žiadnou výhrou, Len vieš, kde je problém? Že si riaditeľ nemôže vyberať z tých najlepších, lebo im nemá čo ponúkniť a preto šikovní mladí ľudia idú väčšinou študovať inde, nie na pedagogickú. Potom sú po školách aj také učiteľky, aké opisuješ, vieme obidve, že sú. A koľko chýba učiteľov? K dnešnému dňu netuším, pred rokom to bolo takto https://spravy.stvr.sk/2024/08/blizi-sa-zaciato..., Situácia je všade iná, ale dôvod na nejaký optimizmus nie je. A prečo ma to zaujíma, keď nemám školopovinné dieťa? No aj preto, že mám učiteľov v rodine, ale najmä preto, že ma mrzí, v akom stave naše školstvo je, mrzí ma, že veľa študentov odchádza študovať do zahraničia, kde vúčšinou zostanú a s tým samozrejme súvisí aj naša bodúcnosť. A sama som zažila na svojom dieťati vyučovanie nekvalikovanými učiteľmi, čo sa samozrejme prejavilo na vedomostiach, čiže som to riešila doučovaním, aby sa dostalo na dobrú školu. A vidím, že sa za tie roky nič nezmenilo. O tom, aká je úroveň VŠ, keď na pedagogické idú tí, ktorí by inú školu nezvládli, ani nepíšem. To tiež prispieva k úrovni vzdelávania

sono2
15. sep 2025
@anonym_2d527b

@sono2 aj tam majú rovnakú pracovnú dobu ak si svoju prácu vykonávajú dôkladn. Ty mi nehovor co mám robiť. Ja som ti len odpovedala na tvoju otázku

@anonym_2d527b no tak robíš ako 99 percent na svete môj muž robí denne 12tky chodí na bicykli v daždi ale chce to tak a žije. Ja robím 5 hodín prácu ktorá ma baví som spokojná. Ty rob tiež čo ťa napĺňa aj finančne aj časovo.

Strana
z5