Profesie, ktoré zaniknú
Na VŠ sme mali zaujímavú debatu, že cca o 15 r bude 60%profesii, ktoré zaniknu a nahradí ich technika, PC, robotizacia čo si myslíte, ktoré to budú?Zaujíma Vás to aj v tom zmysle, že poradíte deťom akú školu si vybrať?
Profesor tvrdil, že pôjde o prácu predavačov už dnes sú samoobluzne pokladne, v automobilovom priemysle..
@drzaopica
Lenze co sa tyka platby psychiatrom, ci inym lekarom - uz nasa generacia berie prirodzene ze sa aj plati, ak chces kvalitneho odbornika.
Problem bol len ten, ze v minulosti ludia, co peniaze vrazili do piva a cigariet, mali problem ho vrazit do vlastneho zdravia a zivota.
@zmrzlinka2021 v niečom s tebou súhlasím, že je to slobodné rozhodnutie , ale je to tu to ALE. Nie každý je vybavený odolnosťou voči určitým vplyvom tak ako ja alebo ty ( poznatok z minulých diskusii ) a jednoducho tej dobe a rýchlemu životnému tempu podliehajú v domnienke že musia . Z rodičov sa stávajú otroci detí a práce, veľkých domov a luxusných aut. Treba toho mnoho a veľa, aspoň tak si mnohí myslia - 10 krúžkov , každý sám izbu , všetko zančkové atď. Zažila som v určitej forme aj ja teda nechcela by som sa k tomu vrátiť.
@zmrzlinka2021 nemyslim si...ked pocuvam od ludi, ze nemaju na to proste cas a urcite nemieni dat 50€ mes za kvakanie...ale ked vidim, ako ziju, do coho vrazaju, radsej si kupi opatovne nove veci, cim si zadovazi na chvilu "dopaminovu" bombu, alebo scroluje v mobiloch, nepestuje si zdravy zivotny styl, ani hlbsie vztahy...atd atd...z tohto vsetkeho vznikaju potom uzkosti a depresie (nehovoriac traumy, ktore sme zazili a upraceme ich niekde pod koberec, ale tie sa nam vypomstia v najnevhodnejsich a najtazsich zivotnych chvilach...to vsetko ide terapeuticky riesit).
Nehovoriac nase deti, v akych "podmienkach" ziju, co vidia od nas, vzorce si beru od nas...Ale tak budeme tu mat generaciu na liekoch, ktora aj tak nebude schopna vlastne "pracovat", takze podla mna z tohto hladiska ak vymru profesie, tak preto, ze ich nebude mat kto robit...hlavne z tohto dovodu si myslim.
Neucime to nasu generaciu. Vsetko im dame na podnose, a myslia si, ze mat vsetko je prirodzene.
Predavacov urcite zreduju uz teraz vidime trend samoobsluznych pokladni nielen v obchodoch,ale uz aj na cerpacich staniciach. A mne to zacina pripadat,ze cela tato korona situacia je akysi experiment a donutenie ludi zit online. Ludia sa naucili kupovat online a budu nas do toho tlacit,ak nie po dobrom,tak pod hrozbou strasnej choroby.... yo iste v priemysle sa redukuju pracovnici,nahradza ich robotizacia.
@drzaopica no okolo BA tak tam mate palky...to viem,studovany-to by som si pozrela o koho ide 😂 Ono je to ako so znackou, bud si kupis znacku alebo kvalitu, takze to, ze niekto bere 80€/hod este nikde nikomu nezarucuje, ze je to aj nejaka topka medzi pychologmi,terapeutmi...Niektori presli prave len do sukromneho sektoru preto, aby mali prijem, nie aby robili nieco aj v zdravotnictve ako takom, teda aby sa pracovalo na jeho zlepseni pre pacientov, ale aby si nakupili presne tie domy, auta, a dovolenky za tie peniazky 😉 (ako vela lekarov...v nasom zdravotnictve)
Technologický pokrok je asi nezastaviteľný a teda aj automatizácia výroby, priemyslu a pracovných činností. Tak ako za posledné desaťročia zanikli niektoré pracovné pozície náhradné strojmi aj v budúcnosti nás to čaká. Deje sa to už v súčastnosti okrem predavačov v obchodoch to budú isté aj vodiči automobilov, autobusov a isté aj vlakov a lietadiel, telefónny operátori veď už dnes sa človek pomalí nemá s kým porozprávať. Aké ďalšie pracovné miesta budú postupne zanikať je ťažké celkom presne povedať. Určite budú v tejto súvislosti vznikať aj nové pracovné miesta. Čo však určite nezanikne budú politické funkcie. To predsa nedovolia.
@hiro Presne tak. Podľa mňa budú naopak zamestnávať významne viac ľudí. Ako narastá životná úroveň ľudí, narastá množstvo financií, ktoré dokážu minúť. A vtedy naberá na význame reklama. Kreatívne profesie budú nahraditeľné strojmi ako posledné, ak vôbec niekedy.
So zábavou je to tak, že čoraz viac ľudí má peniaze na to, aby dokázali zaplatiť viac než len nevyhnutné životné náklady, takže obrat peňazí v zábave - kultúra, cestovanie, voľný čas - bude ešte ďalej rásť. A v rámci toho je dosť profesií, ktoré nie sú tak ľahko nahraditeľné strojmi. Kto by sa pozeral na film, kde by hrali najmä roboti? V cestovnom ruchu je strašný kopec samozamestnaných ľudí - majiteľ rodinného hotela asi radšej zamestná svoje deti, ako by si zaobstaral robota. Ešte dlho bude trvať, kým ľudia začnú dôverovať stroju natoľko, aby nastúpili na loď, ktorú nebude riadiť živý kapitán, alebo aby skončili bungee, keď na nich lano uviazal stroj. Začnú niekedy ľudia uprednostňovať ako sprievodcov stroje pred ľuďmi? Dnes nie je najmenší problém začať ponúkať sprievodcovské služby na hrade alebo vo vinici pomocou robota. Ale ľudia chcú počuť zábavné historky a zaujímavosti podané živým človekom, ktorý im to sprostredkuje so záujmom. A tak sa dá pokračovať ďalej. Nie, kým nepríde obrovská kríza, reklama a zábava budú zamestnávať len a len viac ludi.
@21oktober Inak, prečo si myslíš, že ľudský mozog je nenahraditeľný? V skutočnosti je to len veľmi zložitá neurónová sieť. Problém vôbec nespočíva v tom, že v našom mozgu je čosi nadpozemské, čo sa nedá umelo naprogramovať. Problém je v tom, že na pochopenie zložitého systému potrebujeme vyššiu zložitosť, ako má samotný systém - teda našim mozgom nie sme schopní naozaj detailne pochopiť naše mozgy. Pravdepodobne teda nemôžme zostrojiť stroj podobnej zložitosti, akej sme my sami. V zásade ale nič nebráni tomu, aby sme boli schopní vytvoriť umelý systém, ktorý vlastnou evolúciu dosiahne zložitosť ľudského mozgu, alebo ho dokonca prekoná.
Ak bude mať ľudstvo k dispozícii ešte nejaký čas a bude pracovať na umelej inteligencii, je naopak vysoko pravdepodobné, že stroje nás v ďalekej budúcnosti predčia v akejkoľvek mentálnej schopnosti.
Boli ľudoopy, z ktorých pochádzame rovnako inteligentní ako my? Nie, neboli, napriek tomu sme my, ich priami potomkovia inteligentnejší. Niet dôvodu, prečo by sa evolúcia mala obmedzovať len na biologický život. Dokonca, umelý život bude mať obrovskú výhodu - jeho evolúcia môže byť nepomerne rýchlejšia ako tá naša, odkázaná na pomalé biologické procesy.
@annm81 pretože je tu príroda a evolúcia. Stroje a roboty pokiaľ nebudú mať možnosť sa rozmnožovať a prirodzene sa prispôsobovať zmenám nikdy neprejdú evolúciou a samotným pomalým zdokonaľovaním . V momente kedy stroj predčí človeka v mentálnej schopnosti a bude disponovať citmi ako ľudstvo a hlavne tými negatívnymi a to napr. nenávisť , zloba , chamtivosť sme v prdeli . Lebo sa tie stroje obrátia proti nám .
@21oktober Čo je to rozmnožovanie? Schopnosť vytvárať svoje kópie. Nie je ani najmenší problém zostrojiť stroj, ktorý bude vytvárať rovnaké stroje ako je on sám. Takže problém rozmnožovania umelého života je dávno vyriešený.
Čo je (biologická) evolúcia? NÁHODNÉ zmeny v kópiach a následný výber jedincov s najvýhodnejšími zmenami. Aký by mal byť problém v tom, aby stroj vytváral (alebo simuloval) SYSTEMATICKY zmeny svojich kópií , a v druhom kroku vyrábal najlepšie verzie svojich potomkov? Navyše má výhodu, že jeho zmeny môžu byť systematické, čo človek až doteraz nemal. Dnes sme schopní do istej miery ovplyvňovať evolúciu nášho druhu, ale narážame na biologické bariéry - stroje im čeliť nemusia.
Otázka morálky strojov je niečo, na čo odpoveď nik nepozná. Ale zasa nie je dôvod automaticky predpokladať, že nás nemilosrdne vyvraždia. Naopak, existuje reálne aj možnosť, že nás budú chrániť. Stroje pokojne môžu byť humánnejšie ako ľudia (ale nespoliehala by som sa na to 🙂) . Ľudské city sú výsledkom úplne rovnakých signálov neurónov, ako naše dýchanie, trávenie, alebo schopnosť čítať - produkt tej istej neurónovej siete. Ľudské hodnoty nie sú nič iné (ospravedlňujem sa veriacim v boha, ale také sú fakty) ako výsledokj biologickej evolúcie. Vyvíjali sme sa ako živočíšny druh žijúci v skupinách. Vďaka tomu sa u nás presadili vlastnosti ako je schopnosť vcítiť sa do iného jedinca a mať s ním súcit. Ak pôjdeme v evolúcii trocha do minulosti, naši predkovia mali istú morálku a isté city (majú ju aj iné ludoopy), ale nie tak rozvinútú ako my. Ak pôjdeme do minulosti veľmi ďaleko, súcit asi nenájdeme (načo by bol súcit živočíchovy, ktorý žije samotárskym životom?). Takže v praxi máme ukážku, že vďaka evolúcii sme sa stali omnoho citlivejšími k utrpeniu iných. Je dôvod, prečo by sa budúca evolúcia musela nevyhnutne vybrať opačným smerom?
@annm81 toto je tak teoretická debata že sa nad tým usmievam ? Kedy máš čas takéto veci riešiť ? Človek nemá kópie , človek vyvára vždy zmes dvoch genetických materiálov. Takže pokiaľ stroje nebudú súložiť a nebudú si vymienať súčiastky a jeden vo svojom vnútri nezinštaluje z viacerých súčiastok nové stvorenie -strojček malý a ten nebude kŕmiť benzínou alebo inou energiou ten strojček ktorý bude rásť, nebude vytvárať väzby ako láska, súcit, spolupatričnosť tak sa teda vôbec ale vôbec nebojím že nás stroje mentálne predbehnú . To už teraz nás v podstate obyčajná kalkulačka predbehla , lebo spočíta mechanicky to čo nepočíta 99 % populácie. Ale keď sa jej opýtaš hej akú mám dnes náladu -nevie nedokáže čítať mimiku a neverbálne znaky . A to je základná podstata , nie mechanická mentálna kapacita ktorá by teda mohla predčiť človeka , ale tie vlastnosti ktoré som písala a to či negatívne alebo pozitívne. Väzby, city , intuícia , spolupatričnosť k skupine , národu , rase robí živého tvora silným , je to prostredie kde sa vyvíja, napreduje , kde evolučne rozvija svoje myslenie atď.
My ľudstvo momentálne ideme opačným smerom a vzájomne a postupne sa ničíme a nepomôže nám žiadna technika a ani stroje k napredovaniu . Prestávame vytvárať väzby , rodiny , príslušenstvo k národu je stále a stále slabšie , všetko sa to snažia zliať do jednej masy euronároda a neskor svetonároda. To je dôvod prečo sme zaradili spätný chod. Drancujeme seba a aj okolie , enviromentálne, vzťahovo a aj citovo . Stráca sa úcta k rodičom , netvoria sa skutočné priateľstvá ale virtuálne , nestretávame sa ( a to nie je len teraz počas corony ) , každý žije v tej svoje bubline , zavre dvere domu a nič nechce vedieť o nikom . Atomizujeme sa , a tým strácame súcit. Roboty nás nás nikdy nepredčinia a ak sa to stane a nadobudnú niečo ako ľudské vlastnosti , súcit s menej dokonalými ľuďmi mať nebudú , zbavia sa nás ako potkanov .Budeme im k ničomu , niečo čo nepotrebujú , čo ich oberá o energiu , cudzí druh alebo nás zotročia vo svoj prospech . Určite to nebude naša ochrana, to by popieralo klasické ľudské vlastnosti.
Bude ako bude, to ja už budem dávno zožratá červíkmi .
neviem, ale som na 1000000...% presvedcena, ze dialnica z BA do KE este nebude 🙈🙊😂
@21oktober Ľudia majú rôzne vzdelanie, profesie a záľuby, ja napríklad premýšľanie nad podobnými problémami 🙂
Prepáč, ale musím povedať, že sa mýliš. Človek vytvára svoje kópie s tým, že do toho výhodne zakomponoval väčšiu variabilitu použitím dvoch rodičov k výrobe jedného potomka (znova nie je dôvod, prečo by to stroje nemohli robiť rovnako, okrem toho, že by to bolo pravdepodobne zbytočné). K rozmnožovaniu naozaj nie je potrebná žiadna súlož. Na začiatku života, na začiatku evolúcie sa len surovo vyrábali kópie. Také baktérie to koniec - koncov robia už pár miliárd rokov úplne rovnako, žiadny sex. Rozmnožovania je v biológii jednoznačne definované ako výroba potomka z jedného alebo viacerých rodičov.
Všetky tie veci ako spolupatričnosť, cit, intuícia sú, ako som písala, len a len signály neurónov (najmä v oblasti mozgu zvanej amygdala) - len prosté nuly a jednotky, nič viac. Že je náš mozog naprogramovaný tak, aby pracoval so spolupatričnosťou, citom a intuíciou je výsledkom dlhej evolúcie. Nemôžme tušiť, kam sa bude uberať možná budúca evolúcia strojov, ale nie je nutné, aby nemali súcit s menej dokonalými ľuďmi. Aký máme napríklad my úžitok z pánd, alebo z goríl? Vôbec žiadny. A predsa existuje veľké globálne hnutie za záchranu týchto živočíchov. Môžeš oponovať, že životný priestor im aj tak ničíme, ale to je o pohodlnosti veľkej časti ľudí, nie o tom, že tá časť ľudí chce cielene pandy vyhubiť. Dokonca aj väčšina tých ignorantov na otázku, či sú za zachránu pánd odpovie, že áno.
Tiež nesúhlasím, že ideme opačným smerom. Zaoberali sa ľudia pred 10000 rokmi, či prežije susedný kmeň? Zaoberali sa tým, či vyhubia nejaký živočíšny druh? Posielali záchranné tímy, keď sa na dedinu o ktorej v živote nepočuli, zosypal svah? Starali sa o to, či zviera, ktoré ulovia umrie dosť humánne? Dnes je v ľudskej spoločnosti menej násilia a viac spupatričnosti ako kedykoľvek v minulosti.
@tykat tiež som bola toho názoru. Ale v podstate musím vyložiť tovar na pás, vložiť ho späť do košíka takze to jedno píp, ktoré spravím ja, ma nezabije. A nenervačím sa, keď niekto predo mnou najprv šachuje so stravnymi, potom hotovosťou a následne tovar z pásu dôsledne ukladá do nákupných tasiek 🤦♀️
Áno, je možné že isté profesie jednoducho zaniknú lebo ich nahradí technika. To je v podstate stále tak, aj pred 100 rokmi tu boli také povolania, ktoré už sú úplne neaktuálne
Je to vývoj doby,ten sa nedá zastaviť. Trebars v minulosti bol človek, ktorý chodil po vonku a zazinal svetlo. Samozrejme, že s vývojom elektrickych lámp to vymizlo. Alebo človek, ktory pracoval tak, že budil ľudí. Tiež to po čase zmizlo.
A to nehovorím o skutočne starých profesiách, ako bol povedzme "pracovník stolice" v kráľovskom paláci
A teraz napríklad sú samoobslužné pokladne. Reálne je možné, že o dáky čas budú už len tie a tým pádom nebude 10 pokladnikov, ale iba dvaja, čo budú iba dohliadať
@aandrea9 presne tak, mňa ide "urvat" keď hoci vidí, že za ním je dlhý rad, pokladník už blokuje ďalší tovar a dotyčný niekto si ležérne ukladá výdavok do peňaženky, dáva tovar do tašky, a nie aby sa aspoň posunul, ale ani sa nehne a tovar už pomaly letí z pultu, ďalší už má platiť.
Vtedy už normálne upozorňujem ze "dovolíte?" a ešte na mňa drzo pozrie, že ako to, že on chudák si nemoze všetko poukladat(a zavadzat ešte 10.minut)🙈🙉. A nie, nejde len o starých ľudí.
Však nahadzem to rýchlo do vozíka, zaplatím, a potom na boku mam furu času všetko si uložiť... Aj peniaze si môžem potom ukladať, ako len chcem.. Ale nie pri pulte s xy ľuďmi za sebou..
Štátni úradníci dúfam že už budú zbytoční
Skôr by ma zaujímalo aké nové profesie vzniknú
Áno, určite sa im budeme snažiť poradiť.. napríklad môj muž už roky ľutuje že si nevybral inú strednú školu a nešiel aj na vysokú.. najviac aktuálne je to momentálne u 7 ročného syna ktorý stále sníva čím by chcel byť a keďže ho veľmi bavia autá nenápadne ho nabadame aby šiel týmto smerom aj čo sa štúdia týka.. chcel by byť konštruktérom.. tak snáď sa mu tento sen splní 🙂
Ja osobne si myslím, že je skvelé viesť deti k tomu, že sa treba vzdelávať celoživotne, nielen v škole - potom sa budú vedieť uplatniť v tom, v čom budú chcieť aj neskôr... A ja osobne si myslím, že sa budú mať stále lepšie ľudia ovladajúci remeslo, ako murári, vodári, obkladači, strechári, stolári..., ale takí, ktorí budú mať dobré meno - takých je už teraz malo a ľudia budú stále stavať a prerábať a mnohým sa nechce učiť robiť rukami tak, aby to bola kvalitka 👌
bude to omnoho skor... omnoho skor.

@drzaopica ale vies preco...lebo treba zaplatit "ludsky cas" (psychologa, psychoterapeuta...teda 50-90min cca 20-50€), a moznost byt o 3-6mes absolutne vylieceny.
Alebo hradit lieky ako antidepr. ci antixiolitika - krabicka cca 10€/mes, na roky rokuce...lebo bez nich nevyjdes ani z postele nie to z domu. Antidepresiva akoze maju svoje opodstatnenie pri tazsich stavoch, ale neliecia, su len barlou. To co lieci je psychoterapia. Zmenit vzorce spravania...a to clovek nezmeni vdaka liekom, ale vdaka psychoterapii.
Samozrejme su poruchy - kde lieky su nutnost - sama som s takym clovekom zila chvilu, ale samotna uzkost ci depresivne stavy nie su poruchy osobnosti, ale zle vzorce spravania...a to lieky nikdy neodstrania