Profesie, ktoré zaniknú
Na VŠ sme mali zaujímavú debatu, že cca o 15 r bude 60%profesii, ktoré zaniknu a nahradí ich technika, PC, robotizacia čo si myslíte, ktoré to budú?Zaujíma Vás to aj v tom zmysle, že poradíte deťom akú školu si vybrať?
Profesor tvrdil, že pôjde o prácu predavačov už dnes sú samoobluzne pokladne, v automobilovom priemysle..
@zmrzlinka2021 "...zakaznik pojde tam, ked kupi vec v pozadovanej kvalite za najlepsiu cenu..." alebo u niektorych druhov tovaru ani nikam nepojde. Ja ked rozmyslam tak 90% veci domov kupujeme cez eshopy. Elektroniku 100%, drogeriu, basic oblecenie, knihy, veci do domacnosti 80%... dokonca aj niektore potraviny (zmes na chlieb, caje, kavu...). Potraviny ako take ma este nechytili, to radsej idem a obzeram, onuchavam, ohmatavam. Pripadne idem rovno ku "gazdovi" po maso, ovocie ci zeleninu. Teraz cez koronu u nas naplno fici donaska jedla... rozsiril sa sortiment od parenych buchiet, cez bio-eko-raw az po sushi na mieru ci vikendove krabicky mixov zakuskov alebo slanych zahryznuti.
Ale teda urcite odmietam pachtit sa s velkym vozikom pri samoobsluznej pokladni a hladat ci mam jablkovu plundru alebo marhulovu tasticku.
Muz je inovator ale samoobsluzne tiez odmieta. Naproti tomu napr.v mekaci ideme len cez tie platobne panely.
Ja si napr.viem predstavit robotov namiesto niektorych lekarov,lebo uz dnes sa tak mnohi chovaju. Ziaden sucit,stipka pochopenia,zaujem o pacienta,len naucene frazy,naucene lieky predpisat a hlavne cash nezabudnut vypytat za objednanie☝️
Ja si to velmi nemyslim, ze uz o 15 rokov to bude a svojim detom nebudem planovat buducnost, bude mi zalezat na ich vzdelani ale nie v zmysle konkretnej profesie a co isto nezanikne su herci a s tym spojeny stab - kameramani, reziser, scenarista a pod., lekar, zdravotna sestra, veterinár, au-pair, ucitelky v MS, mechanici, pilot, letusky, hostesky, vedci, tlmocnici/prekladatelia a samozrejme IT.
@dskjhfdlkdjhl prepáč, najskôr som sa chcela opýtať čo robíš ale kým som dopísala si to odbovedala niekomu vyššie a nick som nezmazala 🤣
@zmrzlinka2021 to je ale smutné. Dnes keď mi tečie potrubie a zavolám známeho z vedľajšej ulice. O 15 rokov budem volať do nejakej agentúry aby mi poslali niekoho s rokom praxe z Ukrajiny..
O 15rokov na Sk to bude takmer takisto ako je dnes. Nie su peniaze ani na ludi nie to este nakup robotov a ich udrzbu . Ked som dospela a zamestnala sa, moj kolega mi povedal, ze sme 5rokov za opicami. A asi mal pravdu.
Syn ma este rok zš, uz 3x za rok pomenil svoje predstavy o buducom zivote, co sa tyka vyberu školy, mrzelo by ma keby si vybral len nejaku jednoduchu aby nejaku mal, budem sa mu snažiť otvorit obzory ,nutit ho ale nebudem ist niekde kde by som ja chcela aby isiel .
@dr_smajlik este mas taku moznost, ze sa naucis taketo veci opravovat sama (alebo manzel), lebo bohuzial uz teraz je to s niektorymi profesiami blbe. My sa sice s manzelom nezivime rukami, ale nastastie sme obaja dost zrucni, takze mnohe veci sme uz riesili aj sami a niekedy je to mozno aj ovela lepsie ako od niektorych "majstrov", bohuzial.
@tykat ani ja, moj ex len tam chodil, normalne sme sa kvoli tomu vzdy aj pohadali. Vravim, ja si za potraviny platim celkom dost a musim na ne "tiez" zarobit, a retazec ma teda neplati, aby som si veci nahadzovala sama a este kazdu druhu-tretiu vec zablokuje a chce povolit kartou od obsluhy povolenie. Cele zle, a myslim, ze tym vznikaju v obchode este vacsie rady, ako som si vsimla. Za mna spravi v robote tiez moju robotu druhy? Nemyslim si, takze retazce by mali riesit skor vyssie ohodnotenie zamestnancom, aby im neodchadzali a mali zaujem o taku pracu (nemyslim si, ze to je o robotike ako takej, ale retazce si len znizuju naklady na ludi-zamestnancov) A to je rozdiel😉 Takze suhlasim.
momentálne sa digitalizuje účtovníctvo , napúšťajú sa celé súbory ktoré sa automaticky zúčtovávajú ak majú správne navolené kódy..ale je tam stále to ale , robot nedokáže pružne myslieť ,nedokáže predvídať , zmena mimo naprogramovaných ciest ho vykoľají a vykazuje chyby. Cítenie, myslenie , predvídanie zostane len človeku nikdy sa nedajú podchytiť všetky faktory . Mnoho junior účtovníkov, fakturantov , administratívnych pracovníkov stratí svoje opodstatnenie , zostanú len tí vrcholoví kde bude potreba myslieť.
@kengurica nemyslim si to, a teda nesuhlasim.
A to ked sa na to pozries inym uhlom - ze skor nas viacere veci ako ludstvo take, nez sa vobec dozijeme o nejaky boj o zdroje, zabije napr. umela inteligencia, alebo virus, alebo teplotne extremy, zivelne pohromy...atd. Takze boja o zdroje sa nedozijeme (moj nazor, kedze to sledujem aj) 😉
Myslím že budúcnosť majú psychológovia, psychiatri fyzioterapeuti , poľnohospodári , zdravotníci -ľudia budú veľmi preťažení , unavení , zničení v dobe ktorá sa neustále zrychľuje , ten kto nespomalí jednoducho zahynie .
@21oktober a najviac farmaceuticky priemysel 😂👍 a potrebuju konzumentov liekov a antidepresiv 👍😂 (a uzivatelov drog - take USA kazdy druhy zavisly na nejakej navykovej latke)...roboti nepotrebuju lieky, antidepresiva, ani drogy. Slabi rozhlad ma autorka...takze nie, vela ludi na svete je, ale skor ludstvo zahynie, ako sa bude bit o zdroje
@drzaopica no najviac co sa na nas ruti je, ze clovek radsej voli "antidepresiva" ako rychlu liecbu a to na vsetko...ako napr. dobru terapiu, ktorou sa musi pokutrať vo svojom vnutri a vyriesit to (vraj na to nema cas ani peniaze). Tak neviem, je to rovnaka terapia ako byvaju parove terapie - asi este nikto nevymyslel "lieky" na vztah, tak uz o chvilu cakam aj take nieco.
BTW - ani nechci vediet, kolko antidepresiv a liekov na uzkost sa predava aj na cierno a bez predpisov sa da zohnat, ja som mala sanku dole...Ale ten co chodi na kvalitnu terapiu je pre druheho "blazon", lebo sa riesi...
No som zvedava sama, kde budeme vsetci o 15-20r...
Asi si idem dostudovat psychologiu normalne, lebo to bude odbor na prvych prieckach
@roja01 O takom chirurgovi by som pochybovala. Je ľahké nahradiť strojom predavačku, poštára alebo úradníka. Sú ale povolania, kde možno nikdy nedokážeme zostrojiť umelý systém nahradzujúci ľudský mozog. Chirurgovi síce už dnes môže s manuálnou stránkou veci pomôcť stroj, ale so znalosťami je to omnho zložitejšie. Znalosti a skúsenosti chirurga sú natoľko komplexné, že ich možno nikdy nebudeme schopní redukovať na dostatočne nízku mieru zložitosti.
Ale áno, zanikne veľká časť profesií, najmä tie, kde potrebuješ len ruky, ale nie kreativne myslenie. Teda obrovská časť výroby prejde na automatizované linky. V takejto výrobe ostane len zlomok exkluzívneho tovaru, ktorý si bude za vysačku "hand made" pýtať veľa peňazí. Tiež časť služieb bude vďaka automatizácii nahradená - už spomínané predavačky, alebo recepčné, vo vyspelých krajinách asi významnejšia časť úradníkov.
Netreba sa ale nejako strašne desiť, ľudia sa tomu normálne prispôsobia, ako sa prispôsobili aj v minulosti. Tých 15 rokov je ale veľmi precenené číslo, bude to skôr niečo ako 25-30 rokov. Modernizovať hromadne výrobné linky nie je záležitosť mesiaca, navyše stále máme dostatok extrémne lacnej ľudskej pracovnej sily v krajinách tretieho sveta.
@21oktober Dovolím si oponovať, že umelý systém sa musí držať len v naprogramovaných koľajách. To už dávno nie je pravda, máme neurónové siete, alebo fuzzy systémy, ktoré sa dokážu veľmi efektívne učiť, pracovať s neurčitosťami a na základe toho často predvídať a reagovať na nečakané situácie lepšie ako človek.
@dskjhfdlkdjhl akože nábytok si poskladáme, aj drobné úpravy zvládneme ale keď nám tieklo potrubie na vani a tiež na umývadle, hold vodár a murár musel byť... Naozaj si neviem predstaviť môjho muža robiť obkladačky a napr vyvazovat vanu ako to robil ten typek... A to som názoru, že on to robil fakt fušersky... Keby som nemala za zadkom 2 malé deti a na starosti chod rodiny tak by som to skúsila, ale veru vo svojom, zatiaľ sme v prenájme.
@dr_smajlik no, my ked sme kupili prvy byt, tak to bolo v case, ked zohnat v meste obkladaca bol hrozny problem a uz nam volali ohladom kuchyne, ci nam ju mozu prist namontovat (presne detaily si uz nastastie ani nepamatam) a obkladac ziaden. Muz si vsetko nastudoval a musim povedat, ze tak dokladne by sme to nemali ani od majstra. Vsetko zvladol na 1*, ale mne sa este par mesiacov snivalo, ze mi padaju obkladacky zo steny😀
@annm81 ja si to nemyslím , priemerný ľudský mozog je geniálny a nenahraditeľný . Nenahradí ho nikto nikdy pretože týmto systémom bude vždy chýbať " pocit " že ešte tu niečo je , alebo že niečo nie je v poriadku , intuícia . Budú reagovať len na také situácie a na také neurčitosti ktoré poznajú , na nepoznané zareagujú errorom . A ak by robot začal do budúcna hodnotiť ako človek , je s nami koniec, ako ľudstvo sme skončili.
Podla mna ucitelov bude menej, pri malych detoch ich je treba ale pri starsich nie je az taky rozdiel, ci vyklad odrozprava video nahravka.
Podľa mňa povolanie bankár časom bude zbytočné a zanikne.
@missdiva práveže opak je málo učiteľov či v predprimarnom vzd či vyššie.A bude to horšie vzhľadom k platom a problémom v školstve, ale zachránia to ženy, ktoré chcú pracovať menej hodín a byť viac s vl. deťmi.
@bubblies lebo ľudia nemajú peniaze na psychoterapiu 50 a viac eur.To, čo zaplatí poisťovňa nestačí, aby sa problém vyriešil.A sú netrpezliví🙂
@21oktober lenze problemom nie je doba, ale slobodne rozhodnutia ludi nespomalit.
Vidiet to aj tu - ludia sa predhanaju a pachtia aby mali vo veku 25 pomaly nie rodinny dom, niektore osoby znevazuju rozhodnutie mat dieta ak dietatu nekupis rovno aj byt, musis mat toto a hento, musis dietatu platit drahe kruzky, inak si out....
a je len na cloveku, ci do tohto sialenstva vstupi 🙂
@21oktober Ako som vyššie písala, existuje pravdepodobne istá bariéra komplexity, ktorú nebudeme schopní prekročiť. Ale na druhej strane nie je pravda, že umelé systémy nikdy nedokážu pružne reagovať na nečakané situácie. Neplatí, že stroj je schopný správne reagovať len na tie situácie, ku ktorým mu inštrukcie vloží programátor. Dnes sa stroje dokážu učiť a zo známych príkladov hľadať riešenia pre dovtedy neznáme priklady.
Mozno by bolo fajn sa nieco o umelej inteligencii dozvediet aj ludi, ktori sa jej venuju profesionalne. Doporucujem tohto pana:

To som tu jediný "skeptik", ktorý si myslí, že žiaľ našu civilizáciu čaká čoskoro úpadok? Drancuje sa príroda, konzum je neúnosný, kvantá odpadu, neúnosná nadprodukcia... Podľa mňa v budúcnosti (neozaj nie tak ďalekej) budeme bojovať o zdroje. Či už pitnej vody, jedla, bude sa musieť vo veľkom využívať recyklácia a rapídne znižovať spotreba. Podľa mňa zaniknú profesie z oblasti reklamy, marketingu, zábavy , ktoré sú tzv.neesenciálne.