Problémy v práci po ukončení rodičovskej
Ahojte, prosím vás o radu. Dňa 1.2.2007 som podpísala PP na dobu neurčitú, dňa 28.11.2009 som nastúpila na MD. Zamestnávateľovi som písomne oznámila,že ku dňu 28.12.2012 mi končí RD a do práce možem nastúpiť 29.12.2012 Ozvali sa mi s tým,že mám prísť podpísať výpoveď ku dňu 14.12.2012 a žemám už nychystané aj vyrátané odstupné. Výpoveď som nepodpísala, lebo to bola výpoveď dohodou bez udania akéhokoľvek paragrafu, ďalej deň výpovede 14.12.2012 a 2 mesačné odstupné vo výške 601e / podotýkam moj plat bol 1,2 násobok minimálnej mzdy/ Myslím, že mám nárok na 3mes odstupné. Zamestnávateľ sa mi vyhráža a dnes mi bol doručený doporučený dopis, kde je napísané, že do práce mám nastúpiť 31.12.2012 na 7hod do iného mesta ako som pracovala, je tam aj sídlo firmy. Som už zúfalá a neviem si rady, čo mám ďalej robiť. Ďakujem za všetky rady
@maznacik007
existuje aj taký dôvod na výpoveď pozri si §63 odstavec d) bod 4 tu máš presnú citáciu
4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,
@zuzana909 prosim nelinkuj ma uz na tvoje prispevky Dakujem
ja som si myslela ze mam dobru trpezlivost vypestovanu malym ale asi by som na nej mala este popracovat 😉
v prvom rade...bol to len priklad...
ja by som mu dala taky cas za ktory by som to dokazala prehadzat ja...alebo hociktory iny zamestnanec... ked niekto robi v obore.. tak snad vie za kolko by to mohol zvladnut prehadzat...
napriklad ked kucharka vari.. tak vie kolko jej bude trvat uvarenie obedu... tak vie zadat primerany cas na opravu... a uvarenie noveho.. zase je to len priklad... nedrz sa toho ako kliest..: 😉
myslim si ze sudca nie je debil.. a vie realne zhodnotit asi kolko by trvalo prehadzanie ...a ked uz tak sa to da preukazat za kolko sa to da prehadzat... popripade si dam urobit posudok.. alebo zavolat niekoho od fachu na posudenie...
snad to ze zle plnil svoje ulohy je preukazetelne...
ked ti uz ide len o to..
podla mna sa uz len chytas slovicok...
u nas sa davaju vypovede podla toho co si spravil.. .ak si hrubo porusil.. mas hrube porusenie.. jasne ze maju dokazy.. ak nie su s tvojou pracou spokojni... a neplnis si svoje povinnosti na co maju samozrejme aj dokazy... tak mas vypoved.. ak tvoju poziciu zrusia.. dostavas vypoved + odstupne podla zakona.. dohoda je ak dava vypoved zamestnanec...
v tom zakone je to napisane jasne... len ty si to vykladas po svojom....
@zuzana909 tu je dokaz... ked si uz na to tak potrpis...
http://www.e-pravo.sk/agreements/view/27/vyzva-...
jasne sa tam pise...
o pisomnej vyzve... nie vyzvach...takze uplne staci jedna...
a je tam aj rozpisane o tom "primeranom case"
@zuzana909 v tom upozorneni na neuskojoíve vysledky musi byt presne napisane co sa pod tym mysli a aj presne vymedzeny cas napriklad do tyzdna a ak to zamestnanec nespravi tak ho moze zamestnavatel vyhodit.
takze za ten strk ho moze vyhodit ak tam bola tak kopa na 2 furiky tak 2 hodiny su primerana doba
jáj žienky, ako krásne ste sa zapojili, škoda, že až teraz a nepodali ste pomocnú ruku skôr 😉
ale beriem netreba šesť-krát upozorniť, ale stačí raz a je to vybavené 😉
Ahojte baby akosi sa to tu zvrhlo. Ja len podotýkam, že nemala som inú možnosť ako čerpať dovolenku, keďže oni zostali ako v mrákotách, že JA si dovoľujem povedať a predložiť im papiere, že mám na ňu nárok. Čo som mala iného robiŤ? Zostať tam na Silvestra a čakať, čo sa bude diať? Ono sa to ľahko hovorí, ale keď ste v danej situácii... A to odstupné budem mať napísané v dohode, len mám pocit, že mi ho dajú len ako 3 min.mzdy, nie tak ako som zarábala, čiže 1.2 nás MM. Ono čím vačší podnikateľ, tým horšie jednanie. A v dnešnej aj minulej dobe boli tzv.uhľobaróni pánmi. A nastúpiť do práce, kde je cca 500t uhlia a cca 2000t štrkov ale len napísaných na skladových kartách a odmietajú to prevážiť aj spísať papier, že to neprevážia, podľa mňa samovražda. Keď som tam nastupovala, tak sa všetko pekne prevažovalo a aj vtedy sa zistilo, že po dotyčnej pani chýba veľa materiálu na sklade. A teraz počas MD aj RD tam robil šéfov brat a oni sa obhajujú tým, že mu veria. Tak ako baby, vrátili by ste sa za takýchto podmienok do práce?
@antoniah každý si musí sám zvážiť, aké má možnosti a na čom sa vie dohodnúť. s tým odstupným sa nemusíš báť, odstupné ti nemôže ponížiť, program ich ani nepustí aby dali nižšie. jasne je napísané priemerný mesačný zárobok, len sa musíš pripraviť, že budeš platiť vyššie dane, ale tie ak nebudeš mať napr. 3 mesiace príjem si môžem v budúcom roku pýtať späť.
určite nepodpíš dohodu, kde to nebude napísané, ale ak by ťa postavil do pozície buď takáto dohoda alebo výpoveď a ty tam nechceš výpovednú dobu pracovať, pre dôvody, ktoré si už písala, potom je na tebe čo spravíš a ako sa rozhodneš.
ak by si si nevedela dať rady, tak nech ti dá výpoveď z dôvodu nadbytočnosti §63 odstavec 1 písmeno a) alebo b).
na druhý deň od podpisu sa môžeš dať vypísať na PN, prvých 10 dní ti je povinný preplatiť, zbytok ti bude platiť sociálna poisťovňa. môžeš byť PN počas výpovednej doby, tzn. že pracovný pomer sa skončí keď ukončíš PN o čas PN sa výpovedná doba nepredlžuje, by si si to načasovala tak aby si PN ukončila po uplynutí výpovednej doby. pri takejto výpovedi podľa toho § vyššie máš nárok ešte na odstupné vo výške dvoch priemerných mesačných platoch.
samozrejme nevýhoda je tá, že dva mesiace by si mala dodržiavať liečebný režim 😉
pri najhoršom by aj toto bola možnosť aké získať nejaké peniaze a nemusíš byť v práci, aj keď by ti to zase rozhádzalo dávku v nezamestnanosti 😉
ak máš obavu z toho, že na teba našije manko a bude sa s tebou súdiť a ako píšeš nie každý je seriózny, tak ani ja by som radšej do práce nešla a snažila by som sa to vyriešiť iným spôsobom 😉 a keď predchodkyňu naháňal po súdoch tak už tobôž by som radšej odišla a hľadala inú prácu
@antoniah ahoj, ja by som na nich poslala inšpektorát práce... Zamestnávateľ je povinný urobiť inventúru majetku pri nástupe zamestnanca a aj pri odchode zamestnanca, dokonca aj na požiadanie zamestnanca, ktorý sa vráti z MD.. inak, nečítala som spätne, máš podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti, spoločnú alebo individuálnu? Ďalšia vec, novela zákonníka práce z júna m. r. jasne hovorí, že zamestnávateľ je povinný prijať zamestnankyňu na jej pôvodné pracovné miesto. Takže ak by si nastúpila a nepodpísala výpoveď, resp. ak si momentálne na PN ke, tak sa Ťa už týka aj novela zákonníka práce a máš nárok na výpovednú dobu a aj odstupné, v tvojom prípade určite trojmesačné.. Ja by som žiadala, čo mi zo zákona patrí, určite by som sa nevzdávala.... držím palce...
@antoniah a ešte jedna vec, v žiadnom prípade by som nepodpisovala dohodu §60, bez uvedenia dôvodu skončenia PP, kde je uvedené odstupné.. Myslím, že zamestnávateľ to naformuluje tak, že dostaneš odmenu, nie odstupné... a to je už veľký rozdiel, lebo z toho platíš odvody ty.. Z odstupného platíš iba daň a to je rozdiel. Mimochodom, takáto dohoda je nevýhodná pre zamestnávateľa, /pretože ak je to definované ako odstupné, je to nedaňový náklad pre firmu/. Ak Ti môžem poradiť, máš čas na preštudovanie všetkého, čo Ti dajú podpísať, nemusíš to hneď podpisovať. Bolo by dobré, ak by si si zo sebou vzala právnika na pracovno-právne právo, máš na to právo a žiaden zamestnávateľ nebude rád, ak to tak urobíš... ale Tebe to pomôže, neobabrú Ťa. Ja osobne, ak už nemáš záujem zotrvať ďalej v tej firme, by som si žiadala výpoveď zamestnávateľa pre nadbytočnosť, výpovednú lehotu a riadne odstupné zo zákona... Držím palčeky...
@zuzana909 odstupné nebude vyrátané z jej priemernej mzdy, ale z predpokladaného zárobku - pozri si paragraf 134 - to znamená že kludne min. mzda ako píše antoniah
@katy31 ak je v dohode uvedený paragraf 63 ods.1 a) alebo b), je nárok na odstupné a zamestnávateľ si ho dá bezproblémov do nákladov
Odvody sa platia aj z odstupného !!
@evita68 tak čítala som si ten paragraf a v tomto bode
(3) Ak zamestnanec v rozhodujúcom období neodpracoval aspoň 22 dní alebo 170 hodín, používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú zamestnanec dosiahol od začiatku rozhodujúceho obdobia, alebo zo mzdy, ktorú by zrejme dosiahol.
prosím teda o vysvetlenie prečo by dostala len minimálnu mzdu, keď v zmluve má stupeň náročnosti 2 a teda sa jej minimálna mzda násobí koeficientom 1,2
@evita68 inak len tak teoreticky ak má v pracovnej zmluve uvedené konkrétne nárok na hrubú mzdu 700,- a nemá k tomu žiadne príplatky podľa výkonnosti.
aj tak by jej mohli vyplatiť nižšie odstupné, len tú minimálnu mzdu ako by potom zdôvodnil, že by zrejme dosiahla len príjem vo výške minimálnej mzdy?
@evita68 to ja viem... ale ak dá odstupné k dohode, paragraf 60 ZP, tak je to preň nedaňový náklad, takže predpokladám, že to bude formulovať ako odmenu a to je rozdiel... tak som to písala... Ale zamestnanec dostane odstupné len znížené o daň... neplatí z toho odvody... či sa mýlim?

@evita68 nevyznam sa v tom velmi, tak sorry za dalsiu, mozno blbu, otazku, ale preco sa to pocita len z toho jedneho dna? nemala by sa podpora pocitat z odvodov za predchadzajuce mesiace ako je to pri materskej?