icon

Prvé zamestnanie a plánovanie rodiny

16. júl 2023

Dobrý den, idem si hľadať prvú prácu po absolvovaní vš. A aj napriek tomu, že absolventov je málo a viem, že prácu dostanem sa obávam otázok ohľadom plánovania rodiny. Patria otázky na deti, materskú k bežnej súčasti pohovoru u žien v mojom veku? Dosť sa cítim nekomfortne na to odpovedať, lebo viem, že určite na materskú pôjdem, ale či to bude o rok alebo o 10 neviem.

sibrez
16. júl 2023

Ja som sa s tymto potykala tiez po absolvovani VS. Na kazdom pohovore sa ma pytali kde sa vidim o 5 a 10 rokov. A popravde nemali by sa pytat ale opytali sa aj na planovanie deti. Ja som tiež neplanovala tak som im odpovedala len tolko, ze deti teraz neplanujem, že najprv sa chcem financne zabezpecit. Treba sa voci tej otazke obrnit, proste sme zeny a akosi s tym musime ratat ze na nas budu pozerat cez prsty..... ja teraz po 5 rokoch a 2 detoch sa budem snazit zamestnat, uz teraz mam z toho bobky popravde. Lebo teda ta 5 rocna diera v zivotopise to im hned blikne ze asi mam deti :D

autor
16. júl 2023

@sibrez veľmi držím palce, nech sa zamestnaš podľa tvojich predstáv. Dosť mám z tejto otázky strach, pretože ani na ňu neviem odpovedať. Tiež sa chcem najprv zabezpečiť, kúpiť byt, svadba a potom až niekde za tým deti. Teraz som si tak uvedomila, že absolventi sú hlavne ženy, tak snad sú tí zamestnávatelia zvyknutí na toto.

marianarem
16. júl 2023

Povedz, ze momentalne rodinu neplanujes, kedze si este len skoncila VS a hladas si prvu pracu.
Inak ale neviem, naco im tato otazka.je. Zena, ktora sa prave snazi otehotniet, im to urcite nepovie. Ani taka, co planuje zacat v najblizsom roku. Ziadna zena ani nepovie, ze sa o 5 rokov vidi na materskej Zena, ktora si tetaz mysli, ze deti nikdy nechce, moze kludne este zmenit nazor, ak nie je pred menopauzou. Skratka podla mna zbytocna otazka.

ruxandra
16. júl 2023

Coho sa na tom bojis, ked sama nam tu vravis, ze deti teraz neplanujes? Nerozumiem teda v com je problem im toto aj povedat, ved presne taketo zeny su ochotni prijat, lebo vedia, ze im do roka neutecie na matersku 😀
Ine by bolo, keby si uz teraz deti planovala a bala by si sa im klamat, ze neplanujes, to by som pochopila, ale toto co tu ty spominas mi nejako hlava neberie.
Mna sa ale inak na poslednom mojom pohovore na nic taketo nepytali.

autor
16. júl 2023

@ruxandra tak ja si myslím, že keď plánujem v ideálnom prípade ísť na materskú o dva roky tak to už je troksu plánovanie

ckocka
16. júl 2023

Máš o pohovoroch romantické predstavy. Tam sa vraví to čo chce druhá strana počuť, nie to čo si naozaj ľudia myslia.

marca12
16. júl 2023

No jasne to je bezna buranska otazka,pytat sa co rodina,kedy pojdes na matersku a podobne. Teraz je tvojim cielom praca,takze treba byt diplomat a nebasnit tam o rodine. Stroho odpovedz,ze zatial neplanujes. Na pohovore nie si na spovedi,ze co na srdci,to na jazyku. Na pohovore bojujes o pracu a tam sa hovori iba to,co predpokladas,ze chce druha strana pocut.

autor
16. júl 2023

@ckocka ja neviem klamať aj keď som robila pri škole, tak na jednom pohovore som vykecala, že tam budem len pol roka 🤣 nakoniec som to zakecala, ale tieto schopnosti mi chýbajú.

ckocka
16. júl 2023

Tak trénuj.

lienka9
16. júl 2023

Mna sa to nikdy nepytali.samozrejme,ze ked beru mladu zenu automaticky rataju s moznostou ze odide.ale ked si vhodny kandidat, tak to neriesia.ako pisali baby vyssie,povedz ze v najblizsej dobe neplanujes,chces sa najprv financne zabezpecit a spravit si dostatocnu prax..ved neklames a ak nahodou otehotnies,neboj nikto ta nezahlusi..taky je zivot 🙂 aj tak planujes o take dva roky,plus 9m.tehotenstva...to je more casu odrobit

liz_lemon
16. júl 2023

taketo otazky ti nesmie nikto davat, je to porusenie antidiskriminacneho zakona

basska_b
16. júl 2023

Tak oni chcu pocut v podstate ze ci mas v zivote nejaky ciel. Najlepsia odpoved na tuto otazku je, ze chces mat zabezpecene byvanie, ze chces aj v robote ziskat nejake vedomosti a samozrejme, aj deti niekedy planujes, ale teraz v najblizsej dobe nie. Mna sa toto pri pohovore nepytali , ale ked som mala o rok svadbu a o chvilu po svadbe som povedala, ze som tehotna, tak sa len usmiali a povedali, ze oni s tym aj tak ratali.

Zle odpovede na otazku su "neviem" a "na Vasom mieste" 😃

gabca025
16. júl 2023

Mna sa na pohovore tiez spytali tuto otazku. Pravdivo som odpovedala, ze deti urcite chcem, ale neviem kedy, lebo tieto veci sa zvycajne nedaju naplanovat. Na pohovore som bola uspesna a sef mi neskor povedal, ze si vazi moju uprimnu odpoved na otazku ohladom deti.

ketrint
16. júl 2023

Chápem Ta, tiež neviem klamať, ani v takejto banalite… porozmyslaj (a nacvic si, nech to je prieodzene) neutrálnu odpoved. Chápeš, taká finta sama na seba, že nie je to klamstvo 😅 (resp niečo čo neni pravda), ale je to neutrál. Napr že Tak nad týmto zatiaľ vôbec neuvažujes, priorita pre Teba je využiť blabla toto vzdelanie a nadobudnúť prax blabla, proste niečo čo fakt chceš v tej prac oblasti. ☺️
Drz sa 😊

54tinka54
16. júl 2023

Nie, takéto otázky ohľadom detí, materskej, celkovo súkromia, sa ťa na pohovore nemajú čo pýtať. Ak vedie pohovor skúsený človek ktorý sa dobre orientuje vo svojej práci, tak toto vie a také otázky nedáva.Samozrejme sú aj personalisti- amatéri ktorí sa to spýtajú 🙈 každopádne ty nemusíš na to odpovedať, asertívne povedz že si nemyslíš že takéto otázky sú predmetom pohovoru. Ak je to seriózna firma, mala by mať aj adekvátne vyškoleného človeka ktorý vedie pohovory a vie, že také otázky sú tabu. Ja osobne by som do takej firmy ani nechcela ísť pracovať, keď by sa ma niečo také na pohovore pýtali.
Tu to máš aj pekne vysvetlené https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/pohovor...

obleckodogymu
16. júl 2023

Nikto sa ma na to nepýtal, tiež som nastupovala ako 23rocna 🙂

maris5
16. júl 2023

Mna sa na kazdom pohovore na toto pytali z jednej mi prisla pisomna odpoved, ze ma prijmu ak sa zaviazem, ze najblizsich 7 rokov neotehotnem. 🤦‍♀️
V terajsej praci mi nikto nedaval tie stupidne otazky kde sa vidim o 5 rokov a ci viem predat toto pero. Uz je tomu 11 rokov a popravde nemam chut avsolvovat dalsie pohovory s podobnymi otazkami.

autor
16. júl 2023

@maris5 by som chcela vedieť, ako si predstavuju ten záväzok 🤣 a aké by boli asi tak dôsledky, keby otehotnieš.

peter0123
16. júl 2023

@liz_lemon je jedna vec že nesmú a druhá , že sa na to pýrajú, ja sama som bola na niektorých pohovoroch na ktorých sa ma pýtali

martinkatinka
16. júl 2023

Ja som raz tresla, ze to je neprofesionalne sa pytat a sice aj ked nemusim odpovedat, tak odpoviem. Povedala som, ze chcem v najblizsich rokoch nadobúdať nove skusenosti a hlavne prax.

liz_lemon
16. júl 2023

@peter0123 tak to mam hned jasno, ze tam pracovat nechcem

peter0123
16. júl 2023

@liz_lemon existujú ekonomické a životné situácie kež si človek nenavyberá

ropucha6
16. júl 2023

@sibrez kde sa clovek vidi o 5-10 rokov, to sa pytaju aj chlapov, vobec neviem, naco by som do takej otazky vsuvala nieco o detoch.

tini27
17. júl 2023

Ja som za uprimnost. My sme mali celkovo taky fajn, priatelsky a neformalny pohovor. Skoncila som vs, vydala som sa rok predtym. Sef sa ma opytal aj na deti, bolo to celom aktualne, kedze jeho manzelka, na miesto ktorej som nastupovala mala o chvilu termin porodu. Odpovedala som uprimne- ze samozrejme chceme deticky, no kedze manzel mal este 2 roky vs, tak nemame plan uplne hned. A ze by som aspon ten rok kvoli materskej chcela odpracovat. On ocenil moju uprimnost- reakcia bola- “super, ale keby sa zadarilo aj skor, vsetko je ok, nie ze sa budes kvoli praci bat, deti su pozehnanie 🙂”… Takze som so skvelym pocitom nastupila do prace, po necelom roku nastupila na pn hned v uvode rizikoveho tehotenstva. Nastastie vsetko dobre dopadlo, deticky uz mame 2 a so sefom stale dobre a korektne vztahy 🙂

milanemila
17. júl 2023

Taketo otazky sa oficialne na pohovoroch nemozu pytat, ak by som bola na pohovore, kde ma zacnu “vypocuvat” ohladom mojho sukromia a planovania/neplanovania deti, tak do takej spolocnosti by som pracovat ani nesla 🤷🏼‍♀️

basullinka
17. júl 2023

Mňa sa ani na jednom pohovore nepýtali, či plánujem deti. Ono zase vidia vek a im to aj dôjde, že je tu takáto možnosť.... V jednom zamestnaní mi zamestnávateľ ako dôvod povedal, že ma neberie lebo mám mať svadbu a čo ak pôjdem na materskú. Vtedy som mala 24 rokov, neskúsené naivné dievča, tak som ani nevedela ako to riešiť 😅ale nasmerovalo to moju cestu správne a bola to zase raz skúsenosť 😅

sheila121
Odpoveď bola odstránená
katulienocka999
23. júl 2023

@sibrez ja som tiež 5 rokov doma a normálne som napísala do životopisu od ktorého roku som na materskej po poslednom zamestnávateľovi,nikto sa nad tým ani nepozastavil 🙂 v septembri nastupujem a 2 pohovory som zrušila 🙂

katulienocka999
23. júl 2023

Ak máš priateľa tak s nim trenuj pohovory aj všelijaké otázky ktoré by si nasla aj na nete, mne toto veľmi pomohlo keď sme trénovali v slovenčine a aj v jazyku pohovor 🙂 na otázku ohľadom rodiny by som iba odpovedala,že áno plánujem rodinu ale až v budúcnosti keďže iba teraz začínam pracovný život po skole 🙂 ináč tuto otázku by sa ani nemali pýtať aj keď sa ju pýtajú, ako aj ohľadom zdravotného stavu, vierovyznania, politiky aj financií 🙂

viky173
23. júl 2023

ak sa budes zaujimat o pracu u seriozneho zamestnavatela, tak takato otazka, co tam vobec nema co robit, urcite nepadne