icon

Prijatie do OS SR, keď mám celiakiu

janka333503
26. nov 2025

Zdravím vas, mala som zaujem o prijatie do OS SR ale zamietli ma pre celiakiu. Je tu niekto, kto prešiel aj napriek tomuto? Viem, ze existujú celiatici v armáde ale zaujímalo by ma, ako proti tomu rozhodnutiu ,,nespôsobila” zabojovať, nakolko výsledky mám v poriadku, dlhodobo som ok, nemám obmedzenú fyzickú záťaž a stravu si pripadne viem zabezpečiť aj sama.

Prosím, odpovedať len ľudia, ktorý to skúšali tiež a prešli/ neprešli.

anonym_209c23
26. nov 2025

@janka333503 neviem ako to presne funguje, ale počas základného výcviku budeš 8 týždňov zatvorená v kasárňach, tak neviem ako by si si zháňala tú stravu, nazenu vás do jedálne na obed a teraz ako? K svojej strave sa dostaneš zrejme až počas osobného voľna okolo 18 večer

anonym_bf3b97
26. nov 2025
@anonym_209c23

@janka333503 neviem ako to presne funguje, ale počas základného výcviku budeš 8 týždňov zatvorená v kasárňach, tak neviem ako by si si zháňala tú stravu, nazenu vás do jedálne na obed a teraz ako? K svojej strave sa dostaneš zrejme až počas osobného voľna okolo 18 večer

@anonym_209c23 kamarátka ako vegánka ten výcvik zvládla. Nabalila si zásoby "svojho" jedla... Keď je silná vôľa, tak sa to dá, ale bude to ťažké...

sisa_s
26. nov 2025
@anonym_bf3b97

@anonym_209c23 kamarátka ako vegánka ten výcvik zvládla. Nabalila si zásoby "svojho" jedla... Keď je silná vôľa, tak sa to dá, ale bude to ťažké...

@anonym_bf3b97 veganstvo je styl stravovania z presvedcenia, celiakia je dozivotne ochorenie

zeroz
Autor odpoveď zmazal
anonym_bf3b97
26. nov 2025
@sisa_s

@anonym_bf3b97 veganstvo je styl stravovania z presvedcenia, celiakia je dozivotne ochorenie

@sisa_s ale pointa je taká, že ani ona nevyužívala stravu z jedálne a zvládla to...

melanta
27. nov 2025
@anonym_bf3b97

@sisa_s ale pointa je taká, že ani ona nevyužívala stravu z jedálne a zvládla to...

@anonym_bf3b97 nie nie, pointa je úplne iná. Pointa je, že ak by tvoja kamarátka z akéhokoľvek dôvodu nemala prístup k svojej strave, dokázala by sa najesť v jedálni. Bolo by to proti jej presvedčeniu, ale mohla by. Avšak celiakia je choroba a tam autorka otázky jesť proste v jedálni nemôže, pretože skončí v bolestiach, kŕčoch a iných vedľajších účinkoch, ktoré ju môže odrovnať na niekoľko hodín až dní. A vojaka nemôže postaviť mimo službu bežné jedlo.