icon

Prestávka v práci

macik6
7. máj 2017

Nastupila som do zamestnania a trochu ma zarazila informacia o dlzke casu odpracovanych hodinach a prestavky.Narok na polhodinovu prestavku mame az po piatich a na pobednej po styroch odpracovanych hodinach.Pride mi to trochu chore ked si predstavim ze rano vstavam o stvrtej hodine a ked prideme do prace nieco zjeme okolopol siestej no aj tak je to do 11tej dlha doba.Je to normalne?Pritom si tam ludia chodia nieco zajest potajomky a stazuju sa no zamestnavatel s tym nic nerobi.A este boli sme na zdravotnej prehliadke cely den zamestnavatel nam dal zmluvu az na druhy den s tym ze nemame narok na ziadnu financnu nahradu.

Strana
z2
moni244
7. máj 2017

Ano, je to podla zakona, to, ci je to normalne, je uz druha vec

siska53
7. máj 2017

@macik6 robila somna smeny,kde pr a smena sa zacinalao 6:00.na obed sa dalo najskor ist o 11tej. Nikto sa nestazoval. Okrem obednej sme mali narok aj na 2 10minutive pauzy. Takze ak bol niekto maxihladny,tak mohol vyuzit tuto prestavku alebo nieco male zjest,ked sa dal,ze ide na wc. Vsak za 5minut nejaky chlieb sa zjest da.
A firma,v ktorej som robila,by si nedovolila nedodrzat zakonnik pra e.

adriana1104
7. máj 2017

My to máme tak že robíme 12hodin. Od rána od 6.00 a obed máme o pol jednej-(. Tiež sme si poväčšine odskakovali niečo prekusit. Robíme do večera do 18.00. Podotýkam , že jedlo na pracovisku nesmeli vidieť, hneď pokuta. A od 1.5. to máme tak,ze vstup na PRACOVISKO na čip a ten nám všetko odratava z prác.casu, ešte i návštevu WC-ka.

macik6
autor
7. máj 2017

@adriana1104 No proste chore cista otrocina

bluka2
7. máj 2017

@adriana1104 Fuj, to by som sa hned poobzerala po novej praci

adriana1104
7. máj 2017

@macik6 presne tak. Ale zneužívajú to, že je u nás málo prác. príležitostí

bluka2
7. máj 2017

@adriana1104 Len ze ci nejde zamestnavatel proti sebe. Nie su ludia produktivnejsi, ked sa najedia kedy potrebuju a daju si prestavku, ked ju potrebuju? Ci by to zneuzivali?

adriana1104
7. máj 2017

@bluka2 napíšem to tvrdo, ale pravdivo. Je to chamtivosť zamestnávateľa a túžba iba po peniazoch. Myslím,ze ľudia to nezneužívali, keďže sa robí na ukolovu mzdu. Tak ak nerobis nezarobia nič.

macik6
autor
7. máj 2017

Presne tak clovek nech pre zamestnavatela aj dusu vypluje no ked ma urobit nieco zamesnavatel pre svojho zamestnanca aby mu cas v praci aspom trochu ulahcil tak .....proste hanbaaaaaaa😢😢😢😢😢😢

stastnablcha
7. máj 2017

a ako by si si to predstavovala? ze by bola prestavka ked si zmyslis? ved to sa neda... zakon hovori o tom kedy ma byt prestavka. a to co si pisala to neporusuje.. nieje jasne aky druh prace robis, ale neviem si predstavit pri pase mat prestavky kedykolvek. su to jednoducho nastavene pravidla....pre vsetkych

tyelde
7. máj 2017

Je to podla zakona...a teda mne to nepride tak hrozne, tak sa najedz tesne pred zmenou,a od 6tej do 11 mi nevrav že nevydrzíš...😲 alebo choď na zachod a cestou si daco daj

macik6
autor
7. máj 2017

@stastnablcha Jasne ze viem ze prestavky su dane a treba ich respektovat no su firmy tiez s pasovou vyrobou a pracovny cas je osemhodinovy no na ranajky maju aj 10min prestavku a potom pol hodinovu na obed alebo tu no a je no nemyslym ze prestavky kazdy dodrziava pretoze v takej kancelarii si vo vela pripadoch urobia male prestavky napr na kavicku a to je ok neviem ci by vydrzali pracovat vkuse 5hodin bez co i len malej prestavky a to urcite nevstavaju o 4hod rano a nepracuju od 6tej hodiny rannej tak ake pravidla pre vsetkych?

lasina
7. máj 2017

@macik6 no bohuzial je to tak, V takej kancelarii si tu pauzu mozu dovolit. Musis si najst takú prácu, kde si to možeš dovoliť aj ty. Viem , že je to nespravodlive, ale nic s tym neurobis. Tvoj zamestnavatel ti umoznuje prestavky ako stanovuje zakon.

dai
7. máj 2017

@macik6 pozri... u nas ma kazdy prestavku kedy chce a ako dlho chce... o pracovnom case ani nepisem...
V kazdom pripade prestavky ktore msye su podla zakona a ak to typ prace vyzaduje tak su naozaj striktne riadene...ja som robila v call centre ked som zacinala a tiez sme mali presne stanovene prestavky, az ked som zmenila pracu zmenil sa aj tento fakt... netreba teda riesit ze ini maju a ja nie, zmen pracu a budes mat aj ty...

eeffka
7. máj 2017

@macik6 nuz neviem ako si to predstavujes? Ja robim v kancli.ranajkujem okolo 8 obed mam okolo 13.00 este som od hladu neumrela. Zrejme pracujes vo vyrobe kde idu stroje. Bejvavalo kedysi v zavodoch ze o 10 zahukala sirena a pas zastal na 15min (zazila som ako brigadnicka ) inak si nemala sancu ani wc ani jest. Pas isiel a za mnou boli dalsi ludia.
Ak chces kancelarsku pracu nie je problem... najdi si taku...
Normalne by som chcela mat takt job kde by ma trapilo najviac ze sa mozem najest az v zakonom stanovenom case.
Niekto pisal o odpichovani sa na fajcpauzy.. ja mam v kancli takeokno ze vidim na 3/4firmy. Ak som niekde voalala a nebrali stacilo mi pozriet z okna ako vypalovali zobaky (tiez rekreacne si dam aby nedoslo k omylu).akonahle sa zabiedlo ze co si odfajcis to si musis nadrabat ( u niektorych to bola hodina denne) uz im az tak netreba...

tova
8. máj 2017

obdivujem ze niekto v tovarni takto maka. A vobec aj v hociakej praci kde nemoze odskocit na wc alebo nieco zjest. Ja musim najmenej kazde 2 hod. ved 5 hod. mne by zaludok skrucalo, tocila sa mi hlava asi mi pada Cukor dole rychlejsie.

jankalukasova
8. máj 2017

@macik6 ja pracujem vo vyrobnom podniku ale v kancli, ludia u nas na linke to maju presne ako Ty. A poviem Ti, ze sice nie o 5:00, ale o 5:30 som vstavala tiez, od 6:00 som bola v kancli a robila. A denne viac ako 8h..vascinou okolo 10-12 ale aj viac. Momentalne som na materskej, ale inak to v tej kancelarii nie je zas take super "lazo plazo" ako si vsetci myslia. A ked sef buchne po stole, tak nejdem ani na zachod a nie, ze na kavicku.

iveta7677
8. máj 2017

@jankalukasova suhlasim s tebou

macik6
autor
8. máj 2017

@tova Je to ta 5hodin bez jedla je dost aj svokor bol hrdina ze mu staci sa najest dva krat za den a teraz dostal cukrovku tak je nuteny jest aspom 4/5 krat v mensich davkach tak isto aj mne sa uz po troch hod zacina tocit hlava no snazim sa dostatocne pit musim to nejak vymysliet aspom ked odbehnem na toaletu tak si rychlo nieco zobnut a

andra77
8. máj 2017

@macik6 ja som robila dááávno tiež v podobnej práci, bolo to na 3 smeny...ranná od 6h a prvá prestávka bola 8 30h na kávu, čaj ...niečo na prekusnutie....trvala tak cc 15 minut.. a obed bol 11 30h ...máš pravdu, že je to dosť dlhý časový úsek, lebo ráno človek niečo malé zahryzne a kým príde obed...😀tak by zjedol aj koňa, ináč na wc a na pitie kedykolvek sme mohli...fakt to závisí od firmy ako má nastavené podmienky, v dnešnej dobe maxi výkon za mini plat...

sipopa
8. máj 2017

no ja ked som robila v obchode tak to bolo to iste ze na 5 do roboty takze o 4 som vstavala nejak o pred 6 som si stihla hodit nejake ranajky pred tym ako sme otvorili a potom pekne robit az do nejakej 12 alebo pol 1 a az potom sme mali obednu prestavku a samozjreme, ze bolo treba sa aj prestriedat takze niekedy sa mi podarilo dostato na obed az o pol 2, nie je to sranda tolko vydrzat no ja to chapem ale tak zakon je jedna vec a realita je druha. a k tej prehliadke aj ja som musel ist najprv na prehliadku a potom som nastupila az na dalsi den, ktory som mala vlastne aj v zmluve a tiez nic neplatili ale ani som nepocula nic o tom, ze by to tak malo fungovat

mima4
8. máj 2017

@macik6 nechces zmenit pra u?

andra77
8. máj 2017

@adriana1104 to je aká práca? aká oblasť? ved to je neskutočné v 21. storočí....😲kýchnutie je v cene čipu?

macik6
autor
8. máj 2017

@mima4 prave so do nej nastupila

tova
8. máj 2017

@macik6 mne dost pomaha detska vyziva ta v sacku na pitie ked som hladna za pochodu, cucnem ako dzus za 10 sekund a sedi to v zaludku dlhsie ako voda. A keby to bolo pravidelne ako mas ty v praci by som normalne rozmyslal nad detskou stravou kde je maso, ryza alebo nieco sytejsie v tom sacku nech to tam sedi v zaludku 2 hodiny.

macik6
autor
8. máj 2017

@tova nooo super napad👍👍👍👍👍

mamutka
8. máj 2017

Tie ovocné vyzivky v sacku na cucanie sa robia aj s rozmixovanou kašou. Tie lepšie zasytia. Býva to v Lidli, v DM....

eeffka
8. máj 2017

jesisi zeny to co robite s lopatami? ved ked sa rano normalne najem neexistuje aby som na obed odpadavala od hladu, ste ako male deti 🙂, zacnite jedavat vyzivne ranajky a mate po probleme, sorry ale ak by mi niekto sa prisiel stazovat po 3hod ze je hladny a nema na to lekarsky dovod asi mu poklepem po cele.
ja kolkokrat ak mam fofry mam na ranajky kavu na obed druhu a spamatam sa okolo 3 a este som neumrela

macik6
autor
8. máj 2017

@eeffka a kolko mas rokov mozno to teraz nepocitis no ver tomu ze telo si vsetko pamätá a neskor sa to môže odzrkadlit na tvojom zdravi je vela takych pripadov nehovorim ze sa mame napchavat kazdu hodinu ale zjest nieco raz za 5hodin je trosku malo no kazdy mame iny organizmus a kazdemu robi dobre nieco ine a na to aby clovek nejedol raz za 5_6hodin nemusi robit lopatou

stastnablcha
8. máj 2017

@macik6 ano v kancelarii si robia prestavky kedykolvek.. ale zas, ked treba tak sa potiahne, kolkokrat tahame o hodku dve denne dlhsie a to sa nevidi... co sa toho tyka, je to vyhoda kancelarkych kris 😉 len nevidis co za tym je ostatne.. a nikto este nikomu neodtrhol hlavu ked si prehryzne nejaku malu desiatu.
u nas maju na hale vsetci este 15 minutovu prestavku na kavu cigu a prehryznutie, popravde by sa to bez toho nedalo. ale treba si uvedomit, ze pri cca 100 ludoch je 15 minut denne za rok pekna suma penazi co zamestnavatel musi zaplatit... za prestavku...

Strana
z2