Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?
Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂
Tak ešte raz a pomaly... S dps môžeš učiť len predmety z ktorých si statnicovala. Čiže ak máš soc. prácu tak niečo s tym súvisiace na strednej škole, na základke si so svojím odborom neskrtnes a už vôbec nie na prvom stupni, to by si musela ísť ešte do školy na spomínané rozširujúce štúdium co už v plane nemáš.
Dámy, takže my všetky sme tu podľa tejto mudrlantky ZAKOMPLEXOVANÉ!!! Nádhera!!!
Odborník žasne, laik se diví...
@h_petra jasne, možno na nejakejzaprdenej dedine, kde líšky dávajú dobrú noc a potreboval záplata niečo... Ale to, že učila nekvalifikovane co je o dosť nižší plat, prípadne ak chcela zostať tak si vzdelanie musela dorobiť to už jej asi zabudla povedať. A neposlednom rade dnešný rodiča si tiež nedajú po hlave skákať a nekvalifikovanu učiteľku by pre dieťa nechceli. Nech si sama odpovie ci by raz dieťa takej zverila. 😀 A samozrejme sú čoraz prísnejšie zákony a na učiteľov robený tlak aby sa neustále vzdelávali
Mamičky, možno by bolo vhodné zistiť /na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám/, aké vzdelanie majú niektorí učitelia vašich detí. Lebo ešte v 90.tých rokoch sa hovorilo, že v školstve učí veľa nekvalifikovaných učiteľov. Teraz to môže byť tiež, keďže veľa učiteľov zo školstva uteká. Zvlášť na dedinách, kde ZŠ patria pod obecný úrad a starosta a riaditeľ ZŠ sú jedná ruka. Možno autorka témy to tak aj myslela a má takéto info. Ani by som sa nedivila, že to takto funguje.
@oli18 za moju pedagogickú prax sa ma žiaden rodič nespýtal , kde a čo som študovala , či sa vzdelávam a pod
po tom čo som v školstve videla , by som to dala rodičom ako povinnú otázku .... ja by som sa ako matka určite opýtala a keďže mám skončenú pedagogiku , bez problémov by som aj ako učiteľka odpovedala 🙂
Nie. To ma len ucitelka u predskolakov. Id septembra budem vbmalej triede a zasa aj poobednu do 16tej
Inak k tomu pracovnemu casu. Nemysli si, ze je to take terno. Ako kopa ludi si mysli, ze ucitelia su o 12 doma. Napr. ja som dneska prisla domov pred 15 minutami.
@lenocka12345 didaktika bola statnico als to lej teoria: co to je didaktika, atd... ale ze by sme sa napr.ucili ako ucit vybrane slova,alebo tak.to nie.. veru.. tam mozno sa to uz zlepsilo..hovorim,estw z matiky co to hej,ale zo SJ bieda..
@katrin21 trosku sa k tomu zapojim. Ja som si vybrala na didaktike didakticky test a na konci, ked som opisala tie omacky, tak mi povedali, ze si mam vybrat nejaku mne blizku temu z odboru a mam im popisat ten didakticky test ako by som vytvorila o tej teme. A aj na didaktike sme robili hodiny, aktivity, moderne metody na konkretnu temu z odboru
@tecko28 súhlasím s tebou, lenže všetci vieme, ako fungujú štátne kontroly a ako sa naprávajú ich výsledky. Vo všetkom. O tom by sa dalo písať. Takže my všetci by sme mali kontrolovať všetko, čo je v našej moci a poukazovať na nedostatky. Len tak sa budeme v kvalite posúvať dopredu.
@katrin21 u nás Sj tak pomenej áno , avšak stále dosť , ale napr také čítanie a písanie , matika , hudobná , to bol iný masaker , všetko do detailu :D
inak učila ma Derevjaníková - pred pár rokmi ma "bila" mojou seminárkou a dnes porotcuje v Zem spieva 🙂
@basullinka my nic take..vobec
A moderne metody? Tie estw vtedy nikto neriesil..kazda ucitelka v mojom veku sa k nim musela dopracovat cez skolenia kredity a pod. Skola? Nula bodov..ok ucili sme sa ,ze take smery existuju,ale opat len teoria, opis napr.waldorfskej skoly, motessori, znaky
.a dost.. teraz po rokoch mimo skolstva sa nestacim divit, co aa vyzaduje a musim sa o to sama zaujimat a dostudovavat. Od nuly.
Dvojročný kurz lekárstva? Keď si dáš takému lekárovi operovať dieťa, tak sama Ti budem platiť tých 700 eur za nič. Véd co, všetko sa dá podľa Teba obísť, aj náš predseda parlamentu evidentne pár ročníkov v škole obišiel. V rámci pozeraní videí o tom ako učiť zhliadni aj nejaké s nim, nasmeješ sa, alebo naplačeš.. 🤔
@basullinka ved.to som sa jej pytala co chce ucit ked ma.len socialnu pracu
@h_petra ved som sa.jej pytala co chce ucit ked nema ziadny predmet vystudovany
@kvetinka75 všetko predsa. Niekde to písala. Telesnú, etiku, náukuo spoločnosti a prvý stupeň.
@h_petra iha tak to idem aj ja. Som.nevedela ze socialna praca ma take uplatnenie😂
@kvetinka75 asi som nepochopila ako si to myslela...pardonooo :D
@vendulka80 ako to na školách vyzerá? A čo keď sa tam podobné typy hrnú, normálny riaditeľ ich nepozve ani na pohovor. Ano, možno na začiatku 90.rokov mohla aupair učiť angličtinu niekde na dedinskej škole, ale tie časy sú preč.
Autorka témy, pozor na tú predstavu o dobrom plate- ako nekvalifikovana by si mala výrazne nižší plat, nie tých spomínaných 700€. Plus mnohé podmienky, ktoré tu už boli spomenuté (ďalšie štúdium v stanovenom čase) a kedykoľvek možnosť riaditeľa nahradiť ťa kvalifikovaným pracovníkom...
@letfenixa no práveže nie su a to je na tom smutne. A hlavne na malých školách a na dedinách to tak funguje doposiaľ. Ved ako je mozne, ze skrachovaná kozmetička, ktorá nevie ani vybrané slova je prijatá ako asistentka učiteľa?? Kde je nejaka kontrola? Lebo starosta je krstný otca syna brat a riaditeľka skoly sesternica. A budúca “učiteľka” ma 2 deticky a nebude predsa kdesi makat 8 hodin denne. Nejako si casom dorobi nejaku skolu a vybavene. Rodičom najmä na dedinách je to jedno, hlavne, ze ich deti nemusia dochádzať. A ked sa niekto normalny ozve, decko ma na hodine o zábavu postarané do konca šk.roku.
@vendulka80 sú aj dedinské školy, ktoré sú lepsie ako mestske. Ale spravidla je to tak ako píšeš. Učí všelikto, nekvalifikovane a na gymnázium nám prídu deti veľmi slabo pripravené, napríklad z angličtiny. Sú tam priepastné rozdiely voči mestským školám, keďže na učenie jazyka na Zs stačí štátnica na úrovni B2 (to je úroveň maturanta na gymnáziu). Deti pozerajú filmy a prekladajú články. To je cele...
Takito tiež-učitelia neovládajú formy a metódy prace, lebo jazyk treba učiť inak ako dejepis alebo chémiu (čo by zasa nevedel poriadne naučiť jazykár). Jazyk je najmä o zručnostiach. A keďže sa u toho testovanie9 nepíše, riaditelia to neriešia.
V mestách je asi vyšší tlak rodičov a ak aj je teda v škole AJ slabá, aspoň dajú decko ešte do jazykovky, na krúžok.

Preto sa pýtajú, lebo raz si už skončila sociálnu, teraz píšeš, že ideš mať štátnice.. atď.