icon

Priepustka od lekára: Uzná ju zamestnávateľ?

4. feb 2025

Ahojte nikdy som v práci nevyužila paragraf.
Dnes som ale absolvovala kolonoskopicke vyšetrenie. A keďže tento rok si potrebujem ušetriť dovolenku tak som sa rozhodla že to využijem. Lenže som si zabudla zobrať z prace takéto to klasické potvrdenie o účasti na lekárskom vyšetrení. Na gastro klinike som dostala priepustku. Nahrala som aj foto. A teraz neviem je v tom nejaký rozdiel môže sa stať ,že mi to zamestnávateľ neuzná ? Nemám tam uvedeny ani čas len pečiatku a dátum. Nerada by som vypisovala dovolenku.
Ďakujem asi blbá otázka ale nevyznám sa v tom.

Priepustka od lekára: Uzná ju zamestnávateľ?
Strana
z2
janinah
4. feb 2025

Su pracoviska,ktore uznavaju len svoje tlaciva.My netusime ci je to aj tvoj pripad. Urcite by som dovolenku nevypisovala,mas plne pravo na P v takom pripade. Ak neuzna to co maš,tak chod tam k dr. zas a nechaj si potvrdit vase tlacivo.

petracandle
4. feb 2025

U nás uznajú aj keby pečiatku donesieš na toaletnom papieri 😃 každá normálna firma vie, že zamestnanci nie sú roboti a občas musia aj lekárovi. A dokonca ani neriešia nevyhnutný čas na ošetrenie ale kľudne celodenné na lekára v mieste práce- hádam si zamestnanec sám zváži či sa po vyšetrení vládze vrátiť..určite po nejakom trhaní zubov by som išla späť do práce

michaela329
4. feb 2025

Žiadna predpísaná forma priepustky nie je v zákone daná. V normálne fungujúcich podnikoch sa už ani nenosia, len sa LV hlási a eviduje v dochádzke.

kacena4
4. feb 2025

je jedno na akom papieri to prinesies, dolezite je aby si to mala vopred schvalene zamestnavatelom

ivanakal
4. feb 2025

@petracandle presne tak. Mozes to doniest na hocicom, hlavne ze tam bude razitko, a ohlasis v praci lekara.V byvalej robote som mala presne takuto priepustku ako na foto. V terajsej robote mame ine, ale ked som nemala to, dala som taketo. Akceptovali. Ale to sa pytaj v praci, nie na MK....

althejka
4. feb 2025

My davame tieto skoro kazdemu a rodicia si ich vypisuju . Od nas len peciatka a datum.

0silvia0
4. feb 2025

Toto je bezna priepustka, aj u nas sa pouziva. Odovzdaj u vas a uvidis. Staci peciatka a datum, u nas si dopiseme "plati cely den", ked to je celodenne osetrenie ako u teba.

inga93
4. feb 2025

@kacena4 preco vopred schvalene? clovek vobec nemusi dopredu vediet, ze rano vstane so zdravotnym problemom a bude musiet navstivit dr 🙂 a v takom pripade si urcite nepojde k zamestnavatelovi pre priepustku a uz vobec si neviem predstavit, ze takuto necakanu udalost nahlasi vopred

biba_18
4. feb 2025

vypíš vašu priepustku - a túto k nej pripni ... ja tak zakladám naše priepustky, nosia mi na všeličom...

kacena4
4. feb 2025

@inga93 to je jasne... ale tu sa bavime o vysetreni na ktore sa objednava...

nelka93
4. feb 2025

Ja dávam vždy túto, len si tam doplním meno dátum a pošlem si priepustku do systému elektronicky. Túto dávame kvôli evidencii

senta_sofia
4. feb 2025

Pripiname aj taketo na tlaciva zamestnavatela

ukulela
4. feb 2025

@inga93 od mojich kolegov, ktorých riadim, očakávam, že plánované vyšetrenia hlásia dopredu. Musím totiž plánovať zastupovanie, služby, chod v práci. Ak by ráno všetkých 10 bez ohlásenie neprišlo, lebo plánované vyšetrenie, asi je niečo zle. Plánované termíny lekárov, ako toto kolono, sa dá zapísať do tabuľky. Ďalší už potom vedia, kedy je priestor na DV, Náhradné voľno, vyšetrenie atď. Ja som max ústretová pri plánovaní voľna, od kolegov očakávam zodpovednosť.
Zakladatelke, áno, priepustku je ok.

petrahl
4. feb 2025

@kacena4 ako si mam dat vopred schvalit navstevu lekara? 😄😄😄

dadis
4. feb 2025

@petrahl To je spravny postup, precitaj si text tej priepustky..my take v praci nemame, ale vopred si lekara necham nadriadenym schvalit v dochadzkovim systeme. Potvrdenia nosit nemusime.. neviem ci si niekedy niekto vsimol, ale toto sevt potvrdenie nesluzi na potvrdenie lekarom, len sa to tak zauzivalo 🙂

inga93
4. feb 2025

@ukulela vobec nic som nepisala o planovanych vysetreniach.. ci?

purple_wolf
4. feb 2025

ved si to vypis, odovzdaj a rieš to len ak bude problem

petrahl
4. feb 2025

@dadis čiže keď dostanem ráno 💩, mala som to tušiť a aspon deň vopred to nahlásiť v práci? 😄
Samozrejme, že plánované vyšetrenia hlásim vopred.
Ale povedzme si úprimne, priepustky sa využívajú aj na neplánované akcie. Nehovoriach o sprievode dieťaťa.
Koľkokrát som tak v kombinácií s dovolenkou polepila celý týždeň choroby, len aby som si nemusela brať očr.

mokamiki
4. feb 2025

Normálne si vypis meno, zakruzkuj návštevu lekára, a daj dátum odfot z oboch strán a odovzdaj/posli zamestnávateľovi.
Bezne to takto robím ked čerpám Paragraf.
🙂

samko0405
4. feb 2025

Vyšetrenie kolonoskopia tu priepustka platí na cely deň Odovzdaj to ,len si vypiš meno

dadis
5. feb 2025

@petrahl Ja bezne s hnackou k lekarovi nechodim. Ae ano, ak by sa mi stalo nieco rano, tak si viem aj v systeme aj rano zaziadat o volno na lekara. V tomto pripade skor sick day. Ty predpokladam zatelefonujes. Ci nikomu tvoja nepritomnost nebude chybat?

kajka2022
5. feb 2025

Nikdy som stym nemala problém aj mne dali len pečiatka podpis meno som dopísala a odfajkla navšteva u lekara a odovzdala

zuza2252
5. feb 2025

Takéto potvrdenie je úplne v poriadku dopíšem všetko čo treba pre istotu si to prefoť a odivzdaj zamestnávateľovi.Nie je dôvod brať sú na vyšetrenie dovolenku,na lekára máš právo

petrahl
5. feb 2025

@dadis ano, zatelefonujem, ale nakoľko neprídem do práce, musím nejako svoju neprítomnosť zdokladovať. Čiže buď si vezmem dovolenku, alebo "paragraf". Pokiaľ si dovolenku nechcem vybúchať na zdravotné problémy, beriem si "paragraf" a preto musím ísť k lekárovi aj s banalitou, aby mi dal razítko na priepustku.

dadis
5. feb 2025

@petrahl Ok. A pointa je?

dasa234
5. feb 2025

Presne takéto odovzdávam, no problém u nás v práci

petrahl
5. feb 2025

@dadis ja neviem 😀 ty si to dosť vyšpičkovala 😀 ja som len napísala, že nie je možné si o priepustku vždy žiadať dopredu 😀

dadis
5. feb 2025

@petrahl 🙂 ja som len podotkla, ze toto tlacivo nesluzi ako potvrdenie od lekara, ale ze mozes opustit pracovisko a nedostanes absenciu 😀. Malo sluzit ako priepustka pre vratnika, aby si mohla z prace odist, mas ju odovzdat vratnikovi pri odchode, nema s tebou putovat do zdrsvotnickeho zariadenia.. to je vsetko, co som chcela 😀

autor
7. feb 2025

Ďakujem všetkým za odpovede.
Vyšetrenie som mala nahlásené mesiac do predu.
Len som bohužiaľ zabudla v práci zobrať ,,paragraf".
Priepustku mi neuznali. Dosť ma to nahnevalo pretože to bol môj prvý paragraf za 3 roky čo pracujem vo firme a lekára mám 80 km od bydliska.
No poučila som sa do budúcna.

jamidea
7. feb 2025

Staci aj sprava od doktora, zatries intimne veci a uznaju ti. Ide len o ochotu nie o tlacivo.

Strana
z2