Prepustenie z práce a materská

iva123a
20. okt 2013

akú budem mať materskú ak ma zamestnávateľ prepustí týžden pred zistením že som tehotná? a mám za posledný rok odrobených potrebných 270 dní ??? aj tu sa mi to bude rátať z priemernej hrubej mzdy??? alebo ako osobe ktorá je nezamestnaná..

havana_frost
20. okt 2013

Jednou z podmienok k nároku na materskú je, aby poistný vzťah trval alebo aby poistenkyňa bola v ochrannej lehote 8 mesiacov. Takže ak sa dieťa narodí do 8 mesiacov po prepustení, nárok na materskú máš, inak povedané, ak ťa prepustí už tehotnú, malo by to vyjsť. Druhá vec je, že tehotnú prepustiť môže len z veľmi oklieštených dôvodov.
Materská sa bude rátať z hrubej mzdy, neráta sa z dávok, ani z dávky v nezamestnanosti. Ale máš dosť času poriešiť aj dobrovoľné poistenie, ak by ti tých 8 mesiacov nevychádzalo (keďže 270 dní splňaš) alebo ak by si chcela zdvihnúť vymeriavací základ.

iva123a
autor
21. okt 2013

@havana_frost ak by som sa teda pripoistila, ako dlho bz som si to poistenie musela platiť?a malo by to význam keby som aj ostala bez práce ale platila by som si dobrovnoľné poistenie???