Problémy so zamestnaním po štyridsiatke
Ahojte. Chytá ma depka.Snažím sa, skúšam, behám po pohovoroch s stále nič. Začína ma prepadať panika a cítim sa bezradne. Na smeny nemôžem, mám malé dieťa. Mám VŠ, odrobených 15 rokov a potrebujem už vypadnúť z domu do práce, lebo mi prepína. Som tesne po 40tke. Tiež ste to doma takto prežívali?
@sisaka Ako mama malého dietata (prvak na ZS) iba poviem - svataaaaa pravda. mam novu pracu od septembra kde absolutne toto nebolo diskutovane alebo nejako diskriminovane voci mne. Mam uz davno po 40. Zijeme v Australii.
@ingelika78 V zahraničí je to iné, žila som tam nejaký ten rok, ale to nemôžte porovnávať so situáciou tu na Slovensku. Naozaj sa ma drzo opýtali, či mám deti. Mala som klamať ako matka a poprieť, že mám deti? Vy by ste klamali? Ja som povedala, že mám a je vždy o ne dobre postarané a urobila som si záver, že keby ma do tejto firmy aj vzali, tak by som tam nešla! Je to extrémne neprofesionálne, diskriminačné atd. toto sa opýtať v súčasnosti na pohovore. Za mňa v takejto firme by som sa dobre necítila a ako píšem, aj keby ma tam vzali, ani by som tam netiahla.
@anonym_autor tak mne velmi pomohli znamosti,bez nich by som sa tam nedostala,sama som to skusala dlhe roky,az ked som moc do muza dobiedzala tak sa zacal v robote pytat aj veduceho.A ono to bolo take uz potom,ze som si dala znovu xyntu ziadost 1.sv.vianocny a hned po novom roku ma zavolali na pohovor,po ktorom ma aj zobrali vdaka muzovmu veducemu,co ma odporucil.Takze znamosti robia divy.Skus to aj ty.
@anonym_2b7544 ja napíšem ako je aj po známosti už skúšam 😀 ale teda zatiaľ ani to sa nepohlo
@anonym_2b7544 ja napíšem ako je aj po známosti už skúšam 😀 ale teda zatiaľ ani to sa nepohlo
@anonym_autor musis mat lepsie znamosti.Najlepsie nejakeho veduceho.Aj mne sa pokusala kamoska,co pozna napr.majstra vybavit a tiez nic z toho,to su take slabe znamosti.
Dalsia vec co nechapem je preco sa chces dovzdelavat v odbore kde mas na mrte konkurencie - uctovnictvo/mzdy dnez uz ma urobeny kurz kazdy treti clovek. Skus najst nieco co by ti dalo to plus co nema kazdy clovek- logistika, bezpecnostny technik, medzinarodny obchod - vediet vybavit papiere na colnici, atd + zdokonalit sa v dalsom jazyku a hned mas nieco viac. Plus porozpravat sa s muzom a snazit sa aby bol aj on ochotny brat si ocr/dovolenky aby sa staral o deti, pripadne mat zabezpecenu babysitterku na pripadne urgencie
@prasiatko30 Muž s tým problém nemá a máme aj starých rodičov už na dochodku, postrážili by...len mne ide o to, že na smeny isto nie, toto ja nedávam, moje telo na toto nie je. Po výške som chodila aj na nočné a teda, ja som bola zdravotne úplne v riti, moje telo na toto nie je. (Rannu, poobednú by som dala, ale nočná nie). Ja som nevedela spať po nočnej, max hodinu, dve a teda toto ja zdravotne by som nedala.
@anonym_autor musis mat lepsie znamosti.Najlepsie nejakeho veduceho.Aj mne sa pokusala kamoska,co pozna napr.majstra vybavit a tiez nic z toho,to su take slabe znamosti.
@anonym_2b7544 ach....ide ma poraziť
@anonym_autor a tiez mam napr.odbor,co oni ucia na ich v skole,s maturou.A akurat sa s muzom bavim,chceme aby som prestupila inam,a zase cez veduceho,ze bude mat viac moznosti ma niekde dotlacit,no tlacenka.Inak sa to neda.Tak verim,ze buduci rok sa to podari.
@prasiatko30 Muž s tým problém nemá a máme aj starých rodičov už na dochodku, postrážili by...len mne ide o to, že na smeny isto nie, toto ja nedávam, moje telo na toto nie je. Po výške som chodila aj na nočné a teda, ja som bola zdravotne úplne v riti, moje telo na toto nie je. (Rannu, poobednú by som dala, ale nočná nie). Ja som nevedela spať po nočnej, max hodinu, dve a teda toto ja zdravotne by som nedala.
@anonym_autor ja aj tak nechapem preco s technickym smerom sa chces preskolit na mzdy a uctovnictvo, sorry. Vsak idem technickym smerom, specializujem sa na nieco co je omnoho tazsie, ze budes mat polovicu uradu prace sutazit o to iste pracovne miesto
@anonym_autor a to co si studovala, si aj realne niekedy robila?
@anonym_d18243 a tiež máš takéto pocity ako ja? ja neviem prečo som to začala takto vnímať....Ozaj potrebujem vypadnúť medzi ľudí, mať pracovný režim, lebo ja sa tu idem zblázniť, nervózna som, furt striehnem, či mám zapnuté zvonenie na mobile, furt profesia, Linkedin, Upsvar, kariera a kukám obzerám, posielam, reagujem....
@anonym_autor jasne, ze ano, bez prijmu byt je stresujuce, ale verim, ze je pre mna niekde praca, ktora pride v spravny cas, momentalne som uz mesiac na urade prace
@lucik194 Mám aj profil na Linkedine a aj tam som našla už nejakú tú pozíciu a mala som pohovor, ale ako vravím ďalej sa to neposunie a ja neviem, či už robím ja niečo zle, alebo až tak zle vyzerám 😀 alebo čo.
@anonym_autor na linkedin je to hlavne o znamostiach a dobrom prelinkovani s HR a kolegami, kamaratmi, znamymi.....
ono za mna, mam uz hodne rokov, ale v podstate uz od vysky som sa drzala jedneho smeru a toho sa drzim (plus minus 20 metrov doprava aj dolava). lebo proste prax mam vela rokov a vela pomaha aj to, ze zijeme v BA, tych prilezitosti je tu ovela viac a v mojom odbore si skor vyberu cloveka s praxou ako bez a hlavne vela nas nie je a proste to vzdelanie musis mat......
u nas v praci sa nikto nikdy nepytal na deti, ziadny so sefov, to sa ich uz par vystriedalo.
@sisaka nie je zahranicie ako zahranicie. Zijem v DE a na pohovoroch v pomerne velkych firmach sa ma este spytali aj na to, co robi moj muz. A podotazky k tomu. Ano, ma oblubene povolanie. Deti som mala napisane v zivotopise, ohladom nich samozrejme tiez kopu otazok. Perlicka bola aj otazka na typ nasho byvania.
@sissi2183 tak toto už znie úplne ako sci-fi. Deti uvedené v životopise? Počujem prvý krat v živote. Otázky na manžela a bývanie? Neviem si to ani len predstaviť.
Možno @anjelicek26 alebo @f333 @yanni sa budú chcieť k tomuto vyjadriť, či je toto bežné v Nemecku na pohovoroch.
@sissi2183 tak toto už znie úplne ako sci-fi. Deti uvedené v životopise? Počujem prvý krat v živote. Otázky na manžela a bývanie? Neviem si to ani len predstaviť.
Možno @anjelicek26 alebo @f333 @yanni sa budú chcieť k tomuto vyjadriť, či je toto bežné v Nemecku na pohovoroch.
@sisaka V de su etablovane rozne zahranicne firmy. A tie casto prekrcuju zakony.Nedodrziavaju prvocne zakony ani ine. Nemckych firiem je uz malo a pracovnici z sk a iynch dtatov casto prcuju korporaty ciine zahr.firmyv de etablovane. vde,nie pre cisto nemecke firmyTam casto ani s klegami mnemcinu nepocuju Slovaci a Slovenky. .Ale v nemeckej firme a to este v rodinne sa toto nestava.
Ale v tych zahranicnych sa deju rozne porusenia prava, a inych predpisov.. A Slovaci casto/ prakticky vobec/ nepoznaju de pravo a a tak sa stava,ze su AJ obetami svojej nevedomosti a neserioznosti tych zamestnavatelov.
@anonym_autor a to co si studovala, si aj realne niekedy robila?
@anonym_fa482d nie, nemam na to prax. Nevedela som sa v tom uplatnit napriek snahe.Bez praxe ma nikto nechcel vziat na poziciu co som vystudovala. Takze som sa uplatnila inde.
@anonym_autor jasne, ze ano, bez prijmu byt je stresujuce, ale verim, ze je pre mna niekde praca, ktora pride v spravny cas, momentalne som uz mesiac na urade prace
@anonym_d18243 tak ja sa obavam uz teraz co ide byt. Muz robi aj pekne zarobi, ale ja som sa iba na jeho prijem nikdy nespoliehala a uz toboz nie nejako to zneuzivala. Cokolvek sa moze stat, aj zena ma mat prijem a pracu. Toto je taky moj postoj.
@anonym_cfe3fc kľudne by som išla aj touto cestou, len sa obávam, či ozaj by ma niekde vzali bez praxe v tejto oblasti. Ja som si aj počas MD urobila nejaké školenie vo svojej réžií, aby som doma neosprostela, neupadla, ale vidím že mi bolo na prd, ale aspoň som doma neriešila iba plienky ale kúsok sa vzdelávala. Živnosť sa veru v dnešnej dobe veľmi neoplatí, obávam sa toho....desím sa, čo ide byť.
@anonym_autor ja som takto začala. Je pravda , že som mala 26 rokov. Teraz robím aj pracovné pohovory a je pravda, že riešime aj rodinnú stránku s uchádzačmi, aj možnosti dochádzania. Realita je totiž taká, že keď obsadzujeme nejakú pozíciu, kde je zložitá zastupiteľnosť, je fakt problém, ak zamestnanec vypadne často na OČR. Zamestnávateľ nebude platiť 2 účtovníčky a mzdové, pre prípad, že jedna vypadne na OČR, je to proste tak... aj ja som pracovala z domu, keď deti ochoreli, aj počas oboch materských.
@anonym_c4442a toto ma kusok zaujima. Teraz pracujes ako mzdarka a uctovnicka pre nejaku konkretnu firmu alebo to robis z domu firmam na zivnost?
@anonym_autor nerob to . ani nezačneš a skončíš, do účtovníctva vstupuje tvrdá digitalizácia a bude len pre tých najschopnejších . Mnoho účtovníčiek zanikne , nedokážu finančne a ani inak držať krok s dobou, obzvlášť ak nebudú ponúkať aj iné služby.
@sisaka tie otazky na manzela boli v jednej rodinnej firme v Bavorsku , cca 400 zamestnancov a potom v jednej firme v Bavorsku s cca 1000 zamestnancami. Ale ziadne nadnarodne korporacie. Na deti sa ale pytali na kazdom jednom pohovore. V Nemecku som skoro 10 rokov, mam aj obcianstvo, postavili sme tu 2 domy. Uz som si tu zazila vselico, co teda na Slovensku a inde je scifi 😄
Svokra so svagrinou maju doteraz pocit, ze si vymyslam, ze skolka nie je otvorena od 6:00 do 17:00 hod, ale bezne vo velkej dedine do 13:30 -14:00 hod.
Najviac sa asi cuduju na Slovensku, kde spomenime zakonom o tom, kolko moze maximalne pes za den stekat. Susedia mali tu cest, pes stekal dlhsie ako 10 minut v kuse, policia zazvonila o polnoci a mileho psa museli dat prec.
To som ale odbocila od temy, ale je tu toho scifi az-az.
@anonym_autor čau, ja som si našla manuálnu prácu (balila som zásielky v sklade) a popri tom som hľadala zatiaľ lepšiu prácu. Skús možno reagovať aj na také ponuky práce. Mne už proste hrabalo z toho sedenia doma. Rok som balila zásielky, potom som si našla kancelársku prácu a myslím, že to bolo dosť o štastí, že mi moja šéfka vtedy na pohovore nejak uverila, alebo som jej bola sympatická, alebo neviem. (pôvodne hľadali stredoškoláka na tú pozíciu (ja mám vš), stačila Aj, ja mám aj Nj, plus ako píšeš, tie moje deti boli tiež určite mínus, atď.). Držím ti palce a nevzdávaj sa, švagriná hľadala 2 roky, kým našla robotu v ba :/.
@sisaka zivotopisy vidam casto, nikdy som to tam nevidela, neni dovod to nikde pisat. Hlavne u nejakych 12+15 rocnych pubertiakov nezmysel to tam pisat tak ako tak...
@anonym_autor vies co ja som v takom uzdravovacom rezime, stretlo ma vela narocnych situacii a potrebovala som sa psychicky dat do poriadku, cize hned som do hladania nevhupla, som prvý mesiac na up a zistujem, ze to take lahke nebude, ale verim
@sisaka tie otazky na manzela boli v jednej rodinnej firme v Bavorsku , cca 400 zamestnancov a potom v jednej firme v Bavorsku s cca 1000 zamestnancami. Ale ziadne nadnarodne korporacie. Na deti sa ale pytali na kazdom jednom pohovore. V Nemecku som skoro 10 rokov, mam aj obcianstvo, postavili sme tu 2 domy. Uz som si tu zazila vselico, co teda na Slovensku a inde je scifi 😄
Svokra so svagrinou maju doteraz pocit, ze si vymyslam, ze skolka nie je otvorena od 6:00 do 17:00 hod, ale bezne vo velkej dedine do 13:30 -14:00 hod.
Najviac sa asi cuduju na Slovensku, kde spomenime zakonom o tom, kolko moze maximalne pes za den stekat. Susedia mali tu cest, pes stekal dlhsie ako 10 minut v kuse, policia zazvonila o polnoci a mileho psa museli dat prec.
To som ale odbocila od temy, ale je tu toho scifi az-az.
@sissi2183 Kto boli majitelia tych tebou spominanych firiem? A o akej oblasti prace pises?
A nemas pravdu, ohladne vysvetlenia okolo sketekkna daneho psa. , To je uplny nezmysel. Spolkove krajiny aaj mesta ci dediny maju svoje pravidla. A kedze ten pes zrejme stekal neprestajne,tak ked majitelia nezabezpecili starostlivost o psa, ten obtazoval tiez okolie nad ramec zakonov ,tak mohlo odjist k odnatie zvierata majitelovi. Ale nie preeto, je spocitali,kolko krat zatekal. Taketo tvrdenie sa vyskytuju casto u ludi,co nepoznaju de zakony ani kulturu danej krajiny.
@anonym_autor čau, ja som si našla manuálnu prácu (balila som zásielky v sklade) a popri tom som hľadala zatiaľ lepšiu prácu. Skús možno reagovať aj na také ponuky práce. Mne už proste hrabalo z toho sedenia doma. Rok som balila zásielky, potom som si našla kancelársku prácu a myslím, že to bolo dosť o štastí, že mi moja šéfka vtedy na pohovore nejak uverila, alebo som jej bola sympatická, alebo neviem. (pôvodne hľadali stredoškoláka na tú pozíciu (ja mám vš), stačila Aj, ja mám aj Nj, plus ako píšeš, tie moje deti boli tiež určite mínus, atď.). Držím ti palce a nevzdávaj sa, švagriná hľadala 2 roky, kým našla robotu v ba :/.
@anonym_acb250 ved a presne takto to vnimam uz mi doma prepina. Potrebujem hocico, som sikovna, casovo flexibilna. Len pride mi ze s vyskou ma ani v obchode nechcu na dokladanie tovaru. 🤭
@anonym_acb250 ved a presne takto to vnimam uz mi doma prepina. Potrebujem hocico, som sikovna, casovo flexibilna. Len pride mi ze s vyskou ma ani v obchode nechcu na dokladanie tovaru. 🤭
@anonym_autor ale ved tu vysku nemusis uvadzat. Ja napriklad nemam titul v obcianskom. A vyskou sa mozes ohanat i a tam, kde to je relevantne.
@anonym_autor pozri, skús, posielaj, možno motyka vystrelí, ale hlavne nečakaj so založenými rukami. Čím viac pošleš, tým tvoja šanca rastie, takže ja som vyfiltrovala proste všetko čo som bola schopná (ochotná) robiť a už som len klikala a posielala... (Napr telemarketingy a podobné práce snov, to som nereagovala). A neklesaj na duchu, keď sa nepodarí hneď, môže to trvať. Plus pýtať sa známych, spomenúť susedkám, a na všetky strany o tom rozprávať, že kľudne hocičo, že nevadí aj stredoškolská robota, prípadne manuálna, atď. Možno teraz hneď nebudú vedieť, ale aspoň to budú mať v hlave a keď sa niečo šuchne v ich okolí, vedia ti hneď posunúť tip.

@anonym_d18243 a tiež máš takéto pocity ako ja? ja neviem prečo som to začala takto vnímať....Ozaj potrebujem vypadnúť medzi ľudí, mať pracovný režim, lebo ja sa tu idem zblázniť, nervózna som, furt striehnem, či mám zapnuté zvonenie na mobile, furt profesia, Linkedin, Upsvar, kariera a kukám obzerám, posielam, reagujem....
@anonym_autor tak mne velmi pomohli znamosti,bez nich by som sa tam nedostala,sama som to skusala dlhe roky,az ked som moc do muza dobiedzala tak sa zacal v robote pytat aj veduceho.A ono to bolo take uz potom,ze som si dala znovu xyntu ziadost 1.sv.vianocny a hned po novom roku ma zavolali na pohovor,po ktorom ma aj zobrali vdaka muzovmu veducemu,co ma odporucil.Takze znamosti robia divy.Skus to aj ty.