icon

Prepad v kariére kvôli psychickým problémom

9. dec 2025

Mám 44r. a som v ťažkej situácii, pre psychické problémy strácam vybudovanú pracovnú reputáciu, odolnosť voči stresu, schopnosť sústrediť sa a riešiť náročné úlohy. Prepadáva sa mi kariéra. Ukončila som podnikanie, našla si zamestnanie a aj to som prestala zvládať, aktuálne som bez práce, už si netrúfam ani na slabo platený, všedný job. Blbé je, že ma v mojom meste pozná veľa ľudí, majú všetečné otázky a ja sa bojím chodiť von a čeliť im, vždy zahmlievam a zahováram, niekedy úplne klamem. Je mi zo seba smutno.

Stalo sa to niektorej inej z vás? Kvôli zdraviu? Dlhej MD? Vyhoreniu? Ako ste to celé ustáli?
Budem rada za akúkoľvek vyrozprávanú skúsenosť.

Strana
z2
anonym_1631f0
10. dec 2025

v kazdom pripade drzim palce....viem, co to je psychicka bolest

anonym_0a588c
10. dec 2025

@anonym_autor nechceš na tom pracovať so psychológom? Nie je v poriadku, že takto sa 9bmedzujes, bojíš sa chodiť von, lebo sa bojím reakcie ľudí. Potrebuješ si nájsť nové (životné) ciele, aj spôsob zvládania stresu, balance v živote, možno aj viac poznať seba, svoje limity. Myslím si, že práca so psychológom je v tvojom prípade veľmi potrebné a vedelo by ta posunúť pozitivne. Držím palce!

dora281
10. dec 2025

@anonym_autor Z vlastnej skúsenosti. Na tvojom mieste by som išiel rovno za psychiatrom. A nemyslí si, že si nejaký, prepytujem exot, že si jediná, kto takéto životné situácie rieši. Úzkosť, depresia, panické ataky, s tým som sa už vlastne narodil. A s tým všetkým dnes bojuje mnoho ľudí. Ja som bol už z vysokej školy doma aj s kuframi, chcel som to vzdať. A vieš čo ma naštartovalo? Posudkový lekár mi na moje konštatovanie, že: "Chcem zanechať vysokoškolské štúdium" povedal. " To je Vaša vec". A vtedy sa vo mne niečo zlomilo. Tak svetu je to jedno? Aha. Túdle! Tak to teda nie, povedal som si. Doma manželka, 2 deti, tretie na ceste. Nevzdám to tak ľahko. Pomocou liekov, kontról u psychiatra som nakoniec dokončil s odretými ušami vysokú školu, našiel som si prácu, uplatnil som sa počas pracovného života v troch zamestnaniach, hrával som v hudbe do veku 45 rokov a teraz som dôchodca. Lieky na psychiku sú síce už trvalá súčasť môjho života, ale antidepresivá ma vytiahli z dna a dnes by som sa nedal za svet. Jedine, jedine čo budeš musieť obetovať je koniec konzumácie alkoholu. Belgické pralinky ale môžeš. Alkohol s psychickými problémami a psychiatrickými liekmi nejde nijako dokopy. Choď za psychiatrom, a riešenie určite nájdete. Prepáč, ale ty nežiješ pre ľudí, ale pre seba a svojich blízkych. Ľudí nerieš. Môžu ti byť ukradnutí. Keď sa pozviechaš zdravotne, budeš užívať lieky, sama v kľude zhodnotíš, na akú prácu si trúfaš podľa jej nárokov. Svet uvidíš inými očami. Lieky robia zázraky. Môj názor.

anonym_ed7e81
10. dec 2025

Áno, stratila som zamestnanie po 17 rokoch kvoli zdraviu, neboli ale za tým psychické problémy. Potom som si otvorila živnosť, chvíľu sa darilo, chvílu zas nie. Po 5 rokoch som si našla nové zamestnanie a chvalabohu dobre. Držím palce, nech to aj ty zvládneš.

a0
10. dec 2025

@anonym_autor všetkým okolo povedz že máš sabatikal. Je to úplne bežná súčasť pracovného života. Človek si potrebuje na pol roka rok oddýchnuť, keď je naňho všetkého veľa, potom sa vrátiť naspäť na trh 🙂

anonym_aa0efa
10. dec 2025

Áno, kvoli psychickému zdraviu som odišla z práce, lebo som ju nezvládala po 15 rokoch. išla som do druhej, ani tú som nedávala. Bola som rok doma, medzitým 2x v nemocnici. Dnes pracujem, ale je to ako na hojdačke. Zmierila som sa s tým, že som chorá. Že potrebujem viac odpočívať, nerobiť si stres, že si beriem veci k srdcu, že mám výkyvy nálad a depresívne epizódy, že mám úzkosti, že som nevyspatá... jednoducho to tak je a nemá zmysel proti tomu bojovať. Beriem lieky, chodím na terapie, cvičím, beriem doplnky, jem ovocie a zeleninu, meditujem. Môj život nie je ako bol predtým, ale hrám s takými kartami, aké mám na ruke.

anonym_771949
10. dec 2025

Áno stalo kvôli vyhoreniu, psychickému ochoreniu. Navštív psychiatra, predpíše ti lieky, popri tom terapie u psychológa. Preliečiš sa, telo sa dá do poriadku aj myseľ a zase budeš v poriadku. Držím palce 🙂

anonym_a0516d
10. dec 2025

@anonym_autor čo je ten spúšťač depresie?Vyhorela si v podnikaní, alebo sa cítiš menejcenna, že teraz nezvládas prácu, že si vo svojich očiach menejcenna?Treba ísť k psychiatrovi a brať lieky.
Najhorší tlak je ten, čo na seba vyvíjas sama.Vsetecne otázky majú ľudia vždy dovoľ si oddychovať aj nebyť úspešná, ale nie rezignovat.Praca je len jedna časť života máš rodinu, partnera?Určite to je na psychológa a psychiatra musíš si začať veriť a uzdraviť sa.Ides do veku kedy si už telo a psychika vyberajú daň za roky čo si ho nerespektovala

brontofuz
10. dec 2025

toto je na terapiu, cim skor tym lepsie pre Teba

kasssiopea
10. dec 2025
@dora281

@anonym_autor Z vlastnej skúsenosti. Na tvojom mieste by som išiel rovno za psychiatrom. A nemyslí si, že si nejaký, prepytujem exot, že si jediná, kto takéto životné situácie rieši. Úzkosť, depresia, panické ataky, s tým som sa už vlastne narodil. A s tým všetkým dnes bojuje mnoho ľudí. Ja som bol už z vysokej školy doma aj s kuframi, chcel som to vzdať. A vieš čo ma naštartovalo? Posudkový lekár mi na moje konštatovanie, že: "Chcem zanechať vysokoškolské štúdium" povedal. " To je Vaša vec". A vtedy sa vo mne niečo zlomilo. Tak svetu je to jedno? Aha. Túdle! Tak to teda nie, povedal som si. Doma manželka, 2 deti, tretie na ceste. Nevzdám to tak ľahko. Pomocou liekov, kontról u psychiatra som nakoniec dokončil s odretými ušami vysokú školu, našiel som si prácu, uplatnil som sa počas pracovného života v troch zamestnaniach, hrával som v hudbe do veku 45 rokov a teraz som dôchodca. Lieky na psychiku sú síce už trvalá súčasť môjho života, ale antidepresivá ma vytiahli z dna a dnes by som sa nedal za svet. Jedine, jedine čo budeš musieť obetovať je koniec konzumácie alkoholu. Belgické pralinky ale môžeš. Alkohol s psychickými problémami a psychiatrickými liekmi nejde nijako dokopy. Choď za psychiatrom, a riešenie určite nájdete. Prepáč, ale ty nežiješ pre ľudí, ale pre seba a svojich blízkych. Ľudí nerieš. Môžu ti byť ukradnutí. Keď sa pozviechaš zdravotne, budeš užívať lieky, sama v kľude zhodnotíš, na akú prácu si trúfaš podľa jej nárokov. Svet uvidíš inými očami. Lieky robia zázraky. Môj názor.

@dora281 Toto je krásny príspevok, ďakujem zaň. Občas ľudia potrebujú trochu odpočinku a je to tak úplne v poriadku. Je v poriadku si oddýchnuť, nabrať sily a až potom pokračovať. Ako spoločnosť sme príliš výkonovo orientovaní, čo z nás robí vyhorených ľudí bez energie žiť. Odpočinúť si je v poriadku. V poriadku nie je sa za to hanbiť a sťahovať sa tým úplne dole. Ja som po jednom developerskom projekte nepracovala pol roka, nevládala som, vyčerpala som sa do morku kostí. Oddýchla som si, dopriala si čas, a znova plnohodnotne fungujem, pracujem, dokonca študujem znova na VŠ. A dávam si obrovský pozor, aby som sa viac tak nevyčerpala.. držím palce, bude znova dobre, aj keď sa to teraz nezdá. Život je sínusoida.. 🙂

anonym_bb762d
10. dec 2025

@anonym_autor prežila som presne to iste. Nebudem sa opakovat, vlastne si to napisala. Skoncila som u psychiatra. Beriem lieky a je mi dobre. Uz vsak po praci aku som mala netužim. Pracujem rukami, prestahovali sme sa, vyletujeme a som štastna ze som ako tak zdrava a mam svoju rodinu. Na svoj stary život uz ani nepomyslim. Mam svoje hobby, pracu a žijem s vedomim ze moje telo a duša si zasluzi moju ochranu, zasluzi si odpočivat, vela spat a že nie je vsetko o praci. Drzim palce. Je to len uhol pohladu. Ludia nam ubližia len do takej miery ako im to dovolime.

autor
10. dec 2025

@dora281
@anonym_autor Ahojte. K psychologovi som chodila, vyhodnotila som, ze mi to takmer nepomaha. Tak som pred tyzdnom zasla k psychiatrovi po lieky, uzivam nieco na uzkost (to ma rychly ucinok, funguje) a k tomu nieco na depresiu ( tam je ucinok az po 4 tyzdnoch, cakam). Dlho som sa tomu branila, ale uz sa nedalo inak... Dakujem za vase postrehy a pribehy. Vseobecne mam rada ludi a pracu s nimi, som mila. Mozno sa poobzeram po realizacii v tejto oblasti. Uprimne, najradsej by som sa odstahovala a zacala niekde znova, ale tu mam manzela a rodinu a par dobrych priatelov, toto by asi nebola dobra cesta.

anonym_a0516d
10. dec 2025
@anonym_autor

@dora281
@anonym_autor Ahojte. K psychologovi som chodila, vyhodnotila som, ze mi to takmer nepomaha. Tak som pred tyzdnom zasla k psychiatrovi po lieky, uzivam nieco na uzkost (to ma rychly ucinok, funguje) a k tomu nieco na depresiu ( tam je ucinok az po 4 tyzdnoch, cakam). Dlho som sa tomu branila, ale uz sa nedalo inak... Dakujem za vase postrehy a pribehy. Vseobecne mam rada ludi a pracu s nimi, som mila. Mozno sa poobzeram po realizacii v tejto oblasti. Uprimne, najradsej by som sa odstahovala a zacala niekde znova, ale tu mam manzela a rodinu a par dobrych priatelov, toto by asi nebola dobra cesta.

@anonym_autor lieky sú iba barlička potrebuješ psychológa a rozobrať tvoje pocity.Clovek robí väčšinou tie isté chyby a ani o tom nevie.

1andrea111
10. dec 2025
@dora281

@dora281 nie, nerobia lieky zázraky. Určite sú lepšie ako placebo ale veľkým percentám ľudí nezaberajú, stále sa nevedia účinne psychické problémy riešiť . A moderná veda stále hľadá cesty liečby.

vlado19822
10. dec 2025

@anonym_autor jednoznačne vyhľadať odbornú pomoc ,to nie je hanba ale normálna vec v dnešnej uponáhľanej dobe.Dat si pauzu ,PN , úrad práce ,proste vypnúť a potom hľadať prácu ktorá ťa baví keď aj za menej peňazí ale .Ak teda nie si odkázaná na určitý obnos peňazí pod ktorý nemôžeš ísť

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
10. dec 2025
@1andrea111

@dora281 nie, nerobia lieky zázraky. Určite sú lepšie ako placebo ale veľkým percentám ľudí nezaberajú, stále sa nevedia účinne psychické problémy riešiť . A moderná veda stále hľadá cesty liečby.

@1andrea111 Mohla by si mi prosím ťa vysvetliť, čím môže tvoj príspevok pomôcť autorke témy ? Ja v ňom veľa optimizmu nevidím. A že lieky robia zázraky, tvrdím z vlastnej skúsenosti. Bál som sa jesť, že sa zadusím, bál som sa šoférovať, tlak mi lietal hore dole, viac som bol na pohotovosti a urgente ako doma. Mne lieky pomohli. A že niektorým nezaberajú, teraz aké navrhuješ pre autorku riešenie? Tebe lieky nepomohli, či iba nahlas uvažuješ, či si to niekde čítala?

mimirka32
10. dec 2025
@anonym_autor

@dora281

@anonym_autor podla mna si zbytocne dlho cakala, kym si sla k psychiatrovi. Ja mam tiez uzkostne-depresivnu poruchu a uz roky pracu, kde taham nadcasy, byvam casto v strese a pod tlakom. S liekmi to v pohode zvladam. Mala som aj obdobia bez liekov, ale vzdy ked mi bolo horsie, isla som k psychiatrovi. Bola som aj na dlhsej PN. Ja si nemyslim, ze pri naozajstnej psychiatrickej diagnoze ti pomoze psycholog. Mne nepomohol a to som vystriedala styroch. Pomahaju lieky. Daj sa dokopy a mozno sa vratis aj k podnikaniu. Ale neboj sa liekov

dora281
Autor odpoveď zmazal
dora281
Autor odpoveď zmazal
1andrea111
10. dec 2025
@dora281

@1andrea111 Mohla by si mi prosím ťa vysvetliť, čím môže tvoj príspevok pomôcť autorke témy ? Ja v ňom veľa optimizmu nevidím. A že lieky robia zázraky, tvrdím z vlastnej skúsenosti. Bál som sa jesť, že sa zadusím, bál som sa šoférovať, tlak mi lietal hore dole, viac som bol na pohotovosti a urgente ako doma. Mne lieky pomohli. A že niektorým nezaberajú, teraz aké navrhuješ pre autorku riešenie? Tebe lieky nepomohli, či iba nahlas uvažuješ, či si to niekde čítala?

@dora281 že pomohli Tebe, neznamená že pomôžu každému. Veď podľa seba predsa nemôžeš posudzovať všetkých. Pozri si štúdie, pozri si zahraničné štúdie, rôznych odborníkov. Ja beriem lieky už 15 rokov, vyskúšala som ich veľa a hľadám rôzne iné možnosti čo by mu pomohlo sa uzdraviť. Nielen lieky. A viem že je množstvo takých ľudí a stále sa hľadajú možnosti. A to sa tomu intenzívne venujem, lebo mám cieľ byť zdravá. Ale ak mi poradis tie zázračné lieky, budem Ti veľmi vďačná. Psychiater ich už vyskúšal dosť aj toho som zmienila. Ale Ty budeš asi vedieť lepšie poradiť. Takto určite v niečom tie lieky pomôžu, ten stav si myslím že by bol horší bez nich ale ten účinok by som videla tak 50 percentný. Autorke samozrejme odporúčam ich skúsiť, lebo môžu pomôcť.

1andrea111
10. dec 2025

@anonym_autor a čo by som odporúčala? Je kombinácia samozrejme aj liekov, ale aj terapie, oddychu, hľadania seba, prijatia situácie, svojích momentálnych limitov. a nádeje že sa stav zlepší. Vygooglit si Zuzku Smatanovu napr. jej svedectvo.

margotka17
10. dec 2025

@anonym_autor keď som si to prečítala, môžem ti povedať, že poznám dosť ľudí, čo sú v takom stave a poniektorí aj v horšom ako píšeš ty. Všetci chodia k psychiatrovi, užívajú lieky, najskôr boli len doma, pretože sa nevedeli ako oni vravia, zmestiť do kože či neboli K- CERO. A áno, dali sa vďaka tomu do kopy, chodia do práce a fungujú. Jeden z nich dokonca v 37 rokoch 3 mesiace ležal len doma, vychudol na 43 kg, už to vyzeralo veľmi zle, ale vďaka liekom to dal. Nie si sama, ver si, pochval sa za každú maličkosť, nájdi si nejakú činnosť či upec koláčik, uvar dobré jedlo, motivuje sa a rob niečo, čo ťa aspoň na chvilku zamestna. A áno, psychiater je taký istý lekár, ako hoci ktorý iný, tiež je jeho cieľom pomáhať druhým. Začni chodiť na plaváreň, do prírody, na bicykel....Držím ti palceky, nech sa všetko dá čím skôr do poriadku 👍.

dora281
10. dec 2025
@1andrea111

@dora281 že pomohli Tebe, neznamená že pomôžu každému. Veď podľa seba predsa nemôžeš posudzovať všetkých. Pozri si štúdie, pozri si zahraničné štúdie, rôznych odborníkov. Ja beriem lieky už 15 rokov, vyskúšala som ich veľa a hľadám rôzne iné možnosti čo by mu pomohlo sa uzdraviť. Nielen lieky. A viem že je množstvo takých ľudí a stále sa hľadajú možnosti. A to sa tomu intenzívne venujem, lebo mám cieľ byť zdravá. Ale ak mi poradis tie zázračné lieky, budem Ti veľmi vďačná. Psychiater ich už vyskúšal dosť aj toho som zmienila. Ale Ty budeš asi vedieť lepšie poradiť. Takto určite v niečom tie lieky pomôžu, ten stav si myslím že by bol horší bez nich ale ten účinok by som videla tak 50 percentný. Autorke samozrejme odporúčam ich skúsiť, lebo môžu pomôcť.

@1andrea111 Ty si sa tu prišla hádať? Ja som napísal moje skúsenosti, a mne lieky pomohli. Ja ich beriem 56 rokov. Isteže, nie tie isté, niektoré sa používajú ešte aj dnes, aj lieky sa vyvíjajú, tiež som ich už dosť vymenil. Odpovedaj autorke a poraď je ty, ak sa tomu intenzívne venuješ. A tú uštipačnosť a iróniu si si mohla odpustiť.

anonym_ed7e81
10. dec 2025
@1andrea111

@anonym_autor a čo by som odporúčala? Je kombinácia samozrejme aj liekov, ale aj terapie, oddychu, hľadania seba, prijatia situácie, svojích momentálnych limitov. a nádeje že sa stav zlepší. Vygooglit si Zuzku Smatanovu napr. jej svedectvo.

@1andrea111 Súhlasím s názorom @dora281. Niekedy stačí trafiť správne lieky, chémia v mozgu sa upraví a všetko je opäť v poriadku. Nie vždy je potrebná aj terapia, pitvanie sa v minulosti, uzdravovanie vnútorného zraneného dieťaťa a podobne veci. Niekedy sa človek zbytočne viac zamotá a výsledok žiadny. Vyčkať, kým lieky zaucinkuju, pripadne aj zmeniť. Netreba hneď radikálne meniť život a dúfať, že sa to v hlave zmeni. Nemusí to vôbec pomoct.

euka210
10. dec 2025

@anonym_autor psycholog, psychiater by pomohol.
Je to blbe a poznam tie blbe poznamky, ze preco s Vs robim taku a taku pracu. Oporou je mi manzel.

anonym_893e65
10. dec 2025
@dora281

@dora281 Dobre si to napísal. Viem o čom píšeš. Mám vo svojom okolí blízkych čo trpia psychickým ochorením (depresie, bipolárna porucha...) Dokonca moja švagriná sa mi zdôverila, že nevedela existovať (vyhorenie)a vďaka správnej liečbe (AD a terapie ) jej zmenili život .Od kedy jej liečba zabrala je ako vymenená.Veselá,má viac energie a vie fungovať v práci.aj doma. Je to mladá kočka,dokonca podnikateľka a vôbec nemá problém o tom hovoriť.

anonym_893e65
10. dec 2025
@dora281

@dora281 Áno lieky vedia pomôcť aj pomôžu keď je liečba správne nastavená.Máme v rodine psychiatrických pacientov a keby nemali AD tak si neviem ani predstaviť ako by fungovali a vedeli takto žiť.

dora281
11. dec 2025
@1andrea111

@1andrea111 Neviem akú diagnózu máš ty. Môj maratón v boji s psychickými problémami úzkosť, depresia, panické ataky som začal v r. 1972 liekmi: Chlorprothixen 15 mg, Amitriptylin, Seduxen 5mg. Posledný rok užívam : Sertralin Actavis 50 mg, dávkovanie 1x denne na ráno , Xanax SR 0,5 mg ( účinná látka alprazolam) podľa potreby, niekedy aj 5 tbl. za týždeň, Magnosolv 1 vrecko denne rozpustiť v pohári vody. To len aby sme sa vyhli nedorozumeniu, že ti nechcem poradiť, aj keď som laik, aj keď neviem či o moju skúsenosť stojíš. A ja tým liekom verím. Možno treba zmeniť tvoj postoj k ním. Alebo počkať, pokiaľ sa na trh dostanú lieky šité na tvoju diagnózu. A možnože už aj sú, iba si to o nich zistiť.

Strana
z2