Predaj na Sashe bez živnosti
Ahojte, určite táto diskusia tu už bola, ale na túto tému v tomto roku som ohľadom toho nič nenašla. Potrebovala by som reálne skúsenosti žien/mužov, ktorí tam predávajú bez založenej živnosti. Ako to je s daňovníkmi? Čítala som si ich podmienky predaja, no akosi som tomu nepochopila - oni každým rokom automaticky budú posielať moje príjmi, koľko som za rok zarobila alebo ako to je?
Chcela by som predávať zopár drobných vecí za nie priveľké ceny (aspoň niečo si zarobiť aj vlastnou tvorbou), ale úprimne nechcem mať problémy s daňovníkmi.
Ďakujem za každú jednu plnohodnotnú radu. Prajem pekný deň.
@patrika94 na Sashe môžeš predávať aj bez živnosti. Ak tvoj ročný príjem z predaja nepresiahne 1 000 €, daň riešiť nemusíš. Ak viac, treba ho priznať v daňovom priznaní. Sashe ti príjem samo nehlási, ale vystaví potvrdenie, ktoré ti pomôže mať prehľad. Ak predávaš len občas a za malé sumy, väčšinou problém nebýva, ale vždy je dobré mať prehľad o tom, koľko si zarobila.
@patrika94 na Sashe môžeš predávať aj bez živnosti. Ak tvoj ročný príjem z predaja nepresiahne 1 000 €, daň riešiť nemusíš. Ak viac, treba ho priznať v daňovom priznaní. Sashe ti príjem samo nehlási, ale vystaví potvrdenie, ktoré ti pomôže mať prehľad. Ak predávaš len občas a za malé sumy, väčšinou problém nebýva, ale vždy je dobré mať prehľad o tom, koľko si zarobila.
@anonym_da25f2 a to si kde zobrala, ze 1000 EUR? Zakon pozna sumy 500 EUR a 350 EUR, dalej pozna polovicu rocnej nezdanitelnej casti zakladu dane. A taktiez hovori o tom, ze na prijmy sa pozera za cely rok a porovnavaju sa navzajom. Mame paragraf 5, 6, 7, 8 a oslobodenie sa vo vacsine vztahuje na sucet vsetkych prijmov kde je mozne oslobodenie, nie samostatne na kazdy druh prijmu. O tisicke nic nehovori.
@anonym_da25f2 pokiaľ viem tak takéto trhoviská majú povinnosť hlásiť daňovému úradu príjmy, rovnako sprostredkovatelia ubytovania typu Airbnb ale po novom aj kryptoburzy
Preto ak zarobíš nad určenú hranicu musíš overiť svoj účet (asi občianskym preukazom) aby presne vedeli totožnosť kto to predáva a mohli to hlásiť daňovému úradu.
@anonym_da25f2
netrep,keď tomu absolútne nerozumieš
@anonym_da25f2
netrep,keď tomu absolútne nerozumieš
@anonym_c94179 dobre moja 😄😄

@patrika94 k Sashe sa neviem vyjadrit. Ale k tym danovnikom - ked tak danovakom, ale rozumiem, co si chcela povedat. Ked nechces opletacky so zakonom, tak sa riad zakonom o dani z prijmov a zivnostenskym zakonnikom. Pripadne obchodnym zakonnikom. Uz len to: chcela by som predavat, nieco si zarobit - je predsa ucelove konanie s cielom mat zisk, cize je to podnikatelska cinnost, na ktoru potrebujes zivnost. To sa ani vo sne neda nazvat nahodnou cinnostou, ci prilezitostnym prijmom. A teda tym padom sa aj k Sashe mozem vyjadrit - ak mas vsetko v poriadku, tak ti moze byt jedno ci Sashe tvoje prijmy niekde nahlasi alebo nie.